واضح آرشیو وب فارسی:واحد مرکزي خبر: گزارش : تغيير اقليم ؛ منابع اب را تهديد مي كند
تهران / واحد مركزي خبر/ اقتصادي 1387/07/04
سه چهارم سطح كره زمين را آب فرا گرفته است كه 97 درصد ان را آب شور و غيرقابل استفاده براي شرب و كشاورزي، نشكسيل مي دهد و از 3 درصد اب شيرين
باقيمانده نيز يك درصد براي مصارف شرب ،كشاورزي و صنعتي قابل استفاده است.
برخي مطالعات بين المللي نشان مي دهد در حال حاضر 45 كشور با جمعيت يك
ميليارد و 100 هزار نفر با كمبود اب روبرو هستند كه تا نيم قرن اينده (2050) به 65 كشور با 7 ميليارد نفر افزايش خواهد يافت.
مطالعات شاخص هاي هواشناسي ايران در شرايط تغيير اقليم هم نشان مي دهد در سال هاي 2025 تا 2050 ميلادي ميانگين درجه حرارت سالانه در همه ايستگاههاي هواشناسي كشور 2 تا 5 درجه افزايش خواهد يافت و در اين مدت ميزان افزايش دماي ايران از شمال به جنوب و از غرب به شرق تشديد خواهد شد.
آثار تغيير اقليم بر آب و هواي كشورمان امروزه مشهود است به گونه اي كه دوره هاي خشكسالي مناطق خشك كشورمان معمولا 5 تا 6 ساله بود اما هم اكنون كرمان و بخشهايي از سيستان و بلوچستان دهمين سال خشكسالي خود را سپري مي كنند.
رسول زرگر معاون پيشين وزير نيرو در امور اب وابفا گفت: تغييرات سطح آب درياچه اروميه كه در يك دوره 14ساله معمولا از 2 متر بيشتر نمي شد در اين سالها به 5/5 متر افزايش يافته است كه مي تواند از آثار تغييرات اقليمي قرن بيست و يكم باشد.
زرگر از راهكارهاي اصلي مقابله با آثار منفي تغيير اقليم بر منابع آب در سطح بين المللي به جلوگيري از افزايش يا كنترل توليد گازهاي گلخانه اي اشاره كرد و گفت : در داخل كشورمان نيز آشنايي و افزايش آگاهي كارشناسان و مديران درباره وقوع اين حادثه و تاثير آن و چگونگي برخورد با ان بايد جزو اولويت ها باشد.
بايد بررسي تاثيرات تغيير اقليم در منابع آب در دستور كار تحقيقاتي مراكز پژوهشي كشور قرار گيرد تا با روشن شدن همه ابعاد آن مسئولان از هم اكنون دستورالعمل هاي سازگار با شرايط خاص را تهيه و تدوين كنند تا تهديد آينده به فرصت تبديل شود.
اقاي زرگردرباره افزايش دما در قرن 21 گفت :در قرن گذشته جهان شاهد تنها افزايش 6 دهم درجه سانتيگرادي دما بود ، اما انتظار مي رود دماي هوا در قرن 21 ، يك و 4 دهم تا 5 و 8 دهم درجه افزايش يابد كه اين تغييرات اقليمي در 1000 سال اخير بي سابقه خواهد بود.
افزايش توجه جهانيان در 3 دهه اخير به موضوع تغيير اقليم نشان مي دهد اين تغيير اقليم باعث تغييرهايي در ميزان بارش ها، سرعت باد، تابش خورشيد و دماي هوا مي شود.
بر اثر اين تغييرها ، كشاورزي و امنيت غذايي، سلامت بشر و صنعت ، تهديد و آثار بسيار مخربي بر منابع آب تحميل مي شودكه موجب افزايش حوادث طبيعي و بلاياي شديد خواهد شد و نتيجه ان هم بالا امدن سطح آب درياها و اقيانوسها از 9 تا 81 سانتيمتر خواهد بود.
كارشناسان محيط زيست نيز معتقدند : تغيير اقليم ، تنوع زيستي و اكوسيستم را نيز تهديد مي كند و بيابان ها و اكوسيستم خشك و نيمه خشك گسترش مي يابد و در نتيجه تالاب ها نيز خشك خواهد شد.
سوخت هاي فسيلي، دي اكسيد كربن، تغيير كاربري زمين و فعاليت هاي كشاورزي،توليد گاز متان و اكسيد نيتروژن و مواد شيميايي مانند هالوكربن ها -كه به گازهاي گلخانه اي معروفند- موجب تخريب لايه هاي پاييني ازن ودر نتيجه گرمي هوا مي شوند.
اقاي مالكي كارشناس اب ، قنات و اب هاي زيرزميني نيز با بيان اينكه تاثير تغيير اقليم بر منابع آب را بايد جدي بگيريم گفت : با فرض محال اگر هم اكنون انتشار گازهاي گلخانه اي متوقف شود، افزايش دما و تاثير آن مانند خشكسالي ها و طغيان رودخانه ها براي چند دهه آينده ادامه خواهد يافت.
مالكي به وقوع شديدترين پديده هاي بارندگي در دهه هاي اخير و شدت پديده هاي متاثر از آن مانند سيلابهاي شديد ، خشكسالي ها و گرما اشاره كرد وگفت : تغييرات در بارش همراه با افزايش دما و كاهش پوشش برف بر كيفيت و كميت آب به تدريج اثر مي گذارد و اين پديده مديران بخش آب را مجبور مي كند تغيير اقليم را بيش از پيش در برنامه هايشان مدنظر قرار دهند.
تغيير در شدت و زمان بارش در مناطق مختلف زمين، تغيير در حجم رواناب ها، بالا آمدن سطح آب اقيانوس ها بر اثر ذوب يخچال هاي قطبي و در نتيجه از دست رفتن برخي زمين هاي ساحلي به علت ورود آب شور به سواحل و تركيب آن با منابع آب شيرين و مشكلات تامين آب شرب ، تنها بخشي از آثار پديده تغييرات اقليم و گرم شدن كره زمين بر منابع آب است.
كاهش ذخاير برفي در كوهستان ها به عنوان منابع ذخيره آب در فصول خشك سال، تغيير در ميزان تبخير و تعرق از سطح گياهان، تغيير و افزايش تبخير سطح درياچه ها و مخازن سدها، افزايش مصرف و تقاضاي آب شهري با افزايش دما و احتمال افزايش تقاضاي آب در بخش محيط زيست به علت افزايش شوري هاي ناشي از تبخيرهاي بيش از حد از ديگر پيامدها و آثار تغيير اقليم بر منابع آب خواهد بود.
گزارش هاي ارائه شده از آثار تغيير اقليم بسيار تكان دهنده است و نشان مي دهد كه 90 درصد مشاهدات جهاني، تغيير اقليم را تاييد مي كند و پيش بيني مي شود تا سال 2020 حدود 200 ميليون نفر در آفريقا با بحران شديد كم آبي مواجه شوند و در همين مدت كشاورزي ديم در برخي از كشورهاي قاره افريقا با كاهش 50 درصدي شوند.
البته بيم آن هم مي رود كه سيلاب هاي ويرانگر هم جان هزاران نفر را در كشورهاي مختلف بگيرد و صدها هزار نفر را بي خانمان كند و برآورد مي شود ميزان محصولات كشاورزي در آسياي مركزي و خاورميانه 30 درصد كاهش يابد.
گزارش : خانم مرزبند
پنجشنبه 4 مهر 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: واحد مرکزي خبر]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 586]