واضح آرشیو وب فارسی:کيهان: تفاوت قرآن با ساير كتب آسماني
پرسش:
قرآن، تورات، انجيل و زبور از چه جهاتي با يكديگر اشتراك و يا اختلاف دارند، لطفاً وجوه تمايز قرآن از ساير كتب آسماني را بيان كنيد؟
پاسخ:
در بخش نخست پاسخ به اين سؤال ضمن بيان وجه اشتراك كتب آسماني به اينكه همه آنها از جانب خدا و مايه نور و هدايت براي مردم است به چند وجه افتراق و تمايز قرآن نسبت به ساير كتب آسماني شامل: 1- معجزه بودن قرآن 2- كامل و تمام بودن قرآن (پاسخگوي تمامي نيازهاي انسان) 3- برخورداري از دو نزول (دفعي و تدريجي) 4- كم و زياد نشدن سوره ها و آيات و عدم تحريف قرآن اشاره كرديم. اينك در ادامه بخش پاياني مطالب را پي مي گيريم.
5- محتوا و معارف قرآن كريم با تورات و انجيل متفاوت است و اصلا با آن دو قابل مقايسه نيست؛ زيرا:
الف) «ونزلنا عليك الكتب تبينا لكل شيء» (نحل، 89) آنچه از زمينه هاي گوناگون فكري، اعتقادي، بينشهاي بنيادي، نظامهاي رفتاري فردي، اجتماعي، مادي، معنوي، دنيايي، آخرتي و... در تكامل فرد و جامعه نقش داشته در قرآن بيان شده و معارف آن، با فطرت و سرشت مشترك انسانها هماهنگ است؛ بدين جهت از فراگيري و جامعيت خاصي برخوردار و همگاني، هميشگي و همه جايي است.(4)
ب) اصول معارف و مفاهيم قرآن، بر پايه عقل و منطق مشترك و همگاني انسان استوار است و اساس تعاليم اسلام بر مدار جهل ستيزي و عقل انگيزي (آل عمران، 164؛ يونس،100)، تقليدزدايي و تحقيق پروري، (مائده، 104؛ نحل، 43)، پندار سوزي و دانش سازي، (انعام، 116؛ مجادله،11) مي چرخد.(5)
ج) قرآن، با نگرشي واقع بينانه به حقيقت وجود انسان و منطبق بر فطرت او (و بدور از افراط و تفريط) اهداف زندگي او را در يك طبقه بندي منظم مقدماتي، متوسط، عالي و نهايي، سامان و انتظام مي بخشد كه تمام استعدادهاي ذاتي او پرورش يافته، خاستگاه هاي وجودي او به شيوه اي معتدل و هماهنگ ارضا گردد؛ بر همين اساس، دنياپرستي و دل سپردگي به آن را مورد نكوهش قرارداده، (عنكبوت، 64) و دنياگريزي وسركوب تمايلات طبيعي و مادي را مطرود مي داند. (اعراف، 32)(6)
د) قرآن، از اختلاف و تناقض پيراسته است؛ در حالي كه تورات و انجيل نه تنها، هيچ يك از اين ويژگي ها را ندارند، بلكه محتواي آن دو آميخته با خرافات و نسبتهاي ناروا به پيامبران الهي است؛ به عنوان نمونه:
1- تورات گوساله سازي و دعوت به بت پرستي را به هارون، وزير و جانشين موسي(ع) نسبت مي دهد؛ (7) در حالي كه شخصي از بني اسرائيل به نام سامري اقدام به چنين كاري كرد، و قرآن، دامان اين دو رهبر و پيامبر الهي (موسي و هارون) را هرگونه آلودگي به شرك و بت پرستي پاك مي داند.(8)
2- قرآن، سليمان را پيامبري بزرگ با علم سرشار و تقواي بسيار مي داند كه با داشتن حكومت عظيم، هرگز اسير مقام و مقام نشد و...؛ ولي تورات، در زمينه هاي گوناگون بدترين نسبتها را به او مي دهد كه نقل آنها شرم آور است.
3- انجيل به خداوند سبحان نسبت تجسم داده و مي گويد: خدا به صورت انسان مجسم شده و...(9) ولي قرآن مي فرمايد: «ليس كمثله شيء (شوري، 11) هيچ چيز همانند او نيست.» و...
در پايان لازم به يادآوري است تفاوت هايي كه براي قرآن با تورات و انجيل بيان شد شامل حال زبور حضرت داود (نساء 163 و...) نيز مي شود(10)
پي نوشت ها:
4- ر.ك: علوم قرآن، همان، ص113-126
5- همان ص113-126
6- علوم قرآن، محمدباقر سعيدي روشن، ص113-.126
7- تورات، سفر خروج، فصل .32
8- ر.ك: تفسير نمونه، ج6، ص379-.381
9- انجيل يوحنا، باب اول، شماره2و .15
10- ر.ك: تفسير نمونه، ج12، ص161؛ ج13، ص520
چهارشنبه 3 مهر 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: کيهان]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 185]