تبلیغات
تبلیغات متنی
محبوبترینها
ماندگاری بیشتر محصولات باغ شما با این روش ساده!
بارشهای سیلآسا در راه است! آیا خانه شما آماده است؟
بارشهای سیلآسا در راه است! آیا خانه شما آماده است؟
قیمت انواع دستگاه تصفیه آب خانگی در ایران
نمایش جنگ دینامیت شو در تهران [از بیوگرافی میلاد صالح پور تا خرید بلیط]
9 روش جرم گیری ماشین لباسشویی سامسونگ برای از بین بردن بوی بد
ساندویچ پانل: بهترین گزینه برای ساخت و ساز سریع
خرید بیمه، استعلام و مقایسه انواع بیمه درمان ✅?
پروازهای مشهد به دبی چه زمانی ارزان میشوند؟
تجربه غذاهای فرانسوی در قلب پاریس بهترین رستورانها و کافهها
دلایل زنگ زدن فلزات و روش های جلوگیری از آن
صفحه اول
آرشیو مطالب
ورود/عضویت
هواشناسی
قیمت طلا سکه و ارز
قیمت خودرو
مطالب در سایت شما
تبادل لینک
ارتباط با ما
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
آمار وبسایت
تعداد کل بازدیدها :
1836961613
*دانشگاه و دفاع مقدس؛ ديروز، امروز* استاد دانشگاه: بازشناسي فرهنگ دفاع مقدس ضروري است دانشگاهيان متعهد بيشترين كمك را به رزمندگان داشتند
واضح آرشیو وب فارسی:ايسنا: *دانشگاه و دفاع مقدس؛ ديروز، امروز* استاد دانشگاه: بازشناسي فرهنگ دفاع مقدس ضروري است دانشگاهيان متعهد بيشترين كمك را به رزمندگان داشتند
خبرگزاري دانشجويان ايران - تهران
سرويس: فرهنگ و حماسه
يك استاد دانشگاه گفت: دانشگاهيان متعهد به دين و ميهن بيشترين كمك را به نيروهاي رزمنده در سپاه و ارتش انجام دادند.
دكتر كيامرث جهانگير استاد علوم سياسي دانشگاه تهران در گفتوگو با خبرنگار خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا) در مورد نقش دانشگاه در دوران دفاع مقدس و جنگ تحميلي اظهار داشت: بدون شك با توجه به شأن و تخصص دانشگاهها، از آنها توقع نميرفت كه بدون بهرهگيري از تخصصشان مورد استفاده قرار گيرند، بر همين اساس قطعا بايد از آنها در زمينههاي تخصصي استفاده ميشد و همانطور كه ميدانيد در جنگ تخصصهاي مختلف نياز است. اگر توجه كرده باشيد تمام تخصصهاي موجود در جامعه در ارتش هم وجود دارد، ارتش بايد در تمام زمينههاي تخصصي داراي ساختاري خودكفا باشد و هيچ وابستگياي به بيرون از خودش نداشته باشد تا بتواند نقش خود را در خارج كردن دشمن بدون وابستگي به محيط اطرافش تامين كند؛ بنابراين مشاهده ميكنيم كه رشتههاي مختلفي در ارتش، جبهه و جنگ مورد نياز است و هر چه اين رشتهها بتوانند هم از نظر علمي و هم از نظر اجرايي در گستره بيشتري هم از نظر كمي و هم از نظر كيفي به تخصص مربوطه بپردازند قطعا بازدهي نيروهاي رزمنده در جبههها به همان ميزان بهتر ميشود.
وي ادامه داد: در دفاع مقدس، جبههها نيازمند تخصصهاي مختلف براي پيشبرد جنگ بودند و دانشگاهها هم در اين زمينه همكاري لازم را كردند تا آنجا كه در ستادها و قرارگاههاي جنگي شاهد همكاري اساتيد و دانشجويان در رشتههاي مختلف بوديم، اين مسئله در پيشبرد جنگ كمك بسياري كرد.
دكتر جهانگير يادآور شد: جنگ ما يك جنگ مردمي بود و اوايل انقلاب بر نظام ما تحميل شد. يعني زمانيكه ارتش انسجام، كيفيت و كميت لازم را براي پيشبرد جنگ نداشت، سپاه هم نهاد جواني بود كه از لحاظ نيروي متخصص دچار مشكل بود و احتياج زيادي به نيروهاي تخصصي داشت، در اين راستا دانشگاهيان متعهد به دين و ميهن بيشترين كمك را به نيروهاي رزمنده در سپاه و ارتش انجام دادند، دانشگاهيان هم در ستادي كه مربوط به برنامهريزي، نظارت و پشتيباني بود و هم در صف كه مختص طراحيهاي عملياتي است، حضور گستردهاي داشتند. براي نمونه دانشجويي مانند غلامحسين افشردي كه ملقب بود به حسن باقري هم در ستاد و هم در عمليات حضور داشت، وي طراح شكست حصر آبادان بود و نقش بسيار موثري را در جنگ ايفا كرد، البته ناگفته نماند كه افرادي از اين دست بسيار زياد بودند، به تعبير بهتر خيلي از دانشجويان ما طراحان عملياتهاي مختلف در جبهه، صف و ستاد جنگ بودند . در واقع هر كسي به عنوان يك فرد يا شهروند وظيفه خودش ميدانست كه از كيان مملكت خويش دفاع كند، به همين دليل در هنگام هجوم شاهد شركت همه اقشار كشور بوديم به گونهاي كه افراد هر طور كه از دستشان برميآمد وارد عمل ميشدند؛ بنابراين كمكهاي مردمي در زمينههاي مختلف و بويژه دانشگاهيان با تخصصهايي كه داشتند در پيشبرد جنگ و رفع تجاوز متجاوز موثر بودند.
اين استاد علوم سياسي دانشگاه تهران در پاسخ به اين پرسش كه حضور دانشگاه در جبهه و دفاع مقدس بيشتر حضور در جبهه و صف مقدم بود يا در ستادهاي عمليات؟، گفت: شايد در ابتداي جنگ، حملهها و دفاع از برنامهريزي كمتري برخوردار بود كه از اين زاويه آسيبهايي هم وارد شد اما پس از مدتي اين ذهنيت بوجود آمد كه اينگونه نميتوان عمل كرد بلكه بايد با برنامهريزي، مديريت و با حساب و كتاب به جلو رفت كه كمترين خسارت و بيشترين استفاده را داشته باشد. افراد فرهيختهاي در مديريت جنگ در ستادها حضور داشتند كه از افراد در تخصصهاي مختلف را هم در ستاد و هم در قسمت عمليات صف بهصورت بهينه و در مكانهاي مورد نياز استفاده ميكردند، به اين معنا كه فرماندهان ارتش و سپاه نيروهاي موجود را در تمام بخشها مديريت ميكردند و آنها را در جايي كه لازم بود يعني جايي كه بايد استفاده ميشدند، بهكار ميگرفتند؛بنابراين، ما در تمام قسمتها از نيروهاي مردمي داشتيم و از آنها استفاده شد.
دكتر جهانگير با تاكيد بر اينكه جنگ تحميلي و دفاع مقدس در جامعه امروز بسيار كم تبيين شده است، افزود: از آنجاكه در جامعه امروز و نسل سوم يعني نسل كنوني مسايل و موضوعات روز متفاوت شد تنها در ضرورتها به اين مسئله پرداخته شد بنابراين فرهنگي كه در جبههها وجود داشت كمتر منتقل شد در صورتيكه بايد از آن تاريخ و فرهنگ استفاده ميشد، به كلام بهتر بايد تجارب بسيار خوبي كه در جنگ داشتيم را منتقل ميكرديم و از آنها استفاده ميكرديم اما متاسفانه از انتقال اين تجارب غافل شديم در حالي كه بايد آنها را سازماندهي، كاناليزه، دستهبندي و نهادينه ميكرديم. تجربههاي خوب و تجربههاي بد بايد منتقل ميشد تا تجربههاي خوب جايگزين تجربههاي بد شود و تجربههاي بد ديگر تكرار نشود. اين تجارب اندوخته بسيار بسيار خوبي بوده و هست، چراكه در شرايط اجبار تلاشها افزايش مييابد، مردم ما هم در دوران دفاع مقدس در يك حالت اجبار قرار گرفتند، حالتي كه دشمن حمله كرده بود و داشت هستي ما را ساقط ميكرد، ناموس ما را، ملت ما را، صنعت ما را، سرزمين ما و همه را از بين ميبرد، در اين حالت تلاش زيادي صورت ميگيرد و تجربههاي بيشتري ميآيد. تجربههايي كه ميتواند براي آيندگان بسيار مفيد باشد. اينها مواردي است كه ميتواند براي جوانان و نسلهاي آينده كشور بسيار مفيد باشد و ما نبايد غافل ميشديم بلكه بايد با استفاده بيشتر آنها را ساماندهي و دستهبندي ميكرديم و خيلي خوب از اين دلاوريها، اين گذشتها، اين ايثارها و تلاشها در عرصههاي مختلف اقتصادي، سياسي و اجتماعي براي پيشبرد حقانيت اين ملت استفاده ميكرديم.
دكتر جهانگير در راستاي نقش امروز دانشگاهها براي استفاده از تجارب بدست آمده در دوران دفاع مقدس تأكيد كرد: دانشگاهيان ميتوانند در هر عرصه و تخصصي از تجاربي كه در همان تخصص بدست آمده، استفاده كنند، براي نمونه رشته كسي كه علوم سياسي است نميداند از نظر رشته مكانيك چه كارهايي در زمان جنگ انجام شده است اما كساني كه رشتهي تخصصيشان مكانيك و عمران است ميتوانند تحقيق كنند و بفهمند چه كارهاي ارزشمندي انجام در اين بخش در دوران دفاع مقدس انجام شده است، به طور مثال در مدت بسيار كوتاهي پلهاي بسيار بسيار قوي و مصنوعي كه لشگر ميتواند از روي آنها تانك عبور دهد روي رودخانهي خروشان كارون احداث شد، اين دانشجويان بايد بررسي كنند اين كار توسط چه سازه و طراحي انجام شده است، ابتكارات بسياري در اين زمينهها در دوران جنگ و در مدت كوتاه انجام شده است. مواردي از اين دست در زمينههاي مختلف نظير متالوژي و هوا فضا در جنگ بسيار زياد است كه بايد احيا، بررسي و تبديل به الگو شود تا مشخص شود در اين مدت كوتاه چه ابتكارات و دستاوردهاي علمياي داشتيم و دانشجويان در آن زمان چگونه ابتكار از خود خرج داده و موجب ارتقاي اين علم شدند.
او با اظهار تاسف از اينكه ابتكارات و نوآوريهاي دوران مقدس خيلي كم احيا و به صورت الگو در اختيار دانشجويان امروز قرار گرفته است، ادامه داد: هنر انقلاب اسلامي اين بود كه اسلام را دوباره آورد و مبناي وحدت قرار داد. حال در همان ابتداي انقلاب اسلامي جنگ كلاسيك تحميلي بر ما تحميل شد، در همان جنگ كلاسيك تحميلي اين اسلام بود كه توانست تمامي اقشار ملت ايران را با هم يكي كند و يك «ما»ي قوي ايجاد كند. كشوري كه ارتش نداشت سپاه آن هم تازه تاسيس شده بود تنها اين قدرت اسلام و تعلق مردم به اسلام و رهبري اسلامي، رهبري كه الگوي اسلام بود توانست همه را در قالب اسلام بسيج كند، بسيج در قالب اسلام معني پيدا كرد، "بسيج مردم مسلمان"، توانست به بهترين نحو دشمن متجاوز كه تمام كشورهاي قدرتمند از لحاظ تسليحاتي و مديريتي از آن پشتيباني ميكردند را با دست خالي و فقط با قدرت اسلامي و رهبري اسلامي از كشور خارج كند.
استاد علوم سياسي دانشگاه تهران در رابطه با راهكارهاي ترويج فرهنگ و تجربههاي دفاع مقدس در دانشگاهها گفت: ما براي تشويق هر رشتهي علمي نخبگان آن رشته را شناسايي و مورد تجليل قرار ميدهيم، تا علاوه بر شناخته شدن براي كساني كه ميخواهند در آن رشته گام بردارند تبديل به الگو شوند. اين افراد را تحت عنوان نخبگان كشور، افراد ممتاز و چهرههاي ماندگار معرفي ميكنيم، حسن اين كار در آن است كه ديگران هم ميتوانند تلاشهاي اين نخبگان را فراراه خود قرار دهند، بدين صورت آنها با خود ميگويند اگر ما هم به مانند اين نخبه و فرهيخته عمل كنيم ميتوانيم سنگرهاي ترقي را يكي پس از ديگري پشت سر بگذاريم. همچنين از اين طريق ميتوانيم علمي را در جايگاه واقعي خودش قرار دهيم تا همه براي دستيابي به جايگاه فرهيختهگان تلاش كنند و به آن برسند. اين حالت، تشويقي براي كسب علم است و همانطور كه مهمترين وظيفهي دانشگاهها آموزش است، به منظور آموزش بهتر دانشگاهها بايد اين تشويقها را انجام دهند. به اين معنا كه هم علم از جايگاه بالايي برخوردار باشد كه همه تمايل به كسب آن را داشته باشند و هم اينكه اين افراد فرهيخته به عنوان الگو و متد مورد استفاده كساني كه ميخواهند راه كسب علم را طي كنند، قرار گيرند؛ بنابراين در اين زمينه ميتوانيم از عزيزاني كه در دوره دفاع مقدس قهرمانيهاي مختلفي در عرصههاي متفاوت داشتند استفاده كنيم و آنها را مطرح كنيم، آنها در آن دوره خاص همه چيزشان را گذاشتند در جهت خدمت به جامعهشان، زمانيكه گفته ميشود علم بايد مفيد باشد و براي رفاه مردم و در خدمت و در جهت توسعه مردم باشد يعني علم كاربردي. آنها اين علم را دقيقا در جهت رفع مشكل حاد جامعهشان يعني دفع متجاوز استفاده كردند، اين افراد، حركتها، تلاشها، جهادها و مجاهدتهاي مختلف در صحنههاي مختلف و رشتههاي مختلف علمي بايد شناسايي شوند، اين دلاوران بايد به عنوان نخبهها و فرهيختگان مورد تجليل قرار گيرند تا مشخص شود كه چه كارهايي انجام دادهاند و درجهي آنها چيست تا به عنوان الگوهاي جامعه و يا الگوهاي تاريخي ما مورد استفاده قرار گيرند.
دكتر جهانگير در پاسخ به اين پرسش كه چرا تاكنون از اين رزمندگان به عنوان گنجهاي دفاع مقدس آنطور شايسته هستند، استفاده نشده است، تصريح كرد: گروهي از رزمندگان شهيد شدند و گروهي هم از روي تواضع آنچه كه انجام دادند را نخواستند بگويند، بقيه هم اطلاعي نداشتند لذا اين انتقال صورت نگرفت. بر اين باورم كه بايد در كشور نهادينه شود كه يك كشور قدرتمند احتياج به اصالت دارد. به طور نمونه كشور كره جنوبي و ژاپن در حال قدرتمند شدن هستند به همين دليل ميخواهند اصالت كسب كنند بنابراين كارگردانان، فيلمنامهنويسان و مورخان آنها فيلمهايي ميسازند كه نشان ميدهد از گذشته اقتدار داشته و داراي تمدن بودند، اين كشورها بدنبال عقبه فرهنگي و اصالت قبلي هستند نه اينكه بگويند ما هيچ چيز نيستيم. فيلمهايي كه كرهايها، ژاپنيها و حتي چينيها ميسازند نشان ميهد كه اقتدار گذشته را ميخواهند تا اين موضوع به نسل فعلي آنها اعتماد به نفس دهد و خودباوري، خوداتكايي و استقلال را به ارمغان بياورد و بتواند الگو بودن براي جهانيان را براي آنها به دنبال داشته باشد. زمانيكه كشوري به اين درجه برسد كه ميتواند در صحنههاي مختلف منطقه و جهان تاثيرگذار باشد آن زمان بايد اعتماد به نفس داشته باشد. حال اگر ما هم مقداري در اين قضاياي توسعهاي پيشرفت كنيم به اين نتيجه ميرسيم كه بايد اين اعتماد به نفس ر ا براي جوانانمان فراهم كنيم، بايد برگرديم و گذشته خود را مرور كنيم كه پرافتخارترين موضوع در گذشتهي كشور همين دفاع مقدس است. بايد توجه كنيم كه جوانان ما در دو نسل قبل چه عظمتهايي را در جبههها آفريدند، اينها همه تاريخ قوي و قدرتمند و عزتآفرين اين ملت است، اگر اين ملت بخواهد بگويد من هستم، من داراي قدرت و فكر و عظمت گذشته هستم من ميتوانم خودم باشم و خودم براي خودم تصميم بگيريم لازمهاش اين است كه فرهنگ دفاع مقدس را پالايش كند و براي مردمش بگويد و با اين فرهنگ اصالت خودش را بدست آورد، هماكنون كشورهاي ديگر در مديريت كشوري خودشان به اينجا رسيدهاند و ما بايد به اين موضوع بيشتر توجه كنيم.
اين استاد علوم سياسي دانشگاه تهران در راستاي مسؤوليت امروز دانشجو، استاد و مسؤولين دانشگاه در قبال دفاع مقدس گفت: به عقيده من اسلام بايد فراروي دانشگاه باشد، آنچه كه انقلاب اسلامي ميگويد اين است. تلاش، تلاش اين است كه امروز شما با ديروزتان برابر نباشد، تلاش در دو عرصه مسلط شدن بر جهان همراه با معنويت، يعني اساس معنويت همراه با كسب علم اين دو بال پيشرفت هر جامعه است.
دكتر جهانگير در پايان درباره ايجاد فضاي انتقال تجربيات و فرهنگ دفاع مقدس توسط دانشگاهها گفت: اين كاري است كه در دوره دفاع مقدس به بهترين وجه انجام شد، به تعبير بهتر طرف با تمام اخلاص ميرفت، آن خودسازيها و تلاش معنوي بسيار زياد همراه با تلاش علمي باعث شد كه ملت ايران آن دستاوردهاي عظيم را بدست آورد. كشور ايران با دست خالي توانست بهترين تخصصها، بهترين مديريتها، بهترين معنويتها و بهترين ايثارها را در جبههها داشته باشد. يعني وقتي كه شما همه چيزت را براي ديگري و براي جامعهات بگذاري و ديگري هم اين كار را انجام دهد عينا مدنيت تحقق پيدا ميكند، در آن دوره، دفاعمقدس باعث شد كه افراد با تمام وجود عادل شوند و آنچه براي خود ميخواهند براي ديگران هم بخواهند، عشق و جانشان را فداي ديگران كنند، ديگر تقلب و كلاهبرداري نبود و آنچه بود تمام اخلاص بود. به كلام بهتر تلاش معنوي بسيار بود تلاش علمي هم با تمام وجود گسترش پيدا كرد و توانست اين دستاوردهاي عظيم را بدست آورد، اين را ميتوان بهترين الگو براي عصر حاضر قلمداد كرد. دانشگاهها، دانشجويان و اساتيد بايد اين عزيزان و دلاوريهايي كه در عرصههاي مختلف دفاع مقدس انجام دادهاند را مورد بازشناسي قرار دهند و آنها را تبديل به الگوهايي كنند كه در اين دوران مورد استفاده قرار گيرد و چراغ راه نسل جوان باشد.
انتهاي پيام
چهارشنبه 3 مهر 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايسنا]
[مشاهده در: www.isna.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 199]
-
گوناگون
پربازدیدترینها