واضح آرشیو وب فارسی:فان پاتوق: تقريبا همه كساني كه با كامپيوتر كار مي كنند ، سري به BIOS مادربرد زده اند. صفحه آبي رنگ و بي روحي كه در واقع روح سيستم است . گزينه هاي متعدد كه بسياري از آنها گنگ و نا آشنا هستند. در اين شماره قصد داريم كه قسمت هاي مختلف و گزينه هاي از آن را معرفي كنيم. به همين منظور سعي كرديم بيشتر قسمت هايي كه در اكثز مادر بردها ، مشترك هستند را معرفي كنيم. به همين دليل اساس كار را بر روي گزينه هاي BIOS نوع Award گذاشته ايم كه در بيشتر مادر بردها وجود دارد. با ما همراه باشيد. Basic Input / Output System يا همان BIOS ، شامل يك سري توابع و روتين هاي اساسي است كه در داخل يك چيپ بر روي مادربرد قرار دارد. BIOSرابطي است بين سخت افزار كامپيوتر و سيستم عامل و در واقع سيستم عامل بدون BIOS هيچ گونه ارتباطي با سخت افزار نخواهد داشت و نمي تواند آنرا كنترل كند. به عبارت ديگر BIOS شاهرگ كامپيوتر مي باشد كه اگر به درستي تنظيمات مربوط به آن انجام نگيرد مي تواند كامپيوتر را تا 40 در صد كندتر كند. در حال حاضر با ورود پردازنده ها و مادربردهاي جديد تنظيمات BIOS پيچيده تر شده تا آنجا كه حتي متخصصين را هم تا حدودي دچار مشكل كرده است.
هر توليد كننده مادربرد ، تنظيمات مخصوص بخود را براي BIOS در نظر مي گيرد.البته شكل و شمايل و تنظيمات بايوس هاي مختلف چندان با يكديگر تفاوت نداشته و تا حدود زيادي نزديك به هم هستند.
در اين مقاله گزينه هاي Award BIOS و به موازات آن Phoenix BIOS و تنظيمات مربوط به آنها را توضيح مي دهيم.
در نظر داشته باشيد كه اگر تنظيمات BIOS به اشتباه تنظيم شود، باعث خواهد شدكه دستگاه به درستي كار نكرده و همانطور كه اشاره گرديد از كارايي آن كاسته شود. در صورتيكه بعد از تنظيمات بايوس ، كارايي سيستم دچار مشكل شود و يا سيستم بالا نيايد ، مي توانيد تنظيمات آن را دوباره به حالت پيش فرض يا حالت اوليه تغيير دهيد. اين كار با ريست كردن CMOS مادر برد ( از طريق جامپر Clear CMOS و يا بيرون آوردن Battery Backup ) انجام مي شود.
بسياري از شركت هاي بزرگ توليد كننده كامپيوتر هاي شخصي مانند HP ، Dell وMicron ، دسترسي به BIOS را براي كاربران غير حرفه اي و عادي محدود ساخته اند تا كاربران عادي نتوانند آن را دستكاري كنند اما اكثر مادربرد ها اين محدوديت را نداشته و كاربران مي توانند گزينه هاي BIOS را به دلخواه خود تنظيم نمايند.
اكثر كامپيوترها در ابتداي بوت شدن با نمايش عبارتي ، چگونگي ورود به محيط BIOSدستگاه را به كاربر اعلام مي كنند. روش ورود به محيطBIOS بدين شكل است كه بعد از روشن كردن كامپيوتر بايد در مدت زمان محدود و معيني يكي از كليدهاي Delete يا F1 يا F2 را ( كه به مادربرد بستگي دارد ) نگه داشته و يا چندين بار آنها را فشار داد.اكثر مادر بردهايي كه در ايران به فروش مي رسد از كليد Del براي ورود به BIOS استفاده مي كنند.
نكته اي كه بايد به آن توجه كرد اين كه بعد از هر تنظيم و تغيير در گزينه هاي BIOS پس از ذخيره كردن اطلاعات توسط گزينه Save and Exit Setup ( به شكل 1 توجه كنيد ) بايد دستگاه را Reboot كرد تا تغييرات بوجود آمده اعمال گردند.
منوهاي برنامه Setup
پس از ورود به برنامه Setup ( كه به اين برنامه CMOS Setup Utility ناميده ميشود ) منوهايي كه در شكل 1 آمده است را خواهيد ديد. همانطور كه قبلا نيز اشاره شد بايوسي انتخاب شده است كه درصد زيادي از مادربردهاي امروزي از آن استفاده مي كنند با اين حال سعي شده است در كنار شرح منوهاي باياس Award به منوهاي باياس Phoenix هم پرداخته شود.
در اين صفحه منوهاي Set Supervisor Password و Set User Password براي تنظيم پسورد مي باشد . اين دو گزينه با هم فرق مي كنند.
گزينه Set User Password فقط امكان دسترسي به بعضي از گزينه هاي باياس را مي دهد ولي Set Supervisor Password امكان دسترسي به همه گزينه ها را به كاربر مي دهد.
Standard CMOS Features
با ورود به اين قسمت، همانطور كه در شكل 2 مشاهده مي كنيد مي توانيد موارد مختلفي از جمله تاريخ و ساعت سيستم را تنظيم كنيد.
در زير اين تنظيمات مي توان هارد و ساير دستگاه هاي ذخيره سازي اطلاعات مانند CD-ROM و CD-Writer را تعريف و مشخص نمود. البته با توجه به جديد بودن مدل مادربردها در صورت عدم انجام اين كار ، دستگاه به طور اتوماتيك ، عمليات شناخت و تعريف هارد و CD را انجام مي دهد.براي مشاهده تنظيمات اين قسمت كافي است روي درايو ( هارد يا CD ) رفته و روي آنEnter كنيد.
بعد از آن مي توانيد مشخصات دقيق آن مانند ظرفيت هارد ، تعداد سيلندر، هد و سكتورها را مشاهده نماييد. در اين قسمت چهار گزينـــــــــه :IDE Primary Master IDE Primary Slave ، IDE Secondary Master و IDE Secondary Slave مي باشد. همانطور كه مي دانيد روي مادربرد دو كانكتور IDE وجود دارد كه به هركدام دو هارد يا CD را مي توان متصل كرد. يعني چهار قطعه IDE كه هركدام از آنها به يكي از اين چهار گزينه نسبت داده مي شود. بعنوان مثال اگر يك هارد داشته باشيم و جامپر آن را روي Master تنظيم و آن را به IDE1 وصل كنيم ، در مقابل عبارت اول يعني Primary Master ، مشخصات آن هارد نشان داده خواهد شد. با زدن كليد Enter روي آن ، مشخصات كامل تري از آن را خواهيد ديد.
در ادامه اين صفحه تنظيماتي درباره فلاپي درايو وجود دارد.
گزينه Halt On در اين صفحه به اين معني است كه سيستم بعد از روشن شدن و در هنگام اجراي مراحل بوت در صورتيكه به خطايي برخورد كرد متوقف شود. مثلا اگر كيبورد متصل نبود سيستم متوقف شده و كاربر را با دادن پيغامي آگاه مي سازد. كه داراي گزينه هايي مانند All Error ، No Error و ... مي باشد.
نكته : بايوس فونيكس نيز در اين خصوص گزينه هايي مانند Award را دارد.
Integrated Peripherals
همانطور كه در شكل 3 مشاهده مي كنيد اين قسمت از تنظيمات BIOS شامل تنظيمات قطعات داخلي دستگاه كه بر روي مادربرد به صورت built-in قرار دارند مي باشد. از جمله آنها پورت هاي سريال و موازي همچنين كارت هايLAN ( در صورتيكه كارت شبكه Onboard باشد ) ، كارت صدا ( Audio Card ) و USB مي توان نام برد. در نظر داشته باشيد كه فعال بودن پورت هايي كه بدون استفاده هستند بسياري از منابع سيستم را هدر مي دهند و در نتيجه بهتر است غير فعال باشند.
USB Controllers: همانطور كه در شكل 3 مشاهده مي كنيد براي استفاده از USB ها بايد اين گزينه را Enable كنيم.
نكته : گزينه USB Controllers در بايوس فونيكس اين اجازه را مي دهد تا كارايي USB را روي دستگاه محدود سازيم. يعني مي توان USBرا تنها براي USB 1.1 و يا براي USB 1.1 & 2.0 تنظيم نمود كه پيشنهاد مي شود اين گزينه را در مادربرد هايي كه از باياس فونيكس استفاده مي كنند روي گزينه USB 1.1 & 2.0 تنظيم كنيد.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فان پاتوق]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 431]