واضح آرشیو وب فارسی:سياست روز: الهام امينزاده در گفتوگو با سياست روز :آژانس قادر به اعلام قاطعانه صلحآميز بودن فعاليتهاي هستهاي ايران نيست
گروه سياسي- اكثر كارشناسان مسائل بينالمللي و سياست خارجي در زمينه گزارش اخير آژانس بينالمللي انرژي اتمي كه طي هفته گذشته توسط محمد البرادعي مدير كل آژانس ارائه شد، معتقدند گزارش اخير آژانس داراي دو جنبه مثبت و منفي است، از ديدگاه مثبت ميتوان به اعتراف البرادعي مبني بر صلحآميز بودن برنامه هستهاي ايران، عدم انحراف از مفاد NPT و همكاري ايران با آژانس اشاره كرد كه اين خود زمينه مثبتي براي ادامه فعاليتهاي هستهاي ايران به شمار ميرود.
اما از ديدگاه كارشناسان نكته منفي گزارش اين است كه آژانس براي اثبات صادقانه فعاليتهاي هستهاي ايران ناتواني خود را نشان داده و دست نيافتن به اطلاعات لازم در زمينه موضوعات ادعايي آمريكا نيز يكي ديگر از اين نكات منفي به شمار ميآيد.
بر اين اساس آمريكا چندي پيش طي گزارشي كه به آژانس بينالمللي انرژي اتمي ارائه كرده بود، مدعي شده بود ايران فعاليتهايي براي دستيابي به انرژي اتمي دارد و همين مسئله زمينه پيگيريهاي جديد آژانس در فعاليتهاي هستهاي ايران شد، هر چند كشورهاي عضو در اين رابطه مخالفت خودشان را براي همكاري آژانس با آمريكا ابراز كردند، اما اين مسئله خود نقطهاي منفي در گزارش آژانس به شمار ميآيد.
عدهاي از كارشناسان معتقدند با توجه به اينكه بسياري از اعضاي شوراي حكام از جمله چين و روسيه - كه به صورت علني مخالف اقدامات تهديد آميز عليه ايران هستند- و با توجه به بيانيه عدم تعهد در حمايت از فعاليتهاي هستهاي ايران ميتوان مدعي اين مسئله شد كه اقدام خصمانهاي عليه ايران اتفاق نميافتد و تنها مشكلي كه باقي مانده، بسته نشدن پرونده هستهاي ايران و موضع گيري اروپا و آمريكا در قبال فعاليتهاي هستهاي ايران است.الهام امينزاده نماينده مجلس هفتم، در رابطه با ابعاد مختلف گزارش اخير آژانس معتقد است كه اين گزارش نيز مثل گزارشهاي قبلي دوپهلو بود.
امينزاده افزود: آنچه كه در اين گزارش اهميت دارد اين است كه براي چندمين بار اعلام كردهاند كه پرونده هستهاي ايران صلحآميز است.وي ادامه داد: اما نكتهاي كه آژانس قاطعانه قادر به اعلام آن نيست اين است كه فعاليتهاي هستهاي ايران قطعا صلحآميز است.
اين نماينده مجلس هفتم خاطر نشان كرد: تا همين اندازه هم كه آژانس اعلام كرده نكتهاي منفي در فعاليتهاي هستهاي ايران مشاهده نشده است خود نكتهاي مثبت به شمار ميرود و همچنين اعلام آژانس براي همكاري با ايران جهت شفاف سازي نيز ديگر نكته مثبت اين گزارش به حساب ميآيد.وي در رابطه با اينكه گزارش اخير البرادعي زمينه بحران سازي احتمالي براي ايران فراهم ميكند يا خير؟ تاكيد كرد: بعيد ميدانم چنين اتفاقي بيفتد.
امين زاده خاطرنشان كرد:اين مسئله بايد در شوراي حكام مطرح شود و گزارش كه نكته منفي خاصي ندارد و مثل گزارشهاي قبلي است و مسائل بر اساس 6 سوال مطرح شده در طرح مداليته حل شده است.وي در پايان افزود:گزارش اخير آژانس در عرصه بينالمللي يك يادآوري براي كشورهاي غربي است تا فراموش نكنند كه ايران در فعاليتهاي هستهاي خود مشكلي ندارد.همچنين علاءالدين بروجردي رئيس كميسيون امنيت ملي و سياست خارجي مجلس هشتم در گفتوگو با فارس در ارتباط با گزارش اخير آژانس گفت: اگر موضوع هستهاي ايران همچنان با جهتگيري سياسي دنبال شود مجلس وارد عمل خواهد شد.وي در خصوص اظهارات اخير مديركل آژانس بينالمللي انرژي اتمي درباره فعاليتهاي هستهاي ايران، گفت: عبارت تكراري البرادعي در ارتباط با آينده فعاليتهاي هستهاي ايران ميتواند در مورد برنامههاي هستهاي هر كشوري در آينده نيز مصداق داشته باشد و روشن است كه چنين ادعاهايي هيچگونه جنبه حقوقي ندارد.
رئيس كميسيون امنيت ملي و سياست خارجي مجلس در ادامه با اشاره به همكاريهاي وسيع و گسترده با آژانس تاكيد كرد: البرادعي در گزارشهاي خود به اين مسئله تاكيد ميكند كه ايران همكاريهاي لازم را با آژانس دارد و بنابراين ابهاماتي كه البرادعي از آن سخن ميگويد و پيشگويي و پيشبيني مبني بر اينكه ايران "ممكن است" در آينده برنامه هستهاي سالمي نداشته باشد صرفا يك ادعاي سياسي است كه هميشه از سوي غرب مطرح ميشده و اينك از زبان البرادعي شنيده ميشود.
وي با اشاره به طرح موضوع مطالعات ادعايي در گزارش اخير البرادعي گفت: مسئله مطالعات ادعايي تكرار موضوعي است كه آژانس بار ديگر بر آن تاكيد كرده و بعد از اينكه ايران هم اجازه تحقيق در اين مورد را به آژانس داده است نتيجه آن به نفع ايران تمام شده و اين موضوع البته يك سيكل معيوب است و دايره خطايي است كه ما نبايد وارد آن شويم. علي رغم نظر كارشناسان مبني بر اينكه اين گزارش آژانس نيز مانند گزارشهاي قبلي است اما اين نكته در گزارش جديد ديده ميشود كه البرادعي خواهان بازديد از ساير مراكز هستهاي در ايران نيز شده است، اين نكتهاي است كه وي در سخنراني اخير خود نيز آن را مطرح كرده است. با اين حساب امكان ايجاد يك بحران ميان ايران و آژانس بينالمللي انرژي اتمي و گروه 1+5 در روابط گفتوگويي تا حد زيادي وجود دارد و اين مسئلهاي است كه كارشناسان به آن اشاره نداشتهاند.
چهارشنبه 3 مهر 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: سياست روز]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 74]