واضح آرشیو وب فارسی:ايرنا: ميراث فرهنگي، آثاري ارزشمند از هويت يك ملت
داخلي. فرهنگي. ميراث فرهنگي.
ميراث فرهنگي هر ملتي بيانگر هزاران جنبه از نبوغ آن ملت است كه بهطور مداوم و اسرارآميز هرآنچه را كه بشر طي قرنها آفريده و هرآنچه را كه ميتواند بالقوه در آينده بيافريند بههم ارتباط ميدهد.
به گزارش خبرنگار ايرنا اين ميراث اعم از بناها و يا اعتقادات و انديشه هاي خلاق بطور مداوم در معرض تخريب ناشي از گذشت زمان ، اعمال غير مسوولانه افراد، فرسايش، رطوبت، آلودگي و ساير عوامل مخرب قرار دارد.
نجات اين آثار ارزشمند كه يادگاراني از نسلهاي گذشته هستند و در امان نگهداشتن آنها از تغييرات و تحولات گوناگون و حفظ و احياي آنها به مشاركت فعال مردم و ارگانهاي دولتي و ايجاد حركتي نوين در اين زمينه نياز دارد.
اساسيترين وظيفه در اين زمينه اشاعه و گسترش جنبههاي مثبت و سنتي اين ميراثها در زمان حال و فراهم كردن زمينههاي تكامل آنها براي آينده است.
صاحبنظران در اين زمينه معتقدند: بايد آگاهيهاي جديدي از نياز به حفاظت از ميراث فرهنگي در جامعه ايجاد و نگهداري ازاين سرمايه گرانبها به عنوان يك ثروت عظيم ملي به مردم سپرده شود.
آنان ميگويند: صرف تاكيد بر حراست از ميراثهاي فرهنگي با ارزش كشور كارساز نيست، بلكه بايد مسايلي كه در وراي اين حفاظت نهفته و ما را از دانستن نفس حفاظت بازداشته است، طرح گردد.
آنان تاكيد دارند كه سازمان ميراث فرهنگي ، صنايع دستي و گردشگري به عنوان يك ارگان دولتي به تنهايي قادر به حفظ و احياي اين آثار كه هويت تاريخي يك ملت محسوب ميشود، نيست و رسيدن به اين هدف مهم مشاركت همگاني را ميطلبد.
استان اردبيل نيز همانند بسياري از نقاط ميهن اسلامي با هدف از بين بردن آثار تمدن اسلامي به جاي مانده از گذشتگان مورد هجوم فرهنگي بيگانگان قرار دارد.
مجموعه بقعه شيخ صفيالدين اردبيلي، مسجد تاريخي جمعه، بقعه شيخ جبرييل، مجموعه بازار تاريخي در اردبيل، بقعه كورائيم و كاروانسراي سنگي شاه عباس در نير ( (nireو قلاع قهقهه و كهنه و بقعه سلطان حيدر در مشگينشهر آثار برجستهاي از دهها بناي باستاني در استان اردبيل محسوب ميشود.
معرفي بناهاي تاريخي و آشنا ساختن مردم نسبت به ارزش و سابقه اين آثار بهعنوان هويت ملي كمك موثري به حفظ و نگهداري آنها خواهد كرد.
تاكنون بيش از يك هزار تپه تاريخي در اين استان شناسايي شده و تعداد زيادي از اين تپهها در كنار دهها اثر باستاني در فهرست آثار تاريخي كشور به ثبت رسيدهاند.
انجمنهاي ميراث فرهنگي كار حفاظت و حراست از اين آثار را در تعداد زيادي از روستاهاي استان اردبيل بر عهده دارند و نيز از طريق تهيه و توزيع دفترچه، عكس، كتاب و رسانههاي جمعي نسبت به معرفي اين آثار به مردم تلاش ميشود.
به گفته كارشناسان بعضي از آثار تاريخي استان چون مسجد جمعه و بقعه شيخ صفيالدين در اردبيل و قلعه كهنه در مشگينشهر بهدليل قدمت زياد حمايت بيشتري را ميطلبند.
آنان بر هشياري كامل ساكنان استان بهويژه اهالي روستاهاي تاريخي منطقه و همكاري با ميراث فرهنگي و نيروهاي امنيتي در حفظ آثار نياكان خود تاكيد ميكنند.
سرپرست معاونت سرمايهگذاري، امور فرهنگي وارتباطات سازمان ميراث فرهنگي استان اردبيل در اين زمينه ميگويد: براي حمايت و حفاظت از آثار تاريخي و توسعه بخش گردشگري در كشور نياز به داشتن نگرش و ايده ملي واحد داريم.
عليرضا دباغ عبداللهي ، در گفت و گو با خبرنگار ايرنا افزود : در اين زمينه بايد توسط مطبوعات ، رسانهها ، تشكلهاي غير دولتي و با مشاركت مردم و مديران دولتي فرهنگسازي انجام شود.
او گفت: هر مديري با يك ديدگاه به موضوع ميراث فرهنگي و گردشگري مينگرد كه هر كدام داراي فرهنگهاي متفاوت هستند و نتيجه آن ، نگرش بخشي به اين موضوع به جاي نگرش فرابخشي است.
به گزارش خبرنگار ايرنا وي افزود: حفاظت از محيط زيست ، بناهاي تاريخي، فرهنگ، زبان و مواردي از اين قبيل به عنوان وظايف همه ارگانها و مردم جامعه، نيازمند به داشتن يك قاعده ملي است كه همه بايد نه در ظاهر بلكه بطور قلبي به اين قاعده معتقد باشند.
او گفت: در صورت داشتن نگرش فرابخشي گام مهم در حفاظت از ميراث فرهنگي، توسعه صنعت گردشگري و استفاده بهينه از استعدادهاي بالفعل و بالقوه در اين زمينه برداشته خواهد شد.
استان اردبيل بهلحاظ دارا بودن آبگرمهاي متعدد ، دهها يادمان تاريخي ، آب و هواي دلپذير و مناظر طبيعي زيبا به عنوان چهارمين قطب گردشگري كشور شناخته شده است.ك/۴
سه شنبه 2 مهر 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 43]