واضح آرشیو وب فارسی:واحد مرکزي خبر: آغاز اجراي ماليات بر ارزش افزوده
مهر: با اجراي قانون ماليات بر ارزش افزوده، قانون تجميع عوارض حذف شد. هدف اصلي از اجراي قانون ماليات بر ارزش افزوده ايجاد شفافيت و نظم و انضباط در فعاليت هاي اقتصادي گزارش شده است. طرح ماليات بر ارزش افزوده پس از 21 سال، با تلاش و پيگيري به صورت قانوني مدون به تصويب رسيده است. قانون ماليات بر ارزش افزوده يكي از پروژه هاي اصلي تحول نظام مالياتي كشور است كه با اجراي آن در هر مرحله از زنجيره واردات، توليد، توزيع يا صادرات، مبادلات اقتصادي و حركت پول و سرمايه شفاف خواهد شد و تشويق سرمايه گذاري، توليد و صادرات را در پي خواهد داشت.
در عين حال، يكي از نگراني هاي هميشگي در حوزه واردات، اعلام قيمت غيرواقعي كالا به گمرك در هنگام واردات كالا بوده، بدين ترتيب كه واردكننده هنگام ورود كالا به كشور، قيمت كالا را هميشه مي خواهد پايين تر از قيمت خريد اعلام كند تا ماليات و عوارض كمتري بپردازد و اين در حالي است كه در گمرك قيمت را به صورت علي الراس تعيين مي كنند و اين امر باعث بروز اختلافات و مفاسد مالي مي شود.
در حاليكه با اجراي ماليات بر ارزش افزوده حتي اگر كسي بتواند كالايي را با قيمت پايين تر از قيمت واقعي در گمرك ثبت كند و بخواهد آن را به قيمت بالايي در كشور بفروشد، هنگاميكه صورتحساب هاي وي به سازمان مالياتي رسيد، هيچ مالياتي به او استرداد نخواهد شد چرا كه هنگام ورود كالا قيمت واقعي را اعلام نكرده است و اين همان شفافيت در مبادلات اقتصادي است كه در كشور پديد خواهد آمد.
همچنين ماموران سازمان مالياتي هم در گمرك حضور خواهند داشت. اين ماموران هر كالايي كه به كشور وارد مي شود و هر كالايي كه از كشور خارج مي شود را ثبت مي كنند و در زنجيره هاي بعدي، مشخص مي شود اين كالا به چه كساني فروخته شده و ماليات به آنها منتقل خواهد شد، بنابراين واردكننده و صادركننده نمي توانند ارقام غيرواقعي از صادرات يا واردات را در گمرك ثبت كنند چرا كه در زنجيره بعدي دچار مشكل خواهند شد و ممكن است ماليات آنها استرداد نشود.
اين گزارش مي افزايد: با اجراي قانون ماليات بر ارزش افزوده، هرگونه استرداد مالياتي صرفاً شامل موديان ثبت نام شده خواهد بود؛ بنابراين مودياني كه مشمول اين نوع ماليات بوده اما نسبت به ثبت نام در اين طرح اقدام نمي كنند، استردادي به آنها صورت نخواهد گرفت.
پيش از اين نظام ماليات بر مصرف در چارچوب قانون موسوم به تجميع عوارض در حال اجرا بود كه تحت آن اكثر كالاها مشمول ماليات و عوارضي جمعاً به نرخ سه درصد مي شد. اين در حالي است كه نرخ ماليات بر ارزش افزوده نيز 5/1 درصد پيش بيني شده كه با احتساب 5/1 درصد عوارض شهرداري ها، جمعاً به سه درصد ماليات و عوارض بالغ مي شود.
همچنين ثبت نام از موديان اين نظام مالياتي، به صورت مرحله اي صورت مي گيرد و اين بدان معناست كه در ابتداي پياده سازي اين نظام مالياتي، سازمان امور مالياتي كشور به صورت مرحله اي اقدام به ثبت نام فعالان اقتصادي در اين نظام مالياتي مي كند.
در مرحله اول اجراي ماليات بر ارزش افزوده، از كليه واردكنندگان، صادر كنندگان و كليه فعالان اقتصادي با فروش بالاتر از سه ميليارد ريال در سال ثبت نام به عمل مي آيد.
روش اصلي ثبت نام از موديان به صورت اينترنتي ( مراجعه به سايت www.VAT.ir ) بوده؛ ولي امكان ثبت نام از طريق مراجعه حضوري به سازمان امور مالياتي كشور و ادارات كل امور مالياتي كشور نيز پيش بيني شده است.
اين گزارش تصريح مي كند: عرضه و فروش كليه كالاها و خدمات (مگر كالاها و خدمات معاف) و همچنين واردات و صادرات آنها مشمول اين نوع نظام مالياتي است.
در نظام ماليات بر ارزش افزوده، كالاها و خدمات صادراتي مشمول نرخ صفر مي شوند و اعمال اين نرخ بدان معناست كه كالاها و خدمات صادراتي نه فقط در زمان صادرات مشمول ماليات نمي شوند، بلكه كليه ماليات بر ارزش افزوده هاي پرداختي بابت خريد كالاها و خدمات مصرفي كه در توليد و عرضه محصول صادراتي پرداخت شده نيز توسط سازمان امور مالياتي كشور به مودي باز گردانده مي شود.
ماليات بر ارزش افزوده، نوعي ماليات چند مرحله اي است كه در مراحل مختلف زنجيره واردات، توليد و توزيع بر اساس درصدي از ارزش افزوده كالاهاي فروخته شده يا خدمات ارائه شده در هر مرحله اخذ مي شود. ولي ماليات پرداختي در هر مرحله از زنجيره واردات، توليد و توزيع به عنصر مرحله بعدي زنجيره انتقال مي يابد تا نهايتاً توسط مصرف كننده نهايي پرداخت شود.
سه شنبه 2 مهر 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: واحد مرکزي خبر]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 78]