واضح آرشیو وب فارسی:ايتنا: درخواست آژانس براي دسترسي بيشتر به تاسيسات هستهاي ايران؛البرادعي: درباره ايران تضمين نميدهم
گروه سياست:مديركل آژانس بينالمللي انرژي اتمي در سخنراني خود در افتتاحيه نشست فصلي شوراي حكام، خواستار دسترسي بيشتر بازرسان آژانس به تاسيسات هستهاي ايران شد. محمد البرادعي گفت كه با وجود تاييد عدم انحراف برنامه هستهاي ايران وي قادر نيست نبودن فعاليتهاي هستهاي پنهاني در ايران را تضمين كند.
به گزارش خبرگزاري اسوشيتدپرس، البرادعي مدعي شد كه نميتواند سلامت برنامه هستهاي تهران را تضمين كند؛ مگر در صورتي كه تهران به بازرسانش اجازه دهد دسترسي بيشتري به داشته باشند و به برخي اتهامهاي ادعايي پاسخ دهد. البرادعي افزود آژانس تاكنون به شواهدي درباره مطالعات ادعايي هستهاي ايران دست پيدا نكرده است و خواستار ارائه اسناد مطالعات ادعايي به تهران شد. وي از شوراي حكام آژانس خواست به بازرسان اين نهاد اجازه دهند اسناد اصلي يا كپي اسناد مربوط به مطالعات ادعايي مطرحشده از سوي برخي منابع اطلاعاتي در اختيار تهران قرار داده شود.
البرادعي با يادآوري مجدد عدم انحراف مواد هستهاي در ايران به سمت اهداف ممنوعه گفت: با اين حال ما بايد از تمامي اطلاعات مرتبطي كه ميتواند عدم استفاده از مواد هستهاي براي مقاصد نظامي را تاييد كند، استفاده كنيم. البرادعي در عين حال تاكيد كرده است كه آژانس به دنبال آن نيست كه درباره سلاحها و فعاليتهاي متعارف نظامي در ايران كند. وي در ادامه گفت: مطمئنم كه امور ميتواند به نحوي پيش رود كه بر اساس آن آژانس بتواند فعاليتهاي خود را انجام دهد به نحوي كه حق ايران در حفاظت از فعاليتها و اطلاعات حساسش نيز محفوظ بماند. مديركل آژانس بينالمللي انرژي هستهاي همچنين خواستار شفافيت بيشتر ايران در شد. البرادعي با اشاره به اينكه موضوع شفافسازي فعاليتهاي هستهاي ايران طي 6 سال گذشته مطرح بوده است، گفت: همه علاقهمند هستند كه در اين زمينه هر چه زودتر به شفافيت كامل برسيم.
وي در بخش ديگري از سخنان خود در عين حال به موضوع عدم پيشرفت آژانس درباره سوالات مرتبط با اسناد مطالعات ادعايي پرداخت و از اين وضع ابراز نگراني كرد. مديركل آژانس در اين زمينه گفت: گرچه ايران تاييد كرده است كه برخي اسامي و سازمانهايي كه در اين اسناد از آنها نام برده شده صحيح است اما همچنان اعلام ميكند كه اين اسناد ساختگي است. البرادعي به 35 عضو شوراي حكام گفت كه آژانس در روشن ساختن ابعاد احتمالي نظامي در برنامه هستهاي ايران پيشرفتي اساسي را حاصل نكرده است. وي بر اين اساس از دولتهاي عضو خواست كه آژانس را در ارائه اسناد معتبري كه بتواند آنان را با ايران در ميان بگذارد، ياري كنند. وي همچنين در ادامه با بيان ناپايبندي ايران به اجراي قطعنامههاي شوراي امنيت افزود: تا زماني كه ايران شفافيت مورد نياز را عملي نكند و پروتكل الحاقي را اجرايي ننمايد، آژانس نميتواند نسبت به فقدان مواد و فعاليتهاي هستهاي اعلامنشده در ايران اطمينان خود را اعلام كند. البرادعي همچنين گفت كه تداوم برنامه غنيسازي اورانيوم ايران در البرادعي همچنين ضمن تاكيد بر نبودن هيچ نشانهاي از مواد هستهاي در سوريه اعلام كرد كه كرهشمالي نيز فك پلمب آژانس را از تاسيساتش خواستار شده است.
علياصغر سلطانيه نماينده ايران در آژانس بينالمللي انرژي اتمي در واكنش به اظهارات البرادعي درباره اسناد ادعايي گفت كه آمريكا با نشان ندادن اين اسناد معاون بينالملل سازمان انرژي اتمي نيز با بيان اينكه كشورهاي مطرحكننده مطالعات ادعايي، اصل اسناد ادعايي خود را در اختيار آژانس بينالمللي انرژي اتمي قرار نميدهند، گفت كه چنانچه اين كشورها، اصل اسناد ادعايي را در اختيار آژانس قرار دهند، آژانس قادر است طبق قوانين به آنها بپردازد. محمد سعيدي روز دوشنبه و پس از گشايش نشست فصلي شوراي حكام آژانس بينالمللي انرژي اتمي در گفتوگو با ايرنا، افزود: مجموع گزارش كتبي و شفاهي محمد البرادعي مديركل آژانس بينالمللي انرژي اتمي نشان ميدهد كه مشكل اصلي در حال حاضر، به وسيله كشور يا كشورهايي به وجود آمده است كه حاضر نيستند با آژانس در خصوص ارائه اصل اسناد مربوط به مطالعات ادعايي همكاري كنند. اين مقام ارشد سازمان انرژي اتمي ايران تصريح كرد: بنابراين، آژانس نيز قادر نيست به اين موضوع كه البته اصالت نيز ندارد، به خوبي و طبق قوانين و مقررات بپردازد. سعيدي خاطرنشان كرد: متاسفانه تا اين لحظه اين كشورهاي خاص، از ارائه اصل اسناد ادعايي خودداري كردهاند و لذا مسووليت موضوع به عهده اين كشورها است كه آژانس را چنين گرفتار ساختهاند و حاضر نيستند با آژانس و جامعه بينالمللي همكاري كنند.
موضوع ايران و جانشيني البرادعي در شوراي حكام
شوراي حكام آژانس بينالمللي انرژي اتمي روز دوشنبه نشست سالانه ماه سپتامبر خود را در وين آغاز ميكند.در اين نشست شورا نيز همانند نشستهاي قبلي پرونده هستهاي ايران يكي از موضوعهاي گفتوگوها خواهد بود و گزارش البرداعي بهطور رسمي بين 35 عضو شوراي حكام توزيع ميشود. در حالي كه ايران بارها بر ساختگي و بياساس بودن مطالعات ادعايي تاكيد كرده است، كشورهاي غربي همچنان انتظار دارند توضيحات بيشتري را در اين زمينه از تهران دريافت كنند. ديپلماتهايي كه هفته گذشته در يك جلسه فني ويژه شركت داشتند مدعي هستند كه هرمن ناكرتس، رئيس بازرسيهاي آژانس در منطقه خاورميانه در آن جلسه اسناد و عكسهايي را به آنها نشان داد كه به ادعاي اين ديپلماتها نشاندهنده فعاليتهاي ايران بر مخروط موشكي است. گرگوري شولتي، نماينده آمريكا در آژانس بينالمللي انرژي اتمي در پايان اين جلسه در گفتوگو با خبرنگاران گفت كه ناكرتس مدعي است اين اطلاعات معتبر بوده و آنها از ايران خواستهاند پاسخ اساسي به آنها بدهد. اما علياصغر سلطانيه، نماينده ايران در آژانس با بيان اينكه ايران تحت فشار قرار گرفته است تا با افشاي اطلاعاتي كه براي امنيت ملياش حياتي است دروغين بودن ادعاهاي غرب را اثبات كند، گفت: وي افزود: يا را نداشته باشد!؟> سلطانيه در ادامه گفت: همچنين در اين نشست مساله جانشيني محمد البرادعي، مديركل فعلي شوراي حكام به بحث گذاشته خواهد شد. البرادعي اعلام كرده است كه پس از پايان دوره مديريتش در 30 نوامبر 2009 براي بار چهارم نامزد مديركلي آژانس نخواهد شد. ديپلماتهاي وين گفتند كه طرح حتي يك قطعنامه نمادين عليه ايران در شوراي حكام آژانس بينالمللي انرژي اتمي مطرح نيست.
متكي: آژانس مرزها را رعايت كند
وزير امور خارجه ايران از آژانس بينالمللي انرژي اتمي خواست در طرح مطالبش مرزها را رعايت كند و به حوزههايي كه در ماموريتش نيست، وارد نشود. منوچهر متكي در گفتوگو با ايسنا، در پاسخ به اين پرسش كه اگر آژانس در آينده نيز از اين مرز پا را فراتر بگذارد، موضع ايران چه خواهد بود؟ گفت: وي با اشاره به گزارش تازه منتشرشده محمد البرادعي، اظهار داشت: وزير امور خارجه در پاسخ به اين پرسش كه اسكلت و استخوانبندي تمامي گزارشهاي مديركل آژانس درباره ايران بر دوپهلو بودن و نيتخواني از برنامه هستهاي ايران و درخواستهاي فراتر از چارچوب مثل اجراي پروتكل الحاقي توسط ايران استوار است، توضيح داد: متكي با اشاره به گزارش اخير مديركل آژانس بينالمللي انرژي اتمي درباره ايران و باز نگه داشتن موضوع مطالعات ادعايي در قالب مداليته گفت: متكي با بيان اينكه آمريكاييها در واقع از پاسخهاي منطقي ايران به سوالات آژانس عصباني بودند، افزود: متكي در پاسخ به اين پرسش كه برخي مقامات آژانس و كشورهاي عضو شوراي حكام با طرح ادعاها و سوالات جديد سعي دارند به دنيا بقبولانند پرونده ايران همچنان باز است، گفت: وزير امور خارجه گفت: متكي درخصوص نشست وزراي خارجه 551 در حاشيه اجلاس مجمع عمومي سازمان ملل درباره ايران و احتمال بررسي قطعنامهاي ديگر عليه ايران با اشاره به گزارش جديد مديركل آژانس گفت:
ما از هيچ قطعنامهاي استقبال نكرده و نميكنيم.> وي در ادامه با بيان اينكه ، گفت: وي با بيان اينكه ما هرگز نميخواستيم موضوع هستهايمان به شوراي امنيت برود، گفت: متكي تصريح كرد:
انتهاي خبر // روزنا - وب سايت اطلاع رساني اعتماد ملي//www.roozna.com
------------
------------
سه شنبه 2 مهر 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايتنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 104]