واضح آرشیو وب فارسی:هموطن سلام: اقتصاد - طرح «نجات ملي» براي نجات اقتصاد جهان
اقتصاد - طرح «نجات ملي» براي نجات اقتصاد جهان
كارشناسان اقتصادي طرح «نجات ملي» بوش را چندان موثر به حال اقتصاد آمريكا نميدانند. با اينحال هنري پاولسون وزير خزانهداري آمريكا ميگويد برنامه 700 ميليارد دلاري دولت آمريكا در مورد نجات موسسات مالي، برنامهاي لازم و ضروري براي ايجاد ثبات در بازارها و اجتناب از بحراني جديتر در اقتصاد جهاني است. پاولسون گفت: بانكهاي خارجي صاحب دارايي در آمريكا نيز واجد شرايط برخورداري از كمك هستند. پاولسون افزود وي دولتهاي ديگر را زير فشار گذاشته است كه برنامههايي را براي كمك به موسسات ماليشان عرضه كنند.
سناتور چارلز شومر از حزب دموكرات، كه رياست كميته مشترك اقتصادي در كنگره را بر عهده دارد، گفت: وي خواستار آن است كه برنامه كمك، علاوه بر شركتهاي مالي بزرگ، شامل صاحبخانههايي هم بشود كه در آمريكا با مصادره و حراج مواجهند. دموكراتها همچنين خواستار آنند كه همزمان با برنامه خريد وامها يك طرح جامع رونقبخشي به اقتصاد نيز به اجرا گذاشته شود.
در عين حال به نظر ميرسد مشكلي بر سر تصويب اين طرح در كنگره ايالات متحده وجود نداشتهباشد، هرچند كه هنري پاولسون، وزير خزانهداري آمريكا از كنگره اين كشور خواسته است هر چه زودتر طرح ۷۰۰ ميليارد دلاري دولت را براي كنترل بحران مالي در بازارهاي اين كشور تاييد كند. در پي بحران بيسابقه مالي در آمريكا و قرار گرفتن بسياري از موسسات مالي و شركتها در معرض ورشكستگي، وزارت خزانهداري ايالات متحده قصد دارد با تاسيس صندوقي، وامهاي پرضرر بانكهاي اين كشور به خريداران خانه را خريداري كند. پاولسون از كشورهاي ديگر هم خواسته است براي بازگرداندن اعتماد به بازارهاي مالي، اقدام مشابهي را اتخاذ كنند. مسوولان وزارت خزانهداري آمريكا در دو روز پاياني هفته گذشته مشغول رايزني با رهبران سياسي در كنگره بودهاند تا هر چه زودتر به راه حلي براي بازگرداندن ثبات به بازارهاي بورس كمك كنند.
بر اساس طرح پاولسون، موسسات عمده مالي فعال در آمريكا ميتوانند وامهاي زيادده خود را به صندوقي كه با اين هدف راهاندازي ميشود، بفروشند.
اين صندوق قرار است پس از بازگشت آرامش به بازارهاي مالي، وامهاي خريداري شده را دوباره به بانكها بفروشد. اين طرح به شركتهاي خارجي فعال در آمريكا نيز امكان ميدهد از ورشكستگي ممانعت كنند.
جورج بوش، رئيسجمهور آمريكا از اين طرح دفاع كرده است. به گفته بوش، هزينه تحميل شده بر مالياتدهندگان در اين طرح بهتر از تبعات عدممداخله دولت در بازار و ورشكستگي موسسات مالي و بانكهاي عمده است.
جزئيات طرح وزارت خزانهداري آمريكا هنوز معلوم نيست ولي پاولسون از كنگره خواسته تا سقف بدهي مجاز دولت را از 10 تريليون و ۶۰۰ ميليارد دلار به 11 تريليارد و ۳۰۰ ميليارد دلار افزايش دهد. پاولسون همچنين از تلاش دولت براي فراهم كردن وامهاي بانكي جديد براي خريد خانه خبر داده است.
بعضي از اعضاي كنگره آمريكا با اختصاص پول مالياتدهندگان براي نجات شركتهاي رو به ورشكستگي مخالف هستند اما رهبران حزب دموكرات از همكاري خود با دولت براي تاييد سريعتر طرح وزارت خزانهداري خبر دادهاند.
در همين حال، آنگلا مركل صدراعظم آلمان، با توجه به بحران بانكي در جهان، از دولتهاي آمريكا و بريتانيا انتقاد كرد و خواهان شفافيت بيشتر در بازارهاي مالي جهان شد. وي همچنين خواستار آن شد كه كشورهاي صنعتي بيشتر همكاري كنند.
مركل اعلام كرد كه اروپا بايد ضوابط روشني تعيين كند تا بحرانهايي از اين دست ديگر تكرار نشود. وي كه در گردهمايي انتخاباتي حزب مردم اتريش در لينتس سخن ميگفت، افزود كه بازارهاي مالي مدتها داوطلبانه با قواعد شفافسازي مخالفت كردند و در اين زمينه مورد پشتيباني دولتهاي آمريكا و بريتانيا قرار گرفتند.
مركل، آمريكا و بريتانيا را متهم كرد كه مدتها از شفافيت در بازارهاي مالي جلوگيري كردند. وي افزود: «آنها ميگفتند بگذاريد بازارها كارشان را بكنند. ما به شفافيت نياز نداريم. و من ميگويم هر كس كالايي واقعي توليد ميكند، ميداند كه چه شكلي است و از چه استانداردي برخوردار است. پس بايد در توليدات مالي هم دانست كه چه تجارت ميكنيم. در غير اين صورت چنين چيزهايي رخ ميدهد كه همه ما بايد هزينه آن را بپردازيم.»
يوشكا فيشر، وزير خارجه سابق آلمان، نيز در مقالهاي منتشر شده در هفتهنامه «ديسايت» مينويسد: به اين وضع نبايد خنديد: «زيرا ازكارافتادگي ايالات متحده به مثابه موتور جهاني رشد، باعث سقوط اقتصاد جهاني نيز ميشود. با اين كار خطر تنشهاي داخلي و ستيزهاي اجتماعي بالا ميگيرد؛ چيزي كه ممكن است به عرصه سياست خارجي نيز تسري يابد.»
دوشنبه 1 مهر 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: هموطن سلام]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 158]