واضح آرشیو وب فارسی:تابناک: خبيري:AFC از دست ايران كلافه است
نمايندگان كنفدراسيون فوتبال آسيا (AFC)به زودي وارد تهران ميشوند تا آخرين ديدار خود را از امكانات فوتبال ايران انجام دهند.
كنفدراسيون فوتبال آسيا كه درصدد نزديك شدن تيمهاي ملي و باشگاهي قاره كهن به سطح اول فوتبال جهان است، در اوايل فروردين ماه سال ۸۶)فوريه سال ۲۰۰۷ميلادي) با ارسال نامهاي به تمام كشورهاي عضو به آنان هشدار داد كه بايد تا سال ۲۰۰۹ميلادي، باشگاههاي خود را حرفهاي كنند.
در اين نامه تاكيد شده است كه مسابقههاي فوتبال ليگ قهرمانان باشگاههاي آسيا از سال ۲۰۰۹ميلادي، دستخوش تغييرات فراواني خواهد شد به طوريكه، تنها باشگاههاي حرفهاي حق شركت در اين مسابقهها را خواهند داشت.
در همين راستا، كميتهاي متشكل از بازرسان فدراسيون بينالمللي فوتبال (فيفا) و كنفدراسيون فوتبال آسيا در مقر اين كنفدراسيون تشكيل شد تا آنان بر نحوه حرفهاي شدن باشگاههاي كشورهاي عضو نظارت كنند.
اعضاي اين كميته در حالي اوايل مهر ماه به تهران سفر خواهند كرد كه در روزهاي اخير نگرانيها از سقوط فوتبال ايران به دسته دوم آسيا افزايش يافته است.
برطرف نشدن حق پخش تلويزيوني مسابقه ها، مشكلات ساختاري باشگاهها، آئين نامهها و ... باعث شده تا فوتبال ايران شانس حضور در فصل آينده ليگ قهرمانان آسيا را از دست بدهد.
در همين راستا، را با دكتر مهدي خبيري عضو كميته آسيا ويژن كنفدراسيون فوتبال آسيا در گفت و گويي با ايرنا، بسياري از مسائل از نوع نگاه كنفدراسيون فوتبال آسيا به فوتبال ايران را بازگو كرد كه همه ترني بخشهاي آن بدين حر است.
نگاه AFCبه فوتبال ايران مثبت نيست
عضو كميته آسيا ويژن كنفدراسيون فوتبال آسيا گفت: دولتي بودن باشگاههاي ايراني باعث شده است تا اين كنفدراسيون نگاه مثبتي به فوتبال كشورمان نداشته باشد به طور حتم اين موضوع مشكلات فراواني را در آينده براي ما به دنبال خواهد داشت.
وي با بيان اينكه كنفدراسيون فوتبال آسيا هنوز تصميم نهايي خود را در مورد فوتبال ايران نگرفته است، افزود: شايد AFCبه دليل جايگاه فوتبال ايران در قاره كهن، فرصت ديگري به كشورمان بدهد اما اين فرصتها موقتي بوده و مسوولان فدراسيون فوتبال بايد فكري اساسي براي بدست آوردن معيارهاي اين كنفدراسيون انجام دهند.
حق پخش تلويزيوني، تنها مشكل فوتبال ايران نيست
دكتر خبيري با بيان اينكه حق پخش تلويزيوني، تنها مشكل كنوني فوتبال ايران نيست، اظهار داشت: حق پخش تلويزيوني يكي از شاخصههاي مهم AFCاست به طوريكه در حال حاضر ۳۵تا ۷۰درصد درآمدهاي باشگاهها از اين طريق تامين ميشود اما فوتبال ايران بسياري از زير ساختها و معيارهاي اين كنفدراسيون را ندارد.
وي به تحقيق خود در خصوص حداقلهاي ليگ برتر فوتبال ايران با كنفدراسيون فوتبال آسيا اشاره كرد و گفت: AFCپس از بروز مشكلات فراواني كه در برگزاري مسابقههاي اين قاره به وجود آمد، تصميم گرفت تا معيارهايي را براي باشگاههاي شركتكننده در ليگ قهرمانان آسيا در نظر بگيرد.
در همين زمينه، اين كنفدراسيون پس از بررسيهاي فراوان، حداقل معيارهاي اتحاديه فوتبال باشگاههاي اروپا (يوفا) براي سال ۲۰۰۳ميلادي را براي باشگاههاي آسيايي در نظر گرفت.
كنفدراسيون فوتبال آسيا دستورالعملي را حاوي ۱۰شاخص اصلي و ۶۷زير شاخص براي باشگاههاي اين قاره تدوين و به كشورهاي عضو ارسال كرد تا آنها از سال ۲۰۰۹ميلادي ملزم به رعايت اين شاخصها باشند.
واقعيت اين است كه فوتبال ايران در حالي بيش از ۳۰۰امتياز را بدست آورده است كه هنوز بسياري از زير ساختها (ورزشگاه اختصاصي، زمين تمرين، مسائل حقوقي، آئين نامهها و ...) را ندارد.
متاسفانه مديران باشگاهها در طول دو سال گذشته هشدارهاي كنفدراسيون فوتبال آسيا براي فراهم كردن شاخصهاي فوق را جدي نگرفتند به طوري كه سازمان ليگ، سه ماه قبل براي تهيه و ارسال گزارشهاي خود به AFCشديدا تحت فشار بود زيرا باشگاهها برنامه خاصي را در اين زمينه انجام نداده بودند.
خطر ديگري در كمين فوتبال ايران است
مسئول كميته آسيا ويژن ايران با بيان اينكه خطر ديگري در كمين فوتبال كشورمان است،گفت: براساس معيارهاي AFCبايد از سال آينده ميلادي تراز مالي باشگاهها مثبت و تمامي شاخصهاي مالي آنها مشخص باشد.
وي با اشاره به اينكه، ديگر باشگاههاي حرفهاي نميتوانند وابسته به دولت باشند، افزود: در اساسنامه جديد فدراسيون فوتبال، تمامي درآمدهاي باشگاهها (حق پخش تلويزيوني، جذب اسپانسر، تبليغات، فروش وسايل و امكانات باشگاهها و ...) تعيين شده است اما در فوتبال ايران هيچيك از اين درآمدها به طور شفاف مشخص نيست.
دكتر خبيري با تاكيد بر اين نكته كه كمكهاي مردمي معيار مشخصي براي تامين منابع مالي باشگاهها نيست، اظهار داشت: كنفدراسيون فوتبال آسيا سال آينده ميلادي از باشگاه پرسپوليس ايران نخواهد پذيرفت كه شخصي مانند هدايتي، بخشي از منابع مالي اين باشگاه را تامين ميكند.
AFC از دست ايران كلافه شده است
عضو كميته آسيا ويژن كنفدراسيون فوتبال آسيا گفت: مشكلات فراوان فوتبال ايران، مسوولان اين كنفدراسيون را كلافه كرده اما سطح فني بالاي فوتبال كشورمان باعث شده است تا آنان با ما مدارا كنند.
وي خاطرنشان كرد: فيفا و AFCنيز در سالهاي اخير با ابرازهايي كه در اختيار دارند (حذف تيم استقلال تهران از ليگ قهرمانان آسيا و تعليق فوتبال ايران) هشدارهاي لازم را به ما دادند تا ما هر چه سريعتر، خود را به استانداردهاي فيفا نزديك كنيم. اميدوارم اين هشدارها مثمرثمر واقع شود تا در آينده شاهد بروز چنين مشكلاتي در فوتبال ايران نباشيم.
بايد از كشورهاي منطقه الگوبرداري كرد
عضو كميته آسيا ويژن كنفدراسيون فوتبال آسيا، استفاده از تجارب ساير كشورها را در اين برهه حساس بسيار با اهميت خواند و گفت: بايد از تجربيات كشورهاي موفق بهره برد تا بتوان در مدت زمان كوتاهي به دستاوردهاي خوبي رسيد.
وي به نحوه حرفهاي شدن فوتبال كشورهاي امارات عربي متحده و عربستان سعودي اشاره كرد و افزود: با اينكه سطح فوتبال اين كشورها پائين تر از ايران است اما مسوولان فدراسيون فوتبال اين كشورها توانستهاند با اجراي يك برنامه ۵ساله، فوتبال خود را حرفهاي كنند.
باشگاههاي اماراتي در سال اول اجراي اين برنامه ملزم به تامين ۲۰درصد از مخارج خود از طريق حق پخش تلويزيوني، اسپانسر، تبليغات و ... شدند كه هر سال ۲۰درصد بر آن افزوده ميشد.
اين روند با نظارت دقيق مسوولان فدراسيون فوتبال امارات عربي متحده و جديت باشگاهها ادامه يافت به گونهاي كه باشگاههاي اين كشور از امسال ۱۰۰ درصد از مخارج خود را به كمك دولت تامين ميكنند.
۱۰۰تا ۱۵۰ميليون دلار ارزش ليگ فوتبال ايران
استاد دانشكده تربيت بدني و علوم ورزش گفت: اگر ليگ برتر فوتبال ايران ضابطه مند و براساس مديريت حرفهاي اداره شود، ۱۰۰تا ۱۵۰ميليون دلار ارزش خواهد داشت.
وي به مشكلات عديده حمايتكنندگان مالي (اسپانسرها) با باشگاهها اشاره كرد و افزود: نبود قراردادهاي حرفهاي موجب بروز بسياري مشكلات براي اسپانسرها شده است به طوريكه هيچيك از آنها از نحوه همكاري خود با باشگاهها راضي نيستند.
دكتر خبيري تصريح كرد: در حال حاضر قرارداد اسپانسرها با باشگاههاي ايراني بيش از پنج صفحه نيست اما در قراردادهاي AFCتمامي نكات درج و حداقل ۸۰صفحه است.
وي با بيان اينكه در صورت برگزاري منسجم ليگ برتر، اسپانسرهاي زيادي خواهان سرمايهگذاري در اين رقابتها هستند، گفت : در سال ،۸۳يك سرمايه گذار خارجي حاضر به سرمايهگذاري ۲۰ميليون دلاري در ليگ برتر شد اما نبود ضوابط حرفهاي مانع از امضاي اين قرارداد شد.
عضو كميته آسيا ويژن كنفدراسيون فوتبال آسيا به طرح جالب باشگاه ماشين را كشور نپال براي جذب اسپانسر اشاره كرد و اظهار داشت: اين باشگاه در سال ۲۰۰۶به ليگ دسته اول اين كشور صعود كرد و توانست در يك بازاريابي خوب، بخشي از هزينههاي خود را از طريق يك شركت آمريكايي تامين كند.
اين باشگاه همچنين با امضاي قراردادي، لوازم ورزشي دسته دوم باشگاه استون ويلا انگليس را خريداري كرد و با تبليغات كافي توانست هزينههاي خود را بدست آورد.
باشگاه ماشين را تنها يك سال بعد از فعاليت خود در ليگ دسته اول باشگاههاي نپال موفق به انعقاد قراردادي با شركت آديداس شد تا گام مهمي را براي تامين منابع مالي خود بردارد.
ورزش ايران قطب نما ندارد
دكتر خبيري افزود: متاسفانه ورزش ايران هيچ چشم انداز و برنامه مدوني را براي پيشرفت خود در دنياي حرفهاي ورزش جهان ندارد.
وي ادامه داد: برنامه مانند قطب نمايي است كه نحوه رسيدن به اهداف هر بخش را نشان ميدهد اما ورزش ايران فاقد برنامههاي بلندمدت است.
دكتر خبيري با بيان اينكه تلاشهاي فراواني در طول ۳۰سال گذشته براي توسعه ورزش كشور انجام شده است، افزود: واقعيت اين است كه بناي ورزش ايران از ابتدا كج گذاشته شده است.
زماني كه كاروان ورزشي ايران با تبليغات فراوان عازم بازيهاي المپيك ۱۹۷۶ مونترال كانادا شد، همگان در انتظار درخشش ورزشكاران كشورمان در اين بازيها بودند اما تنها يك مدال نقره و يك برنز تنها دستاورد آنان از اين بازيها بود.
پس از آن، تحقيقات و بررسيهاي فراواني در مورد علل اين ناكامي صورت گرفت كه در نهايت نبود زير ساختهاي حرفه اي، برنامه ريزي مدون، سوء مديريت و ... از علتهاي اصلي اين شكست اعلام شد به گونهاي كه سازمان ورزش منحل و تحت پوشش وزارت آموزش و پرورش قرار گرفت.
بعد از انقلاب شكوهمند اسلامي، سازمان تربيت بدني براساس همان نگرش و ساختار غلط گذشته تشكيل شد كه اين امر تلاشهاي مسوولان را در اين سالها كم رنگ كرده است.
دوشنبه 1 مهر 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: تابناک]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 108]