واضح آرشیو وب فارسی:شبکه خبر: بازخواني پرونده حملات شيمايي عراق به ايران
رئيس مركز رسيدگي به مصدومان شيميايي كشور گفت : مهمترين محور كارهاي اين مركز، پژوهش در جهت تحقيق براي درمان سريع و موثر مصدومان شيميايي جنگ تحميلي و رسيدن به درمان بهينه است .
مير هاشمي رئيس مركز رسيدگي به مصدومان شيميايي كشور در گفتگوي اختصاصي با سايت شبكه خبر گفت : عراق در جنگ تحميلي عليه ايران در سال 59 به صورت محدود و متمركز از گازهاي شيميايي استفاده كرد .
وي افزود : عراق در حمله خود به ايران به پشتيباني كامل كشورهاي غربي ، در دي ماه 59 تا تير 62 از بمب هاي شيميايي خود به صورت آزمايشي استفاده كرد و از مرداد تا بهمن 62 از حملات محدود و متمركز و از اسفند 62 تا خاتمه جنگ حملات حالت گسترده تر و سنگين بود و در واقع در طول دوران جنگ تحميلي به مدت 5 سال از مرداد 62 تا تير 67 ايران مورد تهاجم جدي حملات شيميايي عراق قرار گرفت.
رئيس مركز رسيدگي به مصدومان شيميايي گفت : در سال 62 تا اوايل 63 ابتدا از گاز خردل و سپس از گاز تاوان استفاده كرد و اين سال ها سالهاي شروع حملات شديد عراق به ايران بود و در سال 66 نيز نخستين حمله با گاز عصبي سارين هم توسط موشك هاي كاتوشا در خرمشهر مورد آزمايش و كاربرد خود قرار داد.
وي افزود : ارتش عراق از مرداد 62 تا بهمن 62 ، 25 مورد حمله شيميايي عليه ايران داشت و بين سال هاي 59 تا 67 چندين حمله اشك آور و تهوع زا عليه رزمندگان ايران صورت گرفت كه حدود 20 شهيد و 30 تا 40 مصدوم شيميايي داشتيم.
ميرهاشمي افزود : حمله شيميايي عراق در عمليات خيبر يك سري عوارض خاص براي ما داشت كه بيشتر در 7 اسفند 62 بود كه اين حملات صورت گرفت و در 19 اسفند 62 بيشتر حملات در مناطق عملياتي خيبر و جزيره مجنون بود و در 27 اسفند 62 شروع حملات شيميايي عراق با گازهاي اعصاب بود.
رئيس مركز رسيدگي به مصدومان شيميايي كشور ادامه داد : در 6 فروردين 63 به دليل حملات گسترده شيميايي عراق عليه ايران سازمان ملل نيز گزارشي ارائه كرد مبني بر حمله شيميايي عراق در اواخر اسفند 62 و نوروز 63 .
وي افزود : در عمليات بدر در 21 اسفند63 نيز گزارش هايي وجود دارد كه عراق عليه ايران از گازهاي شيميايي استفاده كرده است و شايد از مهمترين آن در عمليات والفجر 8 در منطقه فاو بود كه شروع عمليات آن در تاريخ 21/ بهمن 64 عليه رزمندگان در جزاير فاو بوده است .
ميرهاشمي گفت : در حملات شيميايي كربلاي 4 و 5 در زمستان 65 در عمليات محدود كربلاي 4 در جنوب شاهد حملات شيميايي و دهم دي ماه 65 نيز در منطقه سومار و 19/10 /65 در منطقه شلمچه رزمندگان هدف حملات شيميايي گسترده عراق قرار گرفتند .
وي افزود : از حملات صدمه زننده و تاسف بار شيميايي عراق عليه ايران 7 تير سال 66 و حمله شيميايي عراق عليه مردم سردشت بود كه جمع زيادي از هموطنان بي دفاع و غيرنظامي در اين منطقه مصدوم يا شهيد شدند.
رئيس مركز رسيدگي به مصدومان شيميايي كشور ادامه داد : از 15 فروردين تا 15 خرداد 66 جمع زيادي از هموطنان هدف حملات شيميايي قرار گرفتند و مصدوم شدند.
ميرهاشمي گفت : در والفجر 10 و حادثه حلبچه در 25 اسفند 66 در منطقه شيخ صالح عمليات بمب باران شيميايي صورت گرفت و با بررسي مصدومان در تاريخ 27 اسفند همان سال مشخص شد كه مردم حلبچه مورد حملات شيميايي قرار گرفتند .
وي گفت : شهرستان مريوان و روستاهاي اطرافش نيز
در سال 67 مورد حملات شيميايي عراق قرار گرفتند كه در همان تاريخ در 8 فروردين 67 ، يك هيات كارشناسي از طرف سازمان ملل به كشور براي بررسي حملات شيميايي وارد شده بود .
رئيس مركز رسيدگي به مصدومان شيميايي كشور ادامه داد : در 28 اسفند 66 در روستاي دزلي و قلعه جي حدود 300 بمب شيميايي بر منطقه ريخته شد . ميرهاشمي گفت : در 2 فروردين67 شهر نودشه مورد اصابت 7 بمب گاز خردل گرفت كه 13 تن از هموطنان شهيد شدند .
وي ادامه داد : روستاي بالك در 2 فروردين 67 ساعت 30/8 مورد اصابت بمب باران شيميايي قرار گرفت و روستاي نژمار از توابع كردستان هم در امان نماند.
ميرهاشمي گفت : منطقه فاو، شلمچه و مجنون از مناطقي بودند كه از سال 67 ، و يا به دنبال تصرف فاو در تاريخ 4خرداد 67 در منطقه عملياتي كربلاي 5 مورد حملات شيميايي قرار گرفتند.
رئيس مركز رسيدگي به مصدومان شيميايي كشور افزود: در همان سالهاي ارديبهشت 67 اهواز، آبادان و خرمشهر و جاده هاي آن شهرها مورد اصابت بمب هاي شيميايي عراق قرار گرفتند.
وي در خصوص آمار مصدومان شيميايي گفت: با توجه به وسعت منطقه برآورد مي شود كه يك ميليون نفر از هموطنان مورد اصابت قرار گرفته باشند اما مجموعا 50 هزار نفر تشكيل پرونده داده اند و طي دوره هاي درماني به انواع شديد، خفيف يا متوسط و بر حسب نوع جراحت و عوارض ريوي، چشمي و پوستي تقسيم بندي شده اند و مورد درمان قرار مي گيرند.
ميرهاشمي در ادامه در خصوص نوع خدمات رساني گفت : مصدومان عوارض گازهاي شيميايي تفاوتي كه با مصدوميت هاي ديگر دارند اين است كه از نوع مفهوم ثابت مصدوميت جانبازي قرار نمي گيرند و آمارهاي ما نيز دچار تغيير و نوسان هستند .
وي افزود : معمولا جانبازان ما از مرحله خفيف به مرحله شديد يا بالعكس مي رسند كه هنر و كار ما اين است كه از تشديد ضايعه آنها جلوگيري كنيم تا به سمت شديد شدن پيش نروند .
ميرهاشمي گفت : از طرفي نوع مجروحيت اين عزيزان به نحوي است كه با عود و تشديد روبروست و اين با ثبات بعضي از مجروحيت جانبازان مثل داشتن تركش يا قطع عضو متفاوت است و هميشه مورد بررسي تحقيقات و پژوهش هاي علمي قرار مي گيرند و هر بار با يك نوع عوارض تشخيصي و باليني و تركيبات دارويي كه براي آنها موثرست، روبرو مي شويم .
وي افزود : مركز رسيدگي به مصدومان شيميايي با پژوهش در جهت تحقيق براي راه يابي بهينه براي درمان سريع و موثر براي مصدومان و تهيه داروهاي موثر و وسايل و روش هاي تشخيصي براي رسيدن به درمان بهينه آنها همواره در تلاش است .
رئيس مركز رسيدگي به مصدومان شيميايي كشور گفت : آموزش مصدومان و آشنايي با نوع مجروحيت و آشنايي خانواده هاي مصدومان در نگهداري مجروحان شيميايي از كارهاي موثر ديگر اين مركز است.
ميرهاشمي گفت : همچنين ايجاد مراكز مجهز در كشور به فاصله هاي نزديك به مصدومان و تربيت متخصصاني كه در بحث مجروحان شيميايي در سه محور ريه ، چشم و پوست تبحر لازم پيدا كرده باشند از اقدامات ديگر اين مركز است .
وي ادامه داد : رسيدگي به امور و درمان مصدومان در استان ها و اعزام آنها به تهران و يا حتي به خارج و همچنين دعوت متخصصان خارجي به كشور براي مداواي مصدومان را مي توان از گام هاي ديگر اين مركز ذكر كرد.
ميرهاشمي در خصوص معاينات مكرر مصدومان گفت : براي پايداري و حفظ سلامت آنها و جلوگيري از تشديد ضايعات ، مصدومان شيميايي توسط پزشكان سراسر كشور مورد ويزيت قرار مي گيرند و آگاهي از آخرين وضع جسماني و درماني آنها و در جريان قرار گرفتن و ايجاد گردهمايي و همايش ها براي معاينات سالانه آنها هم از لحاظ ريوي ؛ چشمي و پوستي و آگاهي از پيشرفت ضايعه و ايجاد پرونده و اقدامات درماني در صورتي كه نياز باشند در سراسر كشور صورت مي گيرد.
وي در پايان گفت : در استان هاي سراسر كشور جانبازان بررسي و معاينه مي شوند و افرادي كه نياز به اقدامات درمان هاي پيشرفته داشته باشند پيگيري و درمان ها در مورد آنها صورت مي گيرد.
مير هاشمي در ادامه با اشاره به تاريخچه استفاده از بمب هاي شيميايي در جهان گفت : در سال 1914 در اوايل جنگ جهاني فرانسوي ها از گاز اشك آور استفاده كردند و در سال 1915 آلمان ها در لهستان عليه روس ها از گاز كلر و در زمان هاي بعدي نيز در سال 1955 در جنگ جهاني دوم ژاپني ها عليه چيني ها از تركيب گاز خردل استفاده كردند.
وي به آسيب رساني مختلف گازهاي شيميايي و انواع آنها اشاره كرد و افزود : تركيبات بعضي از گازهاي شيميايي از نوع كشنده است و مصدوم را بعد از اصابت، دچار مرگ مي كند و يا تركيباتي از نوع آسيب رساننده كه عمدتا تركيباتي از نوع خردل است و آسيب هايي در ريه، چشم و پوست مصدوم ايجاد مي كند .
ميرهاشمي گفت : نوع ديگر ، گازهاي ناتوان كننده است و تركيباتي هستند كه انواع آن ممكن است كه بعد از خروج تركيبات گازي از بدن فرد عوارض آن كمتر شود و يا ممكن است كاملا از بين برود و بيمار بهبود يابد .
وي ادامه داد : عوامل ديگر عوامل ضد گياه و سم هاي مسموم كننده ديگر يا توكسين هاي مسموم كه بيشتر براي سوزاندن و خشكاندن گياهان و از بين بردن مناطق زيستي كه در جنگ ها از آنها براي از بين بردن محل استتار استفاده مي شده است و همچنين گازهاي اعصاب كه روي سيستم عصبي مصدوم تاثير گذار بوده است .
ميرهاشمي گفت : اما سه محور اصلي گازهاي كشنده و ناتوان كننده و آسيب رساننده در واقع جزو محورهاي اصلي صدمه رساننده در اين تركيبات شيميايي هستند.
رئيس مركز رسيدگي به مصدومان شيميايي كشور درباره اهداف استفاده از بمب هاي شيميايي گفت : اهداف يك جنگ شيميايي عمدتا ايجاد رعب و وحشت و محدود نمودن قدرت مانور و سرگرم كردن نيروهاي رزمنده براي حفاظت از خودشان و سپس از بين بردن نيروها بوده است .
دوشنبه 1 مهر 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: شبکه خبر]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 241]