واضح آرشیو وب فارسی:اطلاعات: موانع گسترش اينترنت پرسرعت
پايين بودن سرعت رشد اينترنت پرسرعت به دليل سپرده شدن خريد پهناي از دروازههاي بينالمللي به صورت انحصاري به شركت زيرساخت، باعث يك سري كيفيت نامناسب در تامين پهناي باند مورد نياز شركتها و مصرفكنندگان ايراني شده است.
علي شيرازي - عضو كميسيون اينترنت سازمان نظام صنفي رايانهاي استان تهران ميگويد: ميتوان با استفاده از يك خط توليد گسترده و سرمايهگذاري برروي آن، هزينههاي اضافي را كاهش داد و به سوي نزديك شدن و در نهايت برابري با هزينههاي مواد اوليه حركت كرد زيرا اين امر به عنوان يكي از روشهاي خوب صنعتي براي كشورهاي در حال رشد قابل پيگيري و اجراست.
در حال حاضر در ايران حدود 600 شركت ISP مجوز گرفتهاند و تعداد شركتهايي كه مجوز نگرفتهاند نيز كمتر از اين تعداد نيست، با توجه به اين مساله و با ادغام اين شركتها و تبديل شدن به تعدادي محدود ولي بزرگ در سطح كشور و نهاتا با استفاده از قانون مقياس اندازه، گسترش بهعنوان يك خط توليد بزرگ ميتوان قيمت هزينههاي اضافي را كاهش داد.
شيرازي با اشاره به محدود شدن پهناي باند خانگي به 128 كيلوبايت كه مشكلي افزون بر مسايل است تصريح ميكند: طبق بخشنامهاي كه از طرف هيات دولت به شركتهاي توزيع كننده پهناي باند ابلاغ شده اين شركتها نميتوانند به مصرف كننده نهايي بيش از سرعت مجاز(821 K) ارايه دهند كه اين مساله مخصوصا براي كشورهايي كه به تازگي در عرصه توسعهاي پا گذاشتهاند اصلا چارهساز نيست.
وي ادامه ميدهد: اين امر در درجه دوم به دليل اين كه تامين پهناي باند به صورت انحصاري در اختيار شركت مخابرات است، باعث شده تا كيفيت بدي نسبت به قيمت بالاي اين سرويس ارايه شود و زماني كه قيمت خريد بالا باشد، مصرف پهناي باند كاهش يافته و در نهايت براي شركتهاي توزيع كننده مقرون به صرفه نخواهد بود.
بايد خاطر نشان كرد: اين اتفاق در دنياي امروز دقيقا به طور عكس رخ ميدهد و كشورهاي توسعه يافته با كاهش قيمت پهناي باند و افزايش تعداد مشترياني كه متقاضي استفاده از اينترنت با هر سرعت دلخواه هستند، روز به روز به كاهش قيمتها ميافزايند.
كشورها همواره كوشيدهاند تا با استفاده از بسترسازيهاي مناسب اين تكنولوژي را در اختيار تمام جامعه قرار دهند تا از تمام پتانسيلهاي بالقوه و نهفته، نهايت استفاده را برده و به كمال برسانند كه در اين بين طبيعتا ايجاد سرمايه و ثروت يكي از اهداف قطعي خواهد بود.
در اين ميان حتي اگر امكان استفاده از پهناي باند دلخواه مهيا بود به دليل بستر نامناسب خطوط ارتباطي و نبود امكان راهاندازي شبكههاي فيبر نوري به دليل زمان و هزينه زياد اين پروژه نميتوان از اينترنت پرسرعت برخوردار بود.
به طور كلي بايد گفت: وقتي امكان دسترسي آسان و سريع به شبكه اينترنت ضعيف باشد و يا با كيفيت پايين عرضه شود به خاطر وابستگي هر كدام از زنجيرههاي تكنولوژي IT به يكديگر، شاهد توسعه تجارت الكترونيكي نخواهيم بود.
بهرحال به اين نكته بايد توجه داشت توسعه پهناي باند به منظور رفع نيازها و كاهش هزينههاي روزمره امري حياتي بوده به طوري كه امروزه تمركز اصلي پايههاي رشد در جهان برروي اطلاعات ITتاييد اين موضوع است.
مازيار گنجهاي - عضو كميسيون اينترنت سازمان نظام صنفي رايانهاي استان تهران با بيان اين كه هزينههاي تكنولوژي اطلاعات بالاست ميگويد: سرمايهگذاري براي توسعه IT در ايران توسط بخش خصوصي در درازمدت جوابگوست و اگر تضميني در حمايت و پشتيباني بخش دولتي از بخش خصوصي وجود نداشته باشد كه فعلا نيز اين چنين است، بخش خصوصي نميتواند وارد سرمايهگذاري گسترده شود كما آن كه اكثر شركتهاي توزيعكننده پهناي باند هنوز نتوانستهاند به سود واقعي خود برسند.
در حال حاضر، ارتباط بين مراكز توزيع كننده پهناي باند و منابع فروش اينترنت پرسرعت و انحصار خريد و فروش آن كه بخش اصلي ارايه سرويس اينترنت را به خود اختصاص ميدهد و غالبا بايد از طريق بخش خصوصي ارايه شود، در اختيار ارگانهاي اجرايي دولتي است در واقع در حدود 80 درصد خدماتي كه در اين زمينه به مصرفكنندگان ارايه ميشود، به طور واقعي در دستور كار بخش خصوصي نيست و توسط مخابرات دولتي سازماندهي ميشود و همين موضوع باعث ايجاد نواقصي شده است.
در اين راستا باز هم شركتهاي خصوصي به اندازه قابل توجهي همت خود را به كار بستند اما نبود همكاري دولت همواره سد راه بوده چرا كه در سالهاي اخير همين مساله فرهنگسازي نيز به طور جدي به عنوان مقولهاي قابل تبليغ نبوده و هنوز هم نيست و در صورتي كه بخواهند استفاده كنند بايد اول فرهنگسازي انجام شود.
بايد خاطر نشان كرد عملكرد مخابرات دولتي به عنوان يك نهاد اجرايي در هيچ كجاي جهان مرسوم نيست و دليلي وجود ندارد تا مخابرات در زمينه خريد پهناي باند حضور مستقيم يابد، اين بحث بايد مثل روال گذشته توسط بخش خصوصي خريداري و در مرزهاي امنيتي كشور تحويل شركتهاي ندا شود تا توسط بخش خصوصي در هر جايي كه لازم باشد سرمايهگذاري شود.
عضو سازمان نظام صنفي رايانهاي تهران نظارت مخابرات بر اينترنت پرسرعت در درگاههاي ورودي پهناي باند را از نظر قانوني بلامانع دانسته و ميگويد: در صورتي كه رقابت نباشد نميتوان قيمتها را پايين آورد چراكه وقتي دولت به جاي نظارت خود براي خريد پهناي باند به كشوري مراجعه ميكند طبيعي است كه نتواند قيمتي را كه 10 شركت خصوصي از 10 كشور خريداري ميكنند به دست آورد.
وي خاطر نشان ميكند: در صورتي كه اعتماد به بخش خصوصي و تعامل با آن افزايش پيدا كند ميتوان به اطلاعرساني از مزاياي اين صنعت در جامعه بيشتر اميد داشت. بخش خصوصي همواره با تنظيم پارامترها و گزارشاتي كه براي مسوولان كشور تهيه خواهد كرد، اين چالشها را به بالا منتقل ميكند تا تصميمگيرندگان اصلي هم با جنبههاي مختلف اين تكنولوژي آشنا شوند.
اين كارشناس IT با بيان اين موضوع كه هنوز از تمام پتانسيل موجود در سطح زيرساخت كاملا استفاده نشده است ميگويد: مشكل ما كمتر از توسعه زيرساختهاست و با كمي سازماندهي درست در حد نياز فعلي جوابگو هستند و ميتوان بخشي از مشكلات جاري را حل كرد.
بايد توجه داشت صنعت فنآوري اطلاعات به دليل پويايي و پرتحركي و مسايل به روز و چالش برانگيزش صنعتي نيست كه بخش دولتي بتواند آن را انجام دهد و تنها راه جدي در اين زمينه دانستن اين مساله است كه اين تكنولوژي با سيستمهاي بروكراتيك و اداري اصلا سازگار نيست.
مساله را بايد به سوي چالشي عمومي و رقابت و واگذاري ابتدا تا انتهاي اين امر پيش برد تا در اين چالش بزرگ قيمتها كاهش پيدا كند؛ در نظام حاكم به كشور بايد فرهنگسازي صورت گيرد تا همه بتوانند در اقصي نقاط كشور از امكانات علمي گستردهاي كه در تمام جهان در حال اجراست استفاده كنند.
اگرچه در اين ميان به نظر ميرسد مهمترين مساله در راه ايجاد و تعميق اينترنت پرسرعت نبود بستر مخابراتي مناسب، گراني تهيه روشهاي ارتباطي توسط توليدكنندگان آن و در نهايت گراني قيمت اينترنت است.
داريوش خيرخواه - كارشناس فنآوري اطلاعات با تاكيد بر اين نكته كه نياز كشور به اين تكنولوژي بسيار بالاست، ميگويد: توسعه يافتگي براي رشد و پيشرفت كشور بسيار به ارتقاء سطوح تكنولوژي IT نيازمند است زيرا ديگر با افزايش جمعيت و خواستهها نميتوان با تكيه بر روشهاي قديمي و به صورت لاكپشتي به پيشبرد اهداف كلان دولتي و ايجاد دولت الكترونيكي اميدوار بود كه جز با سرمايهگذاري در سطح مخابرات دولتي و سعي در پيوند آن با بخش خصوصي و حمايتش امكانپذير نخواهد بود.
وي با بيان اين كه درك مديران و مسوولان دولتي از مزاياي تكنولوژي ICT بهعنوان ابزاري براي رشد كه ميتوانند در همه موارد آن را براي بالا بردن بازده كاري مورد استفاده قرار بدهند، هنوز كافي نيست، ميافزايد: متاسفانه با درك ناصحيح IT كه به عنوان امري لوكس قلمداد ميشود نتوانستهايم از قابليتهاي بالاي آن استفاده كنيم.
اين كارشناس، سرمايهگذاري براي توسعه زيرساختها را خوب ارزيابي كرده ميگويد: هماكنون پروژههاي بسيار خوبي با صورت مساله چارهساز در حال اجراست، اما مسالهاي كه مطرح است آن است كه از طرف ديگر نتيجه اين برنامهها عليرغم بخش عظيمي از سرمايهگذاريها ديده نميشود كه انجام نشدن مديريت فني و كارشناسي شده، ضايع شدن سرمايهها در برابر ابزاري كه تهيه ميشد به دليل نداشتن دانش كافي از دلايل آن است. او ريشه همه كم و كاستيها را نبود مديريت حرفهاي دانسته و تصريح ميكند: همه موارد در نهايت به منشاء اصلي خود يعني سوء مديريت بازميگردد البته موانع حفاظتي توسط نهادهاي اجرايي، به دليل كاربرد وسيع اينترنت در اين زمينه نيز دخيل است كما آن كه بيشتر كنترلها و فيلترها كه اغلب در همه جاي جهان با سنگ معيار متفاوت مرسوم است، محدوديتها و خطوط قرمزي را براي پيشرفت IT ايجاد كرده است.
به هر صورت اگرچه قيمت پهناي باند در سالهاي اخير روند نزولي و تاحدودي رضايتبخشي را براي شركتهاي ندا و پرووايدرهاي اينترنت پرسرعت طي كرده است اما قيمتها نسبت به سه تا چهار سال پيش به يك سوم كاهش داشته هرچند به دليل ماهيت ارتباطات كه همان گران بودن نحوه تهيه آن است، هنوز از استانداردهاي واقعي در بين جوامع و حتي از همسايگان هم مرز خود مانند هند و پاكستان بسيار فاصله داريم.
يکشنبه 31 شهريور 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: اطلاعات]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 362]