واضح آرشیو وب فارسی:فارس: روزهاي آتش و خون كي فراموشم شود ـ 2 دفاع مقدس حماسهآفريني همدانيها را از ياد نخواهد برد
خبرگزاري فارس: هنگامي كه صفحات تاريخ اين مرز و بوم را ورق ميزنيم در جاي جاي آن، خاطرات، غيرت و جوانمردي حماسهسازان در هشت سال دفاع مقدس را به ياد ميآوريم و استان همدان نيز در خلق آن حماسههاي جاويد، نقش بسزايي را آن خود كرده است كه اين حماسهها هرگز از ذهن تاريخ اين ملت فراموش نخواهد شد.
به گزارش خبرگزاري فارس از همدان، مرور روزهاي دفاع مقدس، مرور رشادتها، از خود گذشتگيها و رادمرديهايي است كه مردمان اين ديار براي پاسداري از انقلاب نوظهور و محبوب خود به رهبري بزرگمردي از تبار علي (ع) انجام دادند.
استان همدان نيز در طول تاريخ فراز و نشيبهاي زيادي را پشتسر گذاشته است اما نقش اين خطه از سرزمينمان را در روزها، ماهها و سالهاي دفاع مقدس نميتوان ناديده گرفت.
پس از پيروزي انقلاب اسلامي، سپاه پاسداران همدان با محوريت شهيد محراب آيتالله مدني (دومين شهيد محراب) تشكيل شد و از همان آغاز غائله ضدانقلاب در كردستان كه در حال ريشه دواندن بود، با هدايت شهيد مدني جوانان انقلابي در قالب اكيپهايي در نقطه نقطه كردستان عليه گروهكهاي متحد و وابسته به شرق و غرب، حماسه آفريدند و در همين زمان سربازان و افسران انقلابي استان در قالب لشكر 28 كردستان در پادگان سنندج در حالي كه زير آماج حملات و محاصره كامل دشمن قرار داشتند، مقاومت كرده و با حفظ پادگان، به تعبيري كردستان را حفظ كردند.
همچنين نيروهاي سپاه همدان در عمليات آزادسازي شهرهاي پاوه، مريوان، سقز، مهاباد، بانه، بيجار، قروه، دهگلان و از همه مهمتر شكستن محاصره سنندج نقشي اساسي ايفا كردند.
در نوزدهم تير ماه 1359 حضور بهموقع نيروهاي سپاه همدان در پايگاه شهيد نوژه موجب ناكام ماندن كودتاي آمريكايي در اين مكان شد كه در آن دهها نفر از عناصر كودتا دستگير شدند و چندين نفر از كودتاچيان به هلاكت رسيدند.
با شروع شرارتهاي دشمن بعثي، نيروهاي همدان نخستين نيروهايي بودند كه در تابستان 59 در پاسگاههاي مرزي سرپل ذهاب و قصرشيرين حضور يافته و پاسگاههاي دارخور، تيله كوه، باويسي، بابا هادي و هدايت را با قدرت، پدافند كردند.
پس از شروع جنگ، رزمندگان همداني پدافند محور مياني سرپلذهاب، محور شمالي مهران و همچنين محور مريوان را برعهده گرفتند.
در همين زمان دلاوران نيروهاي ارتش در قالب تيپ سوم زرهي شهيد قهرمان به سرعت خود را به محور جنوب رسانده و در منطقه دزفول به عنوان يگان احتياط استقرار يافتند.
نيروهاي جهادسازندگي همدان هم با همه توان علاوه بر رساندن كمكهاي مردمي به جبهههاي غرب، امكانات مهندسي خود را در منطقه سرپل ذهاب مستقر كردند و با دل و جان با عملياتهاي راهسازي، پلسازي و احداث سنگر و خاكريز در اين محور، ايفاي نقش كردند.
تيز پروازان پايگاه شهيد نوژه در راستاي سركوب متجاوزان از اولين روز هجوم دشمن، اقدام به پرواز و بمباران مواضع دشمن در عمق خاك عراق كرده و بسياري از اماكن نظامي و اقتصادي آنها را فلج كردند.
تلاش و فداكاري فرزندان اين مرز و بوم، خشم دشمن از رزمندگان و مردم همدان را به اوج رساند و حزب بعث عراق استان همدان را از اهداف ثابت حملات هوايي خود قرار داد و در هفته اول شروع جنگ فرودگاه همدان، پايگاه نوژه و ماهواره اسدآباد بارها مورد حملات هوايي قرار گرفت كه با عكسالعمل بهموقع سيستمهاي پدافندي و هواپيماهاي شكاري پايگاه شهيد نوژه، طي يك هفته 10 فروند از هواپيماهاي دشمن متجاوز در آسمان همدان ساقط شدند.
در منطقه قصرشيرين دشمن بارها به قصد تصرف شهر سر پل ذهاب اقدام به تك كرد كه با رشادت رزمندگان استان همدان بيحاصل مانده و مجبور به عقبنشيني شدند.
پاسداران استان همدان در تشكيل تيپ 27 محمد رسول الله (ص) نقش بهسزايي داشتند و يگانهاي لشكر 3 ويژه شهدا و لشكر 43 مهندسي امام علي (ع) مملو از حضور پررنگ رزمندگان استان همدان بود.
در سال 61 با تشكيل تيپ 32 انصارالحسين (ع) حضور حماسي دلاورمردان استان همدان به صورتي منسجمتر و در قالب يگاني استاني هويدا شد و تا واپسين روزهاي دفاع مقدس به صورت لشكر 32 انصارالحسين(ع) ادامه داشت.
در طول دوران دفاع مقدس رزمندگان سپاه و بسيج همدان در 30 عمليات آفندي شركت داشتند كه از مهمترين آنها ميتوان از عملياتهاي بازيدراز اول، شهيدان رجايي و باهنر، مطلعالفجر، فتحالمبين، بيتالمقدس، رمضان، ثارالله، مسلمبنعقيل، امام زينالعابدين (ع)، والفجر 2، والفجر 5، تحريرالقدس، عاشورا، قادر، والفجر 8، صاحبالزمان (عج)، انصار (جزيره مجنون)، كربلاي 4، نصر 4، بيتالمقدس 2، والفجر 10 و عمليات تاريخساز مرصاد نام برد.
همچنين رزمندگان همداني در بيش از 20 مأموريت پدافندي كه هر يك ماهها به طول انجاميد شركت داشتند.
دلاوران ارتشي تيپ قهرمان بين سالهاي 59 ـ 58 حضوري حماسي در منطقه كردستان داشتند و با شروع جنگ تحميلي در عملياتهاي نصر، رجايي و باهنر (سوسنگرد)، ابو حميظه، طريقالقدس، بيتالمقدس، محرم و والفجر مقدماتي نقش اساسي داشتند و چندين مورد نيز عمليات پدافندي را در منطقه جنوب و جنوب غربي به اجرا درآوردند.
تيز پروازان پايگاه شهيد نوژه نيز با عملياتهاي هوايي مانند H3 بر فراز پايگاه الوليد عراق كه منجر به انهدام بيش از 50 درصد از هواپيماهاي دشمن شد و نيز در عملياتي برفراز بغداد و بمباران پالايشگاه الدوره توسط خلبان شهيد عباس دوران ضربه مهلك سياسي به حيثيت رژيم عراق زد و همين امر باعث شد اجراي كنفرانس سران غيرمتعهدها در بغداد منتفي شود كه به منزله بزرگترين شكست سياسي عراق در عرصه بينالمللي محسوب شد.
سنگسازان بيسنگر استان همدان نيز پا به پاي همرزمان نظامي خود در جبهههاي جنوب و غرب با انجام فعاليتهاي مهندسي و ستاد پشتيباني جنگ، نقش اساسي را در كمكرساني به مردم ايفا كردند.
رزمندگان جهادسازندگي استان همدان در عملياتهاي بازيدراز، قراويز، والفجر 2، والفجر 4، والفجر 9، بدر، كربلاي 5، كربلاي 7، نصر 4، بيتالمقدس 2 و 3 شركت داشتند و در سختترين شرايط موجود با احداث جاده بازيدراز، پل سيدالشهدا (رودخانه خروشان چومان) و مناطق سردشت، بانه و سرپل ذهاب حماسه آفريني كردند.
مردم استان همدان در هشت سال دفاع مقدس نزديك به 8 هزار شهيد، بيش از 17 هزار جانباز و هزار آزاده سرافراز در پرونده خود دارد.
از استان همدان بيش از 80 هزار نفر در قالب بسيج و بيش از 20 هزار نيروي مردمي در قالب جهادسازندگي، هلال احمر و ستاد پشتيباني جنگ به جبهههاي نبرد عليه ظلمت اعزام شدند.
در وصف پشتيباني مردم استان از فرزندان رزمنده خود ميتوان به تقديم بيش از 80 هزار واحد خون به رزمندگان، اهداي بيش از 10 ميليارد ريال و هزاران قطعه طلا و جواهرات و هزاران دستگاه كاميونهاي كمكهاي غيرنقدي اشاره كرد.
برپايي دهها ايستگاه صلواتي و آشپزخانه در جبهههاي جنوب و غرب كه در يك مورد بيش از 40 هزار رزمنده تغذيه ميشدند از ديگر اقدامات اين استان در دوران دفاع مقدس است.
بازسازي نزديك به 2 هزار واحد مسكوني، صنعتي، تجاري و آموزشي و مهماننوازي از 30 هزار مهاجر جنگ تحميلي در كارنامه مردم استان در آن سالهاي حماسه است.
حضور گسترده مردم استان همدان در صحنههاي رزمي و پشتيباني جنگ به گونهاي بود كه دشمن در كينهورزي با آنان بيش از 300 بار آسمان استان را مورد تجاوز هواپيماهاي خود قرار داد و در خلال آن بيش از 130 بار نقاط مسكوني، بمباران و يا مورد حمله موشك زمين به زمين (فقط در نهاوند) واقع شد.
در اين بمباران و موشكباران نزديك به 800 نفر از مردم بيگناه به شهادت رسيدند كه در ميان آنها 336 نفر از بانوان و 200 كودك نيز بودند.
در طول مدت جنگ بيش از 16 هزار واحد مسكوني، تجاري، صنعتي و آموزشي تخريب شد و بيش از 32 ميليارد ريال خسارت مستقيم از اين حملات به استان همدان وارد آمد.
* آمار ذكر شده در اين گزارش همگي مستند و براساس اطلاعات و آمار موجود در اداره كل بنياد حفظ آثار و نشر ارزشهاي دفاع مقدس همدان ارائه شده است.
.......................................................
گزارش از: سميه سهرابيمناف
خبرنگار خبرگزاري فارس در استان همدان
........................................................
انتهاي پيام/ر
يکشنبه 31 شهريور 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فارس]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 412]