واضح آرشیو وب فارسی:واحد مرکزي خبر: «ايران» گزارش مى دهد افزايش مسموميت هاى منجر به فوت
گروه اجتماعى ـ مريم وادى پور: مصدوميت هاى ناشى از مسموميت هرساله حجم قابل توجهى از خدمات سيستم بهداشت و درمان كشور را به خود اختصاص مى دهد. آمارهاى سازمان پزشكى قانونى كشور نشان مى دهد كه فقط در ۹ ماه ابتدايى سال ،۸۶ ۳۸۳ نفر به علت مسموميت با دارو فوت كرده اند و آمار مسموميت منجر به فوت ناشى از مواد شيميايى و سموم ۶۰۲ نفر بوده كه اين آمار در مقايسه با سال ۸۵ افزايش قابل توجهى داشته است.
در اين زمينه مسموميت هاى شغلى حاد و مزمن در كارگران شاغل در كارخانه هاى صنايع شيميايى و همچنين استفاده از وسايل گازسوز و موادشيميايى و شوينده در منزل و نداشتن آگاهى هاى كافى در بيشتر خانواده ها، خطرات جدى را متوجه آنها به ويژه كودكان مى كند. به علاوه جوانى جمعيت كشور و مسائل اقتصادى، اجتماعى و فرهنگى مرتبط با آن و سوء مصرف موادمخدر، آمار مسموميت هاى عمدى را نيز افزايش داده است. در اين شرايط اگرچه بسيارى از اين مسموميت ها از سوى گروه هاى پزشكى كنترل شده و به مرگ منتهى نمى شود، اما خسارت هاى جبران ناپذيرى به پيكره اقتصاد، سلامت و بهداشت جسمى و روانى جامعه و خانواده ها وارد مى كند.
در اين ميان مسموميت دارويى بسته به نوع داروى مصرف شده، از شايع ترين و ناگوارترين مسموميت ها است كه به علل مختلف همچون مصرف بيش از حد داروهاى تجويزى و يا تداخلات دارويى، بروز مى كند.
مسئول مركز اطلاع رسانى داروها و سموم وزارت بهداشت و درمان در گفت وگو با خبرنگار «ايران» در اين باره مى گويد: «آمار دقيقى از تعداد مسموميت ها در كل كشور وجود ندارد، چرا كه در برخى استان ها بخش هاى اختصاصى در بيمارستان ها براى مسموميت وجود ندارد، اما در تهران سالانه ۳۰ هزار نفر به علت مسموميت به بيمارستان ها مراجعه مى كنند.»
دكتر طلعت قانع مى افزايد: «همچنين مراكز اطلاع رسانى داروها و سموم نيز در استان هاى مختلف فعال هستند و مردم در تماس با اين مراكز موارد مسموميت را اعلام مى كنند. در اين زمينه سال گذشته از كل شهرستان ها سه هزار و ۵۰۰ نفر تماس گرفته اند.
وى مى گويد: «از مجموع آمار ۳۰ هزار نفرى مسموميت سالانه، ۶۰ درصد مرتبط با مسموميت هاى دارويى بوده كه ممكن است به طور عمد يا غيرعمد مصرف شده باشد. 2۱۶/ درصد مسموميت ها نيز گياهى، ۹ درصد شيميايى، ۲ درصد به علت گزيدگى و ۲ درصد به علت مصرف آفت كش ها است.»
وى با بيان اين كه مواد اعتيادآور با وجود درصد زياد مراجعات به بيمارستان ها، درصد زيادى از مسموميت ها را شامل نمى شود، اظهار مى كند: «با اين وجود ميزان مراجعه به بيمارستان ها به علت مصرف اين مواد زياد است و علت مهم آن مصرف بيش از حد موادمخدر خانواده ترياك و ترامادول است.»
قانع مى افزايد: «از مجموع مراجعان بيمارستان ها به تهران سالانه ۱۲ هزار نفر به علت مسموميت بسترى مى شوند و ۱۰ درصد اين افراد مجبور به بسترى شدن در بخش هاى ويژه هستند. در اين ميان سالانه ۱۲۵ نفر در تهران آن هم فقط در يك بخش بيمارستانى به علت مسموميت فوت مى كنند و سال گذشته حدود هزار نفر در كل كشور به علت مسموميت جان خود را از دست داده اند.»
وى همچنين درباره مسموميت هاى دارويى مى گويد: «سابق براين علت بيشتر مسموميت ها مربوط به داروهاى ضدافسردگى سه حلقه اى بود، اما هم اكنون شكل مسموميت ها تغيير كرده و بيشتر مسموميت هاى دارويى به علت مصرف ترامادول است. اين درحالى است كه ترامادول داروى ضددرد و فروش آن بدون نسخه پزشك ممنوع است.»
مسئول مركز اطلاع رسانى داروها و سموم وزارت بهداشت و درمان مى گويد: «شماره تلفن ۰۹۶۴۶ همواره آماده ارائه مشاوره به مردم درباره خواص داروها و مواد دارويى است كه به عنوان سم استفاده مى شوند. همچنين ستاد مركزى اطلاع رسانى داروها و سموم به طور شبانه روزى به سؤالات مردم پاسخ مى دهد و تماس با آن رايگان است.»
دكتر عبدالكريم پژومند، استاد دانشگاه نيز در اين باره مى گويد: «مسموميت با مواد شوينده، سفيدكننده و مواد شيميايى براى دفع حشرات و جونده كش هاى خانگى به عنوان سموم خانگى و سموم كارباماتى از جمله سموم كشاورزى ( كه به منظور آفت كشى درختان خانگى، گلخانه ها و گياهان آپارتمانى به كار مى رود) از جمله موارد شايع مسموميت است و ۱۰ تا ۱۵ درصد مجموع مسموميت ها را تشكيل مى دهند و متأسفانه كودكان بيشترين قربانيان مسموميت ها هستند.»
وى مى افزايد: «البته همچنان مسموميت با نفت در بين كودكان شايع است و خانواده ها براى جلوگيرى از اين خطرات بايد مواد خطرناك را در بسته بندى هاى مطمئن و دور از دسترس بچه ها قرار دهند.»
وى با تأكيد بر جلوگيرى از خود درمانى مى گويد: «مصرف دارو بدون نسخه پزشك خطرات بسيارى به همراه دارد، به علاوه بايد ترس از دارو را در كودكان به وجود آورد و به نكات ضرورى و احتياطى درباره مصرف داروها و سموم خانگى توجه بيشترى كرد.»
يکشنبه 31 شهريور 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: واحد مرکزي خبر]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 239]