واضح آرشیو وب فارسی:خراسان: آمار مبتلايان به آلزايمر رو به افزايش است
پناهنده: بيماري آلزايمر شايع ترين علت زوال عقل است و آمار مبتلايان به اين بيماري رو به افزايش مي باشد.
يك متخصص مغز و اعصاب، زوال عقل يا دمانس را مربوط به اختلال در عملكردهاي شناختي افراد عنوان مي كند كه در آن بيمار در عين هوشياري، بيداري و برقراري ارتباط در عملكردهاي شناختي خود دچار اختلال مي شود و بارزترين جنبه آن، اختلال در حافظه است.دكتر محمد دهقاني با بيان اين كه شايع ترين علت زوال مغز، بيماري آلزايمر است مواردي از جمله بروز سكته هاي مغزي متعدد، تجمع آب در مغز و برخي از مسموميت ها را نيز در بروز اختلال مغز موثر مي داند.
وي با اشاره به ارتقاي كيفي روز افزون وضعيت بهداشت و درمان، مي افزايد: اين مقوله باعث افزايش جمعيت سالمندي شده و با توجه به اين كه افزايش سن مشخصه بيماري آلزايمر است، مي توان گفت آمار مبتلايان به اين بيماري سال به سال افزايش مي يابد.وي تاكيد مي كند: البته اين مقوله بدان معنا نيست كه همه افراد مسن به بيماري آلزايمر مبتلا مي شوند بلكه با توجه به اين كه شروع آلزايمر در افراد مسن بالاي 65 تا 70 سال است، احتمال شيوع اين بيماري با افزايش سالانه جمعيت سالمندي بيشتر مي شود و در واقع درصد كمي از بيماران كه به سن بالا مي رسند دچار آلزايمر مي شوند.به گفته وي به لحاظ پاتولوژي يا آسيب شناسي بروز آلزايمر ناشي از تخريب سلول هاي مغزي يا نورون ها در اثر رسوب مواد و پروتئين هاي خاصي در مغز است.
وي با بيان اين كه علت اين بيماري هنوز مشخص نشده است، خاطرنشان مي كند: در واقع آلزايمر جزو بيماري هاي تحليل كننده سيستم عصبي است كه اين گروه بيماري ها در اكثر موارد علت خاصي ندارد و بنا به دلايلي ناشناخته با فعال شدن روندهايي در مغز، سلول هاي عصبي كه فقط يك بار در طول عمر انسان ساخته مي شود و در اثر تخريب نيز جايگزين نمي شوند، از بين مي رود.
وي ادامه مي دهد: در بيماري آلزايمر نيز سلول هاي قشر مغز يا كورتكس كه قسمتي از مغز است كه تمام فعاليت هاي ارادي را تحت كنترل داشته و درك كامل از محيط مربوط به اين منطقه از مغز مي شود، تخريب مي شود.
وي مي گويد: در بروز آلزايمر جنبه ارثي و فاميلي خيلي بارز نيست و تنها يك درصد موارد ابتلا مي تواند مربوط به اين مقوله باشد.
علايم باليني
وي با بيان اين كه آلزايمر قابل پيش گيري نيست، علايم باليني بيماري را اين گونه تشريح مي كند: شروع بيماري در افراد مسن بالاي 65 تا 70 سال است و اولين تظاهر آن اختلال در حافظه نزديك مي باشد كه باعث مي شود فرد مبتلا دچار فراموشي و مشكل در يادآوري مسايل مختلف شود به عنوان مثال در يادآوري اسامي مشكل پيدا كند و يا راه منزل را فراموش كند.
وي مي افزايد: با پيشرفت بيماري، اختلال حافظه شديدتر شده و ساير عملكردهاي شناختي فرد دچار مشكل مي شود به طوري كه شناخت فرد مبتلا در زمينه افراد مختلف، مكان و زمان دچار مشكل مي شود و به تدريج اختلال در تكلم و صحبت كردن، راه رفتن نيز بروز مي كند.
وي ادامه مي دهد: بروز اختلالات مذكور باعث مشكلات جدي در فرد مبتلا مي شود و عواقب ناشي از آن مثل سوء تغذيه، لاغري مفرط، عفونت، كاهش آب بدن، ضعف مسائل بهداشتي و ... نيز حتي ممكن است به مرگ منجر شود.
آمار مشخص نيست
وي با بيان اين كه آمار بيماران مبتلا به آلزايمر در استان به طور دقيق مشخص نيست، متذكر شد: بررسي هاي آماري و اپيدميولوژيك در اين زمينه انجام نشده است چرا كه بسياري از مبتلايان كه افراد مسن هستند فراموشكاري هاي خود را ناشي از افزايش سن مي دانند و به طور معمول مبتلايان بيماراني هستند كه نياز به بستري ندارند و مراجعه آن ها سرپايي و درمانگاهي انجام مي شود.وي تاكيد مي كند: در صورت بروز علايم باليني مذكور، فرد به پزشك متخصص مراجعه كند تا با تجويز دارو، روند بيماري كندتر شود و به تاخير بيفتد كه البته در اين زمينه شرط اصلي مراجعه به پزشك در مراحل اوليه و متوسط بيماري است و در مراحل پيشرفته، دارو تاثيري ندارد.وي متذكر مي شود: شيوع اين بيماري در جوامع مختلف متفاوت است به طوري كه در جوامع پيشرفته به دليل بالاتر سطح مراقبت هاي بهداشتي درماني افراد بيشتري به سن بالا مي رسند و شيوع بيماري آلزايمر كه مشخصه آن سن بالا است، بيشتر مي شود و در واقع يكي از مشكلات اصلي اين جوامع آلزايمر است و شيوع بيماري در زنان بيشتر از مردان است.
وي توصيه مي كند: افراد با برخورداري از يك رژيم غذايي مناسب، انجام فعاليت هاي بدني و فكري، احتمال بروز بيماري آلزايمر در خود را به حداقل برسانند.
به گفته دكتر دهقاني مبتلايان به آلزايمر در وهله اول نيازمند حمايت جسماني، روحي و رواني از جانب اطرافيان هستند چرا كه همان گونه كه علت بيماري مشخص نيست آلزايمر قابل پيشگيري نمي باشد و درمان قطعي نيز ندارد.
وي با بيان اين كه زوال عقل كاذب يا دمانس كاذب به علت افسردگي است تصريح مي كند: در افراد مسن يكي از تشخيص هاي افتراقي بيماري افسردگي است كه با آلزايمر اشتباه گرفته مي شود در صورتي كه علايم بيماري در اين بيماران با مصرف قرص ضد افسردگي توسط پزشك برطرف مي شود.
وي مي گويد: با توجه به اين كه مهم ترين علل اختلال در حافظه فراموش كاري است بيماران بايد در صورت تداوم علايم به متخصص مراجعه كنند تا مشخص شود علت اختلال حافظه زوال عقل است يا اختلالات تغذيه اي، كمبود ويتامين، اضطراب بيش از حد، اختلالات رواني و ...
جواني و فراموشكاري
موشكاري در سنين جواني مربوط به آلزايمر نيست و شايع ترين علل اين مقوله در سنين جواني اختلالات روحي و رواني و به خصوص اضطراب است كه باعث اختلال حافظه مي شود و نبايد فراموش كرد آلزايمر در سنين بالاي 65 تا 70 سال شروع مي شود.وي با اشاره به پيامدهاي اقتصادي، اجتماعي و ... اين بيماري مي افزايد: هزينه هاي مراقبت شبانه روزي و رسيدگي ويژه به اين بيماران به لحاظ تغذيه، خوراك، بهداشت و ... مبالغ هنگفتي را به جامعه وارد مي كند.
يکشنبه 31 شهريور 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خراسان]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 561]