واضح آرشیو وب فارسی:اطلاعات: «بلوط» لرستان؛ گونهاي بينظير در سراشيبي انقراض
سرويس شهرستانها: جنگلهاي بلوط منطقه زاگرس با تنوع اكوسيستمي، گونهاي و ژنتيكي داراي اهميت خاصي از ديدگاه منطقهاي و جهاني هستند و توپوگرافي و شرايط اقليمي منحصر به فرد و همچنين تنوع زيستي فوقالعادهاي را در اين ناحيه ازايران به وجود آوردهاند. امّا اين گونه گياهي به شدت در معرض خطر است.
رئيس سازمان حفاظت از محيط زيست استان لرستان در رابطه با جنگلهاي بلوط لرستان، هشدار داد: درختان بلوط منطقه زاگرس گونههاي بكر و طبيعي هستند كه با وجود تلاش كارشناسان هنوز نتوانستهايم اين گونه را به صورت مصنوعي پرورش دهيم.
عبدالرحيم كاكاوند تاكيد كرد: در صورت تخريب عرصههاي جنگلي بلوط، احياي اين گونه شايد غيرممكن باشد.
امكانپذير نبودن پرورش اين درخت به صورت مصنوعي و تخريب عرصههاي جنگلي بلوط در لرستان نشانگر واقعيت تلخي است كه اينگونه اذهان را نهيب ميزند كه بلوط لرستان گويا در سراشيبي انقراض قرار گرفته است. آتشسوزيهاي گسترده در حريمهاي جنگلي كه عمده ترين اين حريمها مربوط به جنگلهاي بلوط است، يكي از مخاطراتي است كه همواره اين گونه طبيعي را مورد تهديد قرار داده است.
ميوه و ساير قسمتهاي درخت بلوط در موارد ديگري همچون پزشكي و طب نيز كاربرد دارد به نحوي كه زماني برگهاي بلوط را بر روي زخم و بريدگيهاي بدن ميگذاشتند تا زخم التيام پيدا كند، اما امروز گياه پزشكان تنها از پوست درخت بلوط استفاده دارويي ميكنند و امروز در سرزمين بلوط، اين داروي شفا بخش، مورد بي مهري قرار گرفته است. عضو هيأت علمي مركز تحقيقات كشاورزي و منابع طبيعي استان لرستان در گفتگو با مهر، درخصوص ويژگيهاي اين گونه بينظير و تاريخي عرصه زاگرس گفت: درخت بلوط عرصه زاگرس مهمترين و باارزشترين گونه گياهي است كه قدمت آن به دوره سوم زمينشناسي باز ميگردد.
مجيد توكلي بر اهميت اين درختان از نظر اقتصادي و اكولوژيكي تاكيد كرد و ادامه داد: در اين جنگلها بيش از دو هزار گونه از گياهان عالي و چند صد گونه از جانوران مهره دار كه تعدادي از آنها در معرض انقراض هستند، زندگي ميكنند.
وي با بيان اينكه وجود تركيباتي در اندامهاي مختلف اين درخت موجب استفاده اين درخت و محصولات فرعي آن در صنايع داروسازي، رنگرزي و چرم و پوست شده است، گفت: درختان بلوط علاوه بر ايجاد منظره دلپذير در پهنه زاگرس موجب حفظ و نگهداري آب در خاك و به ويژه در سراشيبيها مانع از فرسايش خاك شده و از طرف ديگر با سيستم ريشهاي گستردهاي (سه برابر ارتفاع درخت) علاوه بر زهكشي خاكها سبب تقويب آبهاي زيرزميني ميشود.
عضو هيأت علمي مركز تحقيقات كشاورزي و منابع طبيعي استان لرستان، حضور درختان بلوط در عرصههاي طبيعي را موجب پيدايش دامنه وسيعي از زيستگاهها دانست و عنوان كرد: بر اساس تحقيقات به عمل آمده، بالغ بر 5 هزار گونه حشره، بيش از 80 گونه خزنده و دوزيست، 150 گونه پرنده و 60 گونه جانور چرخه زندگيشان وابسته به درختان بلوط است.
مسئول گارد حفاظت محيط زيست استان لرستان نيز در گفتگو با خبرنگار مهر در خرم آباد اظهار داشت: در سال گذشته بيش از 80 مورد آتشسوزي در مناطق حفاظت شده لرستان به وقوع پيوسته است كه متاسفانه منجر به تخريب مقدار زيادي از عرصههاي جنگلي استان شد.
محمد حسين سپهوند، ادامه داد: متاسفانه بيشترين گونههاي گياهي كه در استان طعمه حريق ميشوند گونههاي گياهي ساقه كوتاه و درختان بلوط هستند. مسئول يگان حفاظت از منابع طبيعي لرستان نيز در اين رابطه به خبرنگار مهر عنوان كرد: سال گذشته بيش از يك هزار و 63 هكتار از مراتع و جنگلهاي لرستان طعمه حريق شد كه از اين ميزان 341 هكتار در اراضي جنگلي استان رخ داده است.
سرهنگ مهدي ملكي با بيان اينكه از 85 مورد آتشسوزي رخ داده در سال گذشته در عرصههاي طبيعي استان 30 مورد در اراضي جنگلي بوده است، افزود: بيش از 90 درصد جنگلهاي سوخته شده در لرستان جنگلهاي بلوط بودهاند.
وي با اشاره به بي احتياطي مردم و ساكنين روستاهاي حاشيه جنگل، بيان داشت: 85 درصد آتشسوزيهاي عرصههاي ملي در استان ناشي از آتش زدن مزارع توسط مردم بوده است.
اين مسئول ادامه داد: 10 درصد ديگر از آتشسوزيها مربوط به بي احتياطي مردم در مدت حضور در مراتع و جنگلها و همچنين پنج درصد ديگر آتشسوزيهاي رخ داده در استان عمدي بوده است.
سرهنگ ملكي با اشاره به اينكه در چهار ماهه اول سال جاري 38 فقره آتشسوزي در سطح عرصههاي ملي استان رخ داده است، عنوان كرد: در اين آتشسوزيها بيش از 500 هكتار از اراضي جنگلي و مرتع استان طعمه حريق شدند.
وي با اشاره به كمبود نيرو براي حفاظت از عرصههاي طبيعي استان، گفت: مطابق استانداردهاي جهاني به ازاي هر 10 هزار هكتار يك محافظ جنگل و مرتع در دنيا وجود دارد كه اين آمار در لرستان به ازاي هر 50 هزار هكتار يك نفر نيرو است.
ملكي يادآور شد: تلفن 09696 به صورت شبانهروزي آماده دريافت خبرها، اطلاعات آتشسوزي در استان و ارائه آگاهيهاي لازم به مردم در مناطق مختلف لرستان است.
شنبه 30 شهريور 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: اطلاعات]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 452]