واضح آرشیو وب فارسی:ايسنا: فاضل ميبدي: محوريترين سخن قرآن و پيامبر(ص) عقلانيكردن بشريت است
خبرگزاري دانشجويان ايران - تهران
سرويس: سياسي
حجتالاسلام والمسلمين محمدتقي فاضل ميبدي گفت: تا عقلانيت و اخلاق در ميان مردم مفهوم و معنا پيدا نكند، اسلام و قرآن نميتوانند هيچ اثري بر جامعه بشري بگذارند.
به گزارش خبرنگارايسنا، عضو مجمع مدرسين و محققين حوزه علميه قم كه در شب ضربتخوردن مولاي متقيان حضرت علي(ع) در مسجد قندي و در مراسم شبهاي احياي حزب اعتماد ملي سخن ميگفت، خطاب به روزهداران افزود: بايد ديد پيام شب قدر و شب ضربت خوردن علي(ع) براي جامعه مسلمان چيست؟ آيا چندين بار قاتل اميرالمومنين (ع) را لعن كردن در واقع كافي است؟ پيام سيره حضرت علي به واقع اين است؟ جامعه عدل و جامعه عادلانه يعني درازنشدن دست فردي در مقابل ديگران و لهنشدن آبرويش.
وي همچنين گفت: پيام حضرت علي(ع) اين نيست كه من روحاني بر روي منبر بنشينم و شعار بدهم. مولا علي به قدري حساس بود كه وقتي به ايشان گفته شد مردي مسلمان در صدد اخراج پيرمردي مسيحي است، حضرت بيشتر برافروخته و ناراحت شد و تاكيد كرد وقتي فردي مسيحي به ما مسلمانان پناه ميآورد، نبايد اين گونه با او رفتار كرد و بعد دستور داد اين مشكل از ريشه برطرف شود .
فاضل ميبدي همچنين به موضوع بحثش « تعقل و اخلاق در قرآن» اشاره و اظهار كرد: در شب ضربت خوردن مولا علي(ع) و شب نزول قرآن بايد پيام قرآن را دريابيم؛ يكي عقلانيت و ديگري اخلاق.
وي افزود: تاسف ميخورم كه هر دو اينها در جامعه ما كمرنگ، كمشعله و كمسوست. عقلانيت فقط به اين نيست كه در رياضيات، ورزش و المپيادها حرف اول را بزنيم؛ عقلانيت يعني در وادي انسانيت بتوان حرف اول را زد و براي بشريت از هر جهت اسوه بود. مسلمان ايراني بايد براي جهانيان الگو باشند نه اين كه وقتي فردي به دوبي يا پاريس ميرود برگردد افسوس بخورد كه چرا تهران از نظر نظم آنگونه نيست.
عضو مجمع مدرسين و محققين حوزهي علميه قم افزود: بايد در امنيت ، سياست، اقتصاد و اخلاق براي بشريت الگو باشيم؛ اما چه كنيم كه مظلوميت علي (ع) را فقط در شب قدر و آن هم در شهادت به دست ابنملجم مرادي ملعون ميدانيم؛ از اين زاويه نيز ميشود نگريست، مظلوميت علي (ع) در طول سال به دست همه ماست. اگر ابنملجم شمشير بر فرق علي(ع) زد ممكن است ما شمشير بر فرق فرهنگ مولا علي (ع) در طول سال زده باشيم. امام علي فقط وسيله گريه، پهلواني يا ياعلي گفتن نيست، امام علي(ع) يعني عقلانيت، اخلاق، مكتب و فرهنگ، و من روحاني، كاسب و مسوول بايد حق آن حضرت را به درستي ادا كنم.
وي تاكيد كرد: تا عقلانيت و اخلاق در ميان مردم مفهوم و معنا پيدا نكند، اسلام و قرآن نميتوانند هيچ اثري بر جامعه بشري بگذارند. به فرموده علي (ع) پيامبر و كتب مقدس آمده تا عقلهاي بشري را زنده كند.
فاضل ميبدي در ادامه گفت: در قرآن دو چيز در مقابل يكديگر قرار دارد؛ يكي تعقل كه خدا همواره بشر را به آن دعوت و ديگري تقليد صرف كه خداوند همواره آن را مذمت كرده است. انسان در اين جهان بايد هر سخني را با استدلال و عقل و منطق بپذيرد. بشر قرآن ، بشر متعقل است؛ بشري است كه در هر عصر و روزگاري، بايد عقلانيت را محور كارهايش قرار دهد.
فاضل ميبدي با استناد به آيهاي از قرآن كريم كه بدترين موجود در نزد خدا را انساني كه تعقل نميكند، ميداند، گفت: بزرگترين امتياز بشر به ساير مخلوقات خردورزي انسان است. اگر خرد انسان به كار نيفتد، بشر هيچ امتيازي بر مخلوقات عالم ندارد؛ بنابراين عقلانيت انسان نخستين محور قرآن كريم است. پيامبر اسلام فرمود در بنيان دين خدا، عقل است.
فاضل ميبدي افزود: انسان بايد تا آنجا تفكر كند كه به اين معنا برسد كه خداوند در اين جهان هيچ چيز را بيهوده نيافريده است. رسيدن به اين معنا بسيار سخت است و مادامي كه انسان تا عمق علوم و مسائل وارد نشود به اين معنا دست نيافته است. متاسفانه پس از دوره شكوفايي عقول در دوره فرهنگسازي اسلامي حضرت رسول، وضعيت جامعه اسلامي به مرحلهاي سقوط كرد كه بيخردان به تفرقهافكني و فرقه فرقه كردن مسلمانان به جاي دعوت انسانها به آموزگار تعقل، پرداختند.
وي در ادامه با انتقاد به برخي برنامههاي صدا و سيما ، گفت: مغزهاي بشريت منتظر نشستهاند تا ببينند به نام اسلام از صدا و سيماي ايران چه سخناني گفته ميشود. كسي كه در صدا و سيما سخني بيان ميكند بايد بتواند در دانشگاه آكسفورد نيز از بيان خود دفاع كند؛ اما گاهي سخنراناني كه به صدا و سيما دعوت ميشوند به گونهاي سخن ميرانند كه گويي فقط عوام مخاطب آنها هستند كه انسان از اين رفتار و بيان خجالت ميكشد.
اين عضو مجمع مدرسين حوزه علميه در پاسخ به اين پرسش كه چرا پشت سخن بايد تعقل و عقلانيت باشد، گفت: اگر اهل استدلال و منطق نباشيم دائم اسير خواهيم بود، زندگي و نظام ما زندگي شعار تنها نيست. تنها تمسك به ظاهر مذهب مورد نظر قرآن و اسلام نيست. متاسفانه هيچ چيز به اندازه دين خرافهپذير نيست، ساير علوم به دليل استواري بر آزمايش اين گونه نيست؛ ولي دين اين گونه است؛ از اين رو بايد همواره با عقل، دين را آسيبشناسي كرد كه چه چيزي حق است و چه چيزي حق نيست.
فاضل ميبدي با بيان اين كه محوريترين سخن قرآن و پيامبر عقلانيكردن بشريت است، افزود: اگر امشب تا صبح زمزمه و دعا به همه زبانهاي دنيا بخوانم، گريه كنم و سينه بزنم، حتي از درون هم منقلب شوم اما نفهمم پيام اصلي چيست و چه ميكند، اين حال من حداكثر تا فرداست، ممكن است اثر معنوي آن تا پايان ماه رمضان نيز ادامه يابد، ولي پس از آن اين اثر نيز خاموش ميشود، پيام اين جلسات مذهبي زماني در انسان اثر ميگذارد و باقي ميماند كه مبتني بر عقلانيت باشد.
اين عضو مجمع مدرسين حوزه علميه در بخش ديگري از سخنانش پيام اخلاق در دنياي اسلامي حتي در ايران را رو به افول دانست و اظهار كرد: بشر مناسكي و متمسك به مسائل فرعي دين داريم، ولي بشر اخلاقي بسيار ناياب است. نخستين شعار پيامبر مگر اين نبود كه مبعوث شدم براي پيادهكردن اخلاق؛ كدام بخش از دين ما براي جهان پيام دارد؛ پيامي كه با جان و دل از سوي همه بشريت پذيرفته شود؛ در حالي كه پيامهاي اخلاقي پيامبر (ص) قابليت جهاني شدن را دارد.
فاضل ميبدي در ادامه با استناد به آيهي « امانات را به اهلش بسپاريد» گفت: اين شعار بر ديوار سازمان ملل و كنار هر دانشگاه مترقي دنيا نوشته شود، بشريت با فطرت استقبال ميكند. ظاهر اين آيه اين است كه هر امانتي كه در نزد انسان است به اهلش بازگردانده شود، ولي فقط اين معنا از اين آيه استنباط ميشود؟ كلمه «امانت» مفهوم گستردهاي دارد. امانت يعني هر مسووليتي كه بر عهدهي انسان گذاشته و هر وكالتي كه به انسان واگذار ميشود بايد به درستي انجام شود.
وي افزود: امام علي (ع) به استاندارش گفت سمتي كه به تو واگذر شده «طعمه» نيست. طعمه يعني ارجحيت دادن منافع خود و خانواده بر منافع ديگران؛ اما امانت يعني مقدم دانستن منفعت مردم بر منفعت خود و خانواده. همچنين پيمانشكني در قرآن گناه بسيار بزرگي دانسته شده؛ پس چرا مسلمانان آن را به بحث نميگذارند؟ چرا در رسانهي عمومي گوينده از قبح پيمانشكني نميگويد؟ پيمانشكني نخست در عرصهي سياسي آغاز ميشود. به مردم وعده ميدهند ولي به وعدهي خود وفا نميكنند، بعد از آن هم از مردم عذرخواهي نميكنند. اين پيمانشكني است. عهد با خدا در حقيقت همان عهد با انسانهاست، ولي عهد بين انسانها به حدي مهم است كه ميگوييم عهد خداوند.
اين عضو مجمع مدرسين و محققين حوزهي علميه قم تاكيد كرد: پيامبر خدا فرمود اگر كسي كاري را پذيرفت كه توانايي و عرضهي انجام آن را در خود نمييابد، لعنت خدا و ملائكه بر او باد. دروغ گفتن و پيمانشكني كار بسيار ناپسنديدهاي است. اگر كسي كانديدا يا مسوولي شد، به مردم قولي داد و دروغ گفت مجازات بسيار سختي در پيش خواهد داشت.
وي ادامه داد: بسياري از حكومتها براي ماندن اخلاق را فداي سياست ميكنند؛ همان كاري كه معاويه كرد و خيليها نيز براي ماندن پيامشان حتي به قيمت از بين رفتن خودشان، سياست را فداي اخلاق ميكنند؛ همان اقدامي كه از سوي حضرت علي (ع) انجام شد.
فاضل ميبدي افزود: بنده اگر دروغ بگويم و عهدشكني كنم كه بمانم سياست معاويه را به اجرا گذاشتهام نه سياست امام علي (ع) را. ارزشهاي ديني را فداي سياستكردن خلاف پيام قرآن و دين اخلاقي ماست. پيامبر فرمود اخلاق بد در جامعه از حكومتها شروع ميشود. اگر عهدشكني شد، مردم نيز به عنوان شهروند عهدشكني ميكنند، اگر در قاموس سياست دروغ گفته شد، مردم نيز دروغ ميگويند. رابطه بسيار تنگاتنگي بين اخلاق مردم و اخلاق حاكميت برقرار است. به فرموده حضرت رسول (ص) عالمان دين و حاكمان هرگاه فاسد شوند همهي مردم فاسد ميشوند و اگر صالح شدند همه مردم صالح ميشوند.
اين عضو مجمع مدرسين حوزهي علميه قم، جامعهي مطلوب حضرت علي (ع) را جامعهاي دانست كه افراد در جايگاههاي متناسب با توانايي خود قرار ميگيرند و افزود: اگر در جامعهاي ساعتساز، قصاب و قصاب، فرماندار بود و فردي كه به درد فرمانداري ميخورد، خانهنشين شد، ضدارزش جاي ارزش نشسته است. عدالت فقط اين نيست كه پول بين افراد يكسان توزيع شود، گوشهاي از عدالت اين است، ولي عدالت به فرموده امام علي (ع) قرار گرفتن هر چيز در جايگاهش است.
وي با طرح اين پرسش كه ظلم اقتصادي از كجا پيدا شده است؟ افزود: اين امر از ظلم در چينش افراد ايجاد ميشود. اگر كسي كه متولي امور اقتصادي است انساني خردمند و امانتدار بود و رانتخوار نبود، كار خراب نميشود. اقتصاد زماني بيمار ميشود و تفاوت طبقاتي زماني پديدار ميشود كه انسانهاي ناشايست متصدي امور مالي جامعه شوند.
فاضل ميبدي تصريح كرد: امام علي (ع) در روز سوم به قدرت رسيدنش دست به تسويه ادارهها زد و كليهي استانداران نالايق را عزل كرد و به سفارشها و توصيههاي هيچكس نيز ذرهاي توجه نكرد. امام تاكيد كرد اگر در حكومت من انسانها سر جايشان نباشند من هيچ كاري نميتوانم انجام دهم. حضرت در جاي ديگر تاكيد كردند چند چيز حكومتها را از پا درميآورد؛ پيشافتادن انسانهاي نالايق و عقبانداختن انسانهاي برتر، اهميت دادن به مسائل روبنايي و رهاكردن مسائل اصلي.
انتهاي پيام
شنبه 30 شهريور 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايسنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 202]