واضح آرشیو وب فارسی:اطلاعات: وقتي صدا ميگيرد....
دليل گرفتگي صدا، برگشت شبانه اسيد معده به مري و گلو در هنگام خواب است. اشكال اين برگشت در اين است كه انسان متوجه آن نميشود اما يكي از نشانههاي آن بدبويي تنفس در صبح است.
آلرژيها هم ميتوانند عامل غير مستقيم گرفتگي صدا باشند، چون باعث سرفه كردن، تنفس از دهان، و آبريزش پشت بيني به داخل حلق ميشوند كه التهاب تارهاي صوتي را به دنبال دارد.
چيزهايي مثل سيگار كشيدن و بخار مواد شيميايي هم تارهاي صوتي را تحريك كرده و گرفتگي صدا ايجاد ميكنند. سيگاريها از طريق ديگري هم دچار گرفتگي صدا ميشوند، با به وجود آمدن تومور سرطاني يا رشد غير عادي تارهاي صوتي. اين مورد در سيگاريها بسيار بيشتر از سايرين ديده ميشود و در تمام موارد، خشكي هوا، گرفتگي صدا را تشديد ميكند.
* درمان گرفتگي صدا
به صدايتان استراحت بدهيد
سكوت كامل، بهترين راه بهبود گرفتگي صداست. لااقل از پچ پچ كردن و فرياد زدن بپرهيزيد.
پچ پچ كردن فشار زيادي بر تارها وارد ميكند. اگر لازم است، با صداي آرام حرف بزنيد.
گلو را مرطوب كنيد
استنشاق بخار آب داغ از درمانهاي بسيار مؤثر است.
از دوش آب گرم يا دستگاه بخور كمك بگيريد. گذاشتن دستگاه بخور در اتاق خواب از خشك شدن هواي آن جلوگيري ميكند. در درون بدن هم نياز به آب كافي داريد
خوردن آب را به قدري زياد كنيد تا ادرارتان بيرنگ شود.
اگر ويتامينهايي مثلA يا B12 يا داروهاي تغيير رنگ دهنده ادرار مصرف ميكنيد و ادرار بيرنگ نمي شود، خوردن روزانه 10 تا 12 ليوان آب كافي است.
سوپ مرغ بخوريد
اگر دچار گرفتگي صدا در اثر سرماخوردگي شده ايد، سوپ مرغ را با سير بخوريد. گرماي آن گلو را مرطوب ميكند و سير كمك كننده ترشح مخاطي است.
ترشحات مخاطي را كم كنيد
داروهاي كاهش دهنده ترشحات مخاطي بخوريد. اما از مصرف داروهاي ضدحساسيت خودداري كنيد، چون گلو را خشك ميكنند. داروهاي ضد احتقان هم در كاهش مخاط مؤثرند، ولي اگر ناراحتي قلبي داريد، قبل از مصرف آنها با پزشك مشورت كنيد. بعضي داروهاي ضد احتقان ممكن است فشار خون را بالا ببرند.
آسپيرين نخوريد
در التهاب ناشي از سرماخوردگي تارهاي صوتي، آسپيرين باعث آزرده شدن بيشتر آنها ميشود و گرفتگي صدا را تشديد ميكند. از مُسكنهاي ديگر استفاده كنيد.
سرفه نكنيد
براي جلوگيري از سرفه و آسيب بيشتر تارهاي صوتي، از داروهاي ضدّسرفه و خلط آور استفاده كنيد.
غرغره نكنيد
بر خلاف عقيده شايع، غرغره كردن با دهانشويه عملاً گرفتگي صدا را بدتر ميكند. محلولهاي غرغره اصلاً نزديك به تارهاي صوتي نمي شوند و خود عمل غرغره كردن مضر است، چون تارهاي صوتي را به هم زده و تورم آنها را بيشتر ميكند.
كافئين نخوريد
كافئين موجود در قهوه، كولا و شكلات يك عامل خشك كننده گلو است و كمكي به تارهاي صوتي نميكند.
آوا درماني كنيد
اگر گرهكهاي تارهاي صوتي با استراحت و روشهاي رفع گرفتگي صدا از بين نروند، پزشك شما را به متخصصي براي آموزش دوباره تارهاي صوتي معرفي ميكند.
در موارد شديد، ممكن است، عمل جراحي لازم شود. تومور را درمان كنيد
اگر پزشك وجود توموري را تشخيص دهد، زياد نگران نشويد. بيشتر تومورهاي تارهاي صوتي كوچكند و اگر در مراحل اوليه ديده شوند، به آساني قابل درمانند.
* پيشگيري
* اگر يك بار دچار گرفتگي صدا شديد، ميتوانيد از تكرار آن جلوگيري كنيد.
* خود را گرم كنيد.
كسي كه زياد از صدايش استفاده ميكند يك ورزشكار صوتي است و مانند هر ورزشكاري بايد پيش از شروع مسابقه خود را گرم كند. شما هم قبل از سخنراني يا آواز خواندن كمي گلويتان را تمرين بدهيد.
* ماهيچههاي گردن را با دستهايتان به آرامي بماليد و به راحتي تنفس كنيد و آرواره را آزاد بگذاريد. شانههايتان را در جهات مختلف بگردانيد و آنها را به آرامي تكان دهيد.
* چند جرعه آب بخوريد زبان را كمي در دهان حركت دهيد و بيرون بياوريد.
* چند خميازه بكشيد و با لبهاي بسته صداهاي آرامي ادا كنيد تا لرزش آنها را حس كنيد.
بعد از سخنراني يا كنسرت هم، همين كارها را تكرار كنيد تا دچار گرفتگي صدا نشويد.
* گلو را تحريك نكنيد. دود سيگار، بخارهاي شيميايي و خاك ارّه باعث گرفتگي صدا ميشوند.
سيگار نكشيد و با سيگاريها همنشين نشويد. در جاهايي كه مواد محرّك و خاك ارّه وجود دارد، ماسك بزنيد.
* صدا را صاف نكنيد. صاف كردن صدا عادت بدي است كه ترك آن سخت است. به جاي آن آب دهان را قورت بدهيد. يك عمل بلع را به آهستگي انجام دهيد، انگار واقعاً لقمه غذا را قورت ميدهيد.
اين كار احساس وجود چيزي در گلو را از بين ميبرد.
* پيش از پرواز دوش بگيريد. اگر زياد با هواپيما مسافرت ميكنيد، صدايتان دو دشمن پيدا ميكند: هواي خيلي خشك و لزوم صحبت كردن در ميان صداي موتور هواپيما.
دوش گرفتن با آب گرم پيش از پرواز و خوردن مقادير زيادي آب در حين پرواز مفيد است.
* نزديك به هم حرف بزنيد.
اگر در محيط پر سروصدايي مجبور به صحبت با كسي هستيد، در ميدان شنوايي او حرف بزنيد.
بهترين روش صحبت رو در رو است كه در آن، شنونده حركات لبها را نيز ميخواند.
شنبه 30 شهريور 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: اطلاعات]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 447]