واضح آرشیو وب فارسی:سياست روز: افزايش شديد آلودگي هوا با آغاز مهربگذاريم كودكان هوايي بخورند
![](http://www.siasatrooz.ir/Upload/Images/13870630/alodegy5554.jpg)
گروه اجتماعي-مهر كه از راه ميرسد،بازار اخبار پيرامون باز گشايي مدارسداغ است.همه دستگاهها دست به كار ميشوند تا شهرها را براي اين روز آمادكنند.
در اين ميان تهران تدابير خاص خود را ميطلبد و مسئله افزايش آلودگيها بر اثر كثرت ترددها به مشكلات ديگر آغاز مهرماه افزد ه ميشود،با اين وجود انگار كسي به فكر سلامتي دانش آموزان و كودكاني كه در اين روزها ميان مدرسه و خانه در حال تردد هستند نيست و مسئله آلودگي پايتخت،هنوز به برنامه ريزيهاي مسئولان براي مهرماه راه نيافته است.معاون حمل و نقل و ترافيك شهرداري تهران با اشاره به افزايش 25درصدي ترافيك در اين روزها، از تلاشبراي حفظ ظرفيت حداكثري اتوبوس و مترو يعني جابجايي 6 ميليون نفر در روز خبر داد.
سيد جعفر تشكريهاشميگفت: مركز كنترل ترافيك تهران از ابتداي مردادماه تا نيمه شهريور ماه به عنوان اتاق فكر و برنامهريزي و از نخستين روز ماه مبارك رمضان به عنوان اتاق كنترل و فرماندهي ترافيك، مسئوليت ارائه و اجراي راهكارهاي كاهش موانع و مشكلات موجود در جهت مديريت اتفاقات و معضلات ترافيكي را بر عهده داشته است.وي ادامه داد: معمولا در هفتههاي نخست مهرماه شاهد نوسان همراه با شوك ترافيكي هستيم كه البته پس از گذشت دو سه هفته ترافيك به وضعيت طبيعي و پايدار برميگردد.
معاون حمل و نقل و ترافيك شهرداري تهران اظهار كرد: براساس برآورد شركت مطالعات جامع حمل و نقل و ترافيك با آغاز سال جديد تحصيلي و شروع سفرهاي دانشآموزي و دانشجويي و بازگشت شهروندان از مسافرتهاي تابستاني 25 درصد بر حجم ترافيك تهران افزوده ميشود.
وي با تاكيد بر اين كه نسبت به سال گذشته تغيير جدي در حجم امكانات و تجهيزات ناوگان حمل و نقل شهري از جمله واگنهاي مترو نداشتهايم، تصريح كرد: به رغم اين موضوع با برنامهريزي فشرده شركت مترو در ساعات اوج ترافيكفاصله حركت قطارهاي مترو و كاهش و سفرهاي شهري از طريق مترو 8 تا 10 درصد افزايش مييابد.
معاون شهردار تهران با اشاره به نياز سالانه تهران به حداقل يك هزار دستگاه اتوبوس جديد به منظور جايگزيني با اتوبوسهاي فرسوده، افزوده: اين در حالي است كه تنها 70 دستگاه اتوبوس جديد دو كابين از پول شهروندان از سوي مديريت شهري خريداري شده و 250 حواله اتوبوس اخيرا دريافت كردهايم كه 150 دستگاه آن را تحويل گرفتهايم.
تشكريهاشمي تعداد محدود اتوبوسهايي كه به مردم تهران اختصاص يافته را بسيار كمتر از اتوبوسهاي مورد نياز شهر تهران دانست و گفت: با اين اعداد و ارقام نميتوان انتظار جهش در حمل و نقل عمومي داشت و از اين رو با برنامهريزي سنگين شركت واحد روزانه چهار ميليون و 200 تا چهار ميليون و 300 هزار مسافر را ميتوانيم جابهجا كنيم.
وي با احتساب جابهجايي يك ميليون و 700 هزار مسافر از طريق مترو، مجموع جابهجايي مترو و اتوبوسراني با حداكثر ظرفيت را 6 ميليون نفر در روز برشمرد و خاطرنشان كرد: براي اين كه بتوانيم وضعيت موجود در ناوگان اتوبوسراني را در سقف سال گذشته حفظ كنيم، تمامي اتوبوسهاي داراي نقص فني و فرسوده را به كار گرفتهايم. معاون شهردار تهران با توجه به سير نزولي در تحويل اتوبوس به مردم تهران، ايجاد شرايط سخت به ويژه در مهرماه را اجتنابناپذير دانست و اظهار كرد: مديريت شهري حداكثر توان خود را در ناوگان حمل و نقل شهري به كار گرفته تا به رغم محدوديتها و موانع موجود شهروندان تهراني سختي كمتري را تحمل كنند.
تشكريهاشمي مهمترين مسئله تاكسيراني با توجه به وضعيت خاص اين سامانه حمل و نقل را كنترل تاكسيها از طريق شبكه نظارتي قلمداد كرد و افزود: با كمك 38 شركت خصوصي ناوگان تاكسيراني كنترل ميشود و به طور ميانگين روزانه با 250 راننده متخلف از مجموع حدود 100 هزار راننده تحت پوشش سازمان تاكسيراني برخورد ميشود.
وي با اشاره به شناسايي نقطههاي داراي معضل ترافيك، گرههاي ترافيكي و نقاط تصادفخيز با ميزان فراواني هر يك از آنها بر روي نقشه تهران، تصريح كرد: پراكنش اين نقاط بر روي شبكه معابر شهري به منظور آمادگي قبلي در اختيار دستگاههاي مربوط قرار گرفته است.
رئيس ستاد مهر رمضان در پايان با تاكيد بر رابطه بسيار نزديك و تعامل تنگاتنگ مديريت انتظامي در حوزه راهنمايي و رانندگي و مديريت شهري در حوزه حمل و نقل و ترافيك، اضافه كرد: در واقع اين دو نهاد مكمل يكديگرند و كارهاي آنها در موضوعات فراوان به هم گره خورده است.
اين ميزان از جابه جاييها در حالي صورت ميگيرد كه جديدترين اندازهگيريهاي انجام شده نشان ميدهد ميزان آلاينده سرطانزاي شناخته شده بنزن در هواي پايتخت بيش از 10 برابر استانداردهاي اتحاديه اروپاست. با اين وجود جلسات كميته اجرايي كاهش آلودگي هواي تهران هنوز تشكيل نشده است.
دكتر رشيدي، مديرعامل شركت كنترل كيفيت هواي تهران دراين باره گفت: جديدترين اندازهگيريهاي انجام شده نشان ميدهد ميزان آلاينده سرطانزاي شناخته شده بنزن در هواي پايتخت بيش از 10 برابر استانداردهاي اتحاديه اروپاست. اندازهگيري هيدروكربنهاي خاص در هواي تهران نشان ميدهد وضعيت اصلا مناسب نيست به شكلي كه ميزان آلاينده سرطانزاي بنزن در تهران بين 2 تا 5 برابر استاندارد سازمان بهداشت جهاني و بيش از 10 برابر استاندارد اتحاديه اروپا و ژاپن است.
مديرعامل شركت كنترل كيفيت هواي تهران با تاكيد بر اين كه سرطانزايي بنزن در دنيا به اثبات رسيده است، افزود: اين ماده براي افزايش عدد اكتان و بهسوزي بنزين اضافه ميشود كه علت اصلي افزايش ميزان اين آلاينده بخارات بنزين و ترافيك است. در تمام دنيا براي جلوگيري از افزايش اين آلاينده بخارات بنزين را كنترل ميكنند به شكلي كه بنزين توليدي عليرغم دارا بودن عدد اكتان 95 تا 98 فراريت بسيار كميدارد.
مديرعامل شركت كنترل كيفيت هواي تهران از راهاندازي سيستم پيشبيني وضعيت آلودگي هواي تهران طي روزهاي آينده خبر داد و گفت: با بكارگيري اين سيستم قوي امكان پيشبيني وضعيت آلودگي هواي پايتخت با دقت مناسب تا 48 ساعت آينده فراهم ميشود.
وي به اندازهگيري گوگرد گازوئيل توليدي در كشور اشاره كرد و گفت: جديدترين اندازهگيري انجام شده نشان ميدهد ميزان گوگرد گازوئيل توليدي در كشور 7 هزار PPM است و ميزان گوگرد تحويلي به شركت واحد نيز حدود 500 PPM است. اين در حالي است كه اين ميزان هماكنون در ژاپن 10 PPM است. مديرعامل شركت كنترل كيفيت هواي تهران همچنين در جلسه كميته محيط زيست شوراي شهر تهران در خصوص وضعيت كميته اجرايي كاهش آلودگي هواي تهران گفت: متأسفانه اين كميته از بهمن سال گذشته جلسهاي نداشته است و مسئولان آن هم پيگير مسئله نيستند.
وي در خصوص نصب ايستگاههاي سنجش آلودگي هوا گفت: به نظر ميرسد مسئولان سازمان حفاظت محيط زيست علاقهاي براي نصب ايستگاههاي سنجش آلودگي هوا ندارند چرا كه اين تجهيزات 2 سال تمام در گمرك بود و كسي براي ترخيص آنها مراجعه نكرده بود!
مديرعامل شركت كنترل كيفيت هواي تهران با اشاره به اين كه تعداد روزهاي تهران در سال جاري نسبت به سال گذشته افزايش داشته است، گفت: متأسفانه امسال براي نخستين بار آلاينده ازون در تهران از حد مجاز فراتر رفته است.
مهندس صدرالدين عليپور، قائم مقام شركت كنترل كيفيت هواي تهران نيز با اشاره به پيشبيني سازمان هواشناسي كشور مبني بر كاهش نزولات و ناپايداريهاي جوي طي پاييز سال جاري و نيز افزايش چشمگير ترافيك در شهر تهران بواسطه بازگشايي مدارس، احتمال افزايش شديد آلودگي هوا را بالا دانست و به ايسنا گفت: با فرا رسيدن مهر ماه و كوتاه شدن طول روزها و توزيع سفر در زمان كمتر، بر اساس اعلام مركز كنترل ترافيك شهر تهران سفرهاي درونشهري به ميزان 30 درصد افزايش يافته و موجبات تراكم ترافيك را به همراه خواهد داشت. اين در حالياست كه در ماه مبارك رمضان تغيير ساعات شروع كار ادارات، مدارس و مراكز تجاري و همزمان بودن آنها و نيز اضافه شدن تردد 3 ميليون دانشآموز در اين ايام، در عمل موجب ايجاد ترافيك بسيار سنگين ميشود.
وي افزود: از اين رو ساعات اوج ترافيك صبحگاهي بين ساعات 8 تا 10 خواهد بود. از سوي ديگر از آنجايي كه 80 درصد آلودگي هواي شهر تهران ناشي از منابع متحرك است به احتمال زياد، شاهد افزايش چشمگير آلودگيهوا خواهيم بود كه اين موضوع با توجه به مقايسه 15 روز قبل و 15 روز بعد از گشايش مدارس از لحاظ تعداد روزهاي در برخي سالها افزايش چشمگيري داشته است.
عليپور در ادامه با تاكيد بر اين كه كميته اجرايي كاهش آلودگي هوا مهمترين و موثرترين مرجع تصميمگير و تصميمساز در زمينه آلودگي هواي كلانشهر تهران است، عدم تشكيل جلسات اين كميته طي 8 ماه گذشته را مورد انتقاد قرار داد و به ايسنا گفت: عليرغم وعده رئيس اين كميته ـ معاون محيط زيست انساني سازمان محيط زيست ـ، طي هفتههاي اخير نيز اين جلسه تشكيل نشد. اين در حالي است كه عملا آلودگي هوا در شهر تهران بدون متولي مانده و جمع كثيري از مردم اين كلانشهر از اثرات سوءناشي از اين آلودگي آسيب ميبينند. وي در پاسخ به اين كه راهكار كليدي كاهش آلودگي هواي شهر تهران چيست گفت: در تمام كشورهاي توسعهيافته، توسعه حمل و نقل عمومي و ارائه گسترده خدمات الكترونيكي و تحت شبكه جهاني اينترنت مهمترين راهكارها در كاهش آلودگي هوا شناخته شدهاند. از سوي ديگر شهرداري تهران نيز از محل بودجه مصوب خود، اقدام به توسعه شبكه حمل و نقل سريعالسير اتوبوسراني و ايجاد خطوط ويژه كرده است كه در صورت حمايت دولت اين اقدامات از نقطه اثر بيشتر و مفيدتري برخوردار خواهد شد. وي افزود: همچنين در شرايط خاص مانند زمان بازگشايي مدارس با توجه به موارد ذكر شده ايجاد مديريت مناسب در خصوص توزيع سفرهاي شهري در صبح و عصر و جلوگيري از انجام همزمان سفرهاي اداري، تجاري و مدارس بسيار ضروري است.
وي ايجاد 70 دفتر خدمات الكترونيك شهرداري تهران در مناطق مختلف شهر تهران تا مهرماه سال جاري با حدف كاهش مراجعات مردم به شهرداريها را از جمله مهمترين اقدامات شهرداري تهران در راستاي كاهش بار ترافيك و آلودگي هوا عنوان و در پايان تاكيد كرد: بديهي است هرچه ميزان شلوغي و ترافيك در خيابانها بيشتر باشد به دليل عبور و مرور اتومبيلها و استفاده از سوخت ميزان ذرات سمي معلق نيز بيشتر شده و با پراكندگي كمتر،حجم بيشتري از آن وارد بدن ميشود كه اين موضوع خصوصا براي كودكان با توجه به حساسيت بالاتر نسبت به آلايندههاي هوا از اهميت ويژهاي برخوردار است. دكتر معصومه ابتكار، رئيس كميته محيط زيست شوراي اسلامي شهر تهران نيز در چهل و هشتمين نشست اين كميته كه به دليل عدم تشكيل جلسات كميته اجرايي كاهش آلودگي هواي تهران به بررسي شرايط و آلودگي هواي تهران اختصاص داشت، با اشاره به شروع فصل پاييز و آغاز سال تحصيلي يكي از نگرانيهاي مديريت شهري را آلودگي هواي شهر دانست و افزود: درست است كه در آغاز سال تحصيلي نگراني ترافيك و آلودگي هوا بيشتر ميشود ولي مديريت شهري به عنوان سياستگذار و برنامهريزي شهر براي كاهش آلودگي هوا نبايد به صورت مقطعي عمل كند.
وي تصريح كرد: بروز آلودگي هواي شهر در فصل پاييز علاوه بر تغييرات جوي و ساختار جغرافيايي شهر، تردد خودروها و ترافيك سنگين، نبود سوخت متناسب و استاندارد، وجود خودروهاي آلاينده و فرسوده و... است كه براي ساماندهي اين وضعيت بايد تمام دستگاههاي اجرايي همراه با مديريت شهري برنامهريزي بنيادين كنند. رئيس كميته محيط زيست شوراي شهر با اشاره به مصوبات اخير هيئت دولت و وزيران درخصوص ساماندهي وضعيت ترافيك و شمارهگذاري خودروها گفت: در اين مصوبه به مواردي درخصوص محدوده طرح ترافيك و شمارهگذاري خودروهاي جديد به شرايط خروج خودروهاي فرسوده و بسياري موارد ديگر به چشم ميخورد كه ميتواند گامهاي مؤثري براي كاهش آلودگي هوا و ترافيك شهرهاي كشور باشد. وي خاطرنشان كرد: البته دغدغهها و نگرانيهايي درخصوص سوخت نامناسب به ويژه توليد گازوئيل در كشوروجود دارد كه با توجه به مصرف بالاي گازوئيل و تردد بيش از 5 هزار خودرو سنگين در ساعات شب در تهران آلودگيها در شهر چندين برابر ميشود.
جمعه 29 شهريور 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: سياست روز]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 221]