واضح آرشیو وب فارسی:سياست روز: براي نخستين بار در علم نجوم كشف شد خورشيدي ديگر خارج از منظومه شمسي
اخترشناسان براي اولين بار در تاريخ علم نجوم تصويري به دست آورده اند كه نشان ميدهد سيارهاي در خارج از منظومه شمسي ظاهرا به دور ستارهاي شبيه به خورشيد ما ميگردد.
به گزارش ايسنا، منجمان ميگويند اكثر سيارات خارج منظومه اي كه تاكنون شناسايي شدهاند به دور كوتولههاي قهوه اي مي چرخند و اين ويژگي است كه شناسايي آنها را آسانتر ميكند. اين سياره جديد جثه عظيمي دارد و چگالي آن تقريبا هشت برابر مشتري است.
تيم پژوهشي كانادايي كه اين عكس را تهيه كرده، خاطر نشان كرد كه ستاره والد شبيه به خورشيد اما تا حدودي جوانتر است. سه اختر شناس از دانشگاه تورنتو از تلسكوپ تورنت گميني در هاوايي براي گرفتن عكسهايي از ستاره جوان موسوم به (1210524-160929.1) RXS J و نامزد سيارهاي آن استفاده كردهاند. اين ستاره و همراهان آن حدود 500 سال نوري از زمين فاصله دارند. به گفته دانشمندان هر سال نوري 6 تريليون مايل (10 تريليون كيلومتر) و به عبارتي ديگر مسافتي است كه نور در طي يك سال طي مي كند.اين اخترشناسان همچنين متذكر شدند: خود سياره در فاصله بسيار دوري از ستاره والد قرار دارد كه تقريبا 330 برابر فاصله بين زمين تا خورشيد است، اين در حالي است كه دورترين سياره از خورشيد در منظومه شمسي ما نپتون است كه فاصله آن تا خورشيد 30 برابر فاصله زمين تا خورشيد است. به نسبت سياره هاي مشابهي كه تا به حال شناسايي شده اند اين سياره در مسافت طولاني تري به دور مدار ستاره مي چرخد به اين معني كه فاصله اين سياره با ستاره اش 11 بار بيشتر از فاصله نپتون كه دورترين سياره در منظومه شمسي به حساب مي آيد تا خورشيد است.
در گذشته تنها سياراتي كه در خارج از منظومه شمسي مورد رصد قرار گرفته بودند، سياره هاي شناوري بودند كه حركت آنها تحت تاثير هيچ مداري نبوده و يا به دور كوتوله هاي قهوه اي - ستاره هايي كه از جرم مناسب براي ايجاد همجوشي هسته اي برخوردار نيستند - در حركت بودند. به گفته محققان با اينكه نشانه هايي از وجود آب و دي اكسيد كربن در اتمسفر اين سياره به چشم مي خورد، اين سياره به دليل جوان بودن گزينه مناسبي براي زندگي خارج از زمين براي انسانها نخواهد بود. محققان در حال حاضر در حال جمع آوري مداركي براي اثبات چرخش اين سياره به دور ستاره اش بوده كه به گفته آنها براي جمع آوري اين اطلاعات به بيش از دو سال زمان نياز خواهند داشت.
وجود ماده تاريك در كهكشان راه شيري
از سوي ديگر دانشمندان بينالمللي پيشبيني كردند كه در كهكشان راه شيري هم ماده تاريك وجود دارد.
دكتر جوستين ريد از دانشگاه زوريخ و دستيارانش از چندين كشور ديگر با استفاده از شبيه سازيهاي ابررايانهاي به اين پيشبيني ها دست يافتهاند. اين پژوهشگران ميگويند كه كهكشان راه شيري داراي صفحهاي از ماده تاريك است. آنها ميگويند اين كشف به فيزيكدانان امكان خواهد داد كه براي نخستين بار به طور مستقيم طبيعت ماده تاريك را شناسايي كنند.
بر خلاف ماده عادي كه ستارهها، گاز و غبار كيهاني را تشكيل ميدهد، ماده تاريك نامرئي است، اما حضور آن از تاثيرش روي اطرافش درك ميشود. فيزيكدانان معتقدند كه اين ماده 22 درصد چگالي كائنات را تشكيل ميدهد. ماده معمولي 4 درصد و انرژي تاريك اسرار آميز نيز 74 درصد آن را تسخير كرده است. دانشمندان معتقدند به رغم نفوذ قابل ملاحظه در كائنات هنوز كسي نميداند كه ماده تاريك چه ماهيتي دارد و از چه چيزي تشكيل شده است.
پنجشنبه 28 شهريور 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: سياست روز]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 129]