محبوبترینها
چگونه با ثبت آگهی رایگان در سایت های نیازمندیها، کسب و کارتان را به دیگران معرفی کنید؟
بهترین لوله برای لوله کشی آب ساختمان
دانلود آهنگ های برتر ایرانی و خارجی 2024
ماندگاری بیشتر محصولات باغ شما با این روش ساده!
بارشهای سیلآسا در راه است! آیا خانه شما آماده است؟
بارشهای سیلآسا در راه است! آیا خانه شما آماده است؟
قیمت انواع دستگاه تصفیه آب خانگی در ایران
نمایش جنگ دینامیت شو در تهران [از بیوگرافی میلاد صالح پور تا خرید بلیط]
9 روش جرم گیری ماشین لباسشویی سامسونگ برای از بین بردن بوی بد
ساندویچ پانل: بهترین گزینه برای ساخت و ساز سریع
خرید بیمه، استعلام و مقایسه انواع بیمه درمان ✅?
صفحه اول
آرشیو مطالب
ورود/عضویت
هواشناسی
قیمت طلا سکه و ارز
قیمت خودرو
مطالب در سایت شما
تبادل لینک
ارتباط با ما
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
آمار وبسایت
تعداد کل بازدیدها :
1846610886
امام مجتبي(ع) در آينه مكتوب
واضح آرشیو وب فارسی:اطلاعات: امام مجتبي(ع) در آينه مكتوب
اشاره:آنچه در پي ميآيد،ادامه مطالب دو روز گذشته است كه همچنان به فهرست كتابهاي مربوط به امام حسن مجتبيعليه السلام است و اميد است به كار مولفان تاريخنگر و دين پژوه بيايد.
شاكري، حسين
59- الحسن المجتبي(ع): كتاب علمي، ادبي، تاريخي يبحث في حياه` النبي(ص) و العتره` الطاهره`، قم: الهادي، چاپ اول1415 , ق/ 1500 نسخه، 398 ص، عربي، وزيري(گالينگور)، منابع: 389-392. فروست: موسوعه المصطفي و العتره - 5 در اين نوشتار، سيره عملي امام حسن مجتبي(ع) مورد بررسي قرار گرفته است.
در مقدمه، چند روايت از پيامبر اكرم(ص) در مقام و منزلت امام حسن(ع) آمده است. در فصل اول مختصري از زندگينامه و خصوصيات همسران و فرزندان امام آمده است. در فصل بعدي رواياتي در خصايل و ويژگيهاي امام حسن(ع) و حوادث پيش آمده در دوران خلافت خلفا و علي بن ابي طالب و قتل ابن ملجم مورد بررسي قرار گرفته است. در ادامه به حوادث دوران حكومت امام حسن(ع) از قبول زعامت امت تا برقراري صلح و شهادت پرداخته شده است. در پايان، ذكر نحوه شهادت و تدفين حضرت و وصاياي او آمده است.
شبير خاقاني، ام مظفر(1326- )
60- ديوان الحنين في ذكر الطاهرين في رثاء الامام الحسن المجتبي(ع)، جلد چهارم، قم: انوارالهدي، چاپ دوم1425 , ق/ 1200 نسخه، 280 ص، عربي، وزيري(شميز).
شريفي، محمود(1331- )
61- موسوعه كلمات الامام الحسن(ع)، تهيه و تنظيم گروه حديث پژوهشكده باقر العلوم، به كوشش علي غلامي؛ بهاء الدين قهرماننژاد؛ سيد حسين سجادي تبار، قم: دار المعروف، چاپ اول1423 , ق/ 5000 نسخه، 399 ص، عربي، وزيري(گالينگور). پژوهشي در كلمات و احاديث امام حسن(ع) در موضوعات مختلف. نويسندگان ضمن تدوين و تنظيم كلمات امام حسن بر حسب تاريخي، نخست، به نقل و بررسي كلمات امام(ع) در زمان پيامبر(ص) و سپس امام علي(ع) و در پايان در عهد امامت خودش، پرداختهاند. محور و موضوع اين احاديث نيز عقايد، احكام، اخلاق و دعا ست.
منابع نويسندگان، كتابهاي تاريخي و حديثي و عمدتا احاديث اهلبيت(ع) و منابع حديثي آنان ميباشد. عناوين محوري در اين كلمات، خطبهها و سخنرانيهاي آن حضرت در جنگ امام علي(ع) و جنگ ساباط و احتجاج با معاويه، مباحثي درباره توحيد، قرآن، اهل بيت، احكام فقهي، معاد، اخلاق و دعاها و مناجات با خداست.
شهرامي، بيژن
62- خانه بوي گل گرفت، يادنامه امام حسن مجتبي(ع)، قم: فقه، چاپ اول1383 , / 3000 نسخه، 42 ص، فارسي، رقعي(شميز).
شرحي بر زندگاني امام حسن مجتبي(ع) است. ولادت، نظافت، وضو، حج، تواضع و برخي ديگر از فضايل و مناقب امام مجتبي(ع) بيان و قلمي ساده براي گروه سني نوجوانان در اين كتاب توضيح داده شده است. در پايان، ذكر شهادت امام مجتبي(ع) و اشعاري در مدح آن حضرت آمده است.
شيرازي، رضا
63- قهرمان دو ميدان، داستان زندگي امام حسن(ع)، پيام آزادي، چاپ سوم1373 , / 10000 نسخه، 158 ص، فارسي، رقعي(شميز)
زندگينامه امام حسن(ع) با رويكردي اجتماعي و تاريخي است كه براي گروه سني نوجوانان با نثري ادبي به نگارش درآمده است. ولادت، ايام كودكي، دوران خلافت خلفا و حكومت اميرمومنان و حوادثي كه در اين مقاطع به وقوع پيوسته با زباني داستاني بازگو شده است سپس حكومت امام، جنگ و صلح مورد بررسي قرار گرفته و در پايان از كينهتوزيهاي فراوان عليه آن حضرت كه به شهادت وي انجاميد، سخن به ميان آمده است.
شيرازي، سيد حسن( -1400 ق)
64- كلمه الامام الحسن عليه السلام، بيروت: دارالصادق، چاپ سوم1388 ,، 255 ص، عربي، وزيري(شميز)
كتاب آميزهاي از زندگاني امام حسن(ع) و سخنان گهربار اوست. در مقدمه با نگاهي دقيق و تاريخي، زندگاني امام مجتبي(ع) مورد بررسي قرار گرفته است. در ادامه سخنان آن حضرت با طرح موضوعي و گزينشي بيان شده است كه برخي از موضوعات آن عبارتاند از: الهيات(در باب شكر و سپاس نعمتهاي خداوند)؛ ولائيات(در باب ولايت محمد و آلمحمد و تكويم اين خاندان), عبادات, مواعظ, اخلاق, سياسيات. همه موضوعات در قالب احاديث و خطبه و به زبان عربي بيان شده است.
صالحي نجف آبادي، عبدالله
65- چهل داستان و چهل حديث از امام حسن مجتبي(ع)، قم: مهدي يار، چاپ اول1381 , / 3000 نسخه، 136 ص، فارسي، رقعي(شميز).
مجموعه حاضر مشتمل بر چهل حكايت درباره امام حسن مجتبي(ع) است كه عناوين برخي از آنها عبارتاند از: روش ارشاد و هدايت؛ فلسفه صلح يا عهدنامه و ظهور حجت؛ پاداش هديه و علمآموزي؛ فايده گذشت و ملاطفت. پس از اين حكايتها، چهل حديث از امام حسن(ع) جمعآوري و ذكر شده است.
ضيائي بيگدلي، محمد حسين(1291- )
66- امام حسن مجتبي(ع)، قم: دار العلم، چاپ اول1385 , / 2000 نسخه، 88 ص، فارسي، رقعي(شميز)
گزارشي كوتاه از زندگي امام حسن مجتبي(ع) است كه با استناد به متون روايي و تاريخي تدوين يافته است. غير از شرح فضايل، امامت، سيره و اخلاق امام حسن(ع)، جنبههاي سياسي زندگي آن حضرت مخصوصا صلح آن حضرت و متن صلحنامه و علل پذيرش آن به تفصيل مورد بحث واقع شده است.
طاهري، ابراهيم(1337- )
67- صبر سرخ: نگرشي بر صلح امام حسن(ع)، تهران: صدوق، چاپ اول1377 , / 3300 نسخه، 196 ص، فارسي، وزيري(شميز).
مولف در اين كتاب ذيل پنج فصل، صلح امام حسن(ع) را از زواياي گوناگون بررسي كرده است. وي در آغاز با مروري كوتاه بر زندگي آن حضرت به تناقضات موجود در عرصه سيرهنويسي اشاره دارد. سپس با تبيين جنبههاي مختلف صلح امام حسن(ع)، پيامدهاي سياسي و اجتماعي آن را شرح ميدهد.
طباطبائي قمي، سيد تقي(1242-1325)
68- مجالس شبهاي شنبه؛ پيرامون زندگاني غريب در وطن يا الامام الحسن(ع)، بازنويسي محمد صادق عاشوري، جلد هفتم، قم: محلاتي، چاپ اول1424 , ق/ 1000 نسخه، 328 ص، فارسي، وزيري(گالينگور).سخنرانيها و گفتارهايي درباره شخصيت و مقامات امام حسن(ع) است . در اين سخنرانيها كه در شانزده مجلس تدوين شده، سيره و فضايل امام حسن(ع)، مطالبي درباره ولادت، مراحل زندگي، سيره اخلاقي و عبادي و اجتماعي سياسي حضرت بيان گرديده است. در پايان هر فصل، مطالبي در باب مظلوميت و قطعاتي در مدح و مرثيه آن حضرت ذكر شده است. مبارزه امام حسن(ع) با معاويه، مواد عهدنامه و صلح امام حسن(ع)، عبادت و تقواي امام حسن و در نهايت صبر و شهادت وي، مباحث مهم كتاب را تشكيل ميدهند.
عاملي، سيد جعفر مرتضي(1363 ق- )
69- تحليلي از زندگاني سياسي امام حسن مجتبي عليه السلام، ترجمه محمد سپهري(1344- )، قم: بوستان كتاب قم، چاپ اول1384 , / 1500 نسخه، 256 ص، فارسي، وزيري(شميز)، كتابنامه: عنوان متن ترجمه شده: الحياه السياسيه للامام الحسن(ع) في عهد الرسول(ص) و الخلفاء الثلاثه بعده
نگاهي به سلوك سياسي امام حسن مجتبي(ع) است. نويسنده با بهرهگيري از منابع تاريخي و روايي، با ديدي محققانه، به تجزيه و تحليل وقايعي همت گمارده است كه به طور مستقيم يا غيرمستقيم با زندگي امام حسن(ع) ارتباط دارد و در مواردي آن حضرت نقش فعالي در تكوين آن داشته است. وي بر خلاف تاريخنگاران و سيرهنويسان، به نقل حوادث و تاريخچه زندگي امام حسن(ع) نپرداخته، بلكه زندگي سياسي آن حضرت را به طور دقيق تجزيه و تحليل كرده است. وي زندگي امام را در سه دوره مهم تاريخ تحليل كرده است: در عهد رسول خدا(ص)؛ در عهد شيخين؛ در عهد عثمان.
عزيزي، عباس(1341- )
70- 501 داستان از: فضائل، مصائب، معجزات و كرامات امام حسن مجتبي(ع)، قم: سلسله، چاپ اول1381 , / 3000 نسخه، 416 ص، فارسي، وزيري(شميز).مجموعه داستانها و قصههاي معنوي، تربيتي و ديني است كه از منابع تاريخي و حديثي مانند امالي شيخ صدوق، منتخب التواريخ طريحي، شواهد التنزيل، جلاء العيون و بحارالانوار گزينش شده است. در اين داستانها جلوهها و حقايقي از شخصيت، علم، سخاوت و ايثار و معنويت و اخلاق امام حسن(ع) و كرامات آن حضرت به زباني ساده و مختصر ارائه گرديده است. مطالب در سه فصل و هر فصل در بخشهاي متعدد تنظيم شده، فصل اول پيرامون ولادت، زندگي و رابطه امام حسن با ديگر معصومين و توصيف عبادتها و معنويت امام حسن است. فصل دوم كلمات و رنجنامهها و سوگنامههاي امام حسن در شرح مصايب امام علي(ع)، فاطمه زهرا(س) و شهادت و مظلوميت امام حسن ميباشد. در فصل سوم مجموعهاي از پيشگوييها و اخبار غيبي، شفابخشيها، معجزات و طعامهاي غيبي كه براي حضرت آورده شده نقل گرديده است.
عزيزي، عباس(1341- )
71- نماز و عبادت امام حسن(ع)، قم: نبوغ، چاپ اول1378 , / 5000 نسخه، 79 ص، فارسي، رقعي(شميز) . كتاب به بررسي بعد عبادتي امام حسن مجتبي(ع) در قالب بيان روايات پرداخته است. در مقدمه گزيدهاي از زندگاني امام حسن(ع) آمده است. سپس طي شش فصل به ترتيب به اين عناوين پرداخته شده است: جلوه نماز امام حسن(ع) با ذكر وقايع تاريخي؛ ويژگيهاي امام حسن؛ مقام امام حسن؛ مناجات و دعاي امام حسن(ع)؛ سخنان و كرامات امام حسن(ع). كتاب براي گروه سني جوانان با نثري ادبي نگارش يافته است.
عسيلي، سعيد
72- الامامان علي(ع) و الحسن(ع)، بيروت: دارالزهراء(س)، چاپ اول1406 , ق، 306 ص، عربي، وزيري(گالينگور)، منابع: 297-302.
عطاردي قوچاني، عزيز الله(1307- )
73- مسند الامام ابي محمد الحسن بن علي عليها السلام، تهران: عطارد، چاپ اول1373 , / 3000 نسخه، 802 ص، فارسي، وزيري(گالينگور).
عقيقي بخشايشي، عبدالرحيم(1320- )
74- الگوي حلم و بردباري، امام حسن مجتبي(ع)، قم: دفتر نشر نويد اسلام، چاپ اول1381 , / 2000 نسخه، 48 ص، فارسي، وزيري(شميز).
عليقلي، امير حسين
(75- فرازهايي جذاب و خواندني از زندگي امام حسن(ع)، تهران: نشر رامين، چاپ اول1382 , / 4400 نسخه، 144 ص، فارسي، رقعي(شميز).
عمادزاده، عمادالدين
76- زندگاني امام حسن مجتبي(ع)، تهران: اسوه، چاپ دوم1383 , / 2000 نسخه، 622 ص، فارسي، وزيري(گالينگور)
نگاهي است كامل به زندگي و سيره و سيماي امام حسين(ع) . نويسنده در صدد است يكي از نقاط حساس تاريخ اسلام را روشن سازد و بدين منظور انگشت روي حساسترين دوره سياسي پس از پيامبر(ص) يعني دوران امام حسن مجتبي(ع) ميگذارد. وي در هشت فصل، كليه مراحل زندگي امام دوم شيعيان را پي گرفته است. دوران كودكي، دوران خلفا و جنگها در ركاب اميرمومنان، دوران خلافت و رويدادهاي آن، جنگ با معاويه و صلح و پيامدهاي آن، دلايل و عوامل صلح، ويژگيهاي اخلاقي و سياسي و عبادي امام حسن(ع) از جمله مباحثي است كه نويسنده به صورتي جامع به بحث درباره آنها پرداخته است.
77- غريب مدينه: مجموعه شعر در مدايح و مراثي كريم اهل بيت(ع) حضرت امام حسن مجتبي(ع)، گردآوري محسن حافظي كاشاني(1334- )، قم: حضور، چاپ اول1380 , / 3000 نسخه، 232 ص، فارسي، وزيري(شميز).
فاضل، جواد(1293-1340)
78- زندگاني حضرت امام حسن بن علي(ع)، ويراسته علي اصغر عبداللهي(1316- )، تهران: دنياي كتاب، چاپ اول1383 , / 2000 نسخه، 222 ص، فارسي، رقعي(شميز)
شرح فقراتي از زندگاني امام دوم شيعيان، از ابتداي كودكي تا زمان شهادت است. نويسنده به تولد امام حسن(ع) و اقدامات پيامبر اكرم(ص) پس از تولد وي اشاره دارد و سنن پيامبر اسلام درباره عقيقه كردن و ساير آداب مربوط به پس از تولد كودك را شرح ميدهد. نويسنده در ادامه به ذكر روايات تاريخي در ابراز محبت پيامبر اكرم به امام حسن ميپردازد، و فضايل متعددي از ايشان نقل ميكند. شخصيت امام دوم از ديدگاه عموم مردم عصر خويش، ارائه تصويري از دوران خفقانآميز زندگاني حضرت، اقدامات معاويه بر ضد ايشان، وضعيت مسلمانان و اسلام در عصر اموي، تفسير و تحليل اقدامات امام حسن(ع) بر ضد معاويه و صلح آن حضرت با وي از ديگر عناوين مورد بحث در اين كتاب است.
فاضل ورسي، خادم حسين
79- سياسه السبطين يا صلح امام مجتبي و قيام سيد الشهداء، مولف، چاپ اول1369 , / 1000 نسخه، 400 ص، فارسي، وزيري(شميز)، منابع: 394-.395
نويسنده زندگينامه امام حسن را از بعد روايي و تاريخي مورد تحليل قرار داده است. ولادت، انتخاب نام، و فضايل آن حضرت از جمله مباحثي است كه در آغاز آمده است. سپس به وضع امام حسن(ع) از لحاظ ياران و دوستان و نيز دشمنان او پرداخته شده و آنگاه از دوران حكومت و شرايط و فلسفه صلح و شرايط و حوادث مربوط به آن سخن به ميان آمده است. ارزش صلح امام حسن(ع) از ديدگاه تاريخي و اهميت آن براي امامان بعد و قيام امام حسين(ع) و نيز طرح سياسي صلح از مواردي است كه در ادامه مطرح گرديده است. وصاياي امام حسن(ع) و فضايل و ويژگيهاي آن حضرت و نيز قيام امام حسين(ع) در پايان كتاب مورد بحث قرار ميگيرد.
فدوي اردستاني، حامد
80- ويژگيهاي امام حسن مجتبي(ع) خصائص الحسنيه، قم: نسيم كوثر، چاپ اول1383 , / 1000 نسخه، 400 ص، فارسي، وزيري(شميز)
در اين كتاب، ويژگيها و مناقب مخصوص امام حسن مجتبي(ع) با استناد به كتابهاي مهم شيعه و سني مورد بررسي قرار گرفته است. عناوين فصول دوازدهگانه اين اثر عبارتاند از: ويژگيهاي امام حسن مجتبي(ع) در خلقت نور و ولادت ايشان و شباهت و رابطه وي با پيامبر، قضاوت و مناظرات و حاضرجوابي، نصوص امامت و معجزات، شمهاي از فضايل و مكارم اخلاق، سخنان و كلمات قصار و احاديث، ويژگيهاي حسنين(ع) در رابطه با قرآن، كلمات گهربار، فصاحت و بلاغت، ماجراي غمانگيز شهادت و جريان دفن امام حسن مجتبي، ثواب زيارت و گريه براي امام حسن مجتبي(ع) و محل دفن آن حضرت.
فضل الله، سيد محمد حسين(1354 ق- )
81- في رحاب اهل البيت، به كوشش سليم حسني، بي جا: بي نا، چاپ اول1998 , م، 408 ص، عربي، وزيري(گالينگور).
مجموعهاي از سخنرانيها يا نوشتههاي مولف در خلال بيش از چهل سال است كه حاوي بررسيهايي تحليلي و تاملاتي در زندگاني پنج تن آلعبا از اهلبيت(ع) و مواضع و حالات آنها ميباشد. اين بررسيها و تاملات، منعكس كننده روش پويا و شناخته شده مولف است كه همواره ميكوشد گذشته را به زمان حال پيوند بزند و مفاهيم انقلابي را مطابق نظر خود از سخنان و مواضع ديگران بيرون بكشد.
وي تصويرگر روشي علمي و متكامل است كه ميتواند مورد عمل قرار گيرد و در هر زماني براي فرد و جامعه و حكومت عبرتآموز باشد. كتاب با ذكر ويژگيهاي روش اسلامي بررسي تاريخ آغاز ميشود و معيارهايي را براي پاكسازي ميراث فرهنگي و علمي گذشته به دست ميدهد. سپس از اين موارد، بحث ميشود: مواضع اسلام از آغاز دعوت و هجرت، اصول پنجگانه وصيت امام علي(ع)، مصحف فاطمه و بررسي خطبه حضرت زهرا(ع). مولف، آنگاه به حضرت زينب(ع) و نقش زن در اسلام ميپردازد و به روشنگري در زمينه صلح امام حسن(ع) و سفارشهاي آن حضرت اقدام ميكند. سرانجام درسهايي را از كربلا، ياران امام حسين(ع) و شعارهاي قيام حسين بيان ميكند.
فضل الله، محمد جواد(1937-1975 م)
82- علل و نتايج صلح امام حسن(ع)، ترجمه عليرضا تاجيك اسماعيلي، به كوشش سيد حسن طيبي، تهران: آيينه زمان، چاپ اول1383 , / 1000 نسخه، 303 ص، فارسي، وزيري(شميز)، منابع: 299-303.
عنوان متن ترجمه شده: صلح الامام الحسن: اسبابه و نتائجه
بررسي عوامل صلح امام حسن(ع) و نتايج آن است. در صفحات ابتدايي كتاب، زندگينامه و آثار و تاليفات مولف ذكر شده است. در ادامه، سيره عملي امام حسن(ع) مورد بررسي قرار گرفته است. حكومت امام علي(ع) و بحث بيعت او و ويژگيهاي شهر كوفه و شهادت امام در اين فصل بيان شده است. آنگاه دوران حكومتي امام حسن(ع)، صلح امام حسن، اسباب و علل صلح و نتايج حاصل از آن مورد بررسي تاريخي قرار گرفته است.
فلسفي، محمد رضا(1317- )
83- تاريخ سياسي اسلام از عصر ابوبكر تا شهادت امام حسن مجتبي(ع)، كرمانشاه: طاق بستان، چاپ اول1381 , / 2000 نسخه، 292 ص، فارسي، وزيري(شميز) تحليلي است از وقايع سياسي صدر اسلام و چگونگي روي كار آمدن خلفاي راشدين، و شهادت امام حسن مجتبي. اين تحليل در پنج فصل به سامان آمده، ابتدا حوادث مربوط به زمان خلفاي چهارگانه مورد بررسي قرار گرفته است. در اين كتاب به مسائلي مانند علل تشكيل سقيفه، ماجراي فدك و دادخواهي حضرت فاطمه(س)، و ارتداد گروهي از مسلمانان و شيوه سياسي ابوبكر، خلافت عمر، جنگها و فتوحات وي، خلافت عثمان و علل شورش مردم عليه او و چگونگي تدوين و جمع آوري قرآن پرداخته شده است. در فصل پاياني خلافت امام علي(ع) و دشواريهاي دوران او، جنگهاي داخلي امام علي با سه گروه قاسطين، مارقين و ناكثين و ويژگيهاي شخصي امام حسن مجتبي و علل و انگيزههاي جنگ و صلح او با معاويه و مفاد صلحنامه مورد بررسي قرار گرفته است.
فوزي، محمد
84- ياران امام حسن(ع)، ترجمه سيد مهدي عليزاده موسوي، قم: دفتر نشر برگزيده، چاپ اول1380 , / 3000 نسخه، 72 ص، فارسي، رقعي(شميز)
اين كتاب يكي از مجلدات مجموعه چهارده جلدي شيفتگان مكتب اهل بيت(ع) ميباشد كه هر جلد از اين مجموعه به ياران نزديك يكي از چهارده معصوم(ع) اختصاص دارد.
كتاب پيرامون ياران و صحابه امام حسن(ع) به نگارش درآمده است. زندگينامه مختصر امام حسن(ع) مطلع كتاب است و در پي آن شرح حال پنج تن از ياران نزديك آن حضرت مانند عبدالله بن جعفر، قيس بن سعد، عبدالله بن عباس، رشيد هجري و ابو طفيل عامر مورد بررسي قرار گرفته است. نويسنده در اين نوشتار بر آن نبوده است تا زندگينامه شخصيتها را به طور كامل بيان كند بلكه كوشيده است بيشتر مواقف و نكات برجسته و مرتبط با تاريخ اسلام را به گونهاي داستاني و شيوا در برابر ديدگان نسل جوان جامعه اسلامي ترسيم كند.
قائمي اميري، علي
85- در مكتب كريم اهل بيت امام حسن مجتبي(ع)، قم: پيام مقدس، چاپ اول1385 , / 3000 نسخه، 96 ص، فارسي، پالتويي(شميز)
كتاب حاضر با رويكرد تاريخي تحليلي به زندگاني امام حسن مجتبي(ع) ميپردازد و دوران حيات آن حضرت را از هنگام ولادت تا شهادت طي هيجده فصل مورد بررسي قرار ميدهد. ابتدا نسب و ولادت و سپس دوران كودكي از ازدواج علي(ع) تا ولادت و ايام كودكي امام حسن(ع) مطرح شده است. سپس موقعيت امام حسن(ع) در عصر خلفا، دوران خلافت پدر و مشكلات آن بيان گرديده است. بررسي جنگ امام حسن و پيامد آن مبحث صلح امام در فصلهاي بعد با تحليلي تاريخي و مستند مورد ارزيابي واقع شده است. در پايان شرايط اجتماعي زندگاني امام حسن(ع) پس از صلح تا شهادت به انضمام خصايل و ويژگيهاي خاص او و تعدادي از كلمات آن حضرت آمده است.
قرشي، باقر شريف(1926- )
86- زندگاني امام حسن(ع)، ترجمه فخر الدين حجازي(1305- )، تهران: بعثت، چاپ اول1376 , / 2000 نسخه، 712 ص، عربي، وزيري(گالينگور).عنوان اصلي ذكر نشده است.
قمي، عباس(1254-1319)
87- برگزيده منتهي الآمال: زندگي امام حسن(ع)، تلخيص رضا استادي(1316- )، قم: برگزيده، چاپ اول1380 , / 5000 نسخه، 56 ص، فارسي، رقعي(شميز).
قمي، عباس(1254-1319)
88- زندگاني امام حسن مجتبي(ع)، بازنويسي منصور كريميان(1341- )؛ گزيده منصور كريميان(1341- )، تهران: اشرفي، چاپ اول1379 , / 5000 نسخه، 44 ص، فارسي، رقعي(شميز)، فروست: زندگاني چهارده معصوم(ع) بازنويسي روان منتهي الآمال(4)
عنوان متن گزيده شده: منتهي الآمال در ذكر تاريخ چهارده معصوم(ع)
بازنويسي رواني از كتاب منتهي الآمال شيخ عباس قمي است. معرفي شناسنامهاي امام حسن(ع) و بازگويي داستان ولادت آن حضرت در مطلع كتاب با زباني ساده و روان براي مقاطع سني كودك و نوجوان از جمله امتيازات كتاب است. در ادامه ذكر فضايل و مكارم اخلاقي امام(ع) و بازنگري در وقايع صلح حضرت با معاويه آمده است. در پايان نحوه شهادت آن حضرت بيان شده است.
كريمي، رضا(1347- )
89- سيره امام حسن مجتبي(ع)، قم: نسيم حيات، چاپ اول1383 , / 3000 نسخه، 66 ص، فارسي، رقعي(شميز)
بيان گوشهاي از حوادث زندگي امام حسن مجتبي(ع) است كه به صورت داستان بيان شده تا خوانندگان به ويژه جوانان و نوجوانان با حقايق زندگي آن حضرت آشنا شوند. كتاب با ولادت و نامگذاري حضرت شروع شده و با مطالبي پيرامون مقام و منزلت امام مجتبي و وقايع سالهاي حكومت خلفا و پدر بزرگوارشان - بيشتر با نگرشي اخلاقي - ادامه يافته است. كتاب با ذكر ماجراي شهادت امام حسن(ع) به وسيله زهر و بررسي مفاد صلحنامه و وصيت آن حضرت پايان مييابد.
كريمي جهرمي، علي(1320- )
90- ريحانه محمد(ص)، امام حسن مجتبي(ع)، قم: راسخون، چاپ اول1381 , / 2500 نسخه، 208 ص، فارسي، وزيري(سلفون)
درباره زندگي و فضايل و مناقب حضرت امام حسن مجتبي(ع) است. نويسنده با اشاره به ولادت امام مجتبي و محيط رشد و تربيت او به معارف و توصيههاي اخلاقي حضرت درباره مرگ، ياد آخرت، و ملاك تشيع پرداخته و داستانهايي درباره سخاوت و جود حضرت نقل كرده است. عبادات، اخلاقيات، روابط اجتماعي، محبوبيت، ارشادات، سياست و صلح و شهادت امام حسن عنوانهاي فصلهاي سوم تا نهم كتاب است. فصل دهم به دعاها، روايات، خطبه، موعظهها و اشعار امام حسن اختصاص يافته است.
كفاش، حميد رضا(1340- )
91- چهل و هفت درس زندگي از سيره عملي حضرت امام حسن مجتبي(ع)، تهران: عابد، چاپ اول1381 , / 5000 نسخه، 31 ص، فارسي، رقعي(شميز).
كمال السيد، عباس حسن(1336- )
92- عاصفه السلام، قم: انصاريان، چاپ اول1381 , / 2000 نسخه، 238 ص، عربي، رقعي(شميز).
بررسي موقعيت كوفه و صلح امام حسن(ع) در برابر معاويه است. مولف ضمن اشاره به تاريخ تاسيس كوفه در عهد خلفاي راشدين، مركزي براي جمعآوري نيروها و اعزام آنان به ساير كشورها، و با اشاره به بافت جمعيتي قبايلي آن، سعي در حل اين مطلب دارد كه چگونه كوفه در جنگ جمل با بصره ميجنگد و ديگر باره پايگاه عبدالله بن زبير ميشود. گاهي سپاه براي حمله به معاويه جمعآوري ميكند و دوباره از در صلح با معاويه در ميآيد، يكبار با حسين(ع) از در جنگ درآمد و دوباره به انتقام از خون وي قيام توابين و مختار را راه انداخت. نويسنده، براي حل اين تناقض، به طبيعت كوفه و بافت متفاوت آن، كه فراهم آمده از افكار خوارج و اشراف و افكار محبان اهل بيت است، ميپردازد و با توجه به اين موقعيت، هدف صلح امام حسن(ع) را حفظ امت اسلامي و استمرار امامت دانسته است.
مجلسي، محمد باقر بن محمد تقي(1037-1111 ق)
93- زندگاني حضرت امام حسن مجتبي(ع)، ترجمه جلد دهم بحار الانوار، ترجمه محمد جواد نجفي(1302-1377)، جلد دهم، تهران: كتابفروشي اسلاميه1355 ,، 455 ص، فارسي، وزيري(گالينگور)
نويسنده با رويكردي روايي، تاريخ زندگاني و عمدتا صلح امام حسن(ع) را بررسي نموده است. فلسفه صلح امام حسن(ع) با معاويه، كيفيت صلح با معاويه و جريانهايي كه بين امام و معاويه واقع شد از جمله مباحث ابتدايي كتاب را تشكيل ميدهد. سپس شرايط اجتماعي دوران امام مجتبي، خاندان آن حضرت و ياران ايشان مورد بررسي قرار گرفته و تاريخ شهادت و رواياتي در منقبت سوگواري براي حضرت در فصلهاي بعد آمده است. در پايان به حوادث بعد از صلح و شهادت - عمدتا مسئله وصايت امام حسين(ع) و حوادث پيرامون آن - پرداخته شده است.
محمدي، رضا
94- امام حسن مجتبي(ع) مظلوم تاريخ، قم: صحفي، چاپ اول1372 , / 3000 نسخه، 146 ص، فارسي، رقعي(شميز).
مدرسي، سيد محمد تقي(1945 م- )
95- الامام الحسن المجتبي(ع) قدوه و اسوه، ترجمه عباد ممي زاده(1330- )، قم: محبان الحسين(ع)2000 , م، 92 ص، تركي آذربايجاني، رقعي(شميز)،
عنوان متن ترجمه شده: زندگاني كريم اهل بيت امام حسن مجتبي(ع)
مدرسي، سيد محمد تقي(1945 م- )
96- زندگاني كريم اهل بيت امام حسن مجتبي(ع)، ترجمه محمد صادق شريعت(1342- )، تهران: محبان الحسين(ع)، چاپ اول1379 , / 5000 نسخه، 95 ص، فارسي، رقعي(شميز)،
نگارنده با مروري بر زندگي امام حسن(ع) مطالبي درباره دوران امامت، استراتژي صلح امام، موضعگيريهاي امام در مقابل معاويه، نحوه شهادت، ويژگيهاي اخلاقي، همچنين احاديثي از امام حسن(ع) فراهم آورده است.
مدرسي، سيد محمد تقي(1945 م- )
97- زندگي و سيماي امام حسن مجتبي(ع)، ترجمه محمد صادق شريعت(1342- )، تهران: انصار الحسين(ع)، چاپ چهارم1376 , / 3500 نسخه، 75 ص، فارسي، وزيري(شميز)، فروست: هدايتگران راه نور - 4 نام اصلي كتاب ذكر نگرديده است.
مدرسي، سيد محمد تقي(1945 م- )
98- فرزندان امام حسن(ع) در كربلا، ترجمه حسن خاكرند، تهران: محبان الحسين(ع)، چاپ دوم1378 , / 5000 نسخه، 38 ص، فارسي، رقعي(شميز)، فروست: نمونههاي ايثار5.عنوان متن ترجمه شده: انجال الامام الحسن(ع) في كربلاء.
مرداني، محمد علي
99- مجموعه شعر اهل بيت(ع): امام حسن مجتبي(ع)، تهران: هماهنگ، چاپ اول1379 ,/ 2200 نسخه، 56 ص، فارسي، پالتويي(شميز).
اشعاري در وصف و رثاي امام حسن مجتبي(ع) در اين نوشتار به چاپ رسيده است. اين اشعار به زباني ساده و همه فهم سروده شده و در مقام و منزلت امام حسن(ع) و فضايل او از جمله جود و سخاوت آن حضرت است.
مصطفوي، سيد حسن
100- الامام المجتبي ابو محمد الحسن بن علي عليهما السلام، تهران: مركز نشر آثار علامه مصطفوي، چاپ اول1424 , ق، 280 ص، عربي، وزيري(گالينگور)
درباره فضايل و سيره و كلمات امام حسن(ع) است. نويسنده با ذكر احاديث فراوان در صدد است پارهاي از مقامات حضرت را ذكر كند. سخاوت، عبادت و بردباري از ويژگيهاي شخصيت اوست. نويسنده، مجموعه احاديث پيامبر(ص) را درباره مقام و منزلت و ضرورت دوستي حضرت مجتبي گردآوري كرده است. وي سپس مسئله خلافت حضرت و مبارزه او با معاويه و حكمتهاي پذيرش صلح را با استناد به منابع تاريخي ارائه ميكند. در پايان مطالبي درباره كرامات، فرزندان، كلمات حكمتآميز، دعاها و نظريات فقهي حضرت آمده است.
مصلي، عبدالعزيز
101- تمهيد الحسن وقيام الحسين(ع)، قم: مكتب الحسين(ع)، چاپ اول1425 , ق/ 1000 نسخه، 600 ص، عربي، وزيري(گالينگور).
تحقيقي است در زمينهها و پيامدهاي قيام امام حسين(ع) . به اعتقاد نويسنده صلح امام حسن(ع) و سياستهاي آن حضرت در مقابله با معاويه در راستاي ايجاد زمينه براي قيام امام حسين بوده است. وي به همين خاطر صلح امام حسن را از جنبههاي مختلف مطالعه و نظريه خود را ثابت كرده است. كيفيت شكلگيري قيام، نظريههاي فلسفه قيام و تحليل سياستهاي امام حسين(ع) در مبارزه با طواغيت زمان خود، موضوعاتي است كه وي با استناد به منابع تاريخي و انديشه متكلمان و فقيهان بزرگ شيعه و اهل سنت به تحليل آنها پرداخته است. پاسخ به شبهات عاشورا و فلسفه گريه بر امام حسين(ع) نيز از ديگر مطالب كتاب است.
مطهري، مرتضي(1298-1358)
102- مجموعه آثار :16 سيري در سيره نبوي، جاذبه و دافعه علي(ع)، سيري در نهج البلاغه، مشكلات علي(ع)، صلح امام حسن(ع)، جلد شانزدهم، تهران: صدرا، چاپ دوم1378 , / 3000 نسخه، 688 ص، فارسي، وزيري(گالينگور)، فهارس: آيات، احاديث، اشعار، اشخاص، كتب.
معاونت آموزش دفتر تبليغات اسلامي(به كوشش )
103- رهتوشه راهيان نور: ويژه ماه مبارك رمضان، قم: بوستان كتاب قم، چاپ دوم1378 , / 6000 نسخه، 448 ص، فارسي، وزيري(شميز)، فهارس: اعلام، مكانها و زمانها و رويدادها.
معهد تحقيقات باقر العلوم(به كوشش )
104- موسوعه كلمات الامام الحسن عليه السلام، قم: معروف، چاپ اول2002 , م/ 5000 نسخه، 399 ص، عربي، وزيري(گالينگور)، فهارس: آيات؛ احاديث؛ اعلام؛ اماكن؛ قبائل؛ كتب، منابع: 391-399.
مجموعهاي از كلمات امام حسن(ع) است. كتاب در دو جزء تدوين شده است. جزء اول، كلمات امام را بر حسب تاريخ و در سه فصل ارائه ميكند: كلماتي كه در زمان حضرت رسول(ص) بيان شده، كلماتي كه در زمان علي(ع) بيان شده و كلماتي كه در زمان امامت خودشان بيان فرمودهاند. جزء دوم بر اساس موضوعبندي در چهار فصل تنظيم شده كه عبارتاند از: 1. احاديث در باب عقايد، 2. احاديث در موضوع احكام، 3. روايات اخلاقي، و 4. ادعيه منثور از آن امام.
مقدم، سيد محمد تقي(1302- )
105- فضائل امام حسن مجتبي سبط اكبر يوسف زهرا عليه السلام، مشهد: به نشر، چاپ دوم1382 , / 2000 نسخه، 376 ص، تركي، وزيري(گالينگور).
مقيمي، محمد
106- فلسفه صلح، باتصحيح محمد بهشتي، تهران: معراجي، 3000 نسخه، 464+ [6] ص، فارسي، رقعي(سلفون)، منابع: 446-.460
عنوان روي جلد: فلسفه صلح حضرت امام حسن مجتبي(ع) دومين پيشواي شيعه كتاب تركيبي از زندگينامه امام حسن(ع) به صورت مختصر و تبيين فلسفه صلح آن حضرت به تفصيل است. تولد امام حسن(ع)؛ امام حسن در قرآن، مقام و منزلت امام حسن از جمله مباحثي است كه در فصل اول كتاب بررسي شده است. در ادامه شخصيت و ماهيت معاويه و موقعيت اجتماعي سياسي او را ميخوانيم. قسمت اصلي كه عهدهدار بيان فلسفه صلح است، به مباحثي با اين عناوين ميپردازد: علل صلح، شرايط صلح، رابطه صلح امام حسن(ع) و قيام امام حسين(ع)، صفات امام حسن(ع) و خطبههاي او، حكومت معاويه و استانداران او، تغييرات ايجاد شده به دست ابوبكر و عمر در امور فقهي.
107- المناقب الثلاثه للفارس الكرار سيفالله الغالب اميرالمومنين الامام علي بن ابيطالب و نجليه الامامين الكريمين سيدنا الحسن و الحسين، مصر: مكتبه يوسفيه، 160 ص، عربي، رقعي. در انتهاي كتاب تاريخ اتمام 1352 هجري قمري ثبت شده، ولي تاريخ چاپ آن معلوم نيست. نام نويسنده ذكر نشده است.
به بررسي فضايل و مناقب اهلبيت و امام علي(ع) ميپردازد. نويسنده كتاب خود را در يك مقدمه و سه باب تدوين كرده و در مقدمه به بررسي آيات و رواياتي پرداخته كه درباره فضيلت اهلبيت پيامبر وارده شده است. وي، اينكه اهلبيت كيست و مصاديق خارجي آن چه كساني هستند را، مورد بحث و بررسي قرار داده و بنابر خبري كه ام سلمه نقل كرده، اهلبيت را همان پنج تن آل عبا دانسته است. وي، پس از مقدمه به ذكر فضايل و مناقب امام علي پرداخته و در اين بخش با استناد به احاديث رسول خدا، ضمن گزارش از زمان تولد، نسب و دوران كودكي و زندگي مختصر، علوم، محبت رسولالله به علي، شجاعت و چندين صفات پسنديده علي را يادآور شده است. در پايان شمهاي از مناقب و فضايل امام حسن و حسين را نيز، آورده است.
موسوي آل اعتماد، سيد مصطفي
108- سخنان امام حسن مجتبي عليه السلام، خطبهها، نامهها و كلمات قصار، قم: سيد محمد حسين اعتماد، چاپ اول1382 , / 2000 نسخه، 352 ص، فارسي، وزيري(شميز)
عنوان متن ترجمه شده: الروائع المختاره
ترجمه منتخبي از خطبهها، نامهها و كلمات قصار امام حسن مجتبي(ع) است. گردآورنده كوشيده است كتابي به سبك نهج البلاغه تهيه كند و سخنان بلاغي و اديبانه امام حسن را جمعآوري نمايد. موضوع خطبهها از جمله درباره فريبكاري معاويه، شرايط پذيرش صلح، فضايل امام علي(ع)، ترغيب به جهاد است و نامهها عموما خطاب به معاويه و زياد بن ابيه نوشته شده است. مفاهيم كلمات قصار درباره فضايل اخلاقي، رذايل، پندها و اندرزها و دوستي اهلبيت، اهميت واجبات و اهميت قرآن است. ترجمه مطالب در سمت چپ صفحه و متن در سمت راست ارائه شده و منابع و مصادر در پاورقي آمده است.
موسوي كاشاني، سيد محمد حسن
109- بر امام حسن(ع) و امام حسين(ع) چه گذشت؟، تهران: دار الكتب الاسلاميه، چاپ اول1379 , / 5000 نسخه، 240 ص، فارسي، وزيري(شميز)، منابع: آخر كتاب.
اين اثر، چاپ اول دارالكتب و چاپ چهارم كتاب ميباشد.
نگارنده در اين كتاب ضمن شرح زندگاني امام حسن(ع) به زمينههاي بروز جنگ امام حسن(ع) با معاويه و علل شكست و پذيرش صلح از جانب آن امام، اشاره كرده است. وي همچنين ريشههاي نهضت حسيني و قيا م حسين بن علي(ع) عليه يزيد بن معاويه را مورد تحليل و بررسي قرار داده است. بخش انتهايي كتاب به اختصار شامل وقايع پس از شهادت امام حسين(ع) خصوصا خطبههاي آتشين زينب كبرا(س) و امام سجاد(ع) است.
مهتدي بحراني، عبد العظيم
110- الامام الحسن الزكي عليه السلام، ولاده الاخلاق الحسنه و منهج الصلح و العقلانيه، قم: موسسه عاشوراء، چاپ اول2003 , م/ 2000 نسخه، 120 ص، عربي، رقعي(شميز).
شابك: 964-7263-27-9
كد پارسا: 67076B
زندگينامه امام حسن(ع)؛ صلح امام حسن(ع)(پيامبر و اهل بيت)
شامل مباحثي مختصر درباره شخصيت و فضايل امام حسن مجتبي و جريان صلح وي با معاويه است. نويسنده با استناد به تحقيقات و نوشتارهاي معاصران به گوشههايي از زندگي امام حسن(ع) اشاره كرده و مباحث خود را طي پنج مشهد بيان داشته است. ولادت و سيره عرفاني و اجتماعي و تواضع و كرم امام حسن به علاوه معرفي امام حسن از زبان خودش، شرايط بيعت از ديدگاه قرآن و سنت، برخورد عقلاني امام حسن و حركت او در صلح و نوع عمل سياسي آن حضرت از مباحث بعدي اين كتاب است.
ميالي، ابومقداد
111- موسوعه الحسين(ع)، 5جلد/ جلد اول - پنجم، قم: رشيد، چاپ اول1427 ق/ 1000 نسخه، عربي، وزيري(گالينگور).
ويژگيمجلدات: جلد: 1 شابك 964-9937-01-8، 391ص، جلد: 2 شابك 05-6، 624ص، جلد: 3 شابك 06-4، 312ص، جلد: 4 شابك 07-2، 514ص، جلد: 5 شابك 08-0، 467ص، جلد: 5 شابك 08-0، 467ص
تتبعي گسترده در شناسايي حوادث , شخصيتها و اتفاقات عصر امام حسين است. با اينكه عنوان كتاب گوياي اين است كه اطلاعات عمدتا درباره امام حسين باشد، اما مولف به صورت پراكنده بسياري از شخصيتها و عالمان و اصحاب و سياستمداران صدر اسلام را شناسايي و حوادث زندگي و فعاليتها و اقدامات سياسي و اجتماعي آنها را مورد بحث قرار داده است. كتاب در واقع تمام وقايع زندگي امام حسين و ديگر امامان شيعه تا امام صادق(ع) را با بررسي پيش زمينههاي سياسي و وضعيت قيامها و انقلابهاي عصر بني اميه و بني عباس، شامل ميشود.
نجفي، محمد جواد(1302-1377)
112- ستارگان درخشان، جلد چهارم؛ پانزدهم، تهران: كتابفروشي اسلاميه، چاپ هفتم1378 , / 5000 نسخه، فارسي، جيبي(شميز).
ويژگيمجلدات: جلد: 15 عنوانفرعي: سرگذشت حضرت قمر بنيهاشم، شابك 964-481-056-2، 208ص، جلد: 4 عنوانفرعي: زندگاني امام حسن مجتبي(ع) و حضرت عبدالعظيم، شابك 964-481-010-4، 240ص، منابع 232-233، زندگينامه امام حسن(ع)؛ زندگينامه عبدالعظيم حسني.
ندوي، سيد ابوالحسن علي(1913 م- )
113- المرتضي: سيره اميرالمومنين(ع)، دمشق و بيروت: دارالقلم و دار الشاميه، چاپ اول1998 , م، 343 ص، عربي، وزيري(شميز).
زندگينامه و فضايل امام علي(ع) و مختصري از حيات سياسي و سيره امام حسن و امام حسين(ع) به بيان اهل سنت ميباشد. نويسنده با استفاده از منابع رجالي و حديثي و تفسيري اهل سنت، زندگي امام علي را از تولد تا شهادت مورد بحث قرار داده است. همچنين برخورد آن حضرت در طول خلافت و جنگهاي او با خوارج و اهل شام و زهد و سياست و عدل او در حكومت و نيز نقش سادات بعد از امام حسن و امام حسين مورد بررسي قرار گرفته است.
نديمي، عباس(1347- )
114- صد پند و حكايت: مرا پند دهيد، امام حسن(ع)، بازنويسي حميد رضا داداشي، تهران: آثار متين، چاپ اول1381 , / 3000 نسخه، 144 ص، فارسي، رقعي(شميز).
نظري منفرد، علي
115- قصه صلح خونين: تاريخ زندگي سياسي، اجتماعي حضرت امام حسن مجتبي(ع)، قم: سرور، چاپ اول1383 , / 3000 نسخه، 485 ص، فارسي، وزيري(گالينگور)، منابع: 479-.485
كتاب حاضر، مسئله صلح امام حسن(ع) با معاويه را مورد بررسي قرار ميدهد. نويسنده وضعيت اجتماعي و جو سياسي عصر امام، برخوردها، موضعگيريها، سخنرانيها، نامهها و به طور كلي رويدادهاي عصر امام را به گونهاي منظم گزارش و تحليل كرده است. وي ميكوشد تا در حد امكان از مآخذ و مصادر دست اول و اصلي استفاده كند و از نقل مطالبي كه براي خواننده ملالآور است بپرهيزد. عناوين و سرفصلهاي پانزدهگانه اين اثر عبارتاند از: اهلبيت(ع) در قرآن و كلام پيامبر، دوران كودكي امام حسن(ع)، دوران زمامداري امام حسن، بني اميه، تحليلي پيرامون صلح امام حسن، دوران پس از صلح، ياران امام حسن، بازگشت امام حسن به مدينه، مناظرههاي امام حسن، امام حسن از ديدگاه ديگران، منزلت و جايگاه امام حسن، ويژگيهاي امام حسن، همسران و فرزندان امام حسن، شهادت امام حسن و رويدادهاي مهم عصر امام حسن(ع).
نقوي، سيد علي نقي(1905-1988 م)
116- استراتژي صلح و قيام، ترجمه سيد محمود بحر العلوم ميردامادي، اصفهان: بهار قلوب، چاپ اول1424 , ق، 100 ص، فارسي، رقعي(شميز).
عنوان متن ترجمه شده: السبطان في موقفيهما
بررسي شرايط تاريخي صلح امام حسن(ع) و قيام امام حسين است. نويسنده در اين بررسي كوتاه و اجمالي در صدد است اصول و مباني قيام و صلح را در سيره معصومان(ع) نشان دهد. او سپس به گزارش واقعه صلح امام حسن با معاويه پرداخته آنگاه نوبت به شرح واقعه قيام امام حسين(ع) عليه يزيد ميرسد. به نظر نويسنده اختلاف سيره دو معصوم(ع) كه يكي به صلح و ديگري به قيام متوسل شده، بستگي به شرايط و اوضاع سياسي و اجتماعي زمان هر يك از آنها داشته است.
نورايي، محمد علي
117 - زندگاني كريم اهلبيت(ع) حضرت امام حسن مجتبي(ع)، قم: پرتو خورشيد، چاپ اول,1385 / 2000 نسخه، 199 ص، فارسي، رقعي(شميز)، منابع: 198-199.
كتاب مختصر و مفيدي درباره زندگي و شخصيت امام حسن مجتبي(ع) است كه با استناد به منابع معتبر و روايي شيعه، مهمترين حوادث زندگي آن حضرت را مورد بررسي قرار ميدهد. كتاب در پنج فصل ابتدا نسبنامه و شخصيت اجداد طاهرين امام مجتبي را معرفي ميكند. عناوين فصلهاي بعدي عبارت است از: ولادت، اسم و كنيه و القاب، فضايل و مناقب، و شهادت.
نوري، علي
118- زندگاني چهارده معصوم(ع): امام حسن(ع)، تهران: جهانتاب، چاپ اول1382 ,/ 5000 نسخه، 48 ص، فارسي، رقعي(شميز).
سرگذشت اجمالي امام حسن(ع) موضوع اصلي اين كتاب است كه در آن از ولادت، فضايل، صلح امام حسن(ع)، شهادت و وصيت ايشان سخن ميرود.
واحد تحقيقاتي گل نرگس(به كوشش )
119- عجايب و معجزات شگفتانگيزي از امام حسن مجتبي(اثبات حقانيت مذهب تشيع)، قم: شاكر، چاپ اول1386 , / 5000 نسخه، 78 ص، فارسي، رقعي(شميز) اشارهاي به مقامات غيبي و معنوي امام حسن مجتبي(ع) و ذكر داستانهايي از معجزات و كرامات آن حضرت است. داستانها از متون روايي و تاريخي مانند احتجاج طبرسي، اعلام الوري، الارشاد مفيد، خلاصه الاخبار و مناقب ابن شهرآشوب گزينش و به فارسي ترجمه شده است. آمدن نوري از غيب، خبر دادن از نحوه شهادت، استجابت دعا، زنده كردن مرده و بيرون آوردن عسل از سنگ از جمله معجزات و كرامات امام حسن مجتبي است.
واردي، سيد تقي(1338-)
120- پيشواي صالحان: شخصيت و زندگي امام حسن مجتبي(ع)، قم: دارالثقلين، چاپ اول,1385 / 1000 نسخه، 422 ص، فارسي، رقعي(شميز)، منابع: 422-413.
گزارشي تحليلي از زندگي، سيره و فضايل امام حسن مجتبي(ع) است. كتاب در پنج فصل و بر اساس منابع تاريخي و روايات و كتابهاي سيره تدوين شده است.
در فصل اول و دوم فضايلي چون شرافت نسبي، دانش، زهد، خوشخلقي و حلم و وقار امام حسن بررسي و شواهدي از آيات و روايات بر اساس اين موارد جستجو شده است. در فصل سوم، سخن از مراحل زندگاني امام حسن از كودكي، جواني، دوران امامت و خلافت كوتاه حضرت و مسائل و حوادث سياسي آن زمان است. در اين بخش انديشهها و سيره سياسي امام و ترفندهاي مخالفان و محيط جامعه اسلامي معرفي شده و سپس در فصل بعدي گزارشي از زندگي و نامهاي همسران، فرزندان و ياران حضرت آمده است.
در پايان شبهات و پرسشهايي پيرامون فلسفه صلح امام حسن نيز تهمت طلاقهاي متعدد پاسخ داده شده است.
هادي زاده، محمد رضا(1341-)
121- امام حسن(ع)، تهران: قصه پرداز، چاپ اول1381 , / 2200 نسخه، 48 ص، فارسي، وزيري(شميز).
هزار، علي رضا
122- در تقاطع دو نيستي(شرحي بر چند سخن از امام مجتبي(ع) )، قم: دليل ما، چاپ اول1383 , / 2000 نسخه، 79 ص، فارسي، رقعي(شميز)
شرحي بر چند سخن از امام حسن(ع) است. مولف در ابتدا وجه تسميه كتاب و نيز شيوه شرح خويش را بر كلمات امام مجتبي بيان نموده است.
وي در ادامه در چهار بخش، چهار واژه را با توجه به روايات منقول از امام حسن(ع) شرح داده كه عبارتاند از: واژه عقل، اضطراب، واژه مجد و سخاوت. او براي شرح هر كدام به تعدادي از روايات آن حضرت تمسك جسته است.
ياسين، راضي
123- صلح امام حسن(ع)، ترجمه رشيد جاسم، قم: انصاريان، چاپ اول ,1998 م/ 2000 نسخه، 379 ص، انگليسي، وزيري(شميز).
عنوان متن ترجمه شده: صلح امام حسن(ع) صلح امام حسن(ع) و ويژگيها و آثار ماندگارش در اين نوشتار آمده است. كتاب در سه بخش تدوين يافته كه بخش نخست آن به زندگينامه امام حسن(ع) ميپردازد.
در بخش دوم، موقعيت سياسي امام حسن(ع) پيش از بيعت، بيعت، تصميم بر جنگ و در نهايت عواملي كه باعث برقراري صلح گرديد، مورد بررسي قرار گرفته و در بخش سوم به صلح، انگيزهها از ديدگاه طرفين، قرارداد صلح و حوادث پيرامون آن پرداخته شده است. در پايان، مقايسهاي ميان شرايط سياسي و اجتماعي دوران حكومتي امام حسن(ع) و امام حسين(ع) صورت گرفته است.
چهارشنبه 27 شهريور 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: اطلاعات]
[مشاهده در: www.ettelaat.com]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 1483]
-
گوناگون
پربازدیدترینها