واضح آرشیو وب فارسی:عصر ایران: توليد برنج هستهاي در كشور
دكتر مسعود اصفهاني اعلام كرد: با استفاده از فناوري هسته اي رقم هاي جديد بذر محصولات توليد مي شود كه مقاوم به شوري زمين، كم آبي، خشكسالي و اقليمهاي سردسيري و گرمسيري است.
رئيس موسسه تحقيقات برنج كشور گفت: با پرتودهي اشعه گاما به ژن ارقام محلي هاشمي، دم سياه و سالاري گونه جديدي از برنج به دست آمد كه در مقايسه با ارقام محلي در برابر خشكسالي از مقاومت بالا برخوردار و با ذائقه ايراني متناسب است.
به گزارش مهر، پس از عرضه "جو هسته اي" در كشور اين بار نوبت به "برنج هسته اي" رسيد، برنجي كه در صورت كشت انبوه، توليد برنج در كشور را حداقل يك تا دو تن در هر هكتار نسبت به ارقام بومي افزايش مي دهد.
پس از پنج سال تلاش و تحقيق با استفاده از فناوري انرژي هستهاي براي نخستين بار در كشور نوع جديدي از برنج در گيلان توليد شد.
عباس شهدي كومله رئيس موسسه تحقيقات برنج كشور مقاوم بودن در برابر آفت كرم ساقه خوار برنج، ميزان كودپذيري بالا، افزايش عملكرد و كاهش مصرف سموم شيميايي را از مهمترين مزاياي اين محصول عنوان كرد و گفت: برنج هسته اي به دليل داشتن ساقههاي كوتاه و مقاوم، ميزان مصرف آب را 60 تا 70 درصد نسبت به ارقام محلي كاهش و ميزان محصول را تا يك تن در هر هكتار افزايش ميدهد.
وي اظهار داشت: اين نوع برنج در بين محققان به عنوان برنج پاكوتاه معروف است، قابليت باروري زيادي دارد و از هرگونه آفت مصون است زيرا قد كوتاه آن باعث مي شود كه برنج در شرايط مطلوبي تغذيه كند.
اين مقام مسئول در مركز تحقيقات برنج كشور با اشاره به اينكه دوره رشد برنج هسته اي همانند ساير برنجها است، خاطرنشان كرد: اين نوع برنج كه تغييرات ژنتيكي در آن صورت گرفته را مي توان در تمام نقاط كشور كشت كرد.
شهدي با اعلام اينكه تحقيقات بر روي برنج هسته اي در مؤسسه تحقيقات برنج با همكاري سازمان انرژي هسته اي بوده است، افزود: اين تحقيق دستاورد خوبي براي بخش كشاورزي به ارمغان آورده و توليد برنج هسته اي در سطح گسترده اي در كشور دنبال مي شود.
رئيس موسسه تحقيقات برنج كشور در ادامه با بيان اينكه نخستين رقم برنج هسته اي امسال در گيلان برداشت شده است، افزود: تا سال آينده سه رقم جديد از برنج هسته اي از سوي اين موسسه معرفي ميشود.
يك عضو هيئت علمي دانشگاه گيلان نيز گفت: استفاده از انرژي هسته اي در كشاورزي باعث افزيش محصول، كاهش مصرف كود، سم شيميايي و افزايش ضريب سلامت محصول مي شود.
دكتر مسعود اصفهاني اعلام كرد: با استفاده از فناوري هسته اي رقم هاي جديد بذر محصولات توليد مي شود كه مقاوم به شوري زمين، كم آبي، خشكسالي و اقليمهاي سردسيري و گرمسيري است.
وي گفت: در حال حاضر با استفاده از تحقيقات هسته اي شش سويه جديد بذر پنبه، دو سويه جديد بذر برنج، چهارسويه جديد بذر نخود، 9 سويه بذر ذرت و يك سويه جديد بذرعدس به دست آمده است كه در آينده تبديل به ارقام جديد بذر با ويژگي مقاومت بيشتر خواهد شد.
اصفهاني گفت: فناوري هسته اي علاوه بر اينكه براي پژوهشهاي كشاورزي به عنوان يك ابزار محسوب مي شود، براي سالم سازي، افزايش توليد و كنترل آفات و بيماريهاي محصولات كشاورزي از اهميت ويژه اي برخوردار است.
اين استاد دانشگاه با اشاره به اينكه كشورهاي مختلف از اين فناوري بهره مي برند، ادامه داد: در اين كشورها از طريق پرتودهي به مواد غذايي و سالم سازي اصلاح ژنتيكي گياهان، عقيم سازي آفات گياهي و موارد مشابه مي پردازند.
وي عنوان كرد: همچنين پيش بيني شده است كه تا پايان برنامه چهارم توسعه 50 درصد از حجم آلاينده ها بخش كشاورزي از طريق كاربرد انرژي هسته اي كاهش يابد.
اصفهاني در خصوص مصارف انرژي هسته اي در بخش كشاورزي گفت: اين انرژي در ايجاد مقاومت محصولات كشاورزي در برابر حشرات مضر، افزايش نيتروژن و فسفات خاك توسط گياهان، مديريت داشت كشاورزي در زمينهاي خاكي و افزايش كارايي چرخه هاي نيتروژن و كربن در زمين نتايج مثبتي داشته است.
اين استاد دانشگاه، پيماني كه بين سازمان خواربار و كشاورزي ملل متحد و آژانس بين المللي انرژي اتمي در سال 1969 در زمينه استفاده از اين فناوري در عرصه كشاورزي منعقد شده را نقطه عطفي براي پيشرفت كشاورزي از طريق اين فناوري دانست.
اصفهاني در ادامه با اشاره به كنوانسيون بين المللي كارتاهنا گفت: كليه دستاوردها و توليدات محصولات بيولوژيك بايد قبل از توليد به اطلاع اين كنوانسيون برسد و كشور ايران نيز كه عضو اين كنوانسيون است مي تواند كليه فعاليتهاي تحقيقاتي خود را تحت نظارت اين كنوانسيون انجام دهد.
چهارشنبه 27 شهريور 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: عصر ایران]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 58]