واضح آرشیو وب فارسی:ايرنا: نگاه نشست انس لبنانى ها
گروه بين الملل ـ ندا بهارى: لبنان ديروز شاهد دو اتفاق بى سابقه در جهت تفاهم و آشتى ملى بود. رويداد اول با حضور رئيس جمهور اين كشور و حضور ۱۴ حزب تحت عنوان گفت و گوى ملى برگزار شد و اتفاق دوم در قالب ديدار تاريخى نمايندگان حزب الله و حزب سوسياليست ترقيخواه رقم خورد. پايه نشست اول يعنى گفت و گوى ملى در اجلاس دوحه ارديبهشت ماه امسال نهاده شد. در نشست دوحه مقرر شد احزاب و گروه هاى لبنانى بايد پس از شكل گيرى دولت جديد نشست دومى را برگزار كنند، نشستى كه ديروز در بيروت با دعوت ميشل سليمان از مقامات رده اول احزاب برگزار شد، در همين راستا بود و در به ثمر رسيدن هر دو نشست، جنبش مقاومت نقش كليدى داشت.
سيد حسن نصرالله در آخرين راهبرد خود، همه طرف هاى دوحه را به پاى مذاكره فرا خواند و اعلام كرد كه تنها نسخه نجات لبنان از فتنه و آشوب گفت و گوى ملى است.ديروز محمد رعد رئيس فراكسيون الوفاء به نمايندگى از سيد حسن نصرالله در نشست فوق حاضر شد.البته روزنامه البلد چاپ بيروت پيش از انجام نشست خبر داد احتمالاً پس از اتمام سخنرانى ميشل سليمان و امنيتى شدن جلسه، سيد حسن نصرالله با حضور ناگهانى خود در جلسه حاضران را غافلگير خواهد كرد.وظيفه و مأموريت نشست گفت و گوى ملى همانا تعيين استراتژى دفاعى لبنان و پايان دادن به بحث مربوط به نقش ارتش و سلاح مقاومت است، بر همين اساس رئيس جمهور اين كشور اظهارات خويش را به چالش هاى امنيتى لبنان اختصاص داد.
ميشل سليمان، رژيم صهيونيستى را بزرگترين تهديد كننده لبنان دانست و بر بهره گيرى از توانمندى و تجارب مقاومت براى مقابله با اين تهديدها تأكيد و خاطر نشان كرد: من اطمينان كامل دارم كه مى توانيم با وضع يك استراتژى دفاعى مبتنى بر نيروهاى مسلح و بهره گيرى از توانمندى و تجارب مقاومت، از كشور خود در برابر مخاطرات و تهديدها دفاع كنيم. هيچ راهى در برابر ما جز اينكه با آشتى و وحدت در برابر دشمنان ايستادگى كنيم، وجود ندارد.
از طرفى حزب الله چنان كه نماينده آن در نشست بيروت تأكيد كرده، معتقد است كه گفت و گوهاى طرف هاى لبنانى به آغاز مرحله جديدى در اين كشور منجر شد.از ديد اين جنبش علت مطرح شدن موضوع راهبرد دفاعى در گفت و گوهاى لبنانى ها آن است كه از طرف تل آويو خطراتى متوجه لبنان است و مسالمت داخلى و ثبات لبنانى ها را تهديد مى كند.البته پيرامون مسئله استراتژى دفاعى لبنان ديدگاه هاى ديگرى نيز وجود دارد و انتظار مى رود اين ديدگاه ها در گفت و گوها مطرح شود تا گفت و گو كنندگان به راهبردى دست يابند كه ثبات لبنان را تأمين كند.آن گونه كه سران حزب الله گفته اند، اصل موضوع سلاح مقاومت در گفت و گوهاى لبنانى مطرح نيست، بلكه موضوع مطرح آن است كه چگونه درباره حمايت از لبنان به توافق برسيم و مشخص شود آيا حمايت از لبنان بر اساس راهبرد ملى به واسطه مؤسسات رسمى باشد يا آن كه مؤسسات رسمى با مقاومت همكارى كنند. نمايندگان حزب الله به صراحت گفته اند تا زمانى كه تهديد و اشغالگرى اسرائيل وجود دارد، اگر قرار باشد موضوع سلاح مقاومت مطرح شود، در چارچوب راهبرد ملى مطرح خواهد شد.عمده ترين شبهه و ايراد را درباره سلاح مقاومت در جريان گفت و گوى ملى، طيف «المستقبل» سعد حريرى مطرح كرده اند. اين گروه مدعى شده چنانچه تفكر خلع سلاح مقاومت منتفى باشد، براى استفاده از اين سلاح به عنوان ابزار فشارى عليه دولت و مجامع سياسى نيز بايد حد و مرزى قائل شد.طيف حريرى كه از جانب سعودى ها پشتيبانى مى شود، در عين حال پس از ناكامى در اين خواست خويش گفته است نبايد منتظر نتايجى جدى از اولين نشست مذاكرات باشيم و نمى خواهيم كه موضوع سلاح مقاومت در ابتداى اين جلسه مطرح شود كه موجب فتنه انگيزى هاى جديد در كشور شود.
ابتكار حزب الله و پايان يك تضاد فرقه اى
برگزارى مذاكرات ملى لبنان ديروز همزمان با اقدام بى سابقه اى به صورت ديدار حزب سوسياليست ترقيخواه لبنان به رهبرى وليد جنبلاط و حزب الله نمايان شد.
جنبلاط درحالى براى تفاهم با حزب الله گام برداشت كه در سال هاى اخير پيشگام همه حركت هاى ضد مقاومت و ضد شيعه بود. اين ديدار تاريخى كه در منزل «طلال ارسلان» رهبر حزب دموكراتيك لبنان برگزار شد، «محمد فنيش» و «وائل ابوفاعور» به ترتيب به عنوان نمايندگان حزب الله و حزب سوسياليست ترقيخواه حضور داشتند.
گاهشمار جلسات گفت و گوى ملى لبنان
- ژنو (۳۱ اكتبر - 4 نوامبر ۱۹۸۳): برگزارى نشست گفت و گوى ملى در ژنو زير نظر سوريه و عربستان و با حضور امين جميل رئيس جمهور لبنان و نمايندگان گروههاى سياسى و مسلح از جمله وليد جنبلاط رهبر دروزيها و نبيه برى مقام شيعى لبنان.
- لوزان سوئيس (۲۰-12 مارس ۱۹۸۴): اين دومين نشست گفت و گوى ملى لبنان پس از كنفرانس ژنو بود كه در آن طرفهاى لبنانى بر سر آتش بس و بازگشت ارتش لبنان به پايگاههاى خود و تشكيل شوراى بررسى قانون اساسى توافق كردند.
- طائف (۳۰ سپتامبر تا ۲۴ اكتبر ۱۹۸۹): اين نشست كه با حضور ۶۲ شخصيت لبنانى در عربستان و با نظارت كميته سه جانبه متشكل از عربستان، الجزاير و مغرب برگزار شد، امضاى سند وفاق ملى را در پى داشت و به ۱۵ سال جنگ داخلى در لبنان پايان داد.
- بيروت (۲۹-2 مارس ۲۰۰۶): گفت و گوى ملى لبنان در بيروت بين رهبران سياسى گروه هاى مخالف و طرفدار سوريه صورت گرفت و براى حل بحران سياسى و تقويت حاكميت ارضى لبنان پس از ترور رفيق حريرى نخست وزير سابق لبنان در فوريه ۲۰۰۵ و خروج نيروهاى سوريه از اين كشور تلاش كردند.
- لاسل سن كلو (فرانسه) 15-14 ژوئيه ۲۰۰۷: در اين نشست نمايندگان گروههاى لبنانى با ابتكار فرانسه در نزديك پاريس گرد هم آمدند اما اين نشست نتايج ملموسى نداشت.
- دوحه (۲۱-16 ماه مه ۲۰۰۸): در دوحه درباره پايان دادن به بحران لبنان از طريق انتخاب سريع رئيس جمهور اين كشور توافق شد.
چهارشنبه 27 شهريور 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 122]