واضح آرشیو وب فارسی:مردم سالاری: تصويب سند هويت ملي ايرانيان
براي نخستين بار در كشور بر اساس طرحي پرچم به عنوان نمادي از هويت ملي و به نام سند هويت ملي ايرانيان مورد تصويب نمايندگان شوراي شهر تهران قرار گرفت.
در جلسه روز گذشته شوراي شهر تهران يك فوريت طرح پرچم، سند هويت ملي تصويب شد و بر اساس آن قرار شد، شهرداري تهران آيين نامه ها و دستورالعمل هاي اجرايي لازم را براي نهادينه كردن نشان ملي كشور و يكسان سازي رويه ها در ارتباط با پرچم را ظرف مدت سه ماه تهيه و به شورا ارائه كند.
نقش نمادهاي هويت ملي در كشور ما به علت تعلق پاره اي از آنها به دوران باستان، تا به حال نه تنها مورد تاييد مراجع رسمي قرار نگرفته است بلكه در مواردي چون مجسمه هاي شير و خورشيد سر در مجلس شوراي اسلا مي مورد بي مهري نيز واقع شده است. حال تصويب طرحي در به رسميت شناختن پرچم را مي توان گامي مثبت در جهت تقويت نمادهاي ملي و ملي گرايي دانست. در همين خصوص احمد مسجد جامعي، رييس كميسيون توسعه و عمران شوراي شهر تهران خطاب به رييس شورا گفت: خوشبختانه با توجه به حساسيت هاي شورا از زمان طرح اين موضوع شهردار تهران موضوع نصب پرچم ايران را در كنار پرچم هاي رنگي در شهرداري هاي مناطق تاكيد كرد و انجام شده است، البته در برخي مناطق به دليل تغيير شهرداران هنوز كامل اجرا نشده است.
مهدي چمران، رييس شوراي شهر تهران نيز گفت: ديگر در شهر پرچمهاي رنگي را بدون پرچم ايران نمي بينيم.
مسجد جامعي به پيروزي هادي ساعي در المپيك و برافراشته شدن پرچم ايران اشاره كرد و گفت: بالا رفتن پرچم براي مردم ايران ارزش و حساسيت ديگري را دارد و در ذهن مردم مي ماند. وي گفت: البته بايد از شهرداري خواسته شود كه نصب پرچمهاي چرك و كثيف را در شهر شاهد نباشيم.
چمران هم ادامه داد: شهرداري از جمله نهادهايي است كه بيش از هر ارگان ديگري نسبت به برافراشتن پرچم ايران اسلامي اقدام كرده است و در حال حاضر هم همراه با پرچم هاي رنگي، پرچم ايران را در مناطق مناسبي نصب كرده است. وي در عين حال گفت: بايد از پرچم هايي كه موسسه استاندارد با جنس و طراحي مناسب تهيه شده استفاده شود و پس از استفاده در شورا و شهرداري در همه نقاط كشور استفاده شود تا اهميت پرچم ملي بيشتر شود.
به گزارش ايسنا، يك فوريت اين طرح به اتفاق آرا به تصويب رسيد.
در ادامه اين جلسه احمد مسجد جامعي خطاب به چمران تذكر داد كه قرار بود لوح تقديري براي هادي ساعي از سوي شورا داده شود كه هنوز صورت نگرفته است. چمران هم گفت: اين همه لوح داده ايم چه اتفاقي افتاده، ما هم نمي دانيم با اين همه لوح كه گرفته ايم چه كنيم؟ به همين دليل تصميم گرفته شد كار هنري ديگري را با ارزش بيشتر انجام دهيم كه در حال پيگيري است.
معصومه ابتكار هم در تذكري گفت: درخواست مي شود از ماموران راهنمايي و رانندگي كه به دليل نوع كار دچار آسيب شده اند، تقديري صورت گيرد تا اقدامات آنها فراموش نشود.
نگاهي به پيشينه پرچم ايران
نخستين اشاره در تاريخ اساطير ايران به وجود پرچم، به قيام كاوه آهنگر عليه ظلم و ستم آژي دهاك(ضحاك) بر مي گردد. در آن هنگام كاوه براي آن كه مردم را عليه ضحاك بشوراند، پيش بند چرمي خود را بر سر چوبي كرد و آن را بالا گرفت تا مردم گرد او جمع شدند. سپس كاخ فرمانرواي خونخوار را در هم كوبيد و فريدون را بر تخت شاهي نشانيد.
فريدون نيز پس از آنكه فرمان داد تا پاره چرم پيش بند كاوه را با ديباهاي زرد و سرخ و بنفش آراستند و در و گوهر به آن افزودند، آن را درفش شاهي خواند و بدين سان «درفش كاويان» پديد آمد. نخستين رنگ هاي پرچم ايران زرد و سرخ و بنفش بود، بدون آنكه نشانه اي ويژه بر روي آن وجود داشته باشد. درفش كاويان صرفا افسانه نبوده و به استناد تاريخ تا پيش از حمله اعراب به ايران، به ويژه در زمان ساسانيان و هخامنشيان پرچم ملي و نظامي ايران را درفش كاويان مي گفتند، هر چند اين درفش كاوياني اساطيري نبوده است.
با پيروزي جنبش مشروطه خواهي در ايران و گردن نهادن مظفرالدين شاه به تشكيل مجلس، نمايندگان مردم در مجلس هاي اول و دوم به كار تدوين قانون اساسي و متمم آن مي پردازند. در اصل پنجم متمم قانون اساسي آمده بود: «الوان رسمي بيرق ايران، سبز و سفيد و سرخ و علامت شير و خورشيد است»، كاملا مشخص است كه نمايندگان در تصويب اين اصل شتابزده بوده اند. زيرا اشاره اي به ترتيب قرار گرفتن رنگها، افقي يا عمودي بودن آنها، و اين كه شير و خورشيد بر كدام يك از رنگ ها قرار گيرد به ميان نيامده بود.
همچنين درباره وجود يا عدم وجود شمشير يا جهت روي شير ذكري نشده بود. به نظر مي رسد بخشي از عجله نمايندگان به دليل وجود شماري روحاني در مجلس بوده كه استفاده از تصوير را حرام مي دانستند. نمايندگان نوانديش در توجيه رنگ هاي به كار رفته در پرچم به استدلالات ديني متوسل شدند، بدين ترتيب كه مي گفتند رنگ سبز، رنگ دلخواه پيامبر اسلام و رنگ اين دين است، بنابراين پيشنهاد مي شود رنگ سبز در بالاي پرچم ملي ايران قرار گيرد.
در مورد رنگ سفيد نيز به اين حقيقت تاريخي استناد شد كه رنگ سفيد رنگ مورد علاقه زرتشتيان است، اقليت ديني كه هزاران سال در ايران به صلح و صفا زندگي كرده اند و اين كه سفيد نماد صلح، آشتي و پاكدامني است و لازم است در زير رنگ سبز قرار گيرد. در مورد رنگ سرخ نيز با اشاره به ارزش خون شهيد در اسلام، بويژه امام حسين و جان باختگان انقلاب مشروطيت به ضرورت پاسداشت خون شهيدان اشاره گرديد. وقتي نمايندگان روحاني با اين استدلالات مجاب شده بودند و زمينه مساعد شده بود، نوانديشان حاضر در مجلس سخن را به موضوع نشان شير و خورشيد كشاندند و اين موضوع را اين گونه توجيه كردند كه انقلاب مشروطيت در مرداد (سال 1285 هجري شمسي 1906 ميلادي) به پيروزي رسيد يعني در برج اسد(شير).
از سوي ديگر چون اكثر ايرانيان مسلمان شيعه و پيرو علي هستند و اسدالله از القاب حضرت علي(ع) است، بنابراين شير هم نشانه مرداد است و هم نشانه امام اول شيعيان در مورد خورشيد نيز چون انقلاب مشروطه در ميانه ماه مرداد به پيروزي رسيد و خورشيد در اين ايام در اوج نيرومندي و گرماي خود است پيشنهاد مي كنيم خورشيد را نيز بر پشت شير سوار كنيم كه اين شير و خورشيد هم نشانه علي باشد هم نشانه ماه مرداد و هم نشانه چهاردهم مرداد يعني روز پيروزي مشروطه خواهان و البته وقتي شير را نشانه پيشواي امام اول بدانيم لازم است شمشير ذوالفقار را نيز بدستش بدهيم.
بدين ترتيب براي اولين بار پرچم ملي ايران به طور رسمي در قانون اساسي به عنوان نماد استقلال و حاكميت ملي مطرح شد.
پرچم بعد از انقلاب
در اصل هجدهم قانون اساسي جمهوري اسلامي ايران مصوب سال 1358 (1979 ميلادي) در مورد پرچم گفته شده است كه پرچم جمهوري اسلامي از سه رنگ سبز، سفيد و سرخ تشكيل مي شود و نشانه جمهوري اسلامي (تشكيل شده با حروف الله اكبر) در وسط آن قرار دارد.
سه شنبه 26 شهريور 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: مردم سالاری]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 157]