واضح آرشیو وب فارسی:ايسنا: *بررسي دلايل خاموشي و كمبود برق در جلسه غيرعلني رسمي امروز مجلس* نمايندگان: علت خاموشيها چيست؟ وزير نيرو: خشكسالي مهمترين دليل است
خبرگزاري دانشجويان ايران - تهران
سرويس: انرژي
امروز جلسه غيرعلني رسمي مجلس براي بررسي وضعيت خاموشي برق در كشور با حضور وزير نيرو و نمايندگان و رييس مجلس شوراي اسلامي برگزار شد.
به گزارش خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، در اين نشست نمايندگان سوالات خود را درخصوص دلايل خاموشي و كمبود برق، وضعيت ذخيره سوخت نيروگاهها براي زمستان، راندمان پايين نيروگاهها، تعرفههاي برق و مباحث ديگر مطرح كردند و از وزير خواستار پاسخگويي شدند.
كاتوزيان:
ذخيره نيروگاههاي كشور صفر است
براي تغيير تعرفهها، منتظر لايحه دولت هستيم
از سال 85 توليد برق سير نزولي داشته است
رييس كميسيون انرژي مجلس شوراي اسلامي، در سخناني با بيان اينكه عموم كشورها داراي ذخيره نيروگاهي هستند، تا اگر نيروگاههاي فعلي دچار مشكل شد، ذخيرهها را وارد شبكه كند، گفت: اين در حالي است كه ذخيرهي نيروگاههاي كشور ما صفر است.
حميدرضا كاتوزيان در سوال از وزير نيرو تاكيد كرد: ما بايد توجه كنيم كه به عنوان حاكميت، كشور را به شكل بهينه كنترل كنيم و تمهيداتي بيانديشيم كه در صورت كمبود، بحرانها را برطرف كنيم و ذخيره داشته باشيم تا مشكلات به وجود نيايد، اما متاسفانه ذخيرهي كشور ما صفر است، ضمن آنكه 9 درصد توليد برق ما از آب است و بقيه از ديگر نيروگاههاي بخار توليد ميشود.
رييس كميسيون انرژي مجلس، با اشاره به فعاليتهاي بخش خصوصي، گفت: اين بخشها در مرحلهي اول هستند، يعني يا زمين گرفتهاند و يا تازه در حال بررسي هستند، در حالي كه براي ساخت نيروگاه حدود هفت سال زمان لازم است.
وي به راندمان نيروگاههاي كشور اشاره كرد و گفت: راندمان نيروگاههاي ما حدود 13 درصد تا 20 درصد است، در حالي كه راندمان توليد نيرو در كشورهاي ديگر بسيار بالاتر است، يكي از علتهاي پايين بودن راندمان به دستگاههايي برميگردد كه به روز نشدهاند.
كاتوزيان با اشاره به بدهيهاي وزارت نيرو، گفت: اگر بدهيها پرداخت نشود، نيروگاهها و پيمانكاران نميتوانند ادامه كار بدهند و همين باعث ميشود كه با كندي كار و ساختن نيروگاهها مواجه شويم و سالهاي بعد با كاهش توليد روبرو خواهيم بود.
رييس كميسيون انرژي مجلس، تاكيد كرد: در مورد تعرفهها نيز بايد دقت نظر زيادي شود و ما منتظر لايحهي دولت براي تغيير تعرفهها هستيم.
نماينده تهران با اشاره به اينكه تاكنون به علت پايين بودن قيمت قراردادها هنوز تانكرداران حاضر به بستن قرارداد براي حمل و نقل سوخت نيروگاهها در زمستان نشدهاند، گفت: اين تصويري است كه نشان ميدهد مشكلات زيادي به خصوص در زمستان امسال خواهيم داشت.
كاتوزيان متوسط تلفات در نيروگاهها و توزيع را 20 درصد و برخي موارد را 40 درصد ذكر كرد و گفت: در كشور ما انرژي ارزان است كه بايد كنترل شود و اگر به همين روال پيش برويم، سال 1404 ايران تبديل به يكي از بزرگترين واردكنندگان گاز خواهد شد و سالانه حداقل 2.5 ميليارد متر مكعب گاز مصرف ميشود.
رييس كميسيون انرژي مجلس، از تدوين طرح جامع انرژي در كميسيون انرژي كه قصد دارد توليد، مصرف، توزيع و صادرات انرژي در كشور را الگوسازي كند، خبر داد.
كواكبيان:
نبايد همه چيز را در مورد خاموشيها به گردن خشكسالي انداخت
نماينده مردم سمنان در مجلس نيز در سوال خود از وزير نيرو گفت: نبايد همه چيز را در مورد خاموشيها به گردن خشكسالي انداخت.
مصطفي كواكبيان در سوال خود از وزير نيرو گفت: آيا آمار كارشناسي ارائه شده است كه بحث خشكساليها تا چه اندازه با خاموشيها ارتباط دارد؟ بسياري از گمانهزنيها اين است كه پيشبينيهاي لازم نشده بوده است.
وي گفت: شايد هم به وزارت نيرو ربط نداشته و سازمان هواشناسي بايد مطالعات لازم را انجام ميداد.
او با بيان اينكه نبايد همه چيز را به گردن خشكسالي انداخت، گفت: يادم است در دولتهاي قبل اين موضوع مطرح ميشد كه وضع برق ما آن قدر خوب است كه موضوع صادرات برق مطرح ميشد.
وي افزود: حال سوال من اين است كه چطور يك دفعه ما دچار اين مشكل شدهايم؟
كواكبيان درباره نيروگاه بوشهر كه سالهاست قرار است، افتتاح شود، گفت: 19 سال است كه روسها ما را سر كار گذاشتهاند و سپتامبر هر سال ميخواهند نيروگاه را راهاندازي كنند، اما اين سپتامبر نميآيد.
ميرتاجالديني:
بسياري از سدها با وجود پرآبي بلاتكليف رها شدهاند
بنا بر اين گزارش، محمدرضا ميرتاجالديني نماينده تبريز در سوال خود از وزير نيرو گفت: از وزارت نيرو انتظار داشتيم اين نوع موارد را از قبل پيشبيني ميكرد.
وي گفت: در حالي كه از خشكسالي سخن به ميان ميآيد، بسياري از سدهاي ما با وجود پرآبي بلاتكليف رها شدهاند.
نماينده تبريز افزود: با وجود مهار بسياري از آبهاي سطحي و مرزي از آنها استفاده بهينه نميشود و همين باعث وجود مشكلات اينچنيني نظير خاموشيهاي اخير ميشود.
كامران:
توزيع برق در كشور عادلانه نيست
همچنين نماينده مردم اصفهان در جلسه غيرعلني رسمي در سوال خود از وزير نيرو پرسيد: تكليف توليد 20 هزار مگاوات برق اتمي كه براساس قانون بايد ايجاد ميشد، چيست؟
حسن كامران تصريح كرد: شما اعلام كرديد در شهريورماه خاموشي نداريم، اما وقتي مردم را ميبينيم ميگويند كه مسوولان به قول خود عمل نميكنند.
وي همچنين درباره نحوه كنترل آبهاي مرزي از جمله رودخانه ارس، از وزير نيرو سوال كرد و همچنين پرسيد براي مهار اين آبها چه كردهايد؟
كامران با بيان اينكه وزارتخانههاي جهادكشاورزي و نيرو با يكديگر هماهنگ نيستند، گفت: به دليل اين ناهماهنگيها آبهاي مرزي از كشور خارج ميشود.
وي همچنين پرسيد: چرا وزارت نيرو از خارج از كشور قطعات و تجهيزات بازسازي نيروها را وارد نكرده است، كه اكنون دچار مشكل نشوند؟
نماينده اصفهان همچنين از وزير نيرو پرسيد: تحريمها چقدر در عملكرد وزارت نيرو تاثير داشته و شما چگونه آنها را مهار كردهايد؟
او در پايان از توزيع ناعادلانه برق انتقاد كرد و گفت: توزيع برق در كشور ما عادلانه نيست و برق برخي استانها را به جنوب دادهايم.
خباز:
دولت بايد صرفهجويي در برق را از خود آغاز كند
مخبر كميسيون اقتصادي مجلس شوراي اسلامي نيز گفت: صرفهجويي دولتي يكي از راههاي مقابله با خاموشيهاي اخير خواهد بود.
به گزارش ايسنا، محمدرضا خباز در جلسه غيرعلني رسمي امروز مجلس در سوال خود از وزير گفت: وقتي در وزارتخانهها اسراف ميشود، چگونه مردم را از اسراف نهي كنيم.
نماينده كاشمر با تاكيد بر اينكه دولت بايد صرفهجويي را از خود آغاز كند، گفت: اگر مديري بيشتر از بقيه صرفهجويي كرد، تشويق شود و از طريق صدا و سيما معرفي شود.
وي از افزايش قبوض برق كشاورزان انتقاد كرد و گفت: كشاورزان مجبور هستند به وسيله انرژي برق از چاهها آب بكشند، اما وقتي اداره برق زورش به مغازهدارهاي تهران نميرسد، به كشاورزان زور ميگويد و قبوض 250 تا 270 هزار توماني برايشان صادر ميكند.
خباز با اشاره به تصويب طرح تثبيت قيمتها در مجلس هفتم گفت: در برابر سوال شما كه چرا قيمتها را افزايش نميدهيد، تا تعرفهها متوازن شود، بايد از خود شما بپرسيم كه چرا دولت لايحه افزايش تعرفهها را نميدهد تا مجلس آن را تصويب كند.
وزير نيرو:
دولت و مجلس ياري كنند تا تمام نيروگاههارا بخش غيردولتي بسازند
در ادامه وزير نيرو در ارايه گزارش از وضعيت نيروگاههاي توليد برق و همچنين علت خاموشيها با بيان اينكه ما در طول سه سال گذشته فصل تابستان و زمستان را بدون مشكل در توزيع آب و برق سپري كرديم، گفت: پيشبيني ميشد سال 87 هم اگر به روال طبيعي باشد، بدون مشكل زياد سپري شود، اما از اول اسفندماه كه متوجه كمي بارش شديم، اقدامات پيشگيرانه را شروع كرديم، از جمله جلسات ويژه دولت و نيز هماهنگي با رسانه ملي براي تبليغ درباره صرفهجويي در مصرف.
وي ادامه داد: از سالهاي 81 تا 85 ظرفيت سدهاي برق آبي كشور سه برابر شده است و لذا وابستگي به برق آبي بيشتر شده است.
فتاح افزود: طي سالهاي گذشته هميشه در تابستان از نظر توليد و مصرف در اضطرار و مقداري كمبود بوديم كه البته با كاهش فركانس، محدوديت صنايع و گاهي با خاموشي سعي در حل مشكل داشتيم.
وي گفت: ما در زمستان، خاموشي را اعلام نكرديم و هنگامي كه كمبود سوخت به ويژه گاز در برخي مناطق داشتيم، شرايطي فراهم كرديم كه بتوانند گرمايش كشور از طريق برق تامين شود.
وزير نيرو با بيان اينكه سدهاي برق آبي ما در مجموع امسال 35 ميليارد متر مكعب نسبت به سال 85-86 كاهش ورودي داشتهاند كه آب خروجي اصلا قابل مقايسه با عدد كاهش ورودي نيست، گفت: در اين سالها سختگيري مطمئني درباره شبكه سراسري نداشتيم و نيروگاههاي برق آبي را همانند نيروگاههاي حرارتي در نظر گرفتيم، در نتيجه امسال كه با خشكسالي رو به رو بوديم، حدس ميزديم كه نيروگاههاي برق آبي، نتوانند نياز موجود را برطرف كنند.
وي ابراز داشت: امروز ما 10 ميليارد متر مكعب در مخازن آب داريم كه سال گذشته اين رقم 16.5ميليارد متر مكعب بوده و اين يعني 40 درصد كاهش منابع آبي.
وزير نيرو گفت: مجموعه خاموشيهاي اعلام شده در 6 ماه گذشته به 117 ميليارد كيلووات ساعت ميرسد كه نسبت به آنچه توليد كرديم و مصرف شده 1.5 درصد است، يعني 98.5 درصد برق مصرفي كشور طي اين مدت تامين شده است.
فتاح با اشاره به اطلاع رساني صدا و سيما در مورد ساعات اوج مصرف گفت: در برخي شهرستانها پيك مصرف از شب به روز منتقل شد، ولي در بخش كشاورزي توفيقي پيدا نكرديم و مصرف برق در اين بخش 30 درصد نسبت به سال قبل اضافه شد، در بخش تجاري هم شاهد تغييري در مصرف برق نبوديم كه اين امر نيازمند تدابيري جديتر و حتي قانونگذاري است.
وي گفت: درباره آب خوشبختانه در كل كشور مصرف آب شرب نسبت به سال گذشته افزايش نداشته است و نشان از همكاري مردم دارد.
فتاح استان خوزستان را به عنوان صرفهجوترين استان در مصرف آب و برق معرفي و از مردم اين استان تشكر كرد.
وزير نيرو، با اعتراض به اينكه برخي ريشه خاموشي امسال را در خشكسالي نميدانند، گفت: اگر واقعا ميزان بارشها مثل سال گذشته و سال 85 بود، ما هم ميتوانستيم تابستان امسال را به همان شرايط سالهاي قبل سپري كنيم.
فتاح گفت: لازمه كاهش خاموشي در هنگام خشكسالي اين است كه هم مصرف را كاهش دهيم و هم توليد برق آبي را افزايش دهيم.
وزير نيرو يكي از راههاي موثر در جلوگيري از چنين مشكلاتي را استفاده از توان بخش غيردولتي دانست و گفت: دولت و مجلس ياري كنند تا تمام نيروگاههاي ما را بخش غيردولتي و خصوصي بسازند، چرا كه الان مشكلات زيادي در اين زمينه داريم.
وي همچنين استفاده از نيروگاههاي با سوخت زغال سنگ را راهكار ديگري براي افزايش ظرفيت برق كشور دانست و گفت: ما اكنون از اين نوع برق بيبهره هستيم و همچنين اگر بتوانيم از نيروگاههاي اتمي مثل بوشهر استفاده كنيم، اين مشكلات برطرف خواهد شد.
وي عنوان كرد: ما فكر ميكنيم براي نيمه دوم امسال هم نتوانيم از خيلي از برق آبيها استفاده كنيم، نگراني ما براي استفاده از برق آبيها در شش ماهه دوم سال و سال آينده جدي است، اكنون مخازن ما در حداقل هستند و از 7600 مگاوات فقط 1000 مگاوات استحصال ميشود و اين عدد از نيمه اول مهر شروع به كاهش ميكند كه ممكن است نيمه آبان به 500 مگاوات برسد.
وي ابراز اميدواري كرد براي نيمه دوم سال با هماهنگي مجلس، دولت و وزارت نفت، سوخت لازم براي نيروگاههاي حرارتي تهيه شود، تدابير لازم انديشيده شده است، 400 هزار متر مكعب تا آخر شهريور به ظرفيت مخازن اضافه ميشود و 400 هزار متر مكعب ديگر آخر سال اضافه ميشود.
فتاح گفت: البته تعهدات حمل سوخت مايع در زمستان براي ما نگراني ايجاد كرده است.
فتاح از مجلس خواست در شرايط سخت كه وزارت نيرو تبديل به يك وزارتخانه بدهكار و مستاصل شده است، را ياري كنند.
وي گفت: گناه ما اين است كه زياد كار كرديم، بدهكار شديم و اگر اين گناه را نميكرديم، الان مصيبت خاموشي و بي آبي در تابستان قطعا ضررش بيشتر از آن چيزي بود، كه الان مواجه هستيم.
وي با اظهار تاسف از ناتواني در جذب سرمايهگذاري خارجي در اين بخش گفت: اميدوارم با كمك مجلس و دولت به تكميل نيروگاههاي نيمه تمام و احداث نيروگاههاي جديد تا سال 80 -90 اقدام كنيم، البته بخش غيردولتي براي توليد 22 هزار مگاوات برق توافقنامه امضاء كرده است.
وزير نيرو گفت: انتقاد ديگري كه به ما وارد است اين است كه ما در دولت نهم هيچ نيروگاهي نساختيم و واقعا تعجب ميكنم من خودم نيروگاه اردبيل، خرمشهر، خرمآباد، چابهار، عليآباد، كهنوج و بسياري از نيروگاههاي ديگر را كلنگ زدم و نيروگاههاي نيمه تمام دولتهاي قبل را هم تكميل كردهايم.
رييس مجلس شوراي اسلامي:
كميسيون انرژي با همكاري دولت تعرفههاي برق را متوازن كند
خريد برق از بخش خصوصي منطقي شود
رييس مجلس شوراي اسلامي نيز پس از سخنان وزير نيرو و گزارش كميسيون انرژي و هم چنين سوالات تعدادي از نمايندگان گفت: گزارش كميسيون انرژي مجلس و وزير نيرو نشان دهنده آن است كه اگر اين روند به همين ترتيب ادامه يابد، براي سال آينده از نظر خاموشي مشكلي نخواهيم داشت.
علي لاريجاني گفت: توجه مجلس و دولت به بحثهاي مهمي مانند خاموشي، نشان ميدهد براي حل مشكلات اساسي كشور عزم جدي در مجلس وجود دارد.
وي درباره اصلاح تعرفههاي برق كشور نيز گفت: كميسيون انرژي مجلس ميتواند با همكاري دولت طرحي را تهيه كند كه براساس آن تعرفهها توازن پيدا كند.
او افزود: در اين طرح حتي ميتوان از كساني كه مصرف برقشان پايين است، پولي دريافت نكنند، اما از افرادي كه پرمصرف هستند، هزينه بيشتري بگيرند تا خلاهايي كه وزارت نيرو در سرمايهگذاري دارد، برطرف شود.
رييس مجلس شوراي اسلامي، ادامه داد: سرمايهگذاري در نيروگاههاي گازي و بخاري در سه سال اخير كه در گزارش كميسيون انرژي مندرج و بيانات وزير نيز آن را تاييد ميكرد، كم بوده است، بنابراين دولت بايد به اين بخش وارد شده و سرمايهگذاري كند.
وي با تاكيد بر منطقي شدن خريد برق از بخش خصوصي گفت: با اين كار اين بخش بايد رغبت كرده و در زمينه برق سرمايهگذاري كند.
رييس مجلس تاكيد كرد: اگر روي اين موضوع تمركز شود، كشور در آينده دچار خاموشي نميشود، اما ادامه اين روند از خاموشي در سالهاي آينده خبر خواهد داد.
لاريجاني از وزير نيرو و همچنين كميسيون انرژي مجلس خواست تا بر روي موضوعاتي كه بين كميسيون و دولت اتفاق نظر هست، توجه خاص كنند و به راهكارهاي درستي برسند.
انتهاي پيام
سه شنبه 26 شهريور 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايسنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 78]