واضح آرشیو وب فارسی:فارس: متكي: بحران قفقاز با دخالت عوامل خارج از منطقه شكل گرفت
خبرگزاري فارس: وزير امورخارجه كشورمان گفت: بحران قفقاز با دخالت عوامل خارج از اين منطقه شكل گرفت.
به گزارش خبرنگار سياست خارجي خبرگزاري فارس، صبح امروز نشست خبري مشترك منوچهر متكي وزير امور خارجه كشورمان و ادوارد نلبنديان وزير امور خارجه ارمنستان در تهران برگزار شد.
منوچهر متكي وزير خارجه كشورمان در ابتداي اين جلسه گفت: من از وزير خارجه ارمنستان براي پذيرش دعوت به تهران تشكر ميكنم، ما در دور اول مذاكرات پيشرفتهاي خوبي داشتيم.
وي افزود: در سال جاري ما برنامه ديدار رئيس جمهور ارمنستان از تهران را در دستور كار داريم و همچنين هشتمين كميسيون مشترك اقتصادي دو كشور نيز به زودي در تهران برگزار خواهد شد.
متكي گفت: ظرفيتهاي خوبي در حوزه فعاليتهاي اقتصادي ميان دو كشور وجود دارد و توسعه روابط مردم دو كشور شاهد هستيم.
وزير امور خارجه كشورمان در مورد مذاكرات صبح امروز خود با وزير خارجه ارمنستان گفت: امروز در مورد پروژه هاي اتصال شبكههاي انرژي و ريلي دو كشور همچنين در مورد همكاري در حوزه برق، خطوط لوله گاز و ساير همكاريها ميان شركتها و دستگاههاي دولتي و خصوصي، مذاكره و گفت وگو كرديم.
وي افزود: جمهوري اسلامي آمادگي خود را براي كمك به دولت كشور ارمنستان و آذربايجان در جهت حل مسائل فيمابين اعلام كرد، ما همچنين در مورد تحولات اخير منطقه قفقاز به طور مفصل بحث و گفت و گو كرديم.
متكي خاطرنشان كرد: اگر اين حادثه را به طور عميق و كارشناسي مورد بررسي قرار دهيم پس از مطالعه شواهد و جمع آوري اطلاعات مياديني به اين نكته ميرسيم كه بحران ايجاد شده در قفقاز بر اساس سينگال هاي غلط و محاسبات اشتباه، با دخالت برخي عوامل خارج از منطقه شكل گرفته است.
وي افزود: جمهوري اسلامي ايران به عنوان همسايه منطقه حساس و مهم قفقاز كه با دو كشور اين حوزه مذاكراتي داشته است با بررسي و رصد تحولات منطقه از مدت قبلي ابتكاري را با كشورهاي قفقاز مطرح كرد تا به ساز و كاري براي همكاريهاي منطقهاي در قفقاز دست يابيم.
وزير امور خارجه كشورمان با اشاره به توجه ويژه رئيس جمهور به بحران قفقاز گفت: بر اساس دستور العمل رئيس جمهور من سفري به مسكو، آذربايجان و آلمان داشتم و حلقه ديگر اين رايزنيها امروز در سفر وزير امور خارجه ارمنستان فراهم شد. ما در اين گفت و گوها نگرانيهاي دو طرف را در زمينه واگرايي منطقهاي بررسي كرديم و در مورد رايزنيهاي منطقه به اتفاق نظر رسيديم.
متكي در پاسخ به سوالي در مورد سفر روز گذشته خود به آلمان و برخي از اظهارنظرها در خصوص كيفيت استقبال از وي در آلمان گفت: سفر من به آلمان در ادامه رايزنيهاي منطقهاي در موضوع قفقاز صورت گرفت، ما تصميم گرفتيم به موازات رايزنيهاي منطقهاي، گفتگوهايي را هم با اروپا و با هدف استفاده از ظرفيتهاي اروپا و مشورت در اين موضوع دنبال كنيم.
وي افزود: من از وزير امورخارجه آلمان آقاي اشتاين ماير كه استقبال خوبي از هيئت جمهوري اسلامي ايران داشتند، تشكر ميكنم.
وزير خارجه در مورد مذاكرات خود در آلمان نيز توضيح داد: ما گفتگوهاي مفيد و سازندهاي پيرامون تحولات قفقاز با طرف آلماني داشتيم و تصميم گرفتيم با تشكيل كارگروهي اين گفتگوها و بحثها را پيگيري كنيم.
متكي در مورد محورهاي مذاكرت خود با وزير خارجه آلمان نيز گفت: بحران گرجستان، تحولات اخير قفقاز و برخي مسائل ديگر در اين ارتباط در مذاكرات دو طرف مطرح شد.
وزير خارجه خاطرنشان كرد: تصميم به ادامه اين رايزنيها نشان دهنده جدي بودن اين مذاكرات است.
به گفته متكي چنين ملاقاتهايي فرصتي براي مرور همكاريها و مناسبات ميان دو كشور را فراهم ميكند.
منوچهر متكي در خصوص مفيد بودن گفت و گو با آلمان خاطرنشان كرد: انتخاب ما براي رايزني با اروپا و مشخصا با آلمان كه ارتباطات خوبي با كشورهاي منطقه قفقاز دارند نشان دهند آن است كه تصميم ما براي گفت و گو و رايزني با اين كشور درست بوده است.
منوچهر متكي در پاسخ به سوالي در مورد نحوه همكاريهاي اقتصادي ميان دو كشور كه در گفت و گوهاي امروز با وزير خارجه ارمنستان مطرح شده گفت: ما در مورد خطوط لوله انتقال انرژي، تاسيس نيروگاه و گسترش ارتباطات حمل و نقلي از جمله در زمينه راه آهن، نيروگاههاي برق آبي و افزايش تسهيلات بين مرزي از جمله صدور ويزا براي سفر به دو كشور گفت و گو كردند.
وي افزود: تصميم دو كشور به گشايش سركنسولگري يك ديگر در استانهاي مرزي به توسعه ارتباطات و همكاري هاي اقتصادي بين دو كشور كمك ميكنند.
متكي ياد آور شد: ما در زمينههاي همكاريهاي اقتصادي فهرست خوبي داريم و فكر ميكنم اين ارتباطات اقتصادي ميان ايران و ارمنستان باعث پيوستگي خوبي ميان دو كشور شود.
وي تصريح كرد: ما از ظرفيت هاي ارمنستان براي توليد برق استفاده ميكنيم. استفاده از برق صادراتي ارمنستان در زمان پيك مصرف در كشورمان امكان خوبي است كه از محل آن برخي پروژههاي ميان دو كشور نيز فراهم خواهد شد.
متكي در پاسخ به سوالي در خصوص ادامه رايزنيها با آلمان در خصوص مسئله قفقاز گفت: ما در نظر داريم علاوه بر گفت و گوها در سطح وزراي خارجه كه ممكن است ديدار بعدي را در نيويورك داشته باشيم. همچنين قرار است در ديگر سطوح وزارت خارجه بحثهاي كارشناسي دنبال شود و به ايدهاي براي سامان دهي گفت و گوهاي منطقه اي كمك كنيم. ما تصميم گرفتيم در سطح معاونين وزارت خارجه اين گفت و گوها را پيگيري كنيم.
وي افزود: نگاه مشترك ما با ارمنستان اتفاق نظر در رويكرد منطقهاي و سامان دهي همكاريهاي كشورهاي قفقاز در جهت پيگيري راهحلي جامع براي گسترش بحران است. ما اعتقاد داريم همكاريهاي منطقي براي ثبات در منطقه از طريق گفت و گو بايد دنبال شود.
در ادامه اين نشست ادوارد نلبنديان وزير امورخارجه ارمنستان نيز طي سخناني در خصوص مذاكرات صورت گرفته با وزير امور خارجه كشورمان گفت: در اين گفتوگوها چارچوب گستردهاي از مسائل منطقه و بينالمللي و همكاريهاي دو جانبه مورد بحث و بررسي قرا گرفت.
وي افزود: در بخش روابط دو جانبه ما در مورد برگزاري هشتمين كميسيون اقتصادي ايران و ارمنستان كه رياست آن امسال با تهران است گفتگو كرديم. من اينجا تمايل دارم از روند مناسبات اقتصادي دو كشور ابراز رضايت كنم هر چند در زمينه همكاريهاي اقتصادي دو كشور ظرفيتهاي بزرگي وجود دارد كه بايد از آن استفاده كنيم.
نلبنديان افزود: ما همچنين در مورد رويدادهاي تاسف بار منطقه تبادل نظر كرديم و به اين اتفاق نظر رسيديم كه تمامي مسائل بحث برانگيز بايد از طريق گفت و گو حل و فصل شود.
وي افزود: من همچنين در مورد تحولات اخير قره باغ و گفت و گوهاي صورت گرفته در مورد آن، گزارشي را به اطلاع آقاي متكي رساندم. ما معتقديم كه حق تعيين سرنوشت مردم قرهباغ كوهستاني بايد مورد پذيرش قرار گيرد.
وزير امور خارجه ارمنستان در اين نشست همچنين دعوت وي از منوچهر متكي براي سفر به ارمنستان را به اطلاع خبرنگاران رسانهها رساند.
نلبنديان در ادامه خاطر نشان كرد: ما چارچوب گستردهاي از مسائل منطقهاي، بين المللي و همكاريهاي دو جانبه را در ملاقات با آقاي متكي بررسي كرديم.
وي در ادامه با اشاره به تحولات قفقاز گفت: راه برون رفت از اين وضعيت ادامه گفت و گوها و تبادل نظر ميان كشورهاي منطقه است.
وزير امور خارجه ارمنستان در خصوص پيمان امنيت دست جمعي گفت: آنچه مربوط به تحولات ارمنستان در اين خصوص است چند روز قبل از طريق اعلام مواضع كشور ما در زمان امضاي پيمان امنيت دست جمعي اعلام شده است.
وي افزود: ما در آينده برگزاري هشتمين كميسيون همكاريهاي اقتصادي را در تهران شاهد هستيم كه رياست اين كميسيون با جمهوري اسلامي ايران است.
نلبنديان افزود: با ابتكارات و ايدههاي منطقي كه پيشنهاد ميشود مانند پيشنهاد تركيه همچنين پيشنهاد جالبي كه امروز از سوي ايران مطرح شد اميدواريم به ثبات و امنيت در منطقه كه موضوع بسيار مهمي است دست يابيم.
انتهاي پيام/خ
سه شنبه 26 شهريور 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فارس]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 65]