واضح آرشیو وب فارسی:اطلاعات: آرامش در بازار مسكن
![](http://www.ettelaat.com/new/newdata/2008/09/09-16/12-43-05.jpg)
طي هفتههاي گذشته و پس از گذشت دورهاي نسبتاً طولاني از بيثباتي در بازار مسكن و افزايش قيمتها، بالاخره پيشبينيها كمي به واقعيت پيوست و در كاهش قيمت خانه مردم منتظر ادامه اين كاهش طي ماههاي آينده باشند. اين خبر خوش براي مردم را وزير مسكن نيز تاييد و پيشبيني كرد كه اين روند كاهش قيمت مسكن تداوم داشته باشد و البته اين كاهش را نتيجه اتخاذ سياستها در اين بخش دانست؛ اين در حالي است كه به اعتقاد كارشناسان بخش مسكن، اين كاهش در نتيجه اتخاذ سياستها و تصميمگيريها در اين بخش نبوده و فروشندگان پس از يك دوره ركود، مجبور به كاهش قيمتها شدند، و احتمال دادند اين كاهش قيمت نيز مقطعي باشد.
با همه اين بحثها از آنجا كه طبق اصل 31 قانون اساسي ، اين نياز اوليه شهروندان نبايد براي آنها به رويايي دستنيافتني تبديل شود. طبق اعلام چندي پيش برخي نمايندگان شايد بيش از نيمي از درآمد مردم كشور به بخش مسكن اختصاص مييابد و اين در مقايسه با كشورهاي ديگر تاملبرانگيز است.
كارشناسان مسكن پس از اعلام خبر كاهش قيمتها، از مسئولان خواستند كه از اين شرايط براي مديريت صحيح و كنترل خوب شرايط استفاده كنند و به تعبيري زمام بازار افسار گسيخته مسكن را در دست بگيرند.
به گزارش ايسنا، مصطفي قلي خسروي - رئيس اتحاديه مشاوران املاك چندي پيش اعلام كرده بود كه پيش از اين وعده داده بودم در نيمه دوم سال قيمت خانه ارزان ميشود كه در حال حاضر باتوجه به گزارشاتي كه از مشاوران املاك داشتهايم قيمت خانه در برخي نقاط تهران كاهش يافته است. با روندي كه در بخش مسكن حاكم شده است، فروشنده خانه افزايش يافته اما در مقابل خريداران محدود هستند اين مساله اين نويد را ميدهد كه در ماههاي آتي روند نزولي قيمت خانه ادامه خواهد داشت.
وي با بيان اينكه در شرايط فعلي خريداران كمتري وجود دارد چراكه مردم منتظرند قيمت خانه ارزان شود، گفته بود: در شرايط فعلي بازار از افت قيمتها حكايت دارد. خسروي معتقد است: وقتي خريداري براي خريد خانه وجود ندارد به طور طبيعي كساني كه كارشان خريد و فروش خانه است بايد قيمتها را كاهش دهند تا رونقي در بازار ايجاد شود كه در حال حاضر با شكسته شدن قيمتها مواجه هستيم و اگر از هر مشاور املاكي سوال كنيد؛ آنها گواهي ميدهند قيمت خانه كاهش يافته است.
رئيس اتحاديه مشاوران املاك گفته بود: در چند ماه اخير تلاشهاي بسياري براي جلوگيري از تخلفات در اين عرصه شده است كه اين عامل نيز يكي از دلايل كاهش قيمت بوده كه اميدواريم در آيندهاي نزديك شاهد رسيدن قيمت خانه به نرخ واقعي باشيم.
محمد سعيديكيا - وزير مسكن - نيز اعلام كرد كه آمارهاي كارشناسي نشان ميدهد كه قيمت مسكن در نقاط مختلف كشور كاهش يافته، البته ميزان كاهش در نقاط مختلف كشور متفاوت بوده است.
به گفته وي ميزان كاهش قيمت زمين بيشتر از قيمت مسكن بوده و علاوه بر پايتخت در همه نقاط تنزل يافته است. سعيديكيا از اين مجال براي دفاع از سياستها در بخش مسكن استفاده و درباره تداوم كاهش قيمت مسكن تصريح كرد: دولت در اين مدت تلاش كرد تا از طريق عرضه مسكن مهر بر عرضه و تقاضاي بازار مسكن تاثيرگذار باشد، بنابراين با توجه به اين سياست آمادهسازي و شروع ساخت و سازهاي مسكن مهر پيشبيني ميشود روند كاهشي قيمت مسكن تداوم داشته باشد.
وي تصريح كرد: علت اصلي اين تداوم كاهش قيمت آن است كه متقاضيان مسكن از بازار عمومي به بازار مسكن مهر انتقال يافتهاند.
به گفته وزير مسكن تنظيم امور مربوط به مسكن در معاملات املاك و نيز ماليات بر املاك و كساني كه به امر اشتغال و خريد و فروش املاك مشغولند نيز در وضعيت قيمت مسكن موثر بوده است.
سيدشمسالدين مجابي - كارشناس مسكن - نيز معتقد است: قيمت مسكن در برخي نقاط مقداري جزيي پايين آمده است اما اين امر از آن سبب بوده كه عدهاي مجبور هستند به علت نيازي كه دارند خانه خود را بفروشند و به طبع بايد خانه خود را پايينتر از قيمت ميدادند.
وي افزود: وضعيت بازار مسكن در حال حاضر نامشخص است و نميتوان گفت اين كاهش قيمت ادامه دارد چراكه اين كاهش مقطعي است. كاهش قيمت مسكن زماني ادامه مييابد و بازار به قيمتهاي واقعي ميرسد كه عرضه و تقاضا برابر شوند اما هنوز در زمينه توليد مسكن با كمبود مواجه هستيم. اين كارشناس مسكن تصريح كرد: اگر توليد افزايش نيابد نميتوان انتظار داشت قيمت مسكن كاهش پيدا كند و اگر در فواصلي اين اتفاق رخ دهد يك تاثير مقطعي است و بزودي قيمتها به سمت افزايش پيش خواهد رفت.
براساس اين گزارش، رييس كانون كاردانهاي فني ساختمان تهران نيز به ايسنا گفت: اگر همين روند آرامسازي بازار ادامه يابد ميتوان انتظار كاهش قيمت خانه را داشت.
مهدي موذن، درباره وضعيت بازار مسكن و اينكه گفته ميشود قيمت خانه در برخي نقاط كاهش يافته است، اظهار كرد: در شرايط فعلي وضعيت اين بازار به دو بخش شهرهاي بزرگ و شهرهاي كوچك تقسيم ميشود كه در بسياري از كلانشهرها اين بازار آرام شده است اما تنزل قيمت را نداشتهايم. وي با اشاره به اينكه در كلانشهرها آرامشي در بازار مسكن حاكم شده است، گفت: اگر زمينه فراهم شود اين امر به سمت كاهش قيمت حركت ميكند اما در حال حاضر تنزل قيمت را به طور محسوس احساس نميكنيم.
يك كارشناس ديگر مسكن نيز تاكيد كرد كه تداوم ركود در بازار مسكن سبب شده اين روزها افرادي كه مجبور به فروش خانه هستند قيمت ملك خود را پايينتر از نرخ بازار بفروشند.
حميد ماجدي اظهار كرد: طي بررسيهايي كه به عنوان يك كارشناس در نقاط مختلف تهران انجام دادهام در برخي از نقاط مالكان 10تا 15 درصد و در برخي موارد تا 20 درصد قيمت نرخ ملك خود را نسبت به قيمتهاي اواخر سال گذشته پايين آوردهاند. از سوي ديگر زمينهايي كه در اختيار انبوهسازان و سازندگان بود نيز كاهش قيمت داشته است و اين نشان ميدهد تا حدودي قيمت خانه و زمين به سمت كاهش قدم برداشته است.
وي تصريح كرد: اما اين كاهش قيمت پايدار نيست چراكه به دليل ركود در بازار اين مساله اتفاق افتاده در مقابل عرضه خانه افزايش نيافته است كه اين كاهش بر اثر آن واقعي رخ دهد. وقتي اين مساله رخ ميدهد و عرضه همچنان ثابت است و تقاضا روز به روز رو به افزايش، بنابراين اين كاهش قيمت مقطعي بوده و پس از رفع دوران ركود دوباره قيمتها به سمت افزايش ميرود. اگر مسئولان به دنبال كاهش قيمت مسكن هستند بايد عرضه را افزايش و با تقاضا برابر كنند تنها در اين شرايط كاهش قيمت ملك تداوم پيدا ميكند.
براساس اين گزارش ايرج رهبر - رييس انجمن انبوهسازان استان تهران - نيز اظهار كرد: كاهش قيمت خانه در روزهاي اخير اتفاق افتاده است اما امري مقطعي است و علت آن نيز افزايش كاذب يكباره قيمت خانه در طول دو سال گذشته بود. اين مساله ركود در بازار مسكن را در طول ماههاي گذشته به همراه آورد و در نتيجه عدهاي مجبور شدند و ميشوند براي فروش قيمت ملك خود را پايين آورند.
رهبر ابراز عقيده كرد: با توجه به اينكه اين كاهش قيمت در نتيجه افزايش توليد نيست نميتوان انتظار داشت اين امر تداوم داشته باشد به طور طبيعي پس از پايان يافتن اين دوره به سمت افزايش حركت ميكند. تنها راهحل تداوم اين كاهش قيمت افزايش توليد يعني برابري عرضه و تقاضاست. تا زماني كه مسكن در جامعه مورد تقاضا باشد و حجم تقاضا بيشتر از عرضه باشد قيمت ملك رو به ارزاني نميرود. البته كارشناسان و استادان دانشگاه معتقدند كه با افزايش سقف وام ساخت مسكن به 30 ميليون تومان و پرداخت آن به سازنده واقعي - انبوهسازان - توليد مسكن افزايش يافته و اين خود بر كاهش قيمتها و ساماندهي بازار كمك خواهد كرد. بايد منتظر ماند تا با اجراي صحيح اين مصوبه بازار مسكن جان تازهاي بگيرد.
سه شنبه 26 شهريور 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: اطلاعات]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 284]