واضح آرشیو وب فارسی:ايرنا: " خشكسالي " پديده اي انكارناپذير اما نيازمند مديريت و همكاري مردم
خشكسالي و كم آبي به نوعي يكي از جدي ترين مشكلات بشر طي سال هاي اخير و قرن حاضر است كه كشور ما نيز از اين معضل دور نبوده به طوري كه متوسط بارندگي ايران يك سوم متوسط جهاني است.
به گزارش ايرنا ، پديده خشكسالي امسال در بيشتر نقاط كشور ملموس ترشد به طوري كه كمبود آب و خاموشيهاي مكرر زنگ خطري شد تا بيشتر به فكر آينده و مصرف انرژي باشيم.
استان كويري يزد نيز كه در سال هاي پر باران كشور نيز از خشكسالي و كم آبي رنج مي برد همچون ساير مناطق در سال جاري متحمل خسارات فراواني ازاين پديده بخصوص در كشاورزي و ساير بخش ها شد.
استان يزد در كمربند خشك و نيمه خشك كره شمالي داراي آب و هواي اقليمي و گرم و خشك بياباني است ، نوسان دما در تابستان و زمستان و حتي در شب و روززياد است ، درجه هواي آن در طول سال بين حداقل 20 درجه سانتيگراد زير صفر تا 46 درجه سانتيگراد بالاي صفر در نوسان است و متوسط بارندگي سالانه آن 110 ميليمتر گزارش شده است.
حداكثر ميزان بارندگي سالانه با 1/198 ميليمتر ، مربوط به دهستان نصر - آباد شهرستان تفت و كمترين آن با 53 ميليمتر مربوط به شهر اشكذر مي باشد.
معاون عمراني استاندار يزد ، سرمازدگي شديد در دي 86 و فرودين امسال و خشكسالي را دو حادثه مهم امسال يزد ذكر كرد كه خسارات زيادي را به بخش هاي مختلف كشاورزي وارد آورد.
" سيد محمد ميرسعيدي " در گفت و گوي اختصاصي با ايرنا افزود: در دوران سرمازدگي بيش از 20 روز عمده مناطق استان دماي زير صفر داشت و حتي در طول روز نيز دماي هوا افزايش نداشت كه اين امر موجب خسارات فراوان به باغهاي انار ، زيتون ، نخلستان ها و پسته زارها شد.
وي اظهار داشت: خسارات استان از بابت سرمازدگي در زمستان ، 211 ميليارد تومان و در ابتداي بهار حدود 105 ميليارد تومان و در مجموع 316 ميليارد تومان برآورد شده است.
ميرسعيدي همچنين ، با اشاره به كاهش 90 درصدي بارش باران در سال جاري نسبت به سال قبل اضافه كرد: بارندگي استان در طول سال هاي گذشته حدود 4/1 ميليارد متر مكعب بود كه امسال فقط 10 درصد اين مقدار در استان اتقاق افتاد.
وي خسارات خشكسالي به بخش كشاورزي را 100 ميليارد تومان ذكر كرد و بيان داشت: خشكسالي به منابع طبيعي و مراتع 35 ميليارد تومان ، فضاي سبز چهار ميليارد تومان ، محيط زيست 10 ميليارد تومان و به آب و فاضلاب روستايي و شهري نيز 33 ميليارد تومان خسارت وارد كرد.
وي از انجام اقدامات و طرحهاي كوتاه مدت براي مبارزه با خشكسالي خبر داد و گفت: تامين آب و علوفه ، دارو براي دامهايي كه در اثر خشكسالي و سرما دچار مشكل شدند ، كودريزي باغات، كمك به كشاورزان براي كف پر كردن درختان به عنوان يك منبع سلولزي و آبرساني سيار از اقداماتي بود كه براي كمك به كشاورزان انجام شد.
معاون استاندار يزد بيان كرد: در اين برهه ، استحصال آب از قنوات استان نيز با انجام برخي اقدامات بيشتر شد و قناتها نيز از نابودي نجات يافتند.
وي بازسازي فضاي سبز شهري ، تامين آب و علوفه براي حيات وحش، بازسازي و نگهداري آبشخورها و چشمه هاي مورد استفاده حيات وحش را از ديگر اقدامات ذكر كرد.
ميرسعيدي افزود: لاينينگ و لوله گذاري نهرها براي جلوگيري از هدر رفتن آب و كاهش تبخير ، مرمت و احيا قنوات و احداث استخرهاي ذخيره آب ، مبارزه بيولوژيكي با آفات گياهي ، احداث چاههاي جديد ، اجاره تعدادي چاه آب در شهرها و روستاها براي تامين آب از اقدامات دراز مدت براي جبران كم آبي در استان بود.
معاون عمراني استاندار يزد ، با اشاره به آبرساني به بيش از 600 روستاي استان خاطر نشان كرد: در برخي روستاها تانكر ثابت براي تامين آب تعبيه شده است.
وي همچنين به قطع آب انتقالي استان از زاينده رود به دليل آلودگي به مدت يك هفته اشاره كرد و گفت: در اين مدت با تجهيز چاههاي جديد در مناطق مختلف و استفاده از ذخيره آبي ، خوشبختانه بدون بحران اين مرحله پشت سر گذاشته شد.
ميرسعيدي ، انجام صرفه جويي در مصرف انرژي را ضروري دانست و گفت: انتظار نداريم كه مردم مصرف نكنند ، بلكه درست و بجا مصرف كنند، كه تاكنون مردم استان مومن يزد در اين خصوص همكاري لازم را داشته اند.
معاون عمراني استانداري يزد ، با اشاره به كاهش خاموشي ها نسبت به ساير استان هاي كشور به دليل كاهش مصرف برق در سطح استان يادآور شد: متاسفانه بخش تجاري استان در بحث صرفه جويي برق همكاري لازم را نداشته و به اين موضوع كمتر توجه دارند.
اين مسوول همچنين به تصويب متمم بودجه براي خشكسالي ها در سطحكشور و نقش موثر آن در كمك به بخش هاي مختلف كشاورزي اشاره كرد و گفت: با رايزني هاي فراوان ، 30 ميليارد تومان در بخش كشاورزي در پنج فصل يارانه نهاده ها ، پرداخت خسارات به كشاورزان به عنوان صندوق بيمه خسارات، پرداخت به كشاورزاني كه محصولاتشان بيمه نبوده و طرحهاي پوشش انهار و مرمت قنوات توزيع شد.
ميرسعيدي ادامه داد: وزارت نيرو نيز 14 ميليارد تومان براي شركت هاي آب و فاضلاب شهري و روستايي استان براي طرحهاي كوتاه مدت آبرساني اختصاص داد.
وي اظهار داشت: در همين راستا به دنبال اعتبارات دومي نيز بوديم كه تاكنون به صورت اضطراري پنج ميليارد تومان از اعتبارات ستاد حوادث غير مترقبه وزارت كشور بين جهاد كشاورزي، آب و فاضلاب شهري و روستايي و محيط زيست استان توزيع شده است.
به گفته وي، ابلاغ پنج ميليارد تومان ديگر نيز صادر شده كه هنوز به مرحله توزيع نرسيده است.
معاون عمراني استاندار در پاسخ به اين سووال كه اقدامات دراز مدت براي جبران خشكسالي ها چيست ؟ گفت: اين پذيرفته نيست كه دولت خسارات حوادث پيش آمده را هميشه جبران كند، بلكه بيمه بايد در كشور ترويج شود تا خسارات ها از طريق بيمه جبران شود.
وي با بيان اينكه ترويج بيمه در جامعه به خصوص در بين كشاورزان نياز به فرهنگ سازي و همكاري همه بخش ها دارد گفت: بيمه كمكي است براي جبران خسارات، كه با يك حق بيمه كم خسارات را مي توان جبران كرد.
وقوع حوادث غير طبيعي همچون خشكسالي و سرمازدگي در كشور ما به خصوص منطقه كويري يزد غير قابل انكار است و با مديريت و استفاده بهينه ازمنابع و افزايش بهره وري مي توان اينگونه حوادث را پشت سر گذاشت.
سالانه يك ميلياردو 481 ميليون متر مكعب آب از سه هزارو 933 رشته چاه، سه هزارو 141 رشته قنات و 576 دهنه چشمه، استحصال مي شود كه يك ميليارد و 357 هزار متر مكعب آن در بخش كشاورزي مصرف مي شود.
688/1027/546 شماره 361 ساعت 12:46 تمام
سه شنبه 26 شهريور 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 69]