واضح آرشیو وب فارسی:سایت دانلود رایگان: تا 40 سال دیگر، مسافران سوار بر هوافضاپیما میشوند
جاهطلبیهای بشر در آسمان تا كجا ادامه پیدا میكند؟ برای این پرسش پاسخی نمیتوان ارائه كرد. 108 سال پیش برادران رایت نخستین هواپیمای جهان را به پرواز درآوردند؛ پروازی كه تنها 12 ثانیه طول كشید و طی آن هواپیما 36 متر را طی كرد. حالا نسل چندم پس از برادران رایت، ایده اعجاببرانگیزی را دنبال میكند كه به نظر میرسد به احتمال یقین به واقعیت تبدیل خواهد شد: ساخت هوافضاپیمایی كه نیمی از زمین را در كمتر از 5/2 ساعت طی میكند!
ZEHST عنوانی است كه برای این فناوری حیرتانگیز انتخاب شده است. این عبارت مخفف Zero Emission Hyper Sonic Transport به معنای سیستم حمل و نقل مافوق صوت با آلایندگی صفر است. بسیاری از كارشناسان امورهوانوردی از این سیستم حركتی به عنوان اوج تكامل صنعت ساخت سیستمهای هوافضانوردی در ابتدای هزاره سوم یاد میكنند؛ سیستمیكه در نگاه نخست، انسان را به یاد افسانه كنكوردها میاندازد، اما حقیقت این است كه ZEHST تلفیقی از عظمت شاتلهای تازه بازنشسته، سرعت خیره كننده كنكوردها و البته نگرش جدید دانشمندان در استفاده از سوختهای زیستی است.
تنها چند هفته از نمایشگاه تازهترین دستاوردهای صنعت هوانوردی میگذرد. در آن نمایشگاه تقریبا تمامی تازههای این صنعت در مقیاس و با نمونه اصلی ارائه شدند به جز یك مهمان خبرساز: هوافضاپیمای ZEHST كه در قالب یك ماكت 4 متری رونمایی شد. اما همین ماكت جذاب، انبوهی از بازدیدكنندگان مشتاق را به سوی خود جلبكرد. ظاهر آن شباهت زیادی به كنكوردهایی دارد كه دیگر از سر و صدای كركننده آنها در آسمانها خبری نیست. این شباهت خیرهكننده تا آن حد بوده است كه ژان بوتی، مدیر فنی EADS شركت سازنده (ZEHST) را به واكنش وادار كرده است: این هواپیما یك نمونه از كنكورد نیست، بلكه شبیه آن است اما این شباهت خود بخوبی نشان از هوشمندبودن سیستم آیرودینامیك به كار گرفته شده در ساختار كنكوردها در دهه 60 میلادی دارد.
حقیقت این است كه ZEHST تلفیقی از عظمت شاتلهای تازه بازنشسته، سرعت خیره كننده كنكوردها و البته نگرش جدید دانشمندان در استفاده از سوختهای زیستی
است
در پشت این پروژه بزرگ، شركت هوافضای اروپا موسوم به EADS قرار دارد، اما به سرانجام رسیدن پروژههایی در چنین ابعاد كلانی به تنهایی از عهده یك شركت برنمیآید. در كنار EADS، سازمان هوانوردی فرانسه و آزمایشگاه ملی تحقیقات هوافضای این كشور موسوم به ONERA و همچنین گروهی از مهندسان ژاپنی نیز حضور دارند كه روی طراحی و ساخت این هوافضاپیما كار میكنند. زمانی كه نمونه اولیه ZEHST ساخته شود، یعنیسال1400 خورشیدی، قرار است به عنوان سیستم حمل و نقل مافوق صوت تجاری به كار گرفته شود و با سرعت بیش از 4 ماخ خود، فاصلهها را نزدیكتر كند. نگاهی به این سرعت كافی است كه دریابیم این هوافضاپیما برای مسیرهای كوتاه كاربردی ندارد، بلكه فراتر از آن و برای مسافتهای بسیار طولانی بین قارهای در نظر گرفته شده است. شركت EADS در تبلیغات گستردهای كه برای ZHEST داشته از عنوان توكیو تا پاریس یا توكیو تا لسآنجلس در كمتر از 5/2 ساعت استفاده كرده و این درحالی است كه برخلاف كنكوردها، پرواز این هوافضاپیمای جدید تأثیر نامطلوب بسیار اندكی بر محیطزیست خواهد داشت. از این رو بیدلیل نیست كه مدیران ارشد EADS شاهكار آتی خود را یك سیستم هوانوردی «استاندارد» خطاب میكنند.
ZHEST مجموعهای از ابتكارات خلاقانه در صنعت هوانوردی است، اما برخی از آنها از جمله نوع سوختی كه در آن به كار گرفته میشود به عنوان شاخصههایی برجسته به شمار میآیند. مهندسان پروژه به دنبال اثبات این ادعا هستند كه میتوان از سوختهای پاك زیستی كه در اینجا از نوعی جلبك دریایی تهیه شده است در نسل آینده هواپیماها و هوافضاپیماها نیز استفاده كرد. در كنار سوخت زیستی، بهرهگیری از سیستم موتوری الكتریكی به عنوان مكملی هیجانانگیز به شمار میآید. بر اساس یك فرمول ساده ریاضی میتوان پذیرفت كه با كاهش چشمگیر زمان مسافرتهای هوایی امكان جابهجایی شمار بیشتری از مسافران به گوشه و كنار جهان فراهم میشود. این همان استراتژی است كه از سوی طراحان پروژه مطرح شده و اتفاقا حامیان زیادی نیز پیدا كرده است.
آنها چنین نگرشی را رمز توسعه سیستم حمل و نقل هوایی جهان میدانند. البته خطوط هواپیمایی كه در آینده به جابهجایی مسافران مشغول میشوند، درعین برخورداری از سرعت عمل باید به یك سری تعهدات زیستمحیطی سفت و سخت نیز پایبند باشند. هماكنون مفاهیم اولیه این تعهدات از سوی كمیسیون اروپایی و تحت عنوان نقشه راه «مسیر پرواز در سال 2050» طراحی و به كار گرفته شده است. در گزارش اخیر كمیسیون اروپایی اهدافی تعریف شده است كه بر مبنای آنها آلاینده كربنی همچون دی اكسید كربن تا 75 درصد و NOx تا 90 درصد كاهش پیدا میكند. گذشته از این، آلودگی صوتی ناشی از پرواز هواپیماها نیز باید تا 65 درصد كاهش پیدا كند. اما در آینده، مفاد چنین تعهداتی به مراتب سختتر خواهد بود و آن زمانی است كه دیگر جایی برای هواپیماهای آلاینده امروزی باقی نخواهد ماند . ZHEST. از جمله سیستمهای پروازی است كه پیشبینی میشود جای ایرباسها و بوئینگهای امروزی را خواهد گرفت.
منبع:تبیان
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: سایت دانلود رایگان]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 145]