واضح آرشیو وب فارسی:ايسنا: دبيرتشكيلات اتحاديه انجمنهاي اسلامي دانشجويان اروپا و آمريكا: دانشجويان در صف مقدم نقد سالم باشند تقويت كرسي نقد و نظريه پردازي به پويايي دانشگاه كمك ميكند
خبرگزاري دانشجويان ايران - تهران
سرويس: سياسي
دبير تشكيلات اتحاديه انجمنهاي اسلامي دانشجويان اروپا و آمريكا با بيان اينكه نقد در جامعه سياست زده شده است، اظهار كرد: نقد منصفانه نوعي مشاركت فعالانه در تحولات مثبت است كه روشمند كردن نقدها نيز بر عهده جامعه علمي است.
حجت وحيدي در گفتوگو با خبرنگار سياسي خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا) با اشاره به فرمايش مقام معظم رهبري مبني بر اينكه در نقد بايد نقاط مثبت و منفي در كنار هم مورد توجه قرار گيرد، گفت:
در بيشتر نقدهايي كه امروزه در جامعه ما صورت ميگيرد بيش از آنكه نگاه دلسوزانه نقادي وجود داشته باشد ، نگاه غالب ، نگاه حزبي و منافع گروهي است؛ در نگاه كلان با اين آفت روبرو هستيم كه همواره همه چيز را يا سياه و يا سفيد ميبينيم و هرگز حد واسطي براي امور قائل نميشويم.
اين فعال دانشجويي افزود: در نقدهايمان دچار سياست زدگي هستيم و اخلاق را عنصر فراموش شده تلقي كردهايم؛ هر كس فكر ميكند تنها اوست كه علامه دهر است و به همه امور اشراف دارد. متاسفانه بنا به همين دلايل اين نگاه در نقدهاي فعلي بسيار كم رنگ و حتي حلقه مفقودهاي است كه مقام معظم رهبري به زيبايي به اين درد جامعه امروز ما اشاره كردهاند.
وي خاطرنشان كرد: در فضاي امروزجامعه متاسفانه با دو نكته روبرو ميشويم، اول آنكه در برخي مواقع آنقدر تملق اوج ميگيرد كه حتي تاب يك نقد سازنده بوجود نميآيد و دوم آنكه ادبياتي تهاجمي و به دور از ادب در قاموس نقد زاده ميشود كه ساحت نقد را آلوده ميسازد. اين نشان از آن دارد كه نقد در جامعه سياست زده شده است و اين سياست زدگي آفت بزرگ نقد در جامعه است. از اينرو نيل به خواست مقام معظم رهبري مستلزم نهادينه شدن اخلاق و انصاف در حوزه نقد است و در اين راستا بايد فرهنگ سازي كرد كه آن هم كار دشواري نيست ؛ وقتي دين ، خرد و آموزههاي ديني در جامعه به شكل صحيح حاكم شود اين امر محقق خواهد شد .
وحيدي با تاكيد بر اينكه دانشگاهيان در زمينه مرزبندي تخريب و نقد رسالت سنگيني به دوش دارند، گفت: دانشجويان بايد با روحيه مطالبهگري و نقادي خود در وهله اول جامعه و نظام دانشگاهي را به اين اعتماد برسانند كه آزادانه و بدور از سياست زدگي و عوام گرايانه بدنبال حركت پيشرو هستند تا بعد از آن بتوانند با مطالبهگري شايسته و صادقانه خود، دولت و مسوولان را در برابر جامعه دانشگاهي پاسخگو كنند.
وي ادامه داد: براي اين امر ساز و كاري هم بايد تعبيه شود كه احيا وتوسعه فرهنگ امر به معروف و نهي از منكر در ميان جامعه دانشگاهي اصلي ترين ركن اين رسالت است. نقد براين اساس داراي گفتماني ديني و اخلاقي مي شود و بايد نقد سالم بر اساس اين نوع گفتمان تعريف شود. از اين رو اگر دانشجويان بتوانند در اين زمينه خوب برنامهريزي كنند، رسالت خود را در حد مطلوبي عملي كرده و ميتوانند در مرز بندي بين تخريب و نقد منصفانه پيروز ميدان باشند.
دبير تشكيلات اتحاديه انجمنهاي اسلامي دانشجويان اروپا و آمريكا اضافه كرد: دانشگاه و تشكلهاي دانشحويي بايد در عرصه فرهنگسازي مرز بين نقد و تخريب نقش هاديان اجتماعي را داشته باشند و بعنوان نيروهايي علمي ، خرد گرا و آرمان طلب پرچمدار اين حركت خجسته به حساب آيند.
وحيدي با تاكيد به اينكه دانشجويان بايد در صف مقدم نقد سالم باشند تا با ارائه الگويي كامل به جامعه نقش هدايت گري تاريخي خويش را باز آفريني كنند، گفت: دانشگاه و تشكلهاي دانشجويي بايد نگاه سنتي به فريضه امر به معروف و نهي از منكر را از بين برده و با باز تعريفي از آن نقدها را بر اين محور سوق دهند ؛ در چنين صورتي است كه تخريب و اتهامات در غالب نقد از بين ميرود و گفتمان حاكم بر فضاي نقد در جامعه، گفتماني ديني ، اخلاقي و مبتني بر انصاف ميشود.
وي افزود: نقدي درست است كه جنبه مچگيري و تسويه حساب فردي و گروهي نداشته باشد، نگاه به منافع ملي و مصالح كلان كشور را قرباني نكند و در عين حال عاري و آزاد از مصلحت انديشيهاي كاذب باشد؛ وقتي چنين جمعي حاصل شد بهترين هديه براي دولت و حاكميت فراهم آمده است و دانشگاه ميتواند اين را در دستور خود داشته باشد. از اينرو دانشگاه بايد براي رسيدن به نقد منصفانه در جامعه فرمول وفاق ملي و نهضت ايدهپردازي خلاقانه را پيگيري و مطالبه نمايد.
وحيدي در ادامه تاكيد كرد: فضاي دانشگاهي بايد با اتكا به عقلانيت توام با معيارهاي ديني و اخلاقي و بهرمندي از تجارب وخير خواهي خود موضوعات را به داوري بنشيند و در اين راه با پرهيز از تملق يا سياست زدگي به ارائه برنامه براي زدودن موانع بپردازد. از سوي ديگر در عصري كه امپراطورهاي رسانهاي دنيا دنبال گرفتن نقاط ضعف از ما هستند، دانشگاه ميتواند با طرح علمي مسائل از دادن دستمايههاي سياسي به اينگونه مغرضان نيز اجتناب نمايد؛چراكه آنها بدنبال اين هستند تا از طرح اين موضوعات براي خود سوژههايي را دستمايه خويش قرار دهند.
وي در ادامه به بيان مثال در اين زمينه پرداخت و گفت: بطور مثال در موضوع تحريم بانك ملي در اروپا
( شعب پاريس، هامبورگ، و لندن) يك سايت خبري داخلي كه مدعي ارزشمداري و اخلاق هم هست متاسفانه با نوعي بيماري ، خبري را منتشر كرد كه نه تنها دردي از اين موضوع را حل نكرد كه برعكس در هر مذاكرهاي در اين باب، طرفهاي مسوول اروپايي آن خبر را سند كرده و مانند چماقي بر سر ما ميزدند و ازآن بعنوان سند گوياي نقطه افتراق ملت و دولت بهره برداري كردند؛ آيا اين نوع طرحهاي رسانهاي ثواب است؟ نقد سالم و دلسوزانه است و يا آنكه وقتي محتوا آشكار ميشود ميبينيم از موضوعي در اين سطح چگونه بهره برداري شده و بجاي حمله به طرف مقابل حقيقت و حق را به مسلخ مي برند.
وي افزود: آيا نميشد اين مسئله را به شكل زيبندهتري مطرح كرد؟ متاسفانه وقتي اخلاق رخت بر بندد و نفسانيات حاكم شود ، عدل و انصاف رخت ميبندد و قطعا ثمره اين كار هم نصيب بدخواهان و شياطين ميشود و روسياهي آن هم براي مدعيان تا روز حشر خواهد ماند. از اين رو اگر اخلاق در نقدها حاكم باشد و منافع ملي در اولويت اول ديده شود و نگاهي باز در اين زمينه داشته باشيم ، آنوقت رسيدن به مطلوب دور نخواهد بود.
دبيرتشكيلات اتحاديه انجمنهاي اسلامي دانشجويان اروپا و آمريكا در ادامه تصريح كرد: اگر در كنار نقد توسعه فضاي نظريه پردازي در دانشگاهها صورت پذيرد فضاي دانشگاه را پويا ميسازد. دانشجويان بايد براي پويايي دانشگاه فضاي امر به معروف و نهي از منكر را در محيطهاي علمي رواج بدهند و نگاه خود به نقد را نگاه امر به معروفي نمايند. از سوي ديگر و در كنار اين امر دانشگاه بايد براي فعال كردن خود به ايجاد كريدور نظريه پردازي علمي و طرح ايدههاي علمي در عرصههاي اجتماعي و سياسي بپردازد و با پرهيز از عوام زدگي به ايفاي نقش پيشرو خود روي آورد.
وحيدي در پايان اظهار كرد: دولت و مسوولان اگر مدعي نو آوري هستند كه الحق هم نوآوريهاي خوبي شده بايد اين نوآوريها در جوامع علمي و تخصصي به بحث و تبادل نظر گذاشته شود تا از اين رهگذر دانشجو ، تشكلها و دانشگاهيان نيز پويا شده و به نقد علمي مسائل بپردازند تا اشكالات و نقاط برتر و قوت كارها دقيقا براي مردم بيان شود. بنابراين پيگيري مطالبه مقام معظم رهبري از دانشگاه در مورد توسعه و تقويت كرسي نقد و نظريه پردازي بايد جدي گرفته شود تا كمك شاياني به پويايي دانشگاه نمايد.
انتهاي پيام
سه شنبه 26 شهريور 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايسنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 144]