واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاري قرآني ايران: الهه خاتمي:برپايي نمايشگاههاي هنر قرآني در خارج از كشور فرصتي براي معرفي فرهنگ ايران است
گروه هنر: نمايشگاههاي هنر قرآني كه به همت سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامي در كشورهاي ديگر برگزار ميشود، ميتواند به جايگاهي براي شناسايي و ترويج فرهنگ و هنر ايراني اسلامي بدل شود.
«الهه خاتمي» خوشنويس و اولين استاد زن انجمن خوشنويسان ايران كه طي روزهاي آينده براي برپايي نمايشگاهي از آثار قرآني خود به همت سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامي عازم كشور تونس خواهدشد، در گفتوگو با خبرگزاري قرآني ايران(ايكنا) عنوانكرد: اين نخستين باري است كه از سوي سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامي براي برگزاري نمايشگاهي قرآني به خارج از كشور اعزام ميشوم اما در گذشته نيز در نمايشگاههايي در كشورهاي مختلف شركت كردهام كه بخش عمده آنها را آثار قرآني تشكيل ميداد زيرا اعتقاد دارم كه اين گونه آثار ميتواند ارتباط خوبي با ساير مسلمانان دنيا برقرار كند.
وي ادامهداد: در برخي كشورهاي مسلمان كه در آنها نمايشگاه برپا كردهام، شاهد بودم كه با هنر ايران به طور ويژه آشنا نيستند اما وقتي موضوع آثار، قرآن و احاديث باشد چون اين مضامين نقطه مشترك تمام مسلمانان است، مخاطب با اثر ارتباط نزديكي برقرار كرده و اين ارتباط زمينه آشنايي با هنر ايران را نيز مهيا ميكند.
خاتمي اشاره كرد: گاهي اوقات بينندگان در مورد مضمون اصلي اثر سوالاتي ميپرسند و در ادامه گفتوگو نسبت به نوع خط و ويژگيهاي هنري اثر نيز كنجكاوي نشان ميدهند از اين رو نمايشگاههاي قرآني در كشورهاي ديگر ميتواند به جايگاهي براي شناساندن و گسترش فرهنگ و هنر ايراني بدل شود.
اين استاد خوشنويسي درباره نحوه انتخاب خود از سوي سازمان فرهنگ و ارتباطات ابرازكرد: از نحوه گزينش و علت انتخاب خود اطلاعي ندارم اما گمان ميكنم به علت فعاليتي كه در عرصه هنر قرآني در طول سالهاي گذشته داشتهام براي حضور در تونس انتخاب شدم.
وي تشريح كرد: با توجه به ابعاد فضايي كه مسئولان براي برپايي نمايشگاه در نظر گرفته اند،21 اثر در ابعاد بزرگ را براي ارائه در نظر گرفتم كه مضامين تمام آنها آيات قرآن و احاديث است البته سعي من بر اين بود كه عبارات و آيات نافذ و كوتاهي مانند نون والقلم را انتخاب كنم تا مخاطب جذب مفهوم شده و در عين آشنايي با مفاهيم قرآن با خط نستعليق به عنوان شناسنامه فرهنگي ايرانيان نيز انس گيرد.
خاتمي با اشاره به تلاش هاي رايزن فرهنگي ايران در تونس براي برگزاري اين نمايشگاه، تاكيدكرد: برپا شدن اين نمايشگاه حاصل كوشش رايزن فرهنگي ايران است كه براي برگزاري مطلوب با ما همكاري داشته اند. موضوع فروش آثار نيز تا كنون از سوي برگزاركنندگان مطرح نشده اما به شخصه تمايلي به اين كار ندارم.
وي در مورد نحوه برگزاري نمايشگاه تصريحكرد: اين نمايشگاه به مدت 12 الي 15 روز در تونس برگزار مي شود و حضور ما در نمايشگاه بيشتر براي پاسخگويي به سوالات مخاطبان است. به اين شكل در زمينه هنر ايراني اطلاعات خود را در اختيار علاقمندان ميگذاريم و از اين طريق نوعي تعامل و تبادل اطلاعات صورت ميگيرد.
اين هنرمند اشاره كرد: حضور بانوان هنرمند در نمايشگاه هاي خارج از كشور به تاثيرگذاري بهترنمايشگاه و استقبال بيشتر مخاطبان منجر مي شود زيرا در برخي كشورهاي مسلمان محدوديت هايي براي حضور زنان در عرصه هاي مختلف وجود دارد به همين دليل هنگامي كه مخاطبان با بانوان هنرمند ايراني رو به رو مي شوند، از اين حضور استقبال مي كنند.
خاتمي با ابراز شادماني از حضور پررنگ بانوان ايراني در تمامي عرصه ها افزود: غرب همواره درباره مسايل ايران و وضع زنان ايراني تبليغات منفي داشته ولي ارتباطات فرهنگي و هنري مانند برپايي نمايشگاه هاي هنري قرآني در كشورهاي مسلمان و حضور زنان در اين محافل سبب خنثي شدن تبليغات مسموم غرب شده و آينده روشني را براي ما رقم مي زند.
وي در پايان يادآورشد: زبان فرهنگ و هنر، زباني بين المللي و بهترين راه تاثيرگذاري و انتقال مفاهيم به مخاطب است كه شايسته است مسئولان به اين امر بيش از پيش توجه كرده و زمينه تعامل فرهنگي بيشتر با كشورهاي ديگر را فراهم كنند تا از اين طريق مجالي براي معرفي و انعكاس مطلوب فرهنگ، تمدن و اعتقادات اسلامي ايرانيان به دنيا مهيا شود.
گزيدهاي از سوابق و فعاليتهاي «الهه خاتمي»
«الهه خاتمي» متولد 1338 تهران داراي مدرك كارشناسي زبان و ادبيات انگليسي از دانشگاه علامه طباطبايي است. وي در محضر اساتيدي چون: استاد غلامحسين اميرخاني و استاد امير احمد فلسفي خوشنويسي را فراگرفت و در سال 1366 موفق به اخذ مدرك ممتاز شد و در سال 1386 نيز به دريافت مدرك استادي نايل آمد و به عنوان اولين استاد زن در خط نستعليق شناخته شد. وي از سال 1366 فعاليت در انجمن خوشنويسان ايران را آغاز كرد و در همان سال نفر اول آزمون انتخاب مدرس شد.
برخي از سوابق و فعاليت هاي وي به شرح زير است:
مدرس انجمن خوشنويسان ايران
عضو و دبير شوراي انجمن خوشنويسان شميرانات
عضو هيئت تشخيص اوراق امتحاني انجمن خوشنويسان ايران
داور جشنواره هاي مختلف خوشنويسي
نفر اول و اثر برگزيده در جشنواره هاي:
آينه در آينه 1375
اولين جشنواره خوشنويسي جهان اسلام 1376
جشنواره مهر 1378
جشنواره تكريم حضرت علي(ع) 1379
نمايشگاه هاي انفرادي:
1. لندن – انگلستان 1371
2. موزه رضا عباسي – تهران 1379
3. بيروت – لبنان 1380
4. بانكوك – تايلند 1381
5. نگارخانه سعدآباد 1382
6. داكار – سنگال 1383
7. گالري شمس – تهران 1384
8. نگارخانه رضوان(آستان قدس رضوي) – مشهد 1385
نمايشگاه هاي جمعي:
1. شركت در همه نمايشگاه هاي داخلي و خارجي انجمن خوشنويسان ايران سال 1366 تا كنون( بالغ بر يكصد نمايشگاه )
2. شركت در نمايشگاه هاي قرآن از سال 1376
3. حضور و شركت در نمايشگاه هاي جمعي اساتيد خوشنويس در گالري سعدآباد 1383 و گالري شمس 1384 تا1386
4. شركت در نمايشگاه خوشنويسي كنگره بزرگداشت حافظ در شيراز پاريس و پاكستان 1367
5. شركت در نمايشگاه خوشنويسي كنگره بزرگداشت هزاره فردوسي تهران 1369
6. شركت در نمايشگاه خوشنويسي كنگره بزرگداشت نظامي تبريز 1370
7. شركت در نمايشگاه خوشنويسي كنگره بزرگداشت خواجوي كرماني 1370
8. نمايشگاه خوشنويسي قطر 1382
9. نمايشگاه خوشنويسي شارجه امارات 1383
نمايشگاه هاي غيرحضوري خارجي:
آمريكا، كانادا، پاكستان، تركمنستان، دوبي، كويت، قطر، شارجه، عربستان، مراكش و ...
چاپ آثار:
1. شركت در مرقع گنج نور(آثار اساتيد) چاپ سروش 1366
2. شركت در آلبوم هزار فراز شاهنامه فردوسي، چاپ انجمن خوشنويسان ايران
3. خوشنويسي روي جلد و مقدمه و يك قطعه تابلو سياه مشق در كتاب ديوان پروين اعتصامي، چاپ انجمن خوشنويسان ايران
4. شركت در آلبوم «حضرت فاطمه» چاپ معاونت امور فرهنگي ارشاد
5. شركت در كتاب «رنگ ها و نقش ها» منتخبي از آثار تجسمي بانوان استان تهران، چاپ معاونت هنري و سينمايي ارشاد 1380
6. كتاب «اين شرح بي نهايت» (گزيده آثار خوشنويسي الهه خاتمي) چاپ آستان قدس رضوي 1385
7. چاپ آثار در مجلات و روزنامه ها و نشريات مختلف
سخنراني و مصاحبه:
1. سخنراني در تلويزيون بيروت با موضوع «ايران و هنر خوشنويسي»
2. سخنراني در دانشگاه هنر بانكوك با موضوع «خوشنويسي چيست؟» به زبان انگليسي
3. سخنراني در دانشگاه هنر داكار – سنگال و برگزاري كارگاه هنري به زبان انگليسي
4. سخنراني در مسجد بزرگ داكار با موضوع «تاريخچه هنر خوشنويسي و جايگاه زنان خوشنويس» به زبان انگليسي
5. ميهمان ويژه اولين جشنواره هنرهاي اسلامي در كويت 1385 به عنوان هنرمند زن ايراني مدعو و شركت فعال در جلسات تحليل و بررسي جايگاه هنر خوشنويسي در ميان كشورهاي اسلامي
6. سخنراني در جلسه اختتاميه به دعوت رياست سازمان ارسيكا در دو موضوع 1- هنر خوشنويسي هنر مشترك كشورهاي مسلمان 2- نقش زنان ايراني در ترويج فرهنگ و هنر با بهره مندي از هنر خوشنويسي
7. سخنراني و كارگاه آموزشي در يزد با عنوان «از نوشتار تا هنر خوشنويسي» 1386
خريد آثار توسط موزه ها و مراكز هنري:
1. موزه هنرهاي معاصر ايران
2. موزه هنرهاي اسلامي و مركز گفتگوي ميان تمدن ها در شارجه
3. موزه هنرهاي اسلامي كويت
4. موزه شخصي دكتر محمد المر در دبي
5. موزه قرآن تهران
6. نمايشگاه هاي قرآن تهران
سه شنبه 26 شهريور 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاري قرآني ايران]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 486]