واضح آرشیو وب فارسی:سایت دانلود رایگان: مقدمه :
انگلهای خارجی نوعی از حشره ها هستند که در گروه بندپایان قرار می گیرند . پیشگیری و مبارزه با آنها از این رو قابل اهمیت می باشد که :
1- بسیاری از بیماریهای انسانی ، دامی و یا مشترک بین انسان و دام مانند تیفوس، حصبه، وبا، طاعون، سالک و مالاریا به وسیله بندپایان انتقال پیدا می کنند. 2- بعضی از انگلهای خارجی از گوشت یا خون دام یا انسان استفاده می کنند و سبب کم خونی در آنان می شوند. و باعث وارد آوردن خسارات زیادی به فرآورده های دامی مانند پوست و ... می شوند. 3- گزش بعضی از انگلهای خارجی سبب به وجود آمدن مسمومیت ، ناراحتی های خونی، ناراحتی های عصبی و به وجود آمدن کهیر و تاول در پوست و گاهي مرگ انسان و دام می شود.
کنه ها :
یکی از مشکلهای بزرگ در دامداریهای کشور ما وجود کنه و بیماریهای بوجود آمده از آن است . کنه ها می توانند بیماریهای مانند بایزیور و تیلریوز (زردی) را به گاو و گوسفند انتقال بدهند ، علاوه بر این کنه ها موجب به وجود آمدن کم خونی در دام می شوند . کنه ها باعث ایجاد تحریکات موضعی و ایجاد زخم و عفونت می شوند. کنه ها می توانند به انسان ، گاو ، گوسفند، مرغ ، اسب و ... حمله کنند . نیش کنه ها دردناک است و سبب لاغری و حتی تلف شدن دام می شود .
1- دام آلوده به کنه را از گله جدا کنید و اجازه ندهید با دام های دیگر ارتباط داشته باشد . 2- مکانهای مناسب برای تخم گذاری و رشد کنه ها را ضد عفونی و سپس سمپاشی کنید . بسیاری از کنه ها در جاهای تاریک زندگی می کنند . 3- حمام دام یا پاشیدن سم بر روی دام با استفاده از سم هایی مانند مالاتیون, پاراتیون ، نگوون ، آزانتول ، بایگون و لیندن در مبارزه با کنه ها اثر زیادی دارد .
جرب ها :
جرب ها عامل بیماری گال یا گری هستند . بر عکس کنه ها جرب ها را نمی توان با چشم دید و فقط با میکروسکوپ قابل دیدن هستند. حمله جرب ها به انسان یا دام باعث خارش شدید می شود که به آن خارش شبانه می گویند . جرب ها به پوست حمله می کنند و سپس با بوجود آوردن سوراخی به زیر پوست می روند . این خارش در زیر آفتاب شدت می یابد . مو و پشم آلوده می ریزد و به دلیل خارشهای شدید کبره یا زخم بوجود می آید . انسان ، گاو ، اسب ، گوسفند و ... ممکن است به جرب آلوده شوند . در دام باعث کاهش شیر, گوشت و کاهش ارزش پشم و پوست شده و مقاومت بدن نسبت به بیماری ها را می کاهد. به طور معمول جرب ها در هنگام روز پنهان هستند و در هنگام شب از شکاف ها و درز دیوارها خارج می شوند و خونخواری می کنند . انسان جرب را از حیوانات و یا سایر انسان های آلوده از طریق تماس با لباسهای آلوده می گیرد .
دام هایی که تغذیه آنها درست و مناسب است کمتر به انگل جرب آلوده می شوند . رعایت بهداشت در دامداری و سمپاشی به موقع محل زیر نظر دامپزشک از گسترش بیماری گال در میان دامها جلوگیری می کند . 1- برای مبارزه با جرب در دامها می توان از ترکیب های گوگرد دار مانند خمیر گوگرد استفاده کرد . 2- استفاده از سم های مجاز با نظر دامپزشک نیز برای حمام دادن دام ها مناسب است . جهت مبارزه با جرب و شپش ، از سموم مجاز دامي به فاصله حدود سه هفته بصورت حمام و پودر پاشي استفاده شود .3- دامهای آلوده را باید از گله جدا کرد تا بیماری به دام های دیگر منتقل نشود .
کک ها :
ککها حشراتی خونخوار هستند که تخم خود را روی بدن انسان ، حیوان و یا در داخل لانه حیوان می گذارند . کک ها مهمترین عامل انتقال بیماری طاعون هستند .
نیش کک ها در انسان و دام باعث بوجود آمدن خارش شدید و زخم های چرکی در پوست می شود .
انسان ، موش ، خوک ، طیور ، سگ ، گربه و سنجاب ممکن است به کک آلوده شوند .
کک ها در محل زندگی انسان ها هنگام روز در شکاف ها و درزها داخل فرش ها و رختخواب ها زندگی می کنند . به همین دلیل رعایت بهداشت به خصوص در اتاقهای خواب انسانها یا محل استراحت حیوانات ، مهمترین راه پیشگیری از آلودگی انسان و حیوان به کک است .
1- مهمترین و سریع ترین راه مبارزه با کک ها استفاده از حشره کش های مناسب با نظر دامپزشک است . به طور معمول ، این حشره کش به صورت گرد پاشیدنی مصرف می شود . 2- لانه ها ، سوراخ ها و راهروهای جوندگان محلهای اصلی سمپاشی هستند . 3- در ساختمانها برای مبارزه با کک باید قسمت پایین دیوار و کف اتاق ها تا فاصله پانزده تا سی سانتیمتری از دیوار به مقدار کافی سمپاشی بشود . 4- در جاهایی که بین دیوار و سقف شکاف وجود دارد . باید در تمام شکاف ها ، بالای دیوارها ، قسمت های مختلف سقف ، تیرها و ستونهای ساختمان سمپاشی بشود . 5- کک ها پس از تغذیه ، روی انسان یا حیوان باقی نمی مانند به این ترتیب برای مبارزه با این حشره باید محل های خواب و رختخوب ها را سمپاشی کرد .
پشه و مگس ها:
پشه ها و مگس ها باعث ایجاد استرس و اضطراب در دام شده و همچنین باعث کاهش مقاومت بدنی نسبت به بیماری ها و گاهی اوقات مسدود شدن مجرای تنفسی و خفگی دام می شود.
براي مبارزه با پشه هاي بالغ مي توان به روشهاي زير اقدام نمود :
الف) سمپاشي اماكن دامي با سموم داراي اثر ابقايي مناسب
ب) استفاده از آويزه هاي گوش دور كننده حشرات در دامها .
روشهاي مبارزه با انگلهاي خارجي:
الف-حمام ضد كنه: اين روش بيشتر درگوسفند كاربرد دارد.دراين روش گودالي حفر كرده ودرآن محلول آب وكنه كش ريخته مي شود ودام از آن عبور مي نمايد تا كنه هاي روي پوست آنها تحت تاثير تاثير مواد سمي كشته شوند. 1- حمام دادن بايد درفصل مناسب درهواي گرم ومحيط باز انجام گيرد. 2- بهتر است حداقل 2الي 3 هفته بعد ازپشم چيني عمل حمام دادن انجام گيرد، چون هنگام حمام دادن نبايد هيچگونه جراحتي روي بدن حيوان مشاهده گردد. 3- فاصله بين حمام دادن ها با توجه به وضع بيماريهاي انگلي در دامداريهاي منطقه به طور متوسط 3بار با فواصل زماني حداقل بيست روز باشد. 4- حداقل زمان برخورد سم با بدن دام حدود يك دقيقه باشد. 5- قبل ازورود دام به حمام لازم است پاهاي دام از گل ولاي وفضولات تميز شود تاباعث آلودگي آب حمام نشود. 6-دامهاي آبستن سنگين رانبايد حمام داد وبهتر است آنها بوسيله روش اسپري سم پاشي شوند. 7- قبل ازحمام دادن بايد دام راكاملا سيراب نمود تا دام براثر تشنگي ازآب حمام ننوشد.
ب-سمپاشي :اين روش درمورد گاو مفيد تروآسان تر ازروش حمام ضد كنه است.سمپاشي به 2طريق صورت ميگيرد:
الف) محلول پاشي. ب)پودر پاشي. با اين روش دركنه كش وآب نيز حداكثر صرفه جويي به عمل مي آيد. بديهي است رعايت مسائل بهداشتي نظير تميز كردن جايگاه وخارج نمودن كود قبل از سمپاشي اهميت فراواني دارد. در دام هائيكه در شرايط روستائي پرورش داده مي شود ، سمپاشي جايگاه در دو مرحله ، اوايل بهار همزمان با حمام دادن بدن دام و پاييز قبل از جايگزيني زمستانه توصيه مي گردد .
در مجتمع هاي دامداري ، مبارزه با انگلهاي خارجي بدن دام و جايگاه به صورت همزمان توصيه مي گردد .
سموم مورد استفاده براي جايگاه ممكنست باسموم مورد استفاده براي بدن دام متفاوت باشد ، لذا به دستور العمل كارخانه سازنده توجه شود.
رعايت موارد مهم در سمپاشي :
1-مواد غذايي بايد ار حيطه نفوذ و انتشار سموم دور شوند.2- آخورها و آبشخورها تخليه شوند.3-هر گونه كود و زباله از محوطه خارج شوند.4-خوردن و آشاميدن مواد غذايي در هنگام سمپاشي مجاز نيست و خطرناك است 5- عاملين سمپاش از لحاظ حفاظتي بايد ملبس به لباس كار ، ماسك ,عینک و كلاه ، چكمه و دستكش باشند. 6- سم بايد طبق توصيه سازنده كارخانه به آب اضافه گردد.7-محلول سم با دقت و حوصله كافي به تمام سطوح بدن دام پاشيده شود ايندقت در باره سطوح مختلف ساختماني نيز بايد رعايت شود. بطوریکه تمام سطوح و شکاف دیوارها سم پاشی شود. 8-در باد شديد، در هواي آزاد سمپاشي نبايد انجام گيرد. 9- پس از اتمام سمپاشي جايگاه دام, بايد آبشخورها و آخورها با آب تميز شسته شوند.
بنابر این جهت کاهش آلودگی محیط زندگی خود و جلوگیری از مبتلا شدن به بیماری های گوناگون و کاهش خسارات وارده از طریق انگل ها به دام و فراوردهای دامی بهتر است طبق توصیه های دامپزشکان و کارشناسان از شیوع انگل ها در دامداری بوسیله رعایت بهداشت, استفاده از روش مبارزه مناسب برعلیه انگل های متفاوت و استفاده از سم مناسب با غلظت توصیه شده جلوگیری نمائید.
منابع:
1- بهداشت كاربردي در پرورش گاو؛ دكتر خليل مير زاده
2- بهداشت گاو هاي شيري؛ دكتر عليرضا محمود زاده و دكتر مسعود هاشمي
3- اصول پرورش گوسفند و بز؛ مهندس مجيد خالداري
4- اصول نوين پرورش گوسفند؛ دكتر ميرجمال جلالي زنوز
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: سایت دانلود رایگان]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 4206]