واضح آرشیو وب فارسی:مهر: گزيده گزارش البرادعي -2پاسخ شفاف و 117 صفحه اي ايران به درخواست هاي آژانس / تاكيد ايران بر جعلي بودن اتهامات
دبير كل آژانس انرژي اتمي در گزارش خود تاكيد كرده كه ايران به درخواست هاي 14 و 23 ماه مي 2008 كه ادعاهايي را در ارتباط با پروژه نمك سبز، آزمايش مواد انفجاري سطح بالا و پروژه هاي موشكي ايران مطرح كرده در 117 صفحه پاسخ داده است.
به گزارش خبرگزاري مهر، ادامه متن گزارش محمد البرادعي، مديركل آژانس بين المللي انرژي اتمي كه ظهر امروز (دوشنبه) به وقت وين منتشر شد ، به شرح زير است:
D. موارد اجرايي ديگر
D.1 تبديل اورانيوم
9. مانند 3 آگوست 2008، تقريباً 28 تن اورانيوم به شكل UF6 در تاسيسات تبديل اورانيوم از هشت مارس 2008 ، تاريخ آخرينPIV انجام شده توسط آژانس توليد شده است.
با اضافه شدن اين مقدار، از مارس 2004 تاكنون تمام اورانيوم توليد شده به شكل UF6 در تاسيسات UCF به 342 تن مي رسد كه همگي تحت مراقبت و نظارت آژانس انجام گرفته است.
D.2.طراحي اطلاعات
10. بنا به گزارش هاي قبلي ارائه شده به شوراي حكام (GOV/2007/22, paras 12–14) كه در 30 مارس 2007 ارائه شد، آژانس از ايران مجددا مي خواهد تا تصميم خود براي تعليق اجرايي كردن متن اصلاح شده قسمت بخش عمومي تدابير متمم "كد 3.1 " را مورد بازنگري قرار دهد.
11. آژانس در دسامبر 2007 اطلاعات طرح اوليه نيروگاه هسته اي را كه ايران در دارخوين خواهد ساخت، درخواست كرد.
D.3.موارد ديگر
12.در 2 آوريل 2008 ، آژانس از ايران خواست به منظور شفاف سازي ، دسترسي به مكانهاي اضافي و علاوه بر آن براي توليد سانتريفيوژها، تحقيق و توسعه براي غني سازي اورانيوم غني شده، و همچنين معادن اورانيوم و كارخانه هاي اورانيوم به درخواست هاي زير پاسخ دهد .
13. در 3 سپتامبر 2008، آژانس از نيروگاه بوشهر بازرسي كرد. تمامي سوخت هاي ارسالي روسيه براي استفاده در نيروگاه با تحت مهر و موم آژانس بود.
E.ابعاد احتمالي فعاليتهاي نظامي
در اين باره مسائلي در آخرين گزارش دبير كل به شوراي حكام (GOV/2008/15, para. 14) وجود دارد كه برخي نگراني ها درباره ابعاد احتمالي نظامي بودن برنامه هسته اي ايران را افزايش مي دهد.
چنانكه در گزارش دبيركل به منظور شفاف سازي درباره فعاليت هاي ايران آمده ، لازم است ايران به آژانس اجازه دهد مطالعات ادعايي و اطلاعات چگونگي دستيابي به اوراق فلز اورانيوم را بيشتر بررسي كند.
ايران همچنين چگونگي تامين وR&D فعاليت هاي نظامي موسسات و شركت هاي مرتبط با مواد هسته اي و توليد تجهيزات و اجزاء هسته اي را شفاف سازي كند.
15. چنانكه در مجموعه اي از نشست هاي ماه آوريل و مي 2008 مطرح شد، آژانس درباره اين مسائل با ايران گفتگو كرد و شفاف سازي بيشتر مرتبط با برنامه هسته اي را خواستار شد.
ايران به درخواست هاي 14 و 23 ماه مي 2008 كه اتهاماتي را در ارتباط با پروژه نمك سبز، آزمايش مواد انفجاري سطح بالا و پروژه هاي موشكي ايران مطرح كرده در 117 صفحه پاسخ داده است. اطلاعاتي به ايران درباره جزئيات مطرح شده ارائه شد و از تهران خواسته شد تا درباره مسائل شفاف سازي كند.
آژانس پيشنهاد داد كه با كارشناسان ايراني درباره محتواي گزارشهاي مهندسي بحث كند. اين گزارشها مربوط به جزئيات تحقيقات مدل سازي مرتبط با تاثيرات پارامتر هاي مختلف فيزيكي بر بدنه ورود از زمان آغاز كار پرتاب موشك تا لحظه پرتاب بود.
اين بحث با هدف مشخص كردن اين موضوع كه آيا اين تحقيقات مرتبط با فعاليتهاي مربوط به هسته اي بوده و يا همانگونه كه خود ايران اعلام كرده فقط مربوط به فعاليتهاي نظامي متعارف بود ، انجام مي شد. علاوه بر اين آژانس خواستار دسترسي به سه كارگاه شد.
ايران تكرار و تاكيد كرد كه تمامي اتهامات بر اساس اسناد جعلي و اطلاعات ساختگي است و بر كاستي ها در شكل و فرمت دلالت دارد و اين كشور تكرار كرد كه نسخه هاي الكترونيكي اسناد به آن كشور نشان داده شده و تهران نسخه هايي كه بتواند ثابت كند كه جعل و تقلبي صورت گرفته دريافت ننموده است.
اين كشور همچنين نگراني خود را از حل برخي از اين مسائل كه نيازمند دسترسي آژانس به اطلاعات حساس مربوط به فعاليت هاي بحث انگيز نظامي و موشكي آن كشور مي باشد، اعلام كرده است.
16. پس از ارزيابي هاي بيشتر پاسخ ايران، آژانس در يك سري نشست هايي در تهران از 7 تا 8 و 18 تا 29 اوت موضوع هايي را كه نياز به اطلاعات اضافي در خصوص آنها مي باشد روشن كرده است. در حالي كه آژانس از اينكه در موضعي نيست كه نسخه هايي از اسناد مربوط به مطالعات ادعايي را ارائه كند، ابراز تاسف مي كند(!) ، اما اين نهاد تاكيد دارد كه اسناد به اندازه كافي مشروح هستند كه جدي گرفته شوند، به ويژه در رابطه با اين حقيقت كه همانطور كه ايران اعتراف كرده برخي از اطلاعات موجود در آن به طور واقعي دقيق هستند.
آژانس ايران را تشويق مي كند به عنوان موضوع شفاف سازي ترديدهايي را كه در خصوص ماهيت فعاليت هاي آن كشور وجود دارد و طبيعتاً مسائل مهمي را در باره صلح آميز بودن ماهيت برنامه هسته اي ايران مطرح مي كند، بر طرف كند.
آژانس همچنين تمايل خود را براي گفتگو در خصوص مداليته ها اعلام مي كند، روندي كه مي تواند ايران را قادر سازد تا به طور دقيق نشان دهد كه فعاليت هاي مورد اشاره در اوراق به فعاليت هاي هسته اي مرتبط نيستند. همچنين ايران با اين روند مي تواند از اطلاعات حساس خود در زمينه فعاليت هاي مرتبط با نظامي حفاظت كند.
17 . براي پايان دادن به اين موضوع و رسيدن به اين مرحله آژانس طي نشست هاي خود [ در تهران] يك سري پيشنهاد ملموس و عملي براي بررسي مطالعات ادعايي ارائه داد كه در زير نمونه هاي از اين پيشنهاد مي آيد.
a. در كل در رابطه با مطالعات ادعايي آژانس از ايران خواست تا اجزاي اوراق را روشن و مشخص سازد.
b. در رابطه با پروژه نمك سبز، با توجه به حل برخي از تناقض هاي مشخص شده از سوي آژانس در تائيد سند ارائه شده از سوي ايران، آژانس درخواست دسترسي به اصل نامه ها و قرار دادهايي كه ايران وجود آن را اعلام كرده- و نسخه هايي از برخي از اسنادي كه ايران براي آژانس فراهم كرده - را دارد.
آژانس همچنين درخواست دسترسي به افرادي را كرده كه در اوراق نامي آنها برده شده است.
c) در رابطه با مطالعات ادعايي در آزمايش هاي انفجاري قوي، آژانس از ايران درخواست كرده است تا اطلاعات و اسناد اضافي را فراهم كند و در راستاي تاكيد بر صحت بيانيه خود اجازه دسترسي به افراد را بدهد.اين كار در راستاي تائيد بيانيه هاي آن درباره استفاده نظامي متعارف و صلح آميز آن كه مرتبط با چاشنيهاي انفجاري EBW بود انجام مي شود. (GOV/2008/15, para. 20).
d) در خصوص اوراقي كه آزمايش مرتبط با شروع متقارن نيم كره اي نشان مي داد خرج منفجر شده قوي موردي مناسب براي انفجار داخلي در يك نوع دستگاه هسته اي است ، تهران اعلام كرد كه چنين فعاليتي در ايران انجام نشده است. از زمان آخرين گزارش مدير كل ، آژانس اطلاعاتي بدست آورده كه آزمايشهاي اشاره شده در اين اوراق ممكن است با همكاري يك طرف خارجي انجام شده باشد.
18-آژانس معتقد است كه ايران مي تواند ، به عنوان يك اصل شفاف سازي، آژانس را در ارزشيابي مطالعات ادعايي ياري دهد. ايران مي تواند اين كار را از طريق فراهم كردن دسترسي آژانس به مدارك، اطلاعات و پرسنل مرتبط با اين كار انجام دهد، همانگونه كه ايران اعلام كرده كه اين فعاليتها به مورد هسته اي مرتبط نبوده اند.
اين گزارش ادامه دارد....
دوشنبه 25 شهريور 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: مهر]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 111]