واضح آرشیو وب فارسی:سازمان خبری اقتصاد ایران: اروپا بهدنبال جايگزين كردن گاز ايران با روسيه
تهران - خبرگزاري اقتصادي ايراناكونيوز: درحالي كه در چند سال گذشته اروپا با نگراني به روسيه بهعنوان تامينكننده استراتژيك انرژي خود مينگرد، كارشناسان معتقند وقت آن فرارسيده كه اين اتحاديه براي رهايي از اين وابستگي، توجه خود را به سوي ايران منعطف كند.
به گزارش خبرگزاري اقتصادي ايران،اروپا پس از بحران قفقاز به طور ويژهاي متوجه گاز ايران شده است. كارشناسان "موسسه تحقيقي بنياد جيمز تاون در واشنگتن" ميگويند كه در سياست آينده آمريكا در قبال ايران نيز مساله نفت و گاز نقش مهمي ايفا خواهد كرد.
اروپا براي رهائي از وابستگي به گاز روسيه قصد دارد به منابع جديد گازي دست يابد. برخي از كارشناسان غربي از جمله ولاديمير سوكور - كارشناس موسسه تحقيقي بنياد جيمز تاون در واشنگتن - سالهاست در خصوص وابستگي انرژي كشورهاي اروپائي به روسيه و تاثير سياسي آن هشدار دادهاند.
سوكور كه مقيم شهر مونيخ است و در خصوص وضعيت گاز در جهان و بويژه در آسياي مركزي تحقيات بسياري كرده است، در گفتوگو با دويچه وله ميگويد عدم صدور گاز ايران موجب بالارفتن بهاي گاز در بازار جهاني شده است.
وي همچين اشاره ميكند كه در سياست آمريكا در قبال ايران، مساله نفت و گاز نيز نقش مهمي را در آينده ايفا خواهد كرد.
واقعه قفقاز وابستگي اروپائيان به نفت و گاز روسيه را آشكارتر كرد. اين مساله سبب شد كه اتحاديه اروپا به فكر خريد گاز از منابع غير روسي بيافتد. اروپائيها پس از واقعه قفقاز دريافتند كه شركتهاي نفتي راه ديگري غير از روسيه براي انتقال نفت قزاقستان و تركمنستان در اختيار ندارند.
كارشناسان در امور گاز ميگويند كه پيش از اين دولتهاي غربي و كمپانيهاي نفتي موقعيت انحصاري روسيه را طرح نميكردند.
روسيه پس از عربستان سعودي، بزرگترين توليد كننده و صادر كننده نفت در جهان است و اين كشور از نظر توليد و صدور گاز طبيعي در جهان مقام اول را دارد. علاوه برآن نفت و گاز كشوري هاي آسياي مركزي نيز از طريق روسيه به اروپا صادر ميشود.
اروپا مجبور است نه تنها نفت و گاز خود را از روسيه بخرد، بلكه نفت و گاز قزاقستان و تركمنستان را نيز از طريق روسيه وارد كند.
با توجه به اين موضوع و نگرانيهايي كه در اروپا از جايگاه استراتژيك روسيه بهوجود آمده است، شانس ايران براي صدور گاز به اروپا افزايش مييابد.
عدم صدور گاز ايران تاكنون براي كشورهاي پيشرفته صنعتي اروپا و هم براي ايران ضررهاي اقتصادي زيادي به بار آورده است. شركتهاي بزرگ نفت و گاز اروپايي مثل شل و توتال اعلام كردهاند كه در آينده قصد دارند در استخراج و صدور گاز ايران مشاركت كنند، ولي آمريكا با آن مخالفت ميكند. اين بدان معناست كه بهاي گاز بهطور غير طبيعي بالا رود.
كارشناس موسسه تحقيقي بنياد جيمز تاون در واشنگتن در ادامه به سياست آمريكا در قبال ايران اشاره كرده مي گويد: سياست آمريكا در قبال ايران يك اشتباه استراتژيك است. تابهحال در آمريكا بحثهاي زيادي درباره ايران انجام شده، ولي مشخصا در مورد نفت و گاز اين كشور صحبتي نشده است.
به نظر اين كارشناس، پس از انتخابات رياست جمهوري در آمريكا مي توان در انتظار يك سري ابتكارات جديدي در خصوص نفت و گاز بود و مساله نفت و گاز ايران نيز يكي از موضوعات اصلي سياست آمريكا در قبال ايران خواهد بود.
شركتهاي نفتي غربي توانستهاند با صرف هزينه و سرمايه، از منابع قزاقستان و تركمنستان، نفت و گاز استخراج كنند، ولي هنوز راهي غير از روسيه براي انتقال انرژي اين كشورها به مصرفكنندگان در اروپا يافته نشده است. كارشناسان به دولتهاي غربي توصيه ميكنند كه يكي از راههاي كاهش از وابستگي انرژي براي غرب استفاده از منابع نفتي درياي خزر و ايران است. به نظر اين كارشناسان به خصوص منابع كشورهاي تركمنستان و قزاقستان، كه از زمان فروپاشي اتحاد شوروي تاكنون، سرمايه هنگفتي از سوي شركتهاي آمريكايي و اروپايي صرف اكتشاف و استخراج آن شده است، بسيار اهميت دارد.
اين كارشناسان تاكيد ميكنند كه وقت آن فرا رسيده است اتحاديه اروپا به اهميت دسترسي به نفت حوزه شرق درياي خزر و ايران پي ببرد. اين مساله مي تواند در رهائي اروپا از وابستگي به گاز روسيه كمك كند.
انتهاي پيام//
دوشنبه 25 شهريور 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: سازمان خبری اقتصاد ایران]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 112]