واضح آرشیو وب فارسی:سایت دانلود رایگان: پيشگفتار
«وَأَذّنْ فِي النّاسِ بِالْحَجّ يَأْتُوكَ رِجالاً وَ عَلى كُلّ ضامِرٍ يَأْتِينَ مِنْ كُلّ فَجٍّ عَمِيقٍ»
(1)
حجّ لبّيك به دعوت و نداى ابراهيم(ع) است كه پس از بناء بيت اللّه الحرام، به فرمان پروردگار سبحان، هر سوار و پيادهاى را از هر گوشهى عالم به اداى مناسك حج و زيارت كعبه فرا خواند.
طبق روايات، حجّ فريضهاى الهى و ركنى از اركان دينى است، تا كعبه پابرجاست، دين هم استمرار دارد: «لا يزال الدين قائماً ما قامت الكعبة»(2) وآن هنگام كه مردم به حج بىاعتنايى كنند، عذاب الهى بر آنان فرود مىآيد؛ «لوترك الناس الحجّ، لنزل عليهم العذاب»(3).
«حج» فريضهاى ويژه و منحصر به فرد و جامع معارف الهى و دربرگيرنده تمامى عبادات است. حج همچون زكات و خمس، عبادتى مالى، همچون نماز عبادتى بدنى و قولى، همچون جهاد عبادتى عملى و وجودى و همچون روزه عبادتى عدمى و امساكى است.
از جنبهى فردى، حجّ نشانهى عبوديّت محض و خضوع و خشوع خالص در پيشگاه حضرت حقّ است و از اين رو برآورندهى مهمترين آرزوى بشر، يعنى فلاح و رستگارى اوست،(4) با اداى حج، گناهان بخشيده مىشود و پاداشى جز بهشت براى آن نيست، زائران بيت اللّه الحرام، ضيوف خداى رحمان و دعايشان مستجاب است.
از جنبه اجتماعى حجّ در ميان همهى فرائض اسلامى بىهمتاست، مظهرى از قدرت و عزّت و اتّحاد امّت اسلامى است. هيچ فريضهاى بدينسان به آحاد مسلمين دربارهى مسائل امّت اسلامى و جهان درس و عبرت نمىآموزد.
حجّ و زيارت كعبهى مكرّمه، عبادت است و تحقق اهداف و آثار مورد انتظار از آن، در گرو آن است كه اين مناسك روحانى دقيقاً بر طبق دستور شرع انجام شود. گستردگى و پيچيدگى احكام فقهى حج با هيچ عبادت ديگرى قابل مقايسه نيست.
هنگامى كه زراره به امام صادق(عليه السلام)، عرض كرد: چهل سال است، دربارهى حجّ مىپرسم و شما پاسخ مىدهيد، حضرت فرمود: «يا زرارة، بيت حجّ اليه قبل آدم بألفي عام تريد أن تفني مسائله في أربعين عاماً؛ بيتى كه دو هزار سال پيش از آدم محلّ اداى مناسك حج بوده است، انتظار دارى مسائل آن در مدت چهل سال به انجام رسد.»(5)
اهميّت و حساسيّت فوق، وظيفهى شرعى زائران خانهى خدا را نشان مىدهد كه بهطور دقيق مناسك را فرا گرفته و با آگاهى، به تكليف خود، بر طبق فتواى مرجع تقليدشان عمل كنند.
* * *
براى اين منظور، مناسك حج آيةاللّه العظمى حضرت امام خمينى (رضواناللّه تعالى عليه) كه مشتمل بر حدود يك هزار و چهارصد مسأله و استفتا است، يكى از كاملترين و مناسبترين مناسكى است كه مراجع عظام تقليد، از جمله مقام معظم رهبرى (دامت بركاته الوافرة) فتاواى خود را در حاشيهى آن درج كرده و در اختيار عموم قرار دادهاند.
از اين رو با توجه به نياز شرعى بسيارى از زائران بيت اللّهالحرام كه با اذن حضرت آيةاللّه خامنهاى(أعلى اللّه كلمته)، بر تقليد حضرت امام(قدّس سرّه) باقى ماندهاند و يا اكنون از معظمله تقليد مىكنند و درخواست آنان، تصميم گرفته شد به اين درخواست و نياز پاسخ داده شده و مناسك حج امام خمينى(ره) به ضميمهى حواشى مقام معظم رهبرى (دام ظله) با آخرين اصلاحات و تغييرات (كه با نظارت بخش استفتائات دفتر انجام شده)، در اختيار مقلّدان معظمله قرار گيرد.
ومن الله التوفيق
بهار 1387
1. سوره حج، آيه 27
2و3. وسائل الشيعه، ج11، ص21
4. عن الباقر عليه السلام قال: «حجّ فلان اي افلح فلان» (معانى الأخبار/170).
5. وسائل الشيعه، ج11، ص12
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: سایت دانلود رایگان]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 759]