واضح آرشیو وب فارسی:ايرنا: تجاوزهاي مكررآمريكا به مناطق قبايلي پاكستان:نگاه حقوقي وسياسي(بخش4 )
** ديدگاه تحليل گران
دفاع پاكستان نيز اظهارات ضدونقيضي درباره عمليات نظامي امريكا در خاك پاكستان داشته است. به نظر مي رسد اسلام اباد با عمليات نظاميان امريكايي در خاك كشورش مخالفتي ندارد اما روز گذشته فرمانده ارتش پاكستان به اين ابهامات پاسخ داد و گفت هيچ معامله مخفيانه اي ميان امريكا و پاكستان وجود ندارد و اسلام اباد از تماميت ارضي خود دفاع خواهد كرد.
اصف علي زرداري باانكه گفته است با امريكا در مبارزه با تروريسم همكاري خواهد داشت بايد به خاطر داشته باشد مردم كشورش بدان خاطر به وي راي داده اند كه مي خواهند او رهبري قدرتمند باشد و نه اينكه بدون لحاظ منافع مردم پاكستان ، دنباله رو واشنگتن باشد.
مبارزه با تروريسم در پاكستان هزينه هاي انساني داشته است و پاكستاني ها به اين مي انديشند كه ايا اين جنگ داخلي است يا جنگي كه از خارج بر پاكستان تحميل مي شود. پيش بيني مي شود تا ساعتي ديگر اصف علي زرداري مواضع خود را در اين خصوص اعلام كند.
تحليلگران مي گويند تعهد پاكستان و افغانستان به همكاري با يكديگر در مقابله با شبه نظاميان مي تواند به اعتماد بين اين متحد دو امريكا كه با بي ثباتي روبرو هستند كمك كند اما اختلاف ها برسر راهبردهاي امنيتي ممكن است منجر به تضعيف تلاش هاي انها شود .
زاهد حسين تحليلگر سياسي در گفت وگو با ايرنا گفت: شكست آمريكا در به دام انداختن اسامه بن لادن رهبر القاعده و افزايش روز افزون قدرت نيروهاي طالبان و القاعده در افغانستان، دولت كنوني آمريكا را بر آن داشته است تا اين حملات را انجام دهد و نتيجه و انعكاس آن را در نزد راي دهندگان آمريكايي در انتخابات آتي دريابد اما در واقع اين حملات اوضاع را پيچيده خواهد كرد.
افزايش حملات نيروهاي آمريكايي در حالي صورت مي گيرد كه نيروهاي ارتش پاكستان بيش از هشت هفته است كه در برخي مناطق قبيله اي و وادي سوات به عمليات نظامي خود ادامه مي دهند كه درنتيجه آن هشتصد شبه نظامي كشته شده و عليه شبه نظاميان طالبان پاكستان نيز به پيشرفت هايي دست يافته است.
طاهر خان سردبير خبرگزاري پاكستاني ان . ان . آي نيز به ايرنا گفت :در صورتي كه حملات نيروهاي آمريكايي ادامه داشته باشد نتايج معكوسي خواهد داشت و خشم قبايل را بر خواهد انگيخت و عمليات نظامي دولت پاكستان عليه شبه نظاميان را پس از موفقيت هاي اخير با شكست مواجه خواهد كرد.
افزايش تهديدات و حملات نيروهاي آمريكايي و همچنين افزايش قربانيان غير نظامي آن از سوي محافل نظامي و سياسي پاكستان به شدت محكوم شد اما از سوي ديگر تاخير واكنش دولت پاكستان نيز در اين باره خشم بسياري از مردم اين كشور را بر انگيخت.
چودري نثار از رهبران حزب مسلم ليگ شاخه قائد اعظم اعتقاد دارد : سخنان مقامات آمريكا و وزارت دفاع اين كشور (پنتاگون) سبب نگراني است اما آنچه كه سبب نگراني بيشتر است موضع دولت پاكستان است كه شفاف نيست و لازم است تا براي رويارويي با اين موضع آمريكا موضع راهبردي اتخاذ كند.
با توجه به تهديدات آمريكا و محكوميت مردمي آن دولت كنوني پاكستان از جمله آصف زرداري رئيس جمهوري آن در مقابل آزمايش سختي قرار گرفته است.
ژنرال اسد دوراني رييس سابق دستگاه اطلاعاتي پاكستان نيز به ايرنا گفت : مبارزه آمريكا با القاعده نه تنها نتيجه بخش نبوده بلكه نتيجه معكوس نيز به همراه داشته است. مبارزه امريكا با القاعده سبب بي ثبات شدن پاكستان شده است البته خود پاكستان نيز در اين خصوص مقصر است زيرا اسلام اباد انجام كاري را برعهده گرفته است كه نمي تواند انجام بدهد. بايد با القاعده گفتگو شود.
ژنرال كمال متين الدين نيز تاكيد دارد بي ترديد، همكاري نظامي امريكا و پاكستان به نفع هر دو كشور است. اين دو كشور هدف مشتركي دارند كه عبارتست از ريشه كن كردن تروريسم و افراط گرايي در پاكستان و مناطق مرزي اين كشور با پاكستان. ممكن است اين كشور در شرايط كنوني برضد نظاميان امريكايي وارد عمل نشود اما به اقدامات ديگري روي خواهد اورد .
براي نمونه ، اسلام اباد اطلاعاتي را كه امريكايي ها به شدت به ان نياز دارند در اختيارشان قرار نخواهد داد.
آمريكا و پاكستان به شدت به يكديگر نياز دارند. اميدواريم ماجرا به تقابل نظامي نينجامد زيرا در اين صورت نيروهاي ناتو وامريكا نيز به شدت متضرر خواهند شد.
** ارزيابي
تجاوزهاي مكرر نظاميان آمريكايي به خاك پاكستان هرچند با واكنش هاي تند برخي مقام هاي پاكستاني مواجه شده اما بايد تاكيد كرد كه اين نوع حملات پيشتر هم وجود داشته و مساله تازه اي نيست .
اما اينكه در شرايط فعلي چرا اين موضوع به محور بحث در محافل سياسي تبديل شده به وضعيت جديد دولت غير نظامي پاكستان از يكسو و تحولات داخلي آمريكا از جمله مساله انتخابات آتي رياست جمهوري اين كشور بازمي گردد.
به عبارت ديگر هم مقام هاي آمريكايي و هم پاكستاني به صورت جداگانه بازي و منفعت خود را از طرح اين موضوع و يا آشكار كردن چنين اقدام هايي پيگري مي كنند.
نمي توان قبول كرد كه مواضع ارتش پاكستان به تغييري راهبردي به سمت تضاد منافع با آمريكاي ها حركت مي كند.
حداقل نمي توان پذيرفت كه ژنرال كياني تلاش دارد راهبرد ارتش پاكستان در جنگ عليه تروريسم را تغيير داده و در همكاري با ارتش پاكستان تجديد نظر كند اما مي توان گفت كه درك ارتش و مقام هاي پاكستاني از وضعيت و تحولات اخير آمريكا باعث شده تا آنها تا حدودي به جنگ رواني عليه آمريكايي ها اقدام كنند؛ جنگي كه به قول زرداري با راهبرد سياسي حل و فصل خواهد شد.
راهبرد سياسي - هرچند بر خلاف سياست اعلامي ارتش و شخص كياني هم باشد - در صدر برنامه هاي دولت غير نظامي پاكستان است .
دولت گيلاني و حزب مردم بطور قطع قصد رويا رويي - آنچنان كه در هفته گذشته با هدف فريب افكار عمومي مطرح شد- با نظاميان آمريكايي را ندارند اما مايلند نقشي كه مشرف براي آمريكايي ها بازي مي كرد با تغييرات در اختيار خود آنها قرار بگيرد.
اين نقش شامل كمك هاي مالي و نظامي به اسلام آباد است ؛ نقشي كه مي تواند - به زعم مقام هاي پاكستاني - تا حدودي متعادل كننده توان اين كشور در منطقه باشد.
آساق **235
دوشنبه 25 شهريور 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 219]