واضح آرشیو وب فارسی:حيات نو: اقتصاد - ماموريت جديد وزارت اقتصاد و بانك مركزي
اقتصاد - ماموريت جديد وزارت اقتصاد و بانك مركزي
با وجوديكه جلسه حل اختلاف رئيس كل بانك مركزي و وزير كار و امور اجتماعي كه قرار بود با وساطت معاون اول رئيسجمهور برگزار شود بينتيجه ماند، اما محمد جهرمي از ارائه راهكارهاي جديد دولت براي حل مشكل توليد خبر داد. جهرمي تصميماتي كه در دولت اتخاذ شد را جايگزين مناسبي براي نشست سهجانبه كه قرار بود با وساطت معاون اول رئيسجمهور و حضور وي و رئيس كل بانك مركزي برگزار شود دانست. او در اين رابطه از ماموريت جديد بانك مركزي و وزارت اقتصاد براي حل مشكل نقدينگي بنگاهها خبر داد و اعلام كرد. مشكل نقدينگي تنها محدود به بنگاههاي زودبازده نيست و همه بنگاههاي اقتصادي با مشكل سرمايه در گردش مواجه هستند. اما وزير كار و امور اجتماعي كه تابهحال در دفاع از عملكرد بنگاههاي زودبازده كاركرد اخير نظام بانكي را در ارائه تسهيلات به اين بخش زير سوال ميبرد پس از آنكه در برابر انتقاد گسترده نسبت به آمارهاي ساختگي و فعاليت اين بنگاهها قرار گرفت ترجيح داد مشكلات مربوط به نقدينگي را به كل بنگاههاي اقتصادي تعميم دهد. از اين رو وزير كار و امور اجتماعي درباره جلسه با رئيس كل بانك مركزي اظهار داشت: تلاش بر اين شد، در جهت حل مشكل بنگاههاي اقتصادي كشور چه در بخش كشاورزي و چه صنايع و معادن اقدام شود و اين مشكل نقدينگي منحصر به بنگاههاي زودبازده نيست، بلكه بنگاههاي موجود نيز با مشكل سرمايه در گردش و نقدينگي روبهرو هستند. وزير كار و امور اجتماعي افزود: بسياري از افراد و حتي رسانهها فكر ميكردند، مشكل نقدينگي فقط براي بنگاههاي زودبازده و كارآفرين است، در حاليكه مشكل اساسي حفظ اشتغال كارگران بنگاههاي موجود كشور است كه تلاش وزارت اقتصاد و بانك مركزي بر اين است كه هرچه سريعتر مشكل سرمايه در گردش براي بنگاههاي صنايع و معادن و بخش كشاورزي را حل كنند. جهرمي اظهار اميدواري كرد، تصميم دولت كه بانك مركزي و وزارت اقتصاد را مامور حل مشكل نقدينگي بنگاهها كرده، هرچه سريعتر عملي شود و مشكل نقدينگي توليد رفع شود. وي خاطرنشان ساخت: اگر قرار است تسهيلاتي به بنگاههاي زودبازده داده شود، اولويت با بنگاههاي نيمهكاره و بنگاههايي است كه با بانكها انعقاد قرارداد كرده يا قرار است تسهيلاتي به آنها داده شود و همچنين برخي بنگاههايي كه اقساطي از تسهيلات را دريافت كرده و بقيه نيز بايد پرداخت شود. وزير كار و امور اجتماعي خاطرنشان ساخت: نظر ما بر اين است كه براي بنگاههاي موجود رقم معيني مشخص نكنند و هرچه بنگاهها توان بازپرداخت اقساط دارند، براي سرمايه در گردش به آنها پرداخت شده و براي تكميل بنگاههاي نيمهكاره نيز پرداخت شود.
اختلافنظرها براي حل مشكلات مردم است
همچنين وزير كار و امور اجتماعي با بيان اينكه نامه اخيرش به رئيسجمهور درباره مشكلات توليدكنندگان بوده عنوان كرد كه اختلافش با بانك مركزي شخصي نبوده و براي حل مشكلات مردم است. محمد جهرمي درباره نامه اخير خود به رئيسجمهور گفت: نامهاي كه خدمت رياست محترم جمهور نوشتم موضوع مشكلات توليدكنندگان و واحدهاي كشاورزي و صنعتي و همچنين احتمال بيكاري كارگران و واحدهاي موجود است. البته برخي رسانهها و افراد فكر كردند كه موضوع بنگاههاي زودبازده بوده است.
جهرمي درباره جلسه چهارشنبه خود نيز گفت: بيشتر تكيه ما بر اين بود كه بتوانيم مشكلات توليدكنندگان را حل كنيم. در جلسه چهارشنبه گذشته هم هيات دولت اهتمام جدي براي برون رفتن از اين مشكل داشت. جلسات خاصي را هم در نظر گرفت براي حل مشكل به وزارت اقتصاد دارايي و بانك مركزي هم تاكيد شد كه هرچه سريعتر مشكل توليدكنندگان و سرمايه در گردش واحدهاي موجود را حل كنند كه اميدوارم با تصميمي كه دولت در هفته گذشته گرفته اين مشكل حل شود. وي با تاييد داشتن اختلافات بنيادي با رئيس بانك مركزي گفت: اين مشكلات هست و اميدوارم حل شود. ما اختلاف شخصي نداريم تكيه بر اين است كه مشكل مردم حل شود من قبل از اين هم نامههاي زيادي را خدمت رئيسجمهور درباره موارد خاص يا مشكلات صنعتگران نوشتهام.
كارگروههاي استاني بنگاههاي زودبازده سوار بر بانكها
اما با وجوديكه جهرمي از پايان اختلاف با بانك مركزي با ارائه راهكارهاي جديد براي حل مشكل توليد خبر داد يكي از نمايندگان مجلس با اعلام اينكه آمارهاي سيستم بانكي به دولت اشتباه بوده، گفت: دولت بايد هرچه سريعتر بدهي خود را به بانكها تسويه كند تا آنها تسهيلات عقبافتاده را به طرحهاي نيمهكاره پرداخت كنند. كاظم دلخوشاباتري ارائه آمارهاي غلط سيستم بانكي به دولت را زمينهساز برنامهريزي بر پايه آمارهاي نادرست دانست.
او با انتقاد از نيمهتمام و ناموفق ماندن طرح بنگاههاي زودبازده اظهار داشت: كارگروههاي استاني بنگاههاي زودبازده بر بانكها سوار هستند. كاظم دلخوشاباتري، عضو كميسيون اقتصادي مجلس در رابطه با بازپرداخت بدهي 15 هزار ميليارد توماني دولت به بانكها به ايلنا گفت: در حال حاضر مسئله پرداخت وام به سرمايهگذاران و به خصوص طرحهاي نيمهكاره كه بخشي از وام آنها باقي مانده است، بسيار ضروري و حياتي است. وي افزود: بسياري از طرحهايي كه با كمك تسهيلات بانكها اجرا شدهاند، هنوز به نيمه راه نرسيده و تا 30 الي 40 درصد جلو رفتهاند. به اين ترتيب اگر نقدينگي موردنيازشان را به آنها نرسانيم، طرحها شكست خورده و سرمايهگذاران يا ورشكست شده و راهي زندان ميشوند يا اقدام به فروش تجهيزات و زمينهايشان كرده و سرمايهشان را براي سرمايهگذاري در نقاط ديگر دنيا از كشور خارج ميكنند.
آمارهاي سيستم بانكي به دولت اشتباه بود
نماينده مردم صومعهسرا در مجلس توضيح داد: مشكلات به وجود آمده به دليل نيمهتمام يا ناموفق ماندن طرحهاي بنگاههاي زودبازده از ابتدا به دليل ارائه آمارهاي غلط سيستم بانكي به دولت ايجاد شد كه متعاقب آن دولت برنامهريزي بر پايه آمارهاي نادرست انجام داد. وي افزود: كارگروههاي استاني نيز سوار بر بانكها بودند. در حال حاضر در تمام دنيا بانكها مستقل عمل ميكنند و اگر اينطور نباشد فعاليت بانكها آسيب ميبيند. در حال حاضر هرگونه اشتباهي به وجود بيايد، بانك ميتواند ادعا كند كه مستقل عمل نميكند، به همين خاطر دچار مشكل شده است. دلخوشاباتري ادامه داد: مجلس هم از ابتدا بهطور دقيق در جريان آمار تسهيلات اعطايي به بنگاههاي زودبازده نبود و در حال حاضر هم همينطور است. به اين ترتيب نميتوانيم به درستي از طرح دفاع كنيم. وي در ادامه تصريح كرد: براي حل مشكلات دستكم در كوتاهمدت دولت بايد هرچه سريعتر بدهي خود به بانكها را تسويه كند، در غير اين صورت سرمايهگذار بيچاره خواهد شد و سرمايه خود را از كشور خارج خواهد كرد. وي ادامه داد: اگر امروز پول را به سرمايهگذار نرسانيم، فردا به چند برابر اين پول نياز خواهد داشت تا همان طرح را اجرا كند. از سوي ديگر سرمايهگذاران براي اجراي طرحها براي خود زمان خاصي در نظر ميگيرند كه اگر زمان آن سر برسد، دچار زيانهاي سنگين خواهند شد. وي در پاسخ به اين سوال كه آيا با ورود 15 هزار ميليارد تومان نقدينگي به جامعه در اثر لايحه دولت كه اگر با ضريب پنج نقدينگي در كشور محاسبه شود در واقع به اندازه 75 هزار ميليارد تومان خواهد بود، فشارهاي تورمي مهلكي به جامعه وارد نخواهد شد؟، گفت: تورم زماني شكل ميگيرد كه نقدينگي بدون كنترل به جامعه تزريق شود و پول هرجا كه دلش بخواهد برود، اما اگر كنترل شده و در مسير اصلي خود حركت كند، تورمي مقطعي شكل ميگيرد. عضو كميسيون اقتصادي متذكر شد: به فرض اين هم كه آثار تورمي داشته باشد بايد فوايد و مضرات را در نظر گرفت كه مشخص ميكند پرداخت وام به ويژه به طرحهاي نيمهكاره بسيار مفيدتر از پرداخت نكردن آن است. دلخوشاباتري يادآور شد: طبق فرمايش مقام معظم رهبري بايد اقتصاد كشور را به بخشهاي خصوصي و تعاوني واگذار كنيم و چارهاي جز جلب اعتماد آنان نداريم.
وي گفت: در حال حاضر كه بخشهاي خصوصي و تعاوني نه توانمندي لازم و نه تخصص كافي دارند و از طرفي هم نگرانيهاي متعددي درخصوص ورود به بازارهاي جهاني دارند، بيش از هميشه بايد به آنها كمك كرد. وي خاطرنشان ساخت: اما بايد بگويم مجلس اطلاعات دقيقي در اين زمينه ندارد و حتي ميزان موجودي صندوق ذخيره ارزي برايمان روشن نيست.
يکشنبه 24 شهريور 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: حيات نو]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 92]