واضح آرشیو وب فارسی:مهر: دكتر مجتهدي:فهم عميق سنت و تجدد به نزديكي آنها ميانجامد
استاد فلسفه دانشگاه تهران گفت: متأسفانه انديشمندان ما نه سنت خود را درست تعريف كردند و نه تجدد را. در عرض حدود صدسالي هم كه از طرح اين مقوله گذشته است، اگر سنت و تجدد بهدرستي درك مي شدند، شايد تقابل اين دو آنقدر حاد به نظر نميرسيد.
به گزارش خبرگزاري مهر، استاد فلسفه دانشگاه تهران در گفتگو با ماهنامه زمانه افزود: جهاني شدن به شكل غيرمنصفانه كنوني چندان پايدار نخواهد بود و روزي هويتهاي ملي دوباره سر بر ميآورند. تاريخ را هويتها ميسازند و از آنجا كه تاريخ بدون پايان است، هويتها نيز زدودني نيستند. تاريخ پايان ندارد و از اين رو نميتوان با قاطعيت گفت كه پديدهاي هميشگي مي ماند؛ همانطور كه سران شوروي سابق براي يكسان سازي فرهنگي تلاش كردند اما در نهايت اين قوميتها و اقليتها بودند كه سربرآوردند و سبب فروپاشي آن حكومت شدند.
وي با تأكيد بر اينكه آنچه از غرب به سمت ما سرازير شده است فرهنگ نيست، بلكه فقط تهاجم در عرصههاي گوناگون اقتصادي، اخلاقي و اجتماعي است، افزود: بحران هويتي كه امروز در ايران وجود دارد ريشه در تهاجم فرهنگي غرب دارد؛ جامعه ايراني با ورود فرهنگ غرب با تحولات عمدهاي رو به رو شد و به واقع تا حدودي خود باخته گرديد؛ غرب با تحولات عمدهاي رو به رو شد و به واقع تا حدودي خود باخته گرديد؛ يعني اعتماد و باور درونياش متزلزل شد. در مقابل اين احساس، عدهاي به دنبال چرايي اين مسئله افتادند و گروهي از آنها اين عقبماندگي را ناشي از ضعفهاي فرهنگ سنتي ما دانستند و بدين صورت مسطله تقابل سنت و تجدد مطرح شد، اما مسائل مربوط به سنت و تجدد به درستي درك نگرديد.
وي ادامه داد: متأسفانه انديشمندان ما نه سنت خود را درست تعريف كردند و نه تجدد را. در عرض حدود صد سالي هم كه از طرح اين مقوله گذشته است، اگر سنت و تجدد بهدرستي درك ميشد، شايد تقابل اين دو آنقدر حاد به نظر نميرسيد.
دكتر مجتهدي تصريح كرد: پيش از پيروزي انقلاب اسلامي، جامعه ما با نوعي بحران هويت و باستانپرستي مواجه بود اما با پيروزي انقلاب، اين مسئله تا حدودي متعادل شد و بسياري از ارزشهاي كاذب از بين رفت و به نوعي بازگشت به خود روي داد. با اين حال براي درك اين مسئله كه تا چه حد هويت جديد در جوانان ايران شكل گرفته است نيازمند گذشت زمانيم.
وي تصريح كرد: سنت را نبايد مضمحل شده تعريف كرد، بلكه آن همان ريشه و اصالت ماست. تجدد هم دانش و آگاهي ما نسبت به مسائل است؛ بنابر اين در هر دو مورد بايد با مرعوبيت مبارزه كنيم؛ نبايد نه در گذشتهاي موهو م زنداني شد و نه در تجددي غير اصيل، كاذب و وارداتي اسير گرديد و در مقابل آن اراده خود را از دست داد.
وي در پايان اين گفتگو فرهنگ سنتي بسيار غني ايراني را تكيهگاهي براي مواجهه با تهاجم غرب دانست و تأكيد كرد: در درجه اول و با نگاهي مثبت بايد اطلاعات دقيقي از سنتهاي خودمان داشته باشيم و آن را ارزيابي كنيم تا بتوانيم جنبههاي واقعاً مثبت آن را به دست آوريم ، پس از آن در برابر فرهنگ غربي، كه كاملاً تهاجمي است، موضعگيري نماييم. اگر با احتياط و به درستي و با نگاه مثبت، مسطله سنت و تجدد را طرح كنيم شايد بتوانيم سنت خود را حفظ نماييم و به اصطلاح آن را از ريشه برويانيم.
يکشنبه 24 شهريور 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: مهر]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 75]