واضح آرشیو وب فارسی:مهر: حاشيه هاي سفر به كرواسي/قرنطينه 24 ساعته خبرنگاران در مسكو / نفوذ مسلمانان در ديپلماسي كرواتها
سفر هفته گذشته هيئتي از رسانه هاي كشورمان كه براي ديدار از مهمترين رسانه هاي كشور كرواسي و گفتگو با مقامات اين كشور عازم زاگرب شدند حواشي فراواني داشت كه بخشهايي از در پي مي آيد.
به گزارش خبرنگار مهر، مسير پروازي هيئت رسانه اي ايران كه خبرنگاران خبرگزاري هاي مهر، ايسنا، فارس، ايرنا و واحد مركزي خبر اعضاي آن را تشكيل مي دادند تهران - مسكو - زاگرب و بالعكس بود كه شركت هواپيمايي ايرفلوت روسيه در جريان حضور خبرنگاران ايراني، به گونه اي ويژه با آنها برخورد كرد.
- نوع رفتار هواپيمايي روسيه با خبرنگاران ايراني در مسير رفت و برگشت به گونه اي بود كه تعجب اعضاي هيئت رسانه اي كشورمان را برانگيخته بود؛ بر اين اساس نارضايتي اين هيئت از ايرفلوت صرفا به موضوع بازرسي كامل وسايل ارسال شده به همراه بار هواپيما در مسير رفت و سرقت برخي وسايل و مبالغ مالي خبرنگاران منحصر نبود چرا كه در مسير بازگشت نيز نوع ميهمان نوازي و برخورد روسيه با نمايندگان رسانه هاي ايران سئوال برانگيز بود.
- در مسير بازگشت هيئت اعزامي كشورمان از زاگرب به مسكو، پس از اعلام تاخير 5 ساعته پرواز زاگرب - مسكو و انتشار خبر لغو پرواز مسكو - تهران، نمايندگي دفتر ايرفلوت در كرواسي با تائيد اين خبر اظهار داشت كه خبرنگاران ايراني يك شب در مسكو ميهمان هواپيمايي روسيه خواهند بود و فردا در ساعت مقرر، پرواز مسكو - تهران انجام خواهد شد.
پس از انتقال هيئت رسانه اي ايران به مسكو، خبرنگاران ايراني به طور ويژه و تحت مراقبت هاي خاص به همراه يك مامور به هتل شركت هواپيمايي روسيه (NOVO TEL) كه جنب فرودگاه مسكو قرار داشت، منتقل شدند. انتقال خبرنگاران ايراني از درب پشتي هتل، استفاده از آسانسور بار براي حضور در طبقات و ممانعت از خروج هيئت ايراني از طبقه اسكان، از جمله مسائلي بود كه سئوالاتي را براي خبرنگاران ايراني ايجاد كرده بود. از ديگر نكات قابل توجه حضور 24 ساعته هيئت رسانه اي ايران در مسكو، عدم هر گونه دسترسي به خطوط تلفن يا اينترنت و ساير لوازم جانبي بود. جالب آنكه به رغم دريافت گذرنامه هاي اعضاي هيات در بدو ورود به هتل، از هر گونه خروج خبرنگاران از طبقه محل اسكان در هتل در مدت مذكور، حتي براي دريافت آب بكلي جلوگيري به عمل مي آمد.
محل قرنطينه خبرنگاران ايراني
- يكي از نكات جالب توجه در عرصه روابط فرهنگي ايران و كرواسي، نظريه اي است كه بر اساس آن، ريشه كروات ها به ايران زمين باز مي گردد. تمام مقامات كشور كرواسي از جمله رئيس جمهور، اعضاي پارلمان و شهردار زاگرب در ديدارهاي جداگانه اي كه با اعضاي هيئت رسانه اي كشورمان داشتند، با اشاره به اين نظريه از ايراني بودن خود ابراز خرسندي مي كردند! يكي از اساتيد كروات دانشگاه فلورانس نيز كه مطالعاتي را در اين خصوص انجام داده بود، در گفتگويي با خبرنگار مهر اعلام كرد كه نتيجه آزمايش DNA كه براي اين منظور انجام داده نظريه مذكور را اثبات مي نمايد.
- شنيده هاي خبرنگار مهر حاكي است كه يكي از دلايل عدم تحرك حاكم بر مناسبات جمهوري اسلامي ايران با كشورهاي حوزه بالكان تشديد فشارهاي خارجي بر كشورهاي اين منطقه در خصوص رابطه با ايران بوده است. اين در حالي است كه اغلب مقامات كشور كرواسي از سطح روابط تجاري ايران با كشورشان ناراضي بودند و بر لزوم تعميق مناسبات دو كشور در اين چارچوب تاكيد داشتند.
- از جمله گلايه هاي سيد احسان قاضي زاده، رايزن فرهنگي كشورمان در كرواسي از رسانه هاي ايران عدم پوشش مناسب اخبار مربوط به فعاليتهاي فرهنگي كشورمان در زاگرب بود؛ بر اين اساس حتي مراسم بزرگداشت عيد نوروز كه در ميدان بانيالاچيچ (ميدان مركزي زاگرب) برگزار شده و بخشي از آن نيز به صورت زنده از تلوزيون اين كشور پخش شده، هيچ بازتابي در فضاي رسانه اي ايران نداشته است! البته خبرنگاران ايراني نيز با اشاره به ارتباط نه چندان قوي نمايندگيهاي كشورمان در خارج از كشور با رسانه هاي داخلي بر لزوم تقويت بيش از پيش اين روابط جهت برقراري تعاملي دو جانبه تاكيد نمودند.
- ديدار با امير موسور، شهردار شهر اپاتيا كه از جمله مناطق ساحلي كرواسي با درياي آدرياتيك است يكي از برنامه هاي هيئت اعزامي كشورمان به كرواسي بود. مسئوليت موسور در اپاتيا كه تنها شهردار مسلمان كرواسي محسوب مي شود از آن جهت حائز اهميت بود كه تنها درآمد چند ماه اين كشور از اكوتوريسم با درآمد نفتي كشورمان برابري مي كند.
بندر اپاتيا
- تعداد بيش از حد رستوران هاي مك دونالد كه يكي از مجموعه رستوران هاي زنجيره اي - بين المللي ايالات متحده در جهان محسوب مي شود در پايتخت كرواسي قابل توجه بود. در اين شهر كه جمعيت ساكنين آن كمتر از يك ميليون نفر اعلام شده بيش از 6 رستوران مك دونالدز وجود داشت.
- روز نخست حضور هيئت رسانه اي ايران در زاگرب با قطعي چندين باره برق در پايتخت كرواسي همزمان شد كه تشابه اين موضوع با قطعي زمانبدي شده برق در تهران به سوژه اي جالب توجه براي خبرنگاران تبديل شده بود.
- پايگاه اطلاع رساني ياونو (JAVNO) از معدود رسانه هاي كشور كرواسي است كه به جهت انتشار رايگان تمام اخبار كتبي، صوتي و تصويري خود بر وب سايت، شباهت هايي با خبرگزاريهاي اصلي كشورمان دارد. جالب آنكه به هنگام گفتگوي خبرنگاران ايراني با مسئولان اين پايگاه اطلاع رساني با رسيدن بحث به منابع مالي و تامين كننده هزينه هاي اين پايگاه پشتيبان مالي اين سايت اينترنتي كه از آغاز گفتگو در جلسه حضور داشت به بهانه ديداري برنامه ريزي شده جلسه با خبرنگاران رسانه هاي كشورمان را ترك كرد!
- كمبود سالن هاي سينما و بالعكس تعدد سالنهاي اجراي تئاتر در شهر زاگرب از ديگر نكاتي بود كه مورد توجه خبرنگاران ايراني قرار گرفته بود.
- شهرداري زاگرب كه بر لزوم تعميق مناسبات خود با شهرداري تهران تاكيدي ويژه داشت تمام تلاش خود را براي حفظ فضاي سنتي در بخش تاريخي اين شهر به كار بسته است. اقدامات مربوط به اين حوزه از سوي شهرداري پايتخت كرواسي به گونه اي است كه در تابلوهاي راهنمايي توريستي در مركز شهر گاه بيش از 30 مكان تاريخي يا شبه تاريخي معرفي و نشان داده شده اند.
- در جاده ورودي شهر زاگرب پس از خروج از فرودگاه اصلي كشور كرواسي، تابلوي تعيين جهت مجموعه باغ سفارت ايالات متحده آمريكا در اين شهر جلب توجه مي كند. بزرگترين سفارتخانه خارجي در كرواسي متعلق به آمريكاست كه محدوده وسيعي از فضاي سبز حومه زاگرب را به خود اختصاص داده است.
ساختمان سفارت آمريكا در زاگرب
- محل رايزني فرهنگي كشورمان در زاگرب، دقيقا مقابل محل اقامت سفير آمريكا در اين شهر قرار گرفته و پرچم جمهوري اسلامي ايران نيز همواره در مقابل محل اقامت سفير ايالات متحده در كرواسي در احتزاز است.
- گفتگوي خبرنگاران ايراني با استيپان مسيچ، رئيس جمهور كرواسي كه در فضايي صميمانه انجام شد يكي از برنامه هاي قابل توجه سفر هيئت رسانه اي كشورمان به زاگرب بود. مسيچ در اين ديدار با يادآوري جنايات جنگي صربها در جريان جنگ بالكان رويكرد و نگاه گروههاي راديكال صرب نسبت به كشورش را به گونه اي شديد به باد انتقاد گرفت و تاكيد كرد كه ديگر زمان حاكميت كشورگشايان بر منطقه پايان يافته است.
- به اذعان اغلب كارشناسان مسائل بالكان، به رغم كاهش مقطعي خصومت هاي قومي در منطقه بالكان اما اين مشكلات بين ساكنان اين حوزه همچنان به آتشي زير خاكستر مي ماند؛ در همين چارچوب توجه به اين نكته جالب توجه است كه رئيس جمهور كرواسي به زبان طنز از خبرنگار مهر كه به زبان رسمي صربي با او سخن مي گفت خواست تا خودماني تر و با گويش كرواتي سخن بگويد!
- بازديد از موزه ميمارا (MIMARA) و گفتگو با مدير آن كه خود از علاقمندان به هنر و فرهنگ ايران بود از ديگر برنامه هاي هيئت رسانه اي اعزامي ايران به كرواسي بود. از جمله نكات قابل توجه در جريان بازديد از اين موزه، وجود چند قطعه فرش ايراني، مجسمه هايي از آثار باستاني ايران و نقاشيهاي مربوط به دوران قاجار در اين موزه با اهميت كرواسي بود.
- انتشار رايگان تمامي اخبار خبرگزاريهاي ايراني به چند زبان از جمله نكاتي است كه مورد توجه مديران رسانه اي كرواسي قرار داشته و اسباب تعجب آنها را نيز فراهم آورده بود.
- وجود امكانات رفاهي براي خبرنگاران در مراكز خبري و رسانه اي كشور كرواسي از ديگر نكات قابل توجه در رسانه هاي اين كشور بود. جالب آنكه در تحريريه روزنامه وچرني ليست كه جزو پرمخاطب ترين و مهم ترين رسانه هاي كرواسي و منطقه بالكان محسوب مي شود علاوه بر وجود يك رايانه مجزا براي هر خبرنگار چند دستگاه "فوتبال دستي" و خودپرداز نوشيدني هاي مختلف نيز تعبيه شده بود.
- به رغم نفوذ غير قابل انكار آمريكا و رژيم صهيونيستي در لايه هاي آشكار و پنهان كرواسي كه قطعا بخش قابل توجهي از آن متوجه رسانه هاي اين كشور مي شود، اغلب مسئولان رسانه هاي كرواسي بدون وجود مقدمه قبلي در گفتگوي خود با خبرنگاران ايراني از به چالش كشيده شدن سياستهاي آمريكا در نظام بين الملل توسط مراكز خبري متبوع شان سخن مي گفتند و اعلام چنين مواضعي را نشانه اي از وجود آزادي بيان در فضاي رسانه اي كشورشان توصيف مي كردند.
- جايگاه مارشال تيتو، رئيس جمهور يوگسلاوي و رهبر اتحاديه كمونيستهاي يوگسلاوي به عنوان رهبري كاريزماتيك بين مقامات جمهوريهاي استقلال يافته از يوگوسلاوي سابق و افكار عمومي كشورهاي اين منطقه همچنان محفوظ است. مسيچ در پايان ديدار خود با خبرنگاران ايراني به اينكه در محل اقامت سابق تيتو مستقر است افتخار كرد. تيتو كه اكنون در بلگراد مدفون است پس از جنگ جهاني دوم حكومتي كمونيستي تاسيس كرد كه از شوروي مستقل بود. او كه اصالتا كروات بوده از جمله رهبران جنبش عدم تعهد بود كه در سالهاي جنگ جهاني دوم، رهبري نبردهاي پارتيزاني با نيروهاي آلماني را برعهده داشت. اندكي پس از مرگ تيتو، يوگسلاوي دچار فروپاشي سياسي شد.
مارشال تيتو
- بازديد از محل زيارتگاه ماريا بيستريتسا از جمله برنامه هاي روزهاي آخر سفر هيئت رسانه اي ايران به كرواسي بود. اين زيارتگاه از تقدس خاصي نزد كاتوليكهاي كرواسي برخوردار است. شهرت اين مكان غير از مجموعه كليساي اصلي و سنگ يادبود شفايافتگان به تپه اي مربوط است كه در مسير ذيل تا صدر آن مراحل دستگيري تا عروج حضرت مسيح(ع) بنا بر روايات مذهبي كاتوليكها با كارگذاري پيكره هاي سنگي روايت شده است. گفته مي شود در ايام خاص، حضور پر تعداد كاتوليكها در اين محل و طي مسير اين تپه با پاي برهنه صحنه هايي جالب را پديد مي آورد.
- در ديدار خبرنگاران ايراني با شهردار زاگرب نيز اين مسئول كروات با تاكيد ويژه بر ارتباط حسنه با جامعه اسلامي زاگرب، از حضور چندين باره خود در رستوران اسلامي مجموعه اسلامي پايتخت كرواسي ابراز خرسندي مي كرد و تاكيد داشت كه من به عنوان شهردار زاگرب علاوه بر آنكه ارتباط با مسلمانان را وظيفه خود مي دانم از همنشيني با بزرگان آنها چون مفتي اعظم و نوشيدن يك فنجان قهوه با او لذت مي برم.
- ديدار خبرنگاران با شوكو عمرباشيچ، مفتي اعظم كرواسي از ديگر نكات قابل توجه اين سفر بود. اتاق مفتي اعظم كه تصوير بزرگي از مسجدالاقصي خودنمايي مي كرد با كتابخانه اي سرتاسري تزئين شده بود كه مجموعه كتب عربي جامعه مدرسين حوزه علميه قم و برخي آثار حضرت امام خميني(ره) از جمله تحرير الوسيله در اين مجموعه قرار داشت.
شوكو عمرباشيچ
- حضور و نفوذ مسلمانان در لايه هاي اجتماعي و سياسي كرواسي امري است كه با توجه به برخي مسائل قومي در منطقه بالكان، جاي بسي تامل دارد. امروز مسلمانان كرواسي نه تنها در برخي تصميم سازيهاي اساسي كشورشان نقش دارند كه گفته مي شود بر اساس توافقي نانوشته، سفراي كرواسي در كشورهاي اسلامي با توافق مفتي اعظم اين كشور، انتخاب و به كشورهاي مقصد اعزام مي گردند.
- "مناره" براي مساجد در بالكان اهميتي ويژه دارد و به دلايل متعدد، دولت كرواسي و دولت هاي ساير جمهوريهاي استقلال يافته از يوگسلاوي سابق، اجازه احداث مسجد با مناره را به طور عادي به جوامع اسلامي كشورشان نمي دهند. در حال حاضر 24 مسجد در كرواسي وجود دارد كه از اين ميان تنها دو مسجد داراي مناره هستند.
مسجد جامع زاگرب
- نوشته " هديه جمهوري اسلامي ايران به مسجد زاگرب" بر فرشهاي مسجد جامع پايتخت كرواسي خودنمايي مي كرد.
- در مجموعه اسلامي زاگرب فروشگاهي براي فروش محصولات فرهنگي در نظر گرفته شده بود كه تسبيح، كتب اسلامي و لوحهاي فشرده احكام و قرائت قرآن كريم از جمله اقلام فروشي در آن به شمار مي رفت.
- پذيرايي رايزني فرهنگي ايران در زاگرب از هيئت رسانه اي كشورمان به رغم آنكه مسئول انجام اين سفر انجمن دوستي ايران و كرواسي معرفي مي شد از جمله نكات قابل توجه اين سفر بود.
يکشنبه 24 شهريور 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: مهر]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 229]