واضح آرشیو وب فارسی:واحد مرکزي خبر: گرمايش زمين با افزايش شمار و شدت طوفانها ارتباط مستقيم دارند
تهران/ واحد مركزي خبر/ سياسي 87/06/24
خبرگزاري فرانسه در گزارشي از واشنگتن نوشت دانشمندان و محققان با استناد به نتايج تحقيقاتي كه در ماههاي اخير صورت گرفته است مي گويند بيش از پيش اطمينان حاصل كرده اند كه شمار و شدت طوفانها و گردبادها با پديده گرمايش كره زمين كاملا در ارتباط است.
اژانس فضايي امريكا، ناسا، كه ماهواره هاي ان اصلي ترين منابع اطلاع رساني درباره شرايط اب و هوايي كره زمين به شمار مي روند، به تازگي در پايگاه اينترنتي خود نوشت به علت افزايش دماي هوا در سطح زمين، احتمالا شمار و شدت گردبادها و طوفانهاي حاره اي در اينده افزايش خواهد يافت.
اب و هواي اقيانوس اطلس از ژوئن تا نوامبر سال جاري ميلادي دچار تحولات گسترده اي شده و تا كنون نه طوفان حاره اي شديد در اين منطقه روي داده است.
اخرين طوفان موسوم به آيك كه در مقياس پنجگانه از نظر شدت و قدرت در درجه دوم/ با سرعت يكصد و پنجاه و چهار تا يكصد و هفتاد و هفت كيلومتر در ساعت/ قرار داده شده است شنبه گذشته به امريكا رسيد و بخشهايي از تگزاس را تخريب كرد. بر اساس نتايج مطالعات جديد محققان امريكايي كه تابستان امسال منتشر شد پديده گرم شدن كره زمين و پيامدهاي ان بر دماي اقيانوسها يكي از عوامل مهم در افزايش شمار و شدت طوفانهايي است كه هر ساله در قرن بيستم در اقيانوس اطلس روي داده است.
گريگ هولاند، از مسئولان و كارشناسان مركز تحقيقات جوي امريكا، و پيتر وبستر از كارشناسان موسسه فناوري گرجستان، موفق شده اند از سال هزار و نهصد سه دوره را شناسايي كنند كه در جريان انها، شمار گردبادها و طوفانهاي حاره اي در اقيانوس اطلس هر سال به طور چشمگيري افزايش يافته است.
از سال هزار و نهصد تا هزار و نهصد و سي، شمار طوفانهاي حاره اي در اقيانوس اطلس شش مورد بود اما در دهه بعد به ده مورد رسيد. اين رقم در فاصله سالهاي هزار و نهصد و نود و پنج تا دو هزار و پنج به پانزده افزايش يافت. به گفته محققان امريكايي، اين روند ادامه خواهد يافت و شمار طوفانهاي حاره اي به موازات افزايش دماي متوسط كره زمين كه در قرن بيستم هفت دهم درجه سلسيوس بيشتر شده است، افزايش خواهد يافت.
گريگ هولاند خاطر نشان كرد اين امار و ارقام به خوبي ثابت مي كند كه تغييرات اب و هوايي يك عامل مهم و تعيين كننده در افزايش شمار طوفانهاي حاره اي در اقيانوس اطلس است.
بر اساس نتايج دانشمندان امريكايي كه اوايل سپتامبر در مجله انگليسي نيچر منتشر شد، شمار و شدت طوفانها با بالا رفتن دماي اقيانوسها افزايش مي يابد. دانشمندان و محققان دانشگاه فلوريدا و ويسكانسين امريكاي بر اين عقيده اند كه بالا رفتن دماي سطح اقيانوسها تا يك درجه سلسيوس، شمار و شدت طوفانهاي بسيار قوي نيز سي و يك درصد افزايش مي يابد.
اين گروه از محققان طوفانهاي و گردبادهايي را كه از سال هزار و نهصد و هشتاد و يك تا دو هزار و شش در اسيا و اقيانوس اطلس روي دادند مورد بررسي قرار دادند اما درباره تاثير تشعشعات خورشيدي يا تاثير جريان دريايي گرم ال نينو در اقيانوس ارام تحقيق نكردند
گروه بين دولتي كارشناسان امور اقليمي وابسته به سازمان ملل متحد در چهارمين گزارش خود اعلام كرد پيش بيني مي شود متوسط دماي سطح زمين تا پايان قرن حاضر يك مميز هشت دهم درجه سلسيوس افزايش خواهد يافت. گروه كارشناسي بين دولتي كه در زمينه مقابله با تغييرات اب و هوايي تحقيق مي كند در گزارش اخير خود كه هفدهم نوامبر گذشته منتشر شد تاكيد كرد ميزان انتشار گازهاي گلخانه اي بايد تا سال دو هزار و پانزده تثبيت شود در غير اين صورت دماي هواي كره زمين افزايش خواهد يافت و پيامد هاي مخرب ان گريبانگير جامعه جهاني خواهد شد. گروه كارشناسي بين دولتي بر ضرورت اقدامات فوري و جدي در جهت كاهش انتشار گازهاي گلخانه اي تاكيد كرد. بر اساس امار و ارقامي كه سازمان ملل متحد منتشر كرده است، انتشار گازدي اكسيد كربن كه خطرناك ترين گاز گلخانه اي به شمار مي رود و به عقيده دانشمندان عامل اصلي پديده گرمايش زمين است، در كشورهاي صنعتي در فاصله سالهاي دو هزار تا دو هزار و شش بيش
از يازده درصد افزايش يافته است.
كارشناسان امور اب و هوا معتقدند روند گرم شدن سطح اقيانوسها ارامتر و كندتر از روند گرم شدن سطح زمين است اما اثار منفي پديده گرم شدن اقيانوسها به مراتب بيشتر و خطرناكتر است.
163/106
يکشنبه 24 شهريور 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: واحد مرکزي خبر]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 137]