واضح آرشیو وب فارسی:دنياي اقتصاد: بهارستان - مركز پژوهشهاي مجلس اعلام كرد:دولت براي دهك دهم 15 برابر دهك اول هزينه ميكند
در گزارش مركز پژوهشهاي مجلس درمورد مشكلات ساختاري ايران عنوان شده است كه دهك دهم معادل شش دهك اول درآمدي هزينه ميكند.
به گزارش ايلنا، دفتر مطالعات اقتصادي مركز پژوهشهاي مجلس با ارائه گزارشي در رابطه با طرح تحول اقتصادي، مشكلات ساختاري اقتصاد ايران را توضيح داده است.برپايه اين گزارش، رشد مستمر و پايدار، توسعه مبتني بر دانايي، هم پيوندي فعال با اقتصاد جهاني، رقابتپذيري اقتصاد، امنيت انساني و اجتماعي، امنيت ملي، ارتقاي كيفيت سطح زندگي، توسعه محيط زيست و توسعه پايدار، توسعه فرهنگي ، توسعه مديريت و امنيت انساني و اجتماعي، امنيت ملي، ارتقاي كيفيت سطح زندگي، توسعه محيط زيست و توسعه پايدار، توسعه فرهنگي، توسعه مديريت و امنيت و توسعه قضايي از جمله محورهاي مورد تاكيد در سند چشمانداز بيست ساله است كه در حال حاضر برخي از آنها به عنوان مشكلات ساختاري در اقتصاد ايران مطرح هستند.
اين گزارش ميافزايد: بديهي است اين مشكلات ريشه در مسائلي دارند كه در جاي خود قابل بحث است، اما در اينجا تلاش ميشود به اهم مشكلات ساختاري در اقتصاد ايران براساس آنچه به عنوان اسناد پشتيبان برنامه تحول اقتصادي مد نظر هستند پرداخته شود.با اين رويكرد ادامه گزارش مركز پژوهشهاي مجلس به تشريح مشكلات ساختاري اقتصاد ايران اختصاص پيدا كرده و در آن آمده است: يكي از مسائل و مشكلاتي كه اقتصاد ايران و بسياري از اقتصاد هاي جهان گريبانگير آن هستند، رشد اقتصادي پرنوسان و البته كند است. اين مساله سبب شده است تا نرخ بيكاري نيز بالا باشد.در اين گزارش درباره ميزان رشد اقتصادي كشور عنوان شده است كه ارقام رشد اقتصادي براي سالهاي 83 لغايت 86 به ترتيب معادل 8/4، 4/5، 6/6 و 7/6درصد بوده است كه با ارقام اهداف برنامه چهارم توسعه و سند چشمانداز بيست ساله فاصله دارد. وقتي به ارقام رشد اقتصادي در 40سال اخير نگاه ميكنيم، ملاحظه ميشود روند رشد در برخي دورهها بسيار كند و در برخي دورهها بسيار بالا و داراي نوسانات بسيار شديد بوده است به گونهاي كه ارقام رشد منفي 15درصد در سال 1359 و رشد مثبت 14درصد براي سال 69 را در عملكردها ميتوان ملاحظه كرد. نكته قابل توجه ديگر اينكه دورانهاي ركود و رونق در رشد اقتصادي با رونق و ركود در درآمدهاي نفتي همزمان بوده است كه مويد نفتي بودن شرايط اقتصاد ايران است.
اين مساله همچنين تاييدي بر عدم اتكاي رشد اقتصادي به نوآوري و بهرهوري است كه باعث ميشود تا ناپايداري ساختاري در بطن آن نهادينه شود.
همچنين در زير اين گزارش تورم بالاي اقتصاد ايران نيز از مشكلات مهم بر شمرده شده است، به طوري كه در دهههاي اخير قبل و بعد از انقلاب اسلامي نرخ دو رقمي تورم به استثناي سالهاي 57، 64 و 69 همواره در اقتصاد ايران وجود داشته است.
گزارش مركز پژوهشهاي مجلس همچنين تصريح ميكند كه نفتي بودن اقتصاد ايران، بزرگ بودن حجم دولت و ناكارآمدي آن، واردات بسيار بالا و آثار تورم وارداتي حاصل از آن، افزايش مداوم نقدينگي، بالا بودن هزينهها و پايين بودن بهرهوري از مهمترين دلايل نرخهاي بالاي تورم در ايران است.
همچنين نابرابري توزيع درآمد نيز به عنوان يكي از مشكلات ساختاري اقتصاد ايران در اين گزارش تاكيد شده است كه تورم بالا و رشد اقتصادي كند ميتواند به آن دامن بزند.گزارش مركز پژوهشهاي مجلس در اين مورد ميگويد تلاشهاي دولتها در سالهاي پس از پيروزي انقلاب اسلامي تا حدودي توانسته است اين نابرابري را كاهش دهد، اما هنوز هم شكاف بين فقير و غني بسيار بالاست به طوري كه براساس آمارهاي رسمي منتشره سهم دهك دهم به عنوان بالاترين سطح درآمد در سال 1385 از كل هزينههاي صورت گرفته در كشورمعادل 6/30درصد بوده است.
اين گزارش ميافزايد: اين درحالي است كه اين سهم براي دهك اول به عنوان پايينترين سطح درآمد تنها 02/2درصد بوده و بيانگر هزينه 15برابري دهك دهم نسبت به دهك اول است. همچنين سهم دهكهاي اول تا ششم از كل هزينهها براي سال 85 معادل 59/30درصد است كه نشان ميدهد دهك دهم معادل شش دهك اول درآمدي هزينه ميكند.
يکشنبه 24 شهريور 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: دنياي اقتصاد]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 203]