واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاري قرآني ايران: بررسي مؤلفههاي عرفان عملي در آخرين شماره فصلنامه تخصصي «معارف عقلي»
گروه انديشه: مقاله «عناصر و مؤلفههاي عرفان عملي»، نوشته «مهدي بابايي» در آخرين شماره از فصلنامه تخصصي «معارف عقلي» منتشر شده است.
به گزارش خبرگزاري خبرگزاري قرآني ايران (ايكنا)، عرفان اسلامي در يك تقسيمبندي به دو بخش عرفان نظري و عرفان عملي تقسيم ميشود. در اين مقاله نويسنده، با فرق نهادن ميان تجربه سالكانه و تجربه عارفانه به تبيين عناصر علم عرفان عملي پرداخته است.
وي مينويسد: عناصر عرفان عملي عبارتند از: عنصر محتوا، كه مشتمل بر چهار امر است: اعمال و احوال قلبي و باطني، مقامات و منازل سلوكي، طي مقامات و منازل براي وصول به كمال نهايي و هدف و غايت كه عبارت از كمال توحيد است.
بابايي پس از بررسي چيستي عرفان عملي، به بررسي عناصر عرفان عملي ميپردازد و مينويسد: در تجربه سالكانه دو جهت و دو جنبه نهفته است: جهت روشي و جهت محتوايي؛ علم عرفان عملي افزون بر تجربه سالكانه كه داراي دو جنبه است، به عنصر گزارش و ترجمه و تعبير هم نياز دارد تا بتواند به صورت يك علم در بيايد.
به زعم نويسنده، علم عرفان عملي و علم اخلاق شباهتهايي با هم دارند و هر دو پيرامون روابط و وظائف انسان نسبت به خداوند، جهان و انسان و به تعبيري درباره «چه بايد كرد»ها بحث ميكنند، ليكن ميان اين دو علم تمايزهايي وجود دارد.
به عقيده مؤلف، عرفان عملي عمدتا رابطه انسان را با خدا مورد توجه قرار ميدهد. گرچه پيرامون رابطه انسان با جهان و با خود نيز بحث ميشود، ليكن ضرورتي درباره بحث از رابطه انسان با خدا در تمام نظامهاي اخلاقي وجود ندارد، گرچه فقط در نظامهاي اخلاقي ديني اين امر مورد توجه قرار ميگيرد.
به زعم نگارنده مقاله، عرفان عملي، طريق به عرفان نظري است و به عبارت ديگر، عرفان نظري نتيجه و محصول عرفان عملي و سير و سلوك ميباشد؛ به اين بيان كه عشق جبلي در تمامي موجودات وجود دارد و اگر به وسيله رياضت و مجاهده تعلقات و موانع از سر راه آن برداشته شود، آن عشق جبلي جلوه ميكند، و علم عرفان نظري تعبير و ترجمه همان شهودات و حقايق است.
آخرين شماره فصلنامه تخصصي «معارف عقلي» با صاحب امتيازي «غلامرضا فياضي»، مدير مسئولي «محمود ابوترابي» و سردبيري «محمدباقر ملكيان» روانه بازار نشر شده است.
شنبه 23 شهريور 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاري قرآني ايران]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 310]