واضح آرشیو وب فارسی:قدس: مخابرات آب پاكي را روي دست مردم ريخت؛ وديعه هاي تلفن؛ نه پرداخت، نه سهام!
* حميد محمدي
با وجود تورم سالانه در كشور، وقتي مخابرات در هر دوره ثبت نام تلفن همراه، قيمتهاي خود را كاهش داد، نشان داد كه در بحث
عرضه و تقاضا قاعده بازي را تا حدودي بلد است و نه به خاطر مردم، بلكه به خاطر عقب نيفتادن از رقيبي تازه وارد و البته كاربلد تن به كاهش قيمتها داد.
آن موقع اگر چه براي بسياري از كارشناسان و مردم روشن بود كه قيمتهاي ارايه شده از سوي مخابرات بسيار بالاست، اما به هر حال عطش داشتن يك وسيله ارتباطي نو، مخابرات را واداشت تا هر طوري مي خواهد و با هر قيمتي خطوط تلفن همراه را به مردم واگذار كند.
در اين مدت هيچگاه سخني از باز پس دادن وديعه هاي مردم يا همان پول اضافي به ميان نيامد تا اينكه براي كشيدن ترمز اپراتور دوم كه به سرعت در حال تسخير بازار بود، بحث پايين آمدن قيمتها و سپس باز پس دادن وديعه هاي مردم از سوي مسؤولان شركت مخابرات و ارتباطات سيار مطرح شد و مقرر گرديد كه وديعه هاي مردم به صورت نقدي يا تبديل به سهام مشتركان واگذار شود.
بسياري از كارشناسان بر اين باورند كه بايد وديعه ها يا به سهام تبديل شود و يا به مشتركين بازگردد و اين حتي تا جايي پيش رفت، كه كارشناسان طبق قوانين جاري از جمله ماده 622 قانون مدني، به روز رساني وديعه هاي شركاي مخابرات، اعم از مشتركان تلفن ثابت و همراه را ضروري مي دانند، يعني اينكه متناسب با افزايش نرخ تورم، وديعه هاي مردم نزد مخابرات نيز بايد افزايش يابد و به مشتركان مسترد شود.
اكنون با گذشت حدود دو سال از طرح استرداد وديعه ها، زمزمه هايي به گوش مي رسد كه قرار نيست اين وديعه ها به مشتركان بازپس داده شود.
اين در حالي است كه پنج درصد سهام مخابرات واگذار شده و براساس اصل 44 قانون اساسي قرار است بقيه سهام نيز واگذار شود.
در اين زمينه گزارشگر ما به سراغ چند تن از مشتركان تلفن همراه مي رود و نظر آنها را جويا مي شود.
ناصر اقبال يكي از مشتركين همراه اول است كه تحقق نيافتن وعده مخابرات در مورد بازگشت وديعه ها را امري غيرمنطقي بيان مي كند و مي گويد: تا زماني كه در كشور، توليد و توزيع و توسعه به صورت انحصاري و بدون رقيب جدي وجود داشته باشد، وضع به همين شكل باقي خواهد ماند. شركت مخابرات بارها در اخبار اعلام كرده بود كه در رابطه با خصوصي سازي شركت مخابرات و اصل 44، وديعه هاي تلفنهاي مشتركين يا تبديل به سهام مي شود و يا اينكه در صورت تمايل مشتركان با مراجعه به مخابرات، مي توانند وديعه هاي خود را از مخابرات پس بگيرند، و در واقع وديعه ها بدهي مخابرات به مردم مي باشد، اما امروز شاهد هستيم مخابرات به هيچ يك از وعده هاي خود عمل نكرده است.
يكي ديگر از مشتركان درباره بازگشت وديعه هاي مشتركين مخابرات نيز بيان مي دارد: متأسفانه در هيچ جاي دنيا نمي توانيد، نمونه اي بياوريد كه مخابرات هزينه هاي ساخت و توسعه خود را از فروش سيم كارتهاي خود با قيمت بسيار بالا به مشتركين انجام بدهد و پس از توسعه نيز از بازگشت پولهاي مشتركين سرباز زند. در تمام دنيا درآمد زايي مخابرات از هزينه هاي مكالمات مشتركين انجام مي گيرد، نه از فروش سيم كارت.
وي مي افزايد: باعث تأسف است كه مخابرات پس از اينكه قدمهاي اول خصوصي سازي را برداشته است و آهنگ نهايي مخابرات هم همين مسير مي باشد، در اولين اقدام خود در مقابل مشتركين، تمام وديعه مردم را سوز كرد و اين در حالي است كه آقايان خيلي پيشتر از اينها از بازگشت وديعه ها به مردم خبر مي دادند.
يكي ديگر از مشتركين همراه اول به نام مظاهري نيز خاطرنشان مي كند: كاملاً قابل پيش بيني بود كه مخابرات هيچ وقت وديعه هاي تلفنها را به مردم بازنگرداند، و با آوردن بهانه هاي واهي و بدور از منطق از بازگرداندن آن سرباز مي زنند.
وي مي افزايد: شايد اگر مخابرات رقيب بزرگي همچون شركت ايرانسل، با عرضه سيم كارتهاي اعتباري و غيراعتباري بسيار ارزان، را روبه روي خود نمي ديد، هيچگاه قيمت سيم كارتهاي خود را كاهش نمي داد، و هيچگاه نيز بحث و صحبت درباره وديعه ها را مطرح نمي كرد، چون بسياري از مردم از وديعه ها بي اطلاع بودند و اين يك حربه و نيرنگ شركت مخابرات بود كه در زيرفشار سنگين تبليغات ايرانسل مقاومت كند و در كورس رقابت عقب نيفتد.
مدير روابط عمومي مخابرات در مورد ودايع مشتركان مخابرات به خبرنگار ما مي گويد: وديعه هاي مشتركان نزد مخابرات به همان شكل قبلي يعني به عنوان سپرده باقي خواهد ماند و مشتركين فقط مي توانند از مزاياي آن استفاده كنند و حتي بعد از واگذاري كامل سهام مخابرات به بخش خصوصي، به همين شكل باقي خواهد ماند.
داوود زارعيان مي افزايد: تمامي وديعه هاي مشتركان مخابرات هزينه شده و توسعه مخابرات براساس همين مبالغ بوده است.
مشتركاني كه وديعه نزد مخابرات دارند مي توانند از امتيازاتي كه مخابرات براي مشتركيني كه وديعه ندارند، مانند دارندگان پيش شماره(0910) استفاده كنند؛ امكاناتي همچون، پايين بودن تعرفه مكالمات آنها كه 20 درصد ارزانتر مي باشد و يا اينكه بدون پيش پرداخت از رومينگ استفاده كنند و همچنين مشتركاني كه وديعه نزد مخابرات دارند، سقف اعتبار آنها در ميان دوره بالاتر از وديعه آنهاست.
زارعيان همچنين در مورد بازگشت وديعه هاي تلفنهاي همراه و ثابت و تبديل شدن آنها به سهام، آب پاكي را روي دست وديعه گذاران مي ريزد و تصريح مي كند: به هيچ عنوان مخابرات وديعه ها را نه مي پردازد و نه تبديل به سهام مي كند.
وي مي افزايد: وديعه يك روالي بوده نزد مخابرات و تا زماني كه مشترك، تلفن دارد بايد نزد مخابرات باقي بماند، مگر اينكه مشترك بخواهد تلفن خود را به مخابرات بازگرداند كه اين قوانين نيز بعد از خصوصي سازي كامل مخابرات نيز باقي خواهد بود.وي تعداد مشتركين همراه اول را 28 ميليون و 700 هزار نفر و مشتركين تلفن ثابت را 25 ميليون نفر اعلام مي كند و مي افزايد: مشتركاني كه در مرحله اول با مبلغ 600 هزار تومان نسبت به ثبت نام سيم كارت تلفن همراه اقدام كرده و از اين مبلغ 100 هزار تومان را بابت گوشي تلفن همراه پرداختند، چنانچه هزينه ها از جمله ماليات و توسعه روستايي را كسر كنيم، مبلغ 290 هزار تومان به عنوان وديعه نزد شركت مخابرات ايران دارند.
وي مي افزايد: اما در مرحله دوم ثبت نام هزينه گوشي حذف شد و ثبت نام با مبلغ 500 هزار تومان انجام گرفت كه از اين مبلغ پس از كسر ماليات و هزينه هايي مانند توسعه روستايي، وديعه اين مشتركان نيز 290 هزار تومان است.
به گفته وي، در مرحله سوم كه ثبت نام با مبلغ 440 هزار تومان انجام شد، پس از كسر هزينه هاي مذكور، وديعه اين مشتركان نيز همان 290 هزار تومان است، چرا كه در اين دوره درصد ماليات نسبت به دوره هاي گذشته كاهش يافت، براين اساس وديعه 290 هزار توماني براي مشتركاني است كه از ابتداي اولين ثبت نام تلفن همراه در كشور تا پايان سال 83 ثبت نام خود را انجام داده اند.
زارعيان ادامه مي دهد: با توجه به اينكه در سال 84 ثبت نام تلفن همراه با مبلغ 360 هزار تومان انجام شد، از اين مبلغ پس از كسر هزينه هاي مورد نظر 232 هزار تومان به عنوان وديعه مشترك نزد مخابرات است.
او خاطرنشان مي كند: در آخرين ثبت نام نيز كه با مبلغ 288 هزار تومان و در بهمن ماه سال 85 انجام گرفت با درنظر گرفتن هزينه هاي مورد نظر، 180 هزار تومان وديعه هر يك از مشتركان خواهد بود.
وي درباره وديعه هاي تلفن ثابت نيز مي گويد: وديعه هاي تلفن ثابت از دوره قبل از انقلاب با مبلغي در حدود دو هزار تومان آغاز شده و در حال حاضر اين وديعه حدود مبلغ 100 هزار تومان است.
به گفته مديركل روابط عمومي شركت مخابرات ايران، بيش از 90 درصد واگذاريهاي تلفن ثابت در سالهاي بعد از انقلاب انجام شده و به ويژه از سال 64 به بعد عمده ودايع تلفن ثابت در تهران در حدود 100 هزار تومان و در شهرهاي متوسط 80 هزار تومان و در روستاها كمتر از اين مبلغ است.
زارعيان در مورد واگذاري سهام مخابرات مي گويد: همان طور كه قبلاً اعلام شد، پنج درصد سهام مخابرات واگذار شد، و حدود چهار درصد به كاركنان شركت مخابرات به صورت تدريجي واگذار مي شود و 20 درصد سهام عدالت مي باشد و 20 درصد سهام دولت باقي مي ماند و 51 درصد باقي مانده نيز به طور كامل به متقاضيان واگذار مي شود.
وي همچنين كل ودايع مشتركين نزد مخابرات را تقريباً چهار هزار و 150 ميليارد تومان بيان مي دارد و مي افزايد: كل داراييهاي مخابرات 14 هزار ميليارد تومان مي باشد، و بحثها و قيمتهاي مختلفي كه از سوي مسؤولان بيان مي شود، بدين علت است كه هنگامي كه سهام وارد بورس مي شود، ممكن است تغيير قيمت پيدا كند به عنوان نمونه ما سهام معمولي مخابرات را 100 تومان قيمت گذاشتيم كه در بورس 150 تومان قيمت گرفت و اين بدين معناست كه آن جا هفت هزار ميليارد تومان سرمايه مخابرات اضافه شده است.
به هر حال مديركل روابط عمومي شركت مخابرات ايران اگر چه خيلي دير ولي سرانجام خيال همه مشتركان تلفن همراه اول و ثابت را راحت كرد كه به فكر دريافت وديعه هايي كه نزد مخابرات دارند نباشند و از حق خود بگذرند.
در مورد امتيازاتي كه دكتر زارعيان عنوان مي كند كه براي مشتركان قبلي همراه اول براي جبران ودايع در نظر گرفته شده است، نيز بايد گفت كه شركت مخابرات از تعرفه تلفنهايي كه وديعه نزد مخابرات دارند، نكاسته است، بلكه تفاوتي كه در تعرفه بين(0912) و(0910) وجود دارد، افزايش قيمت نرخ تعرفه خطوط 0910 مي باشد. حتي قطع نكردن قبضهاي ميان دوره اي امتياز ويژه اي براي خطوطي كه وديعه نزد مخابرات دارند، نمي باشد.
در اين ميان، اين سؤال نيز مطرح است كه گرانتر بودن تعرفه سيم كارتهاي 150 هزار توماني(0910) براساس چه مجوزي است و اگر مجوزي گرفته شده، چرا در تبليغات شركت ارتباطات سيار بدان اشاره نمي شود.اكنون كه صنعت ارتباطات سيار 21 ساله شده و بيش از سه ميليارد نفر در 218 كشور جهان از خدمات تلفن همراه استفاده مي كنند و بيشتر آنان بدون پيش پرداخت و حتي با گوشي رايگان صاحب خط تلفن همراه مي شوند، مشتركان تلفن همراه اول كشور نيز انتظار دارند كه شركت مخابرات حداقل به وعده هاي خود عمل كند !
شنبه 23 شهريور 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: قدس]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 105]