واضح آرشیو وب فارسی:سایت دانلود رایگان: انسان وارسته عاشق ماه مبارک
[b]رسول الله(صلی الله علیه وآله)فرمود:
«افضل النّاس من عشق العبادة فعانقها و أحبّها بقلبه و باشرها بجسده و تفرّع لها هو لایبالی علی ما أصبح من الدنیا علی عسر أم علی یُسر». (1)
خوشا به حال کسی که عبادت را معشوق خود بداند; با عبادت معانقه کند و آن را با تمام وجود لمس کند، خوشا به حال چنین نمازگزار و روزه داری که عاشق صوم باشد. (
[/b]اصول کافی ، ج2، باب عبادت، حدیث3) این حدیث شریف میفرماید: بهترین چهره ی مردمی ، آن انسانی است که به عبادت عشق ورزد، ما را وادار میکند که اوّل شائق بعد عاشق عبادت باشیم.
شائق به کسی میگویند که ندارد و میطلبد، عاشق به کسی میگویند که رسید و نگه میدارد. آن انسان تشنهی که به دنبال چشمه میرود را میگویند مشتاق چشمه است، وقتی به آب رسید و آب را گرفت و حفظ کرد، میگویند او عاشق چشمه است. شوق قبل از وصول است و عشق بعد از وصال گفتهاند «عشق» که یک واژه عربی است از یک گیاه خاصی که «عَشَقه» نام دارد، مشتق شده است که در فارسی به آن پیچک میگوییم.
این گیاه وقتی به درخت چسبید آنرا رها نمیکند و راه نفس درخت را میبندد، کم کم آن درخت زرد میشود، برگهایش ریخته و سرانجام خشک میشود، در این هنگام میگویند درخت را عشقه گرفته، عاشق به یک چنین انسانی میگویند، آن پیچکِ عبادت او را گرفت، او را زرد کرد، راه نفس او را بست، سرانجام او را خشک و از خود تهی کرد، به این انسان میگویند عاشق عبادت است.
لذا در اسرار روزه گرفتن گفتند: روزه بگیرید بری این که آن نشاط حیوانی کم بشود، مثل درختی که او را پیچک گرفته که دیگر رشد نمیکند.
مهمان بایستی کاری بکند که صاحبخانه میکند، مهمان خدایی که «یُطعِمُ و لایُطعَم» است، اگر خدای سبحان میبخشد و نمیگیرد، انسان هم بایستی در این ماه خویی پیدا کند که ببخشد و نگیرد، چون هیچ دستی بهتر از دست بخشنده نیست و هیچ دستی هم بدتر از دست بگیر نیست
میهمان خدا بودن
طبق فرمایش نورانی پیامبر اکرم(صلی الله علیه وآله) در خطبه شعبانیه، مؤمنین در این ماه مبارک به ضیافت الهی دعوت شدهاند.
«هُوَ شَهْرٌ دُعِیتُم فِیهِ إلی ضِیافَةِ الله».
مهمان بایستی کاری بکند که صاحبخانه میکند، مهمان خدایی که «یُطعِمُ و لایُطعَم» است، اگر خدای سبحان میبخشد و نمیگیرد، انسان هم بایستی در این ماه خویی پیدا کند که ببخشد و نگیرد، چون هیچ دستی بهتر از دست بخشنده نیست و هیچ دستی هم بدتر از دست بگیر نیست. اگر کسی تلاش و کوشش کرد که دیگر در کنار سفره او به بهشت بروند، این ید بخشنده دارد، و اگر تلاش کرد که به برکت دیگران به بهشت برود، این دست گیرنده دارد. در بیانات پیامبر(صلی الله علیه وآله)هست که حضرت میفرماید: «الید العلیا خیرٌ من الید السّفلی »
در شبهای ماه مبارک رمضان این روح بلند را به انسان میآموزند و میگویند هر شب بگویید: «خدایا تو که دینت را حفظ میکنی و ممکن نیست که دست از دینت برداری، آن توفیق را بده که دین تو بدست من زنده بشود»، نه این که دیگران دین تو را زنده کنند و من کنار سفره دین بنشینم، بگذار که نماز و روزه به دست من و با خون من زنده بشود که دیگران مهمان من باشند، نه این که دیگران بجنگند و خون بدهند و دین را احیا کنند و من نماز بخوانم و روزه بگیرم. (2)
«و اجعلنی ممّن تنتصر به لدینک و لاتستبدل لی غیری»
«خدایا چنین عوض نکن که من را بدهی و دیگری را جای من بیاوری »
چون این تهدید را خدای سبحان کرد و فرمود: من از دینم حمایت میکنم و دست از دینم بر نمیدارم، شما نشد دیگری را میآورم {وَإِنْ تَتَوَلَّوْا یَسْتَبْدِلْ قَوْماً غَیْرَکُمْ ثُمَّ لاَ یَکُونُوا أَمْثَالَکُمْ}.
فرمود: حالا اگر حفظ دین با شما نشد، با دیگری، شما اگر خلوص را از دست دادید شما را میبرد و دیگری را جای شما میآورد.
این خوی بزرگ منشی را در دعاها به ما آموختند که سعی کنید این چنین دعا کنید. هرگز از خدا مال زیاد نخواهید، بلکه بخواهید که آبرویتان محفوظ باشد.
کسی که مهمان خدا شد، اوصاف صاحبخانه را به عنوان آنچه در نزد خداست، از خدا مسئلت میکند، آن روح بی نیازی و بزرگواری را طلب میکند، و خدای سبحان که میزبان است چنین پذیرایی میکند. ضیافة الله همان لقاءالله را نتیجه خواهد داد.
پیامبر(صلی الله علیه وآله)در ادامه فرمودند: «و جعلتم فیه من أهل کرامة الله» شما در این ماه کریم هستید. انسان کریم آن بزرگوار و بزرگ منشی است که طبعش به طبیعت آلوده نیست. فرمود شما در این ماه از خدی سبحان کرامت بخواهید و آبروی انسان کریم را خداوند نمیریزد و همیشه آن را حفظ میکند. شما باید در این ماه توشه کرامت تهیه کنید که همان وصف خاصّ فرشتگان است. اگر فرشتگان «بَلْ عِبادٌ مُکْرَمُون» بندگان مکرَّم و کریماند، شما در کنار سفره کرامت دعوت شدهاید سعی کنید کریم بشوید و در ادامه فرمود: «أنفاسکم فیه تسبیح و نومکم فیه عبادة و عملکم فیه مقبول». [محمّد: 38 ]
پی نوشت ها:
1 ـ صحیفه سجادیه، دعای 45، در وداع ماه مبارک.
2 ـ ارشاد القلوب دیلمی ـ باب18
[b]بخش عترت و سیره تبیان
[/b] منبع:
آیین رمضان
مناسبتها، احکام، ادعیه و آداب
معاونت آموزش و تحقیقات بعثه مقام معظّم رهبری
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: سایت دانلود رایگان]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 397]