واضح آرشیو وب فارسی:سایت دانلود رایگان: نکاتی درباره روزهداری در افراد مختلف
لازم به توضيح است كه در ماه مبارك رمضان، ميزان نياز به كالري تفاوت چنداني با حالات غير روزه ندارد. فقط نحوه زمان بندي مصرف مواد غذايي براي آزاد شدن ذخاير چربي فشرده و قديمي، و جايگزين شدن آنها با بافتهاي جديد و قابل دسترسي متفاوت است.
ميزان كاهش وزن در ماه مبارك رمضان تا چه حدي معمول است؟
با توجه به اينكه در ماه مبارك رمضان، در بيشترين زمان فعاليت(طول روز) كمترين مصرف مواد غذايي را داريم و با توجه به اين كه فعاليت هاي روزمره سبب از دست رفتن كالري مي شوند، وزن بدن كم خواهد شد. اين مساله در مورد افراد مختلف با توجه به جنس(مرد يا زن)، وزن و سن متفاوت است، ولي در حالت معمول بين 2 الي 4 كيلوگرم كاهش وزن وجود دارد كه اين كاهش، قسمتي مربوط به از دست دادن كالري و قسمتي مربوط به عدم دريافت مواد غذايي و آب است.
افرادي كه از رژيم هاي لاغري يا چاقي استفاده مي كنند، در مدت اين ماه بايد به چه صورت عمل كنند؟
افرادي كه به جهت كاهش يا افزايش وزن از رژيم هاي غذايي استفاده مي كنند، بايستي ناهار رژيم خود را در سحري ميل كنند و وعده غذايي مربوط به صبحانه را براي افطار در نظر بگيرند و شام رژيم را هم در جاي خود و به جاي شام ماه مبارك رمضان استفاده كنند.
خانم هاي شيرده با رعايت چه نكات تغذيه اي در هنگام روزه داري، سلامت شان تضمين مي شود؟
در كتب تخصصي تغذيه آمده است كه حدود يك سوم نياز مادر براي ترشح شير، از ذخاير چربي بدن كه در سه ماهه سوم حاملگي تشكيل شده است تامين مي گردد و دو سوم ديگر از طريق تغذيه بايستي مهيا گردد.
رژيم غذايي مادر شيرده بايستي غني از پروتئين، كلسيم، آهن و ويتامينها باشد و در صورت لحاظ نكردن اين مواد در رژيم غذايي، وي دچار كمبودهاي شديد و نهايتا عوارض خطرناكي چون پوكي استخوان، خرابي دندانها، كم خوني و ريزش مو مي شود.
طبق فتاوي مراجع تقليد عظام، مادران شيرده مي توانند روزه بگيرند، ولي اگر بعد از چند روز احساس كردند كه روزه سبب كاهش مقدار شير آنها شده است، روزه گرفتن جايز نيست.
به مادران در دوران شيردهي توصيه مي شود در وعده هاي غذايي سحري، افطار و شام از مواد سرشار از آهن(مثل گوشت و حبوبات) و كلسيم(مثل شير و لبنيات) بيشتر استفاده كنند و از خوردن ادويه جات، فلفل، سير، پياز و زيره كه سبب بد بو شدن شير مي شوند، پرهيز كنند، چرا كه مكيدن فرزند يكي از عوامل مؤثر در ترشح شير است و بد بو شدن شير سبب عدم مكيدن نوزاد و در نتيجه كاهش يا قطع شير مي گردد.
آيا در سنين مختلف هنگام روزه داري بايد تغذيه متفاوت باشد؟
نيازهاي تغذيه اي در سنين مختلف متفاوت است.
نياز به انرژي با افزايش سن كاهش مي يابد كه در ارتباط با كاهش اندازه بدن، كاهش توده چربي و كاهش فعاليت بدني است.
نيازهاي پروتئيني در سالمندان كمي بيشتر از افراد جوانتر مي باشد، چرا كه براي حفظ تعادل نيتروژني و پيشگيري از تعادل منفي آن وجلوگيري از تحليل عضلات لازم است.
با توجه به اين كه افراد سالمند به علت كم تحركي اكثرا دچار يبوست هستند، مصرف كربوهيدرات هاي پيچيده مثل سبزيجات، نان و غلات سبوسدار و ميوهها در وعده هاي سحري و افطاري نسبت به سنين جوان بيشتر توصيه مي شود، چرا كه اين گروه از مواد غذايي باعث جلوگيري از يبوست مي شوند.
در پسران و دختراني كه مي خواهند براي نخستين بار روزه بگيرند، آيا تفاوتي در نوع مواد غذايي مصرفي شان وجود دارد؟
نياز به انرژي در خانمها و آقايان متفاوت است كه مربوط به ميزان فعاليت آنها و اثرات هورمون هاي مختلف مي باشد.
در خانمها با توجه به اين كه در دوره عادت ماهيانه كمبودهايي از قبيل آهن ممكن است ديده شود، ميزان نياز به برخي از مواد غذايي بيشتر است. بنابراين توصيه مي شود خانمها، بالاخص افرادي كه تازه به سن بلوغ رسيدهاند و توفيق روزه داري در ماه رمضان را كسب كرده اند، نسبت به تغذيه خود دقت بيشتري نموده و با مصرف بيشتر مواد سرشار از آهن مثل گوشتها، حبوبات، جگر، آجيل و خشكبار باعث جلوگيري از عوارضي مثل كم خوني، ريزش مو و... شوند.
روزنامه جمهوری اسلامی
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: سایت دانلود رایگان]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 153]