محبوبترینها
دانلود آهنگ های برتر ایرانی و خارجی 2024
ماندگاری بیشتر محصولات باغ شما با این روش ساده!
بارشهای سیلآسا در راه است! آیا خانه شما آماده است؟
بارشهای سیلآسا در راه است! آیا خانه شما آماده است؟
قیمت انواع دستگاه تصفیه آب خانگی در ایران
نمایش جنگ دینامیت شو در تهران [از بیوگرافی میلاد صالح پور تا خرید بلیط]
9 روش جرم گیری ماشین لباسشویی سامسونگ برای از بین بردن بوی بد
ساندویچ پانل: بهترین گزینه برای ساخت و ساز سریع
خرید بیمه، استعلام و مقایسه انواع بیمه درمان ✅?
پروازهای مشهد به دبی چه زمانی ارزان میشوند؟
تجربه غذاهای فرانسوی در قلب پاریس بهترین رستورانها و کافهها
صفحه اول
آرشیو مطالب
ورود/عضویت
هواشناسی
قیمت طلا سکه و ارز
قیمت خودرو
مطالب در سایت شما
تبادل لینک
ارتباط با ما
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
آمار وبسایت
تعداد کل بازدیدها :
1840278937
/گزارش-ايسنا/ هفتمين سالگرد ١١ سپتامبر
واضح آرشیو وب فارسی:ايسنا: /گزارش-ايسنا/ هفتمين سالگرد ١١ سپتامبر
خبرگزاري دانشجويان ايران - تهران
سرويس: بينالملل - گزارش و تحليل
در تاريخ 11 سپتامبر 2001 يكي از جنجاليترين و مهمترين حوادث جهان در آمريكا به وقوع پيوست كه نه تنها نقطهي عطفي در تاريخ جهان به شمار ميآيد، بلكه معادلات و مناسبات روابط بينالمللي در عرصههاي گوناگون سياسي، اقتصادي و اجتماعي را دستخوش تحولات عمدهاي كرده است.
به گزارش دفتر مطالعات بينالملل خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا) فردا مصادف است با 11 سپتامبر 2008، هفتمين سالگرد "بزرگترين حملهي تروريستي" در تاريخ آمريكا.
يك عمليات از پيش تعيين شده و استثنايي
آنچه در 11 سپتامبر اتفاق افتاد يك عمليات پيشرفته و پيچيده بود. چنين عملياتي به تكنولوژي جديد و آمادگيهاي لازم كه كمتر از يكسال نميباشد، نياز دارد. به طور قطع انجام چنين عملياتي با مشاركت صدها همدست و شريك صورت ميگيرد.
به ندرك اتفاق ميافتد كه تاريخ به نحوي بسيار شگفتانگيز و با چنين تاثير چشمگيري بر پخش زندهي تلويزيوني، دستخوش تحولي ماندگار شود.
گستردگي و وسعت حملات 11 سپتامبر به خاك آمريكا بسيار تكان دهنده و براي ميليونها انساني كه از اقصي نقاط جهان تصاوير مربوط به اين حملات را مشاهده ميكردند كاملا آشكار بود. توصيف 11 سپتامبر 2001 به عنوان روزي كه چهرهي جهان را تغيير داد ديگر تبديل به يك كليشه شده است اما هستند مورخاني كه همچنان در مورد تاثير اين حملات به عنوان نقطهي عطفي سرنوشت ساز و يا اپيزودي استثنايي در تاريخ جهان به بحث و قضاوت ميپردازند.
فرانسيس فوكوياما، استاد برجستهي دانشگاه جان هاپكينز در ايالات متحده و باني نظريهي "پايان تاريخ" معتقد است: "همگان ميگويند كه اين رويداد -حملات 11 سپتامبر- آمريكا را براي هميشه متحول ساخت اما به نظر من چنين ديدگاهي بيمعني و بي اساس است. معلوم نيست كسي كه چنين ديدگاهي دارد جز اين كه واقعهي 11 سپتامبر را براي مدت طولاني از ياد نخواهد برد منظور ديگري هم دارد يا خير."
لرد رابرت بليك، استاد دانشگاه و مورخ بريتانيايي ميگويد: نميدانم كه اين رويداد چگونه در قالب ديگر تحولات تاريخي گنجانده ميشود اما حملات 11 سپتامبر يك اقدام استثنايي و منفرد بود؛ اقدامي كه توسط يك جامعهي سري و مخفي صورت گرفت.
با وجود گذشته هفت سال از اين حادثه دلخراش هنوز نيز ناگفتههاي بسياري در پشت پرده اين حادثه قرار دارد كه براي شناخت و پي بردن به اين اسرار شايد بايد سالهاي طولاني منتظر ماند تا رازهاي اين حادثه فاش شوند. حادثه 11 سپتامبر نقطه عطفي براي پوشش اهداف واقعي آمريكا بود و به يكه تازي و يك جانبه گرايي روند سياستهاي كاخ سفيد شدت بخشيد.
اگرچه دولت بوش از اين واقعه سود بسياري برد و مشكلات خود را پوشش داد و مخفي نمود اما هرگز ابهامات مربوط به اين حادثه را برطرف نكرد شايد به نوعي ميتوان گفت كه بوش از روي عمد در راستاي رفع ابهامات مربوط به اين حادثه گام برنداشت چون اگر پشت پرده اين حوادث نمايان ميشد قطعا خود بوش و دار و دستهاش عاملان اين حادثه معرفي ميشدند.
اكنون با گذشت هفت سال از وقوع حملات 11 سپتامبرهنوز در خصوص علت نابودي برجهاي آسمانخراش تجارت جهاني در قلب نيويورك آن هم بدون هيچ گونه مقاومتي، پرسشهاي بيشماري بدون پاسخ باقي مانده است، از جمله اين پرسشها ميتوان به اين مورد اشاره كرد كه چرا آژانسهاي اطلاعاتي جهان از انجام تحقيقات درخصوص ابهامات و تناقضات فراوان در رابطه با حملات 11 سپتامبر طفره ميروند؟
اين مسائل باعث شده كه بسياري از افكارعمومي در جهان و حتي خود آمريكاييها به سناريوي 11 سپتامبر به ديدهي شك و ترديد بنگرند و به طبع خواستار تحقيقات مجدد در اين باره شدهاند. جورج بوش، رييسجمهور آمريكا در مبارزات انتخاباتي خود در سال 2004 با تكيه بر اقدام جهت جلوگيري از وقوع حملات مشابه و امنتر كردن آمريكا زمام امور را مجددا در دست گرفت اما جديدترين نظرسنجيها نشان ميدهد كه مردم آمريكا معتقدند كه كشورشان به دنبال حملات 11 سپتامبر و جنگ در عراق امنتر نشده است.
واقعهاي كه روز 11 سپتامبر گريبانگير آمريكا شد، تازيانهاي بود بر پيكر دولتمردان اين كشور كه حقوق بشر را ناديده گرفته بودند؛ گو اين كه قوانيني تحت عنوان مبارزه با تروريسم وضع كردند كه در هفت سال گذشته نتوانسته ملاك و معيار چيزي باشد.
هماكنون در ايالات متحده آمريكا هر فرد مظنون به تروريسم را بيهيچ اتهامي و به نام دموكراسي در كشوري كه ادعا ميكند آزادترين نقطه جهان است به زندان مياندازند.
در ايالات متحده آمريكا جورج بوش هر مظنوني را دشمن خود فرض ميكند و براي بقاي خود كمر به نابودي او ميبندد.
پس از حملات 11 سپتامبر تمامي رهبران جهان به نحوي انجام حملات را محكوم كردند، مگر صدام كه انجام اين حملات را "ثمرهي جنايات آمريكا عليه بشريت" خواند.
گسترش تروريسم پس از 11سپتامبر
اينك هفت سال از طرح مبارزه با تروريسم تحت امر رييسجمهور آمريكا ميگذرد و بوش نيز به سرعت در راستاي اهداف سلطه طلبانه خود به ويژه در افغانستان و عراق حركت ميكند اما نه تنها تروريسم ريشهكن نشده است بلكه اين پديده ابعاد گستردهتري را پيدا كرده است.
نكته جالب كه از اين حادثه برآمد اين است كه به رغم روي دادن اين حادثه در درون آمريكا بوش با ارائه طرح "جنگ عليه تروريسم" وعده داد اين پديده را در تمام دنيا ريشهكن كند و امنيت را براي ساكنين كره خاكي به ارمغان بياورد!
بوش به گمان اينكه ميتواند حادثه 11 سپتامبر را به عنوان توجيهي براي سياستهاي جنگ طلبانه خود عنوان كند عامل قتل هزاران هزار انسان بيگناه در عراق و افغانستان شده است.
اگرچه حمله به اين دو كشور سرنگوني رژيمهاي طالبان و صدام را به دنبال داشت اما سياستهاي بوش نه تنها باعث ريشه كن شدن پديده ترور نشد بلكه زمينهاي را براي به راه افتادن موجهاي واقعي ترور و قتلعام انسانهاي بيگناه فراهم كرد. تحقيقات نشان ميدهد كه آمريكا نه تنها به اهداف طراحي شده پس از حوادث 11 سپتامبر نرسيده بلكه مقامات كاخ سفيد نيز به شدت نگران پيامدهاي آيندهي سياستهاي اشتباه خودشان هستند.
پس از گذشت هفت سال از اعلام جنگ عليه تروريسم بينالمللي و در راس آن اسامه بن لادن، رهبر القاعده، سياستهاي بوش بيشتر به نفع بن لادن و شعارهاي ضد غربي او بوده است. علت ناكامي در يافتن وي نيز به اين خاطر است كه آمريكا نميخواهد ريشه گروههاي افراطي در دنيا برچيده شود چون اين گروهها مسير را براي كاخ سفيد در اجراي اهداف سلطه طلبانهاش هموار ميكنند. مقامات آمريكايي پس از وقوع حادثه 11 سپتامبر به جاي آنكه به طور ريشهاي با تروريسم مقابله كنند با اقدامات نسنجيده خود جهان را هر روز بيشتر از گذشته به سوي ناامني، هرج و مرج و در نهايت "برخورد تمدنها" سوق دادند كه اين دقيقا همان هدفي است كه القاعده دنبال ميكند.
سو استفاده از حادثه 11 سپتامبر توسط كاخ سفيد
پس از گذشت چند سال، بهرهگيريهاي غرض ورزانه از اين حادثه همچنان در دستور كار دولت فعلي آمريكا قرار دارد و با ادعا به اينكه مسلمانان عاملان اين حادثه بودند مصائبي را بر مناطق بحران زده جهان و مسلمان نشين تحميل كردهاند كه سالها نيز اين رنجها از افكار مسلمانان جهان پاك نخواهند شد.
اولين پيامد جدي حادثه 11 سپتامبر گسترش مفهوم مبارزه با تروريسم بود كه جورج بوش آن را در 22 سپتامبر 2001 در جمع نمايندگان كنگره تبيين كرد و دولتها را در مقابل انتخاب اين گزينه قرار داد و اين شعار را اعلام كرد كه "يا با ما هستيد يا دشمن آمريكا ميباشيد!"
به گفته برخي از كارشناسان امور بينالمللي با مطالعه جزييات حادثه 11 سپتامبر اين مساله روشن ميشود كه اتهاماتي چون نسبت دادن "محور شرارت" به برخي كشورها برنامههايي از پيش تعيين شده از سوي آمريكا بوده است.
حملات 11 سپتامبر بر اساس يك طرح دقيق و جامع صورت گرفت به طوري كه اهداف از قبل تعيين شده به خوبي محقق شدند. پس از گذشت هفت سال از اين حادثه هنوز نيز اين سوال مطرح است كه طراح، مدير و مجري اين عمليات چه كسي بوده و عامل حقيقي اين حادثه چه كسي است؟ چه كسي در جهان از چنين قدرت برتر و امكانات گستردهاي برخوردار است؟
به وضوح مشخص است كه نه بن لادن و نه ديگر گروههاي اسلامي و غير اسلامي در جهان سوم قادر به اجراي چندين عمليات گسترده و دقيقي نيستند.
آمريكا امروز بر اساس ادعاي خود در راس رهبري جهان قرار دارد. دولتي در موقعيت آمريكا، در برابر دولتهاي ديگر ضربه پذير نيست مگر اينكه اين ضربه از سوي دشمني كه به خود او وابسته است، وارد شود. با وجود ادعاي نادرست آمريكا مبني بر دخالت مستقيم مسلمانان در حملات 11 سپتامبر، فاكس نيوز در سال 2006 از گزارشهاي محرمانه دستگاههاي امنيتي آمريكا مبني به احتمال مشاركت اسراييل در حادثه تروريستي 11 سپتامبر خبر داد.
بنابر گزارش اين شبكهي تلويزيوني، اطلاعات بدست آمده نشان از اين امر دارد كه اسراييليهاي بسياري در داخل و خارج هستند كه همگراييهاي زيادي در رابطه با جاسوسي از آمريكا دارند.
فاكس نيوز در اين گزارش اعلام كرد: بيش از 60 اسراييلي در ارتباط با حادثه 11 سپتامبر دستگير و به دلايل مختلف بازداشت شدند كه چند تن از نظاميان فعال و در حال خدمت اسرارييلي نيز در بين بازداشت شدگان بودند.
گرچه نشانهي متقني در مورد دخالت رژيم اسراييل در حملات 11 سپتامبر 2001 وجود ندارد اما بازرسان شك دارند كه ممكن است اسراييليها اطلاعاتي را پيشاپيش درباره اين حمله به دست آورده باشند و آن رابه آمريكا ارائه ندادهاند.
در ژانويه 2000، دفتر سيا در شرق آسيا متوجه شد كه دو تروريست معروف القاعده به نامهاي خالد المضار و نواف الهضمي در مسير آمدن به آمريكا هستند و براي تعطيلات و خوشگذراني به آمريكا نميآيند؛ اما سازمان سيا تا اوت سال 2001 اين مساله را به پليس فدرال آمريكا اطلاع نداد و سرانجام زماني كه خيلي دير شده بود به اف.بي.آي اعلام كرد كه اين دو مرد را تحت پيگرد قرار دهد.
به گفتهي بازرس سازمان سيا، در فاصله 18 ماهه بين ژانويه 2000 و اوت 2001، حدود 50 الي 60 تن در سازمان سيا از سفر الهضمي و المضار به آمريكا مطلع بودند؛ اما هيچ كس هيچ كاري انجام نداد، زيرا هر كدام از اين افراد گمان ميكردند كه ديگري به پليس فدرال آمريكا (اف.بي.آي) اطلاع داده است و اف.بي.آي در حال جستجوي اين دو مظنون است!
مصائب بي دليل عليه مسلمانان
طي هفت سال گذشته مسلمانان مسائل، مصائب، مشكلات و حوادث متعددي را پشت سر گذاشتهاند؛ چند جنگ و برخورد نظامي عمده رخ داده، بحران فلسطين شدت گرفته و درگيريها و كشتار در جهان اسلام توسعه يافته است. در اين دوران گرايشهاي ضد آمريكايي و جريانهاي مبارز در كل جهان اسلام نيز گسترش پيدا كرده است.
دولت بوش عمدتا سه هدف را در خاورميانه دنبال كرده است، اول نهادينه كردن حضور آمريكا در خاورميانه، دوم تسلط بر بازار نفت و خارج كردن كنترل آن از دست اوپك و سوم ايجاد خاورميانه جديد در راستاي اهداف خود. پس از حوادث 11 سپتامبر با ايجاد تغيير در سياست خارجي آمريكا تاكنون شاهد تداوم بحرانهاي متعددي در منطقه خاورميانه بودهايم. اين حوادث باعث شد تا گروه تندروي نومحافظهكاران كه در حاشيه سياستگذاري آمريكا بودند، وارد متن اصلي سياست گذاري اين كشور شوند.
اين گروه قبل از حادثه 11 سپتامبر نيز بر اين عقيده بود كه به طور كلي آمريكا بايد شرايطي را در منطقه خاورميانه ايجاد كند تا وضعيت موجود را از طريق "بيثباتي خلاق" عوض كرده و در نهايت منافع آمريكا در خاورميانه پيش برده شود.
عراق و افغانستان قربانيان اصلي
در اين ميان افغانستان و عراق بيش از ساير كشورهاي منطقه آماج سياستها و منافع آمريكا قرار گرفتند و در حال حاضر نيز به رغم گذشت هفت سال از اين حادثه بزرگ زمينه و شرايط بهتر و بيشتري براي رشد تروريسم فراهم شده است. به طوري كه اكنون مردم افغانستان و عراق معتقدند كه هر روز آنها 11 سپتامبر است.
يازده سپتامبر اگر از يك سو خاطرهي تلخ و زخم خوردهي غول سياست و اقتصاد جهان يعني آمريكا را در اذهان عمومي زنده ميكند ولي از سوي ديگر اين حادثه باعث شد تا دكترين جنگ طلبانه بوش كامل شود. اين حادثه پيش از آن كه فرصت محدود كنندهاي براي آمريكا بوده باشد، امكان مانور و تحرك جديدي را براي مقامات ارشد اين كشور فراهم كرده است.
به نظر ميرسد كه حادثه 11 سپتامبر 2001 به خوبي توانست موقعيت غرب را درجهان تحكيم كند و قدرتهاي منطقهيي مانند چين و روسيه را تحت الشعاع رهبري آن قرار بدهد. پس از اين حوادث بود كه آمريكاييها با حمايت همه جانبه اروپاييها منطقه را به لحاظ سياسي و استراتژيك تسخير كردند.
اگرچه امنيت غرب در داخل مورد تهديد قرار گرفت اما در بيرون از خانه اين غرب است كه امنيت حضور خود را به بهانهي جنگ با تروريسم تضمين ميكند. اگر گروههاي مخالف سياستهاي آمريكا به عنوان يك بهانهي قوي منطقهيي حضور نداشته باشند به سختي غرب ميتواند در خاورميانه مانور دهد. آمريكا با حادثه 11 سپتامبر 2001 نه تنها چيزي از دست نداده بلكه توانسته اهداف خود را در خاورميانه پياده كند و در راستاي منفعت طلبي گام بردارد.
با بررسي تحولات و سياستهاي دولتمردان كاخ سفيد پس از وقايع 11 سپتامبر ميتوان به اين نتيجه رسيد هر چند كه دولتمردان آمريكا در ابتدا توانستند به بهانه تهديد امنيت كشورشان و مبارزه با تروريسم جهاني اهدافي را در عرضه داخلي و خارجي محقق سازند اما روند تحولات سرنوشتي ديگر را براي آنها رقم زد.
اكنون آمريكاييها درگير بحرانهاي شديدي در عرصه داخلي شدهاند. كاهش حمايتها از بوش، بحران اقتصادي و مخالفتهاي شديد با جنگ عراق و افغانستان از جمله اين تنشها هستند.
در عرصهي بينالمللي نيز شكستهاي پياپي سياستگذاران آمريكايي، حمايتها از واشنگتن را تحت الشعاع قرار داده به گونهاي كه به گفته كارشناسان، آمريكا نميتواند ديگر خود را قدرت برتر جهان بداند. با تمامي اين تفاسير كاخ سفيد تلاش دارد تا به بهانهي مبارزه با تروريسم و ايجاد امنيت در عرصهي جهاني به احياي قدرتش بپردازد در حالي كه روند تحولات مغاير با اين اهداف را تداعي ميكند.
در كل با گذشت هفت سال از حادثهي تكان دهنده 11 سپتامبر هنوز نيز ابهامات فراواني پشت پرده اين رويداد بزرگ وجود دارد. حادثهاي كه باعث كشته شدن بيش از 3000 تن شد و ميلياردها دلار خسارت مالي به جاي گذاشت، هنوز نيز با شبهاتي روبرو است كه هيچ كس تا كنون پاسخ شفاف و واقعي را در مورد علل و عاملان واقعي آن ابراز نكرده است. به راستي عامل حادثه 11 سپتامبر وابستگان به القاعده بودهاند؟
اگر اين گروه عامل اين حادثه بودند پس چرا تاكنون به طور كامل از بين نرفتهاند؟ آيا آمريكا توان از بين بردن اين گروه افراطي را ندارد و يا در حال سوء استفاده از ماهيت وجودي اين گروه و ديگران است؟
سوال ديگري نيز مطرح ميشود كه آيا چند عضو القاعده ميتوانند به راحتي از سيستم اطلاعاتي پر قدرت آمريكا عبور كنند و حادثهاي چنين عظيم را به وجود آورند؟
آيا سازمان سيا با پيشينه بسيار گسترده و قوي نتوانسته بود به اهداف اين چند عضو پي ببرد و يا نخواسته كه اين اهداف را فاش كند تا پس از آن به سرعت در راستاي پيشبرد اهداف منفعت طلبانه كاخ سفيد گام بردارد؟
سرويسهاي جاسوسي چند كشور پيش از حادثه 11 سپتامبر نسبت به يك حمله جدي در آمريكا هشدار داده بودند اما سازمان سيا با توان بسيار بالا نسبت به فعاليتهاي اين چند عضو القاعده بياطلاع بوده است؟ اينها سوالاتي هستند كه پس از گذشت هفت سال هنوز بيپاسخ ماندهاند و مردم سراسر جهان هنوز نيز به درستي نميدانند كه عاملان اين حادثه عظيم چه فرد يا گروهي بوده است.
به طور قطع سالهاي آينده عاملان و طرحهاي سري اين حادثه مشخص خواهند اما چه سود؟ آمريكا با به راه انداختن تبليغات سوء از اين حادثه باعث كشته شدن هزاران هزار انسان بيگناه در افغانستان و عراق شده است.
گزارش از: اطهر اينانلو
منابع:
www.wikipedia.org
www.sep11memories.org
www.antiwar.com
انتهاي پيام
چهارشنبه 20 شهريور 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايسنا]
[مشاهده در: www.isna.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 61]
-
گوناگون
پربازدیدترینها