واضح آرشیو وب فارسی:سایت دانلود رایگان: شدیدترین گناه و سنگینترین مجازات
باید توجه داشت که یکی از مصداقهای شاهد زور، شرکت در مجلسی است که در آن ساز و آواز و غنا وجود دارد، چنان که در بعضی از جشنها به خصوص جشن عروسیها مرسوم است، قطعاً حضور در این گونه مجلسها حرام و موجب تایید فسق و فجور و تشویق کارهای حرام است، که بندگان ممتاز خداوند قطعاً از آن پرهیز میکنند .
ویژگیهای عبادالرحمن (پرهیز شدید از گواهی دروغ و شرکت در مجالس گناه) قرآن در مورد یکی از مهمترین ویژگی بندگان ممتاز خدا چنین میفرماید: «والذین لایشهدون الزور.» (1) آنها از گواهی به باطل (و شرکت در مجالس باطل) دوری میکنند.
این ویژگی از صفات برجسته بندگان ممتاز خداوند است که موجب رعایت حقوق دیگران، و آلوده نشدن به هرگونه بیهوده گرایی و امور باطل و پوچ خواهد شد، و نیز نقش به سزایی در واقع گرایی و استفاده مفید از وقت و بهسازی خواهد داشت.
واژه «زور» در اصل به معنی انحراف از حق است، و این معنی دارای مصادیق متعددی مانند: باطل، دروغ، موسیقی حرام، ظلم و تعدی میباشد، اما بر اساس روایات، این واژه بیشتر در مورد دروغ، تهمت و مجالس بیهوده و غنا و باطل استعمال شده است.
در مورد معنی «شهادت زور» که در آیه بالا از آن نهی شده و ترک آن از ویژگیهای بندگان ممتاز خداوند شمرده شده است، مفسران دو معنی ذکر کردهاند که هیچ مانعی ندارد که منظور از آیه فوق، هر دو معنی باشد:
1 - آنان گواهی به دروغ نمیدهند، امضای ناحق نمیکنند، امور باطل را تایید نمینمایند.
2 - آنها در مجالس عیاشی و ساز و آواز باطل شرکت نمیکنند، و با حضور خود، مجالس لغو و بیهوده و پدید آورندگان آنان را تایید نمینمایند، بنابراین، این آیه بیانگر پرهیز از دو آفت بزرگ و ویرانگر حقوقی و اجتماعی است که اگر وارد جامعه شود، بزرگترین ضربه را بر امنیت، روابط حسنه و عدالت میزند، و انسانها را به راههای خطرناک انحرافی میکشاند. بنابراین لازم است به شرح هر یک از دو معنی بپردازیم تا زشتی این دو گناه و آفت بزرگ برای ما روشنتر گردد.
ابی یعفور نقل میکند؛ امام صادق (علیه السلام) فرمود: «کسی که به مرد یا زن با ایمانی تهمت بزند، و صفتی که در او نیست به او نسبت دهد، خداوند در قیامت او را از میان آبی بسیار متعفن بیرون میآورد.»
1 - پرهیز از گواهی دروغین گواهی دروغ یا امضای ناحق، همان تهمت است که از گناهان کبیره و حقالناس بوده، و در زبان آیات و روایات به عنوان بهتان مطرح است که گناه مضاعف میباشد، زیرا هم دروغ است و هم با گواهی به آن حقی را باطل و باطلی را حق جلوه میدهد و موجب پایمال شدن حقوق دیگران میشود.
آفت گواهی دروغین به قدری زشت و مفسده انگیز است که قرآن آن را در کنار بت پرستی قرار داده و به شدت از آن نهی فرموده، آنجا که میفرماید: «فاجتنبوا الرجس من الاوثان واجتنبوا قول الزور»(2) از پلیدیهای بتها اجتناب کنید، و از سخن باطل بپرهیزید.
بزرگی گناه بهتان و تهمت که همان گواهی به دروغ است آن چنان در نابودی ایمان اثر دارد که امام صادق (علیه السلام) فرمود: «اذا اتهم المؤمن اخاه، انمات الایمان فی قلبه، کما ینمات الملح فی الماء» (3) کسی که به برادر دینیاش تهمت بزند، ایمان در قلب او چنان ذوب میشود که نمک در میان آب ذوب میگردد. به همین نسبت، مجازات الهی و کیفر اخروی تهمت زننده، بسیار سخت و کمر شکن است، ابی یعفور نقل میکند؛ امام صادق (علیه السلام) فرمود: «کسی که به مرد یا زن با ایمانی تهمت بزند، و صفتی که در او نیست به او نسبت دهد، خداوند در قیامت او را از میان آبی بسیار متعفن بیرون میآورد.» (4)
و از رسول اکرم (صلی الله علیه وآله) نقل شده فرمود: «من شهد شهادة زور علی رجل مسلم او ذمی او من کان من الناس غلق بلسانه یوم القیامة و هو مع المنافقین فی الدرک الاسفل من النار» (5) کسی که گواهی دروغین بر مسلمان یا کافر ذمی و یا هر انسان دیگری بدهد، در روز قیامت به زبانش بسته میشود و او همراه منافقین در پایینترین درکههای دوزخ میباشد.
در حدیث دیگر آمده: رسول اکرم (صلی الله علیه وآله) فرمود: «من بهت مؤمنا او مؤمنة او قال فیه ما لیس فیه، اقامه الله یوم القیامة علی تل من نار حتی یخرج مما قال فیه» (6) کسی که به مرد یا زن با ایمانی تهمت بزند، یا چیزی به آنها نسبت دهد که در آنها نیست، خداوند او را در قیامت بر روی تلی از آتش، متوقف میکند، تا از بند آن تهمت (با راضی شدن متهم) آزاد گردد.
راههایی برای گواهی به دروغ باید توجه داشت که گواهی به دروغ، گوناگون است مانند: تهمتهای سیاسی، تهمتهای ناموسی، تهمتهای مالی و اقتصادی، و ... در میان این تهمتها و گواهیهای دروغین، تهمتهای سیاسی و ترور شخصیت، گناه نابخشودنی و بسیار بزرگی است، زیرا دارای بازتاب ویرانگر و شومی است، موجب آسیب رسانی به موقعیت اشخاص محترم شده و پیامدهای شومی را برای اشخاص و جامعه خواهد داشت، این گونه تهمتها در بعضی از موارد مانند ایام انتخابات رواج بیشتری مییابد، کمترین مکافات آن این است که تهمت زننده، باید کاری کند که ذهن همه کسانی را که آن تهمت را شنیدهاند، پاک کند، و آشکارا اعلام کند که من دروغ گفتهام و آن کس منزه از این نسبتهای ناروا است.
مانند تهمتی که قارون میخواست توسط یک زن آلوده به حضرت موسی (علیه السلام) بزند، ولی خداوند موسی علیه السلام(علیه السلام) را از آن تهمت حفظ کرد، و چنان بر قارون غضب نمود که به زمین فرمان داد تا قارون و اموالش را در کام خود فرو ببرد، و زمین نیز این فرمان را اجرا نمود. (7).
یکی از مصداقهای «گواهی زور» که ترک آن در آیه مورد بحث از صفات ویژه بندگان ممتاز خدا معرفی شده، شرکت در مجالس بیهوده و باطل و حضور در آن مجالس است، زیرا این حضور یک نوع تایید باطل و رونق دادن به مجالس لهو و باطل خواهد بود
تهمت ناموسی؛ شدیدترین گناه و سنگینترین مجازات تهمت ناموسی دارای گناه شدید تر و مجازات سنگینتر است، به طوری که علاوه بر مجازات سخت اخروی در دنیا نیز دارای کیفر سخت است. چنان که در قرآن کریم میخوانیم: «والذین یرمون المحصنات ثم لم یاتوا باربعة شهداء فاجلدوهم ثمانین جلدة و لا تقبلوا لهم شهادة ابدا و اولئک هم الفاسقون»(8) و کسانی که به زنان پاکدامن تهمت میزنند، سپس چهار شاهد (در نزد قاضی) برای مدعای خود نمیآورند، آنها را هشتاد تازیانه بزنید، و گواهیشان را هرگز نپذیرید، و آنها همان فاسقانند.
این آیه بیانگر آن است که اگر انسان به زن پاکدامن نسبت ناروای ناموسی بدهد، هرچند راست بگوید، باید چهار شاهد اقامه کند وگرنه به عنوان مجرم، باید هشتاد تازیانه بخورد ... این حد همان است که در فقه اسلامی به «حد قذف» معروف است که شامل نسبت زنا و لواط میشود که اگر کسی مرتکب آن شد، باید هشتاد تازیانه به عنوان حد قذف بر او جاری ساخت، و اگر این تهمت چهار بار تکرار گردد، و پس از هر بار، حد بر او جاری شود، پس از چهار بار، حکم او اعدام است. (9)
2 - پرهیز از شرکت در مجالس باطل یکی از مصداقهای «گواهی زور» که ترک آن در آیه مورد بحث از صفات ویژه بندگان ممتاز خدا معرفی شده، شرکت در مجالس بیهوده و باطل و حضور در آن مجالس است، زیرا این حضور یک نوع تایید باطل و رونق دادن به مجالس لهو و باطل خواهد بود.
همچنین همنشینی با افراد ناصالح که معمولاً گناه میکنند، یکی از مصادیق شاهد زور است، زیرا موجب تایید عمل آنها و تشویق آنها به گناه خواهد شد، مگر این که فریضه نهی از منکر اقتضا کند که انسان در آن مجالس شرکت نموده و موجب تغییر آن مجالس گردد.
در قرآن مجید، با تعبیرات گوناگون از شرکت در مجالس لهو، نهی شده است از جمله میخوانیم: «و قد نزل علیکم فی الکتاب ان اذا سمعتم آیات الله یکفر بها و یستهزا بها فلاتقعدوا معهم حتی یخوضوا فی حدیث غیره ...»(10) و خداوند در قرآن این فرمان را به شما داده است که هرگاه بشنوید افرادی آیات خدا را انکار و استهزا میکنند در کنار آنها ننشینید، تا به سخن دیگری بپردازند، وگرنه شما هم مثل آنها خواهید بود، خداوند، همه منافقان و کافران را در دوزخ جمع میکند.
امام صادق (علیه السلام) فرمود: «لاینبغی للمؤمن ان یجلس مجلسا یعصی الله فیه، و لا یقدر علی تغییره» (11) شایسته نیست مؤمن در مجلسی شرکت کند که در آن معصیت خدا میشود و آن مؤمن قدرت بر دگرگونی آن مجلس را ندارد.
نتیجه و جمع بندی یک انسان مسلمان، از نظر قرآن و پیامبر (صلی الله علیه وآله) و امامان (علیه السلام) مسئول است که در تایید حق و دفاع از حق بکوشد و جامعه را به سوی خدا و مظاهر دین سوق دهد، چنین وظیفهای اقتضا میکند که هرگز شاهد زور نباشد; یعنی نه گواهی به دروغ بدهد، و نه موجب تایید و تشویق گناه شود، چنان که قرآن میفرماید: «و تعاونوا علی البر والتقوی و لا تعاونوا علی الاثم والعدوان » (12) در راه نیکی و پرهیزکاری با هم همکاری کنید، و برای گناه و تعدی همکاری نکنید .
باید توجه داشت که یکی از مصداقهای شاهد زور، شرکت در مجلسی است که در آن ساز و آواز و غنا وجود دارد، چنان که در بعضی از جشنها به خصوص جشن عروسیها مرسوم است، قطعاً حضور در این گونه مجلسها حرام و موجب تایید فسق و فجور و تشویق کارهای حرام است، که بندگان ممتاز خداوند قطعاً از آن پرهیز میکنند .
در حدیثی میخوانیم عبد الا علی از امام باقر (علیه السلام) پرسید: منظور از این آیه که میفرماید: «واجتنبوا قول الزور» (13) از سخن زور اجتناب کنید، چیست؟ فرمود: «الغنا» منظور غنا و موسیقی حرام است . (14)
نیز طبق روایات متعددی که از امام باقر و امام صادق علیهماالسلام نقل شده، منظور از واژه زور در آیه مورد بحث «لایشهدون الزور» غنا (یعنی موسیقیهای حرام) است، و در ذیل این آیه فرمودند: «یعنی بندگان ممتاز خدا از شرکت در مجالس فاسقان، و حضور در مجالس باطل و بیهوده، پرهیز میکنند .» (15)
پینوشتها:
1 . فرقان (25) آیه 72 .
2 . حج (22) آیه 30 .
3 . شیخ حر عاملی، وسائل الشیعه، ج 8، ص 613 .
4 . همان، ص 603 .
5 . علامه مجلسی ، بحارالانوار، ج 76، ص 364 .
6 . وسائل الشیعه، ج 8، ص 603 و 604 .
7. چنانکه این مطلب در آیه 81 سوره قصص آمده است .
8. نور (24) آیه 4 .
9. امام خمینی ، تحریرالوسیله، ج 2، ص 474 و 476 .
10. نساء (4) آیه 140 . نظیر این مطلب در آیه 68 انعام آمده است .
11. شیخ کلینی، اصول کافی، ج 2، ص 374 .
12. مائده (4) آیه 2 .
13. حج (22) آیه 30 .
14. بحارالانوار، ج 79، ص 245 .
15. شیخ عبد علی بن جمعه حویزی، نورالثقلین، ج 4، ص 41 .
بخش قرآن تبیان
منبع:
قرآن ، وسائل الشیعه ، بحار الا نوار ، تحف العقول ، تحریرالوسیله ، اصول کافی و ...
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: سایت دانلود رایگان]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 517]