واضح آرشیو وب فارسی:سياست روز: سازمان ملل هشداردادافزايش مصرف مواد مخدر صناعي دركشورهاي درحال توسعه
درحالي كه مصرف مواد مخدر صناعي در بيشتر كشورهاي توسعه يافته ثابت مانده،در كشورهاي در حال توسعه براي مثال كشورهاي شرق و جنوب شرقي آسيا و خاورميانه به ويژه كشورهاي حاشيه خليجفارس،شديد تر گرديده است.
بر اساس گزارش 2008 ارزيابي جهاني آمفتامين،متامفتامين و اكستازي دفتر مقابله با مواد مخدر وجرم سازمان ملل متحدكه در جهان انتشار يافت مصرف سالانه مواد مخدر صناعي از مجموع مصرف كوكائين و هروئين بيشتر شده است. تخمين مجموع بازار جهاني عمده و خرده فروشي محركهاي نوع آمفتامين به رقم 65 ميليارد دلار رسيده است.
پس ازافرايش شديد در اواخر دهه 1990 هنگامي كه متامفتامين به عنوان دشمن شماره يك معرفي شد،مصرف مواد مخدر صناعي در آمريكاي شمالي،اروپا و اقيانوسيه ثابت ماند و حتي رو به كاهش نهاد.اما در سالهاي گذشته اين مشكل به بازارهاي جديد رو نهاد.
در گزارش ياد شده آمده است با جمعيت زياد و ثروت رو به افزايش،بازار تقاضا براي اين مواد شده است.درسال 2006 تقريبا نيمي از كشورهاي آسيايي گزارش افزايش مصرف متامفتامين را دادند.درهمان سال عربستان سعودي بيش از 12 تن آمفتامين از قاچاقچيان كشف نمود كه شامل يك چهارم كشفيات محركهاي نوع آمفتامين در جهان ميشود.در سال 2007 اين مقدار كشفيات به 14 تن رسيد.
از سوي ديگر مدير كل امور اجرايي ستاد مبارزه با مواد مخدركشور نيز نسبت به كاهش شديد قيمت ترياك در افغانستان هشدار داد.
مسعود زاهديان در گفتوگو با ايسنا، با اشاره به گزارش اخير سازمان ملل در مورد وضعيت توليد مواد مخدر در افغانستان، اعلام كرد: قيمت هر كيلو ترياك در مزارع افغانستان از 86 دلار در سال گذشته به 70 دلار در سال جاري و قيمت هر كيلو ترياك خشك از 122دلار به 95 دلار كاهش يافته است.
وي افزود: البته بنابر بر مستندات واقعي، قيمت هر كيلو ترياك در مزرعه و ترياك خشك به ترتيب به 52 و 85 دلار در سال جاري كاهش يافته و تجار، همين ترياك را بين 67 تا 92 دلار خريد و فروش ميكنند كه اين كاهش قيمت، نشاندهنده افزايش توليد ترياك در افغانستان است.
وي همچنين به افزايش درآمد سرانه سالانه هر خانوار افغان از كشت خشخاش از 1965 به 1997 دلار و همچنين افزايش سرانه درآمدي هر نفر از كشت خشخاش از 302 به 307 دلار بر اساس گزارش سازمان ملل نيز اشاره و اظهار كرد: در اين ميان، اين تناقض قابل توجه است كه در كنار كاهش قيمت ترياك، درآمد سرانه هر نفر و هر خانوار ناشي از فروش ترياك، چگونه افزايش يافته و البته اين موضوع نيز ميتواند، شاهد ديگري بر افزايش توليد ترياك در افغانستان باشد. مدير كل امور اجرايي ستاد مبارزه با مواد مخدر، همچنين از كاهش تعداد خانوارهاي درگير كشت خشخاش از 509 هزار به 366 هزار و 500 خانوار نيز خبر داد و اعلام كرد: بر اساس اعلام سازمان ملل متحد، تعداد افراد درگير كشت خشخاش نيز از سه ميليون و 300 هزار به دو ميليون و 400 هزار نفر كاهش پيدا كرده كه با توجه به اين موضوع و همچنين نبود كشت جايگزين در افغانستان اين پرسش مطرح ميشود كه 140 هزار خانواري كه از دايره كشت خشخاش خارج شدهاند، دقيقا به چه كاري روي آوردهاند؟
چهارشنبه 20 شهريور 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: سياست روز]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 109]