واضح آرشیو وب فارسی:کيهان: توليد كاغذ روزنامه و مديراني كه مي آيند و مي روند!
مجيد كياماري
حذف يارانه كاغذ روزنامه در سال85 با هدف آزادسازي قيمت آن و تكيه بر تنها توليدكننده داخلي كه با مشكلات فراواني دست به گريبان است و هنوز نتوانسته خود را با شرايط جديد تطبيق دهد، زمينه آشفتگي بازار كاغذ را بوجود آورده كه بررسي عملكرد دوساله نهادهاي مرتبط با موضوع كاغذ را مي طلبد. دولت خدمتگزار نهم براي حذف يارانه كاغذ دو راه عمده در پيش گرفت: 1- پرداخت يارانه نقدي به مطبوعات 2- تنظيم سازوكاري براي ايجاد رقابت سازنده و تعديل قيمت توليد داخل كشور. اما اتخاذ سياست هاي مقطعي و برخوردهاي كاسبكارانه با موضوع توليد داخلي كاغذ روزنامه كه از كالاهاي فرهنگي و مهم تلقي مي شود در طول 2سال گذشته ارباب مطبوعات را دچار سردرگمي و نگراني كرده است. در حاليكه هجمه بي سابقه اي از جهات مختلف به دولت نهم مي شود و استكبار جهاني و اذناب داخلي اش به اين هجمه ها چشم دوخته و دل بسته اند، ايجاد يك بهانه جديد تهاجم و نگراني براي مطبوعات در داخل توسط تشكيلات دولتي و يا عمومي قابل قبول نيست. فشار روزافزون تحريم ها در عرصه واردات كاغذ، كمبود نقدينگي، حركت كند سازمانهاي مرتبط و بانك ها در گشايش اعتبار براي خريد كاغذ و قوانين دست و پاگير گمرك براي ترخيص اين كالاي مهم، باعث افزايش اين نگرانيها شده است. حمايت و همراهي مطبوعات مستقل و سالم از خدمات ارزنده و شجاعانه دولت نهم، حمايت متقابل مجموعه دولت را نيز مي طلبد. در طول 2سال گذشته مقدار يارانه نقدي پرداخت شده به مطبوعات در مقابل هزينه هاي موجود بسيار ناچيز بوده است. در بعد توليد داخلي نيز كارخانه «چوب و كاغذ مازندران» به عنوان تنها كارخانه توليدكننده كاغذ روزنامه كشور كه بايد تابع سياستهاي فرهنگي و اقتصادي دولت در ارتباط با مطبوعات باشد به يك بنگاه ظاهرا زودبازده تبديل شده و تيم مديريتي جديد اين كارخانه، سوددهي را در اولويت كاري خود قرارداده است. وزارت صنايع با سرمايه گذاري كلان ارزي و ريالي اين كارخانه را در بهترين نقطه حاصل خيز شمال كشور كه باعث تخريب هزاران هكتار زمين كشاورزي و جنگل شده، بنا نمود تا در جهت خودكفايي در زمينه توليد كاغذ روزنامه گام بردارد. طبق اسناد موجود در برنامه دوم و سوم توسعه اين كارخانه بايستي تا مرز توليد 800هزارتن كاغذ روزنامه و ساير كاغذها برسد كه علاوه بر مصرف داخلي و بي نياز شدن از واردات، بخشي از آن نيز به خارج از كشور صادر شود. اين كارخانه معظم كه در حال حاضر تحت مالكيت چند بنگاه اقتصادي كه كمتر در سرمايه گذاري اوليه آن نقش داشته اند، قرارگرفته است، بي توجه به اهداف اوليه سرمايه گذاري آن، در حال رقابت فقط در زمينه قيمت با كالاي وارداتي است. توليد ناچيز، كيفيت نازل و سياست هاي زودگذر و عدم همراهي با سياست هاي دولت باعث خواهد شد كه سرمايه هاي هزينه شده در جهت توليد كالاي غيرضروري كه در حال حاضر صدها واحد توليدي خصوصي مشغول آن مي باشند و نياز عمده كشور را برطرف مي كنند، مصرف شود و خط اصلي توليد كاغذ روزنامه با بهانه «عدم مقرون به صرفه بودن»! به سمت تعطيلي برود.
تفكر اقتصادي و درآمدزايي در مجموعه هاي دولتي و توليدي بسيار بجا و مدبرانه است اما در كارخانه «چوب و كاغذ مازندران» كه با سرمايه هاي عظيم بيت المال تأسيس شده و هدف آن خودكفايي در توليد كاغذ روزنامه به عنوان يك محصول فرهنگي و استراتژيك است و متأسفانه با تغيير هر مديري دستخوش تغيير و تحول مي شود، بسيار خطرناك و با اهداف دولت در هدفمند كردن يارانه ها ناسازگار است. آسيب پذير كردن مطبوعات در تهيه مواد اوليه كه كاغذ از اصلي ترين آنها به شمار مي رود با توجه به فشارهاي خارجي و شرايط تحريم، با سياست هاي دولت خدمتگزار در تضاد است. بي توجهي به خواست مديران مطبوعات و عدم همراهي اين كارخانه و اقدام به سياست هاي بدون پشتوانه در توليد كاغذ، مطبوعات را در معرض آسيب جدي قرارداده است. كارخانه چوب و كاغذ مازندران با سرمايه گذاري عظيم چند صدميليون دلاري و چند ميلياردتوماني براي توليد كاغذ «فلوتينگ» ايجاد نشده است (توليدي كه كارگاههاي خصوصي با سرمايه گذاري كم نيز مي توانند انجام دهند). خودكفايي در توليد كاغذ روزنامه جزء اهداف اصلي اين كارخانه در برنامه ريزي هاي تدوين شده بوده و عدول از آن علاوه بر هدر دادن سرمايه هاي ياد شده باعث وابستگي بيشتر كشور و فشارهاي سياسي و اقتصادي بر مردم خواهد شد.
اميد مطبوعات كشور به دستور قاطع دولت محترم و در رأس آن رياست محترم جمهور است كه با درايت و تدبير، موضوع توليد كاغذ داخلي را حل و فصل نموده و اجازه ندهند تغييرات مديريتي، سياست هاي كلان توليد و اهداف از پيش تعيين شده را دستخوش تغييرات نابجا كند.
چهارشنبه 20 شهريور 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: کيهان]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 129]