واضح آرشیو وب فارسی:واحد مرکزي خبر: گورباچف.. سپر دفاع موشكي آمريكا، روسيه را هدف قرار داده است
تهران / واحد مركزي خبر / سياسي 1387/06/19
ميخائيل گورباچف در مصاحبه با ال پائيس گفت سپر دفاع موشكي امريكا، روسيه را هدف قرار داده است.
ميخائيل گورباچف، رهبر اتحاد جماهير شوروي از سال 1985 تا 1991 و برنده جايزه نوبل صلح ديروز در شهر مادريد در مصاحبه با ال پائيس نااميدي خود را از غرب به علت عمل نكردن به وعده هايش ابراز و خاطرنشان كرد كه روسيه ديگر حاضر نيست رهبري و درسهاي امريكا را بپذيرد. او گفت "روسيه ديگر به ساز ديگران نخواهد رقصيد بلكه خواستار برخوردي برابر است".
وي در پاسخ به اين سئوال كه مدتي بعد از فروريختن ديوار برلين بنظر مي امد كه فضاي ميان ولاديووستك و ونكوور ممكن بود به فضايي متحد تبديل شود، گفت اين مساله امكانپذير بود و يك توهم نبود؛ زماني اين مسئله شدني بود.
وي در جواب اين سئوال كه ايا اكنون اين ديدگاه از بين رفته است تصريح كرد، تاريخ 15 سال اخير نشان مي دهد كه اين ديدگاه درست بود و همچنان هم درست است. اما زمانيكه اتحاد جماهير شوروي از هم پاشيد، برخي عقل خود را از دست دادند. اتحاديه اروپايي شروع به توسعه يافتن با ضرباهنگي شديد كرد. ناتو نيز همين كار را كرد. تصميم انها بسيار خطرناك بود كه برغم همه مسايل اتخاذ شد. بدين ترتيب اكنون در اين تنش هاي جديد قرار گرفته ايم.
گورباچف در پاسخ به سوال ديگري مبني بر اينكه ايا اين درست است كه جيمز بيكر (وزير خارجه اسبق امريكا) به روسيه قول داد كه در صورت حمايت از اتحاد دوباره المان، ناتو به سوي شرق گسترش نخواهد يافت، خاطرنشان كرد اين وعده اي به من نبود اما به جهان چرا. اين مساله در يادداشت گفتگوهاي انجام شده در آن زمان ضبط شده است.
وي در پاسخ به اينكه اقدام روسيه در گرجستان پيامي مهم بود، گفت نه، اين هيچ پيغامي نبود.
وي با اشاره به اينكه ميخائيل ساكاشويلي به خودي خود اين اقدامات را انجام نداده است گفت اگر نمي دانيد بايد بگويم كه امريكا به گرجستان توصيه كرد. اما برخي از كشورهاي اتحاديه اروپايي نيز دخيل بودند. واشنگتن گرجستان را به شدت مسلح كرده است. اوكراين را نيز همينطور. هيچ كس نمي تواند كسي را مجبور كند كاري را انجام دهد كه ساكاشويلي انجام داد. اما مطمئنا طرحي براي حل اين مساله از راه هاي نظامي وجود داشت. اكنون روسيه با مسئوليت فعاليت خواهد كرد، اما قبول نخواهد كرد كه منافع ملي اش ناديده گرفته شود. اروپا بايستي موضع خود را بازبيني كند. دولت هاي كلينتون و بوش شروع به بازيهاي ژئوپليتيكي كردند كه خطوط جديد تقسيم در قاره را باز كرده است. متاسفم كه امريكا مشاور خوبي براي اروپا در اين سالها نبوده است. ما اروپايي ها بايستي به دوستان امريكايي خود مي گفتيم كه دستاوردها و قدرت اين كشور را برسميت مي شناسيم اما رهبري اين كشور را نمي پذيريم. ما درسهاي سياست بين المللي يا اقتصادي امريكا را نمي پذيريم. سرمشق هايي كه صندوق بين المللي پول در اوايل دهه نود به روسيه داد يك فاجعه بود. اروپا بايستي ساختار جديد امنيتي اروپا را با ايجاد يك شوراي امنيت قاره اي پيش مي برد. شورايي كه همه كشورهاي اروپايي در ان نماينده داشته باشند و به عنوان مثال اين نهاد براي اقدامات حفظ صلح از قدرت نيز برخوردار مي شد. در نتيجه ما از وضعي كه امريكا بر ان سلطه دارد خارج مي شديم. چيزي شبيه اين در سال 1990 روي ميز بود، اما غرب فكر كرد كه برنده شده است و تصميم گرفت به وعده هاي خود عمل نكند. نه فقط امريكا بلكه كشورهاي ديگر نيز اينگونه عمل كردند. اين اولين بار است كه اين را مي گويم، اما آلمان نيز بايستي مسئوليت هاي خود را بپذيرد. اين كشور به قراردادهاي دوجانبه با اتحاد جماهير شوروي عمل كرد اما در ناتو به گسترش ان كمك كرد.
وي در مورد اينكه نظرش درباره سپر دفاع موشكي كه امريكا در لهستان مستقر خواهد كرد، چيست، گفت عليه روسيه است. ايران يك بهانه است. با توجه به تجارب سالهاي اخير، ديگر به دولت بوش اعتماد نداريم.
اخرين رهبر شوروي سابق در پاسخ به اين سئوال كه آيا پوتين كه دوره رياست جمهوري اش به پايان رسيد و مدودف جاي وي را گرفت، همچنان قويترين مرد روسيه است، گفت، البته، او محترم است و قوي؛ اعتبارش بالا است، زيرا اقدامات زيادي براي روسيه انجام داده است. اما اين شرايطي مناسب براي ديميتري مدودف بوجود مي اورد. امروز، روسيه انتقادهاي زيادي دريافت مي كند و تحت فشار است. فكر مي كنم كه با سياستي دوگانه با روسيه برخورد شده است. اميدوارم كه كرملين منطق چشم در برابر چشم را اتخاذ نكند. مي توان به روسيه اي مسئول اطمينان كرد در صورتيكه با اين كشور به عنوان يك شريك برابر برخورد شود. ما براي رقابت در جهان داراي تجربه، تاريخ و پتانسيل هستيم. ما به ساز ديگران نمي رقصيم. روسيه، ساز خاص خود را دارد.
وي در پاسخ به اينكه ايا از انتقال دموكراتيك كشورش راضي است، خاطرنشان كرد در وضعيت كنوني، انتظار بيشتر دشوار است. 30 كشور در جهان در مرحله انتقال دموكراتيك هستند و روسيه يكي از انها است. ما در ميانه راه هستيم. پيشرفت كرده ايم اما در برخي جنبه ها شكست خورده ايم.
گورباچف در جواب به اين سئوال كه (در صورت بازگشت به گذشته) ايا چيزي را از انچه كه در زمان خود در كرملين انجام داد؛ تغيير مي دهد، تصريح كرد، در همان مسير مي رفتم، اما برخي از تاكتيك ها را تغيير مي دادم. در اصلاحات حزب بيش از حد دير عمل كرديم و اين مساله باعث ضربه به من شد. همچنين ما در اصلاحات اتحاد جماهير شوروي تاخير كرديم. در برابر فروپاشي اقتصادي بايستي هزينه نظامي را قطع مي كرديم. اينكار را نكرديم. اين چيزي است كه تاسف ان را مي خورم. مسئوليت اين اشتباه را مي پذيرم.
سه شنبه 19 شهريور 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: واحد مرکزي خبر]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 77]